λιγη λογικη χρειαζεται...αμα δε τους λαδωσεις σε κοβουν επιτηδες για να τα τσεπωσουν...και μετα ξαναπληρωνεις...αρα τα σκας μια και καλη και τελος...
Επιβεβαιώνω, με την εξής επιφύλαξη:
Η κόρη μου, 19, σπουδάζει στο Ηράκλειο (Κρήτης).
Αποφάσισε να βγάλει εκεί δίπλωμα αυτοκινήτου.
Ξεκίνησε μαθήματα, όποτε ερχόταν στην Αθήνα την πήγαινα και εγώ κάπου να κάνει λίγο πρακτική με το οικογενειακό αυτοκίνητο, ήρθε η ώρα να δώσει εξετάσεις (στην Κρήτη). Γενικώς καλή ήταν, έπρεπε να το πάρει με τη μία.
Ο δάσκαλος της είπε:
-"Πρέπει να δώσουμε ένα διακοσάρι, να περάσεις σίγουρα. Αν δεν το δώσεις, ΜΠΟΡΕΙ να σε κόψουν".
-"Τι να κάνω μπαμπά? Εγώ δε θέλω να λαδώσω" μου είπε το παιδί.
Όμως, επειδή θα ήταν αναστάτωση το "πήγαινε Κρήτη να ξαναδώσεις" (χώρια τα έξοδα), σκέφτηκα όπως εσύ εδώ πιο πάνω, και της είπα:
-"Δώσ'τα να ξεμπερδεύεις".
Το οποίο και έγινε, και βέβαια πέρασε την εξέταση.
Η επιφύλαξη μου είναι ότι τα λεφτά μπορεί να τα κράτησε ο δάσκαλος, και να μην τα έδωσε στους εξεταστές. Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό (ούτε το παιδί), ή να είμαι σίγουρος.
Το βέβαιο είναι ότι οι δάσκαλοι οδήγησης χρησιμεύουν (και υπάρχουν) ακριβώς γι' αυτή τη δουλειά. Για να κάνουν τον μεσάζοντα μεταξύ του πολίτη (που τον ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ να λαδώσει), και του υπαλλήλου που τα παίρνει. Ο λόγος? Ο υπάλληλος δε θα τολμούσε ποτέ να ζητήσει απ' τον πολίτη λεφτά. Θα φοβόταν. Αν εξετάζει κάθε μέρα 10-15 άτομα, κάποιος θα του την κάνει κάποια στιγμή (θα τον καταγγείλει). Το δάσκαλο δεν τον φοβάται, γιατί τον ξέρει, ο δάσκαλος δε θα καταγγείλει ποτε τον εξεταστή (γιατί θέλει να τα έχει καλά μαζί του), και μπορεί και να τα μοιράζονται κι όλας.
Τι θα έπρεπε να γίνει για να σταμτήσει το φαινόμενο?
Να πηγαίνει ο πολίτης στις εξετάσεις ΜΟΝΟΣ του, χωρίς να χρειάζεται "παράσταση" σχολής. Τότε, θα φοβόντουσαν να ζητήσουν λεφτά (απ' τον κάθε άσχετο).
Αλλά οι "σχολές οδηγών", όπως και ένα σωρό άλλοι θεσμοί που υπάρχουν στη χώρα (του "εκτελωνιστή", του "φοροτεχνικού", του "μηχανικού" για την πολεοδομία, κλπ), υπάρχουν ακριβώς γι' αυτό το λόγο:
Για να ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ότι το "τυράκι" των δημόσιων λειτουργών, θα φτάνει στην τσέπη τους ακίνδυνα γι' αυτούς.