Νέα

Διακοπή συντάξεων για δικαιούχους του Δημοσίου κάτω των 55 ετών ζητεί η τρόικα

• Μέλος που άνοιξε το νήμα neos123
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 342
  • Εμφανίσεις 11K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

ElftexTP

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
23 Ιουλ 2008
Κριτικές
22
Like
25
Πόντοι
616
για να διευκολυνω την συζητηση λαβετε υποψη σας οτι ΚΑΝΕΝΑ ταμειο δεν είναι αντοποδοτικο με την εννοια της εισφορας/συνταξης.

το δικο μου, πχ, των μηχανικων πληρωνοντας 6.000 το χρονο περνεις συνταξη 2.000. Για να παρεις 2.000 απο ιδιωτικη ασφαλιστικη πρεπει να πληρωνεις 15.000 το χρονο. Απλα πραγματα. Απλά το ΤΣΜΕΔΕ εχει εσοδα απο νταβατζιλικια σε καθε οικοδομικη δραστηριοτητα.

Το ιδιο το ταμειο των νομικων και των γιατρων.

οποτε η καραμελα ''τα πληρωνα τα θέλω'' να σταματίσει. Οι Ελληνικες συνταξεις ειναι προκλητικες σε σχεση με τις κρατησεις που εγιναν.

The Saint*

Τιμημένος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2010
Κριτικές
90
Like
41.270
Πόντοι
25.467
δεν το δωσε γιαυτο μονο ομως.....αυτο ειναι το θεμα...οπως και ο μπουλης πηρε ισχυρη ψηφο στο 2004 αλλα μετα χαθηκε κι αυτος στην επανιδρυση και την απογραφη.....ξεχασε κι αυτος να κυβερνησει.....

:bounce-glasses:

Το ερώτημα : "Ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο;" πλανάται ως φάντασμα εδώ και δεκαετίες.

koproni65

Ανώτερος
Εγγρ.
12 Μαρ 2006
Κριτικές
21
Like
360
Πόντοι
5.795
Η μαμα μου μια ζωη ηταν στα οικιακα.
Οντως με μπερδεψες με τον φιλο.
Να εξηγουμαι. Κι εγω ουρλιαζα καποτε οτι ειναι απαραδεκτο να δινονται συνταξεις σε χαμηλες ηλικιες. Ειναι ομως αλλο αυτο, και αλλο να τους ΚΟΒΕΙΣ μια συνταξη που πηραν ΝΟΜΙΜΑ. Οπως ουρλιαζα να μην την παρουν τοτε, ετσι ουρλιαζω τωρα να μην τους την κοψουν. Ειναι σαφες νομιζω. Ειναι θεμα νομικής και λογικής αξιοπρέπειας.
ήταν άδικος νόμος πού πρέπει νά καταργηθεί.

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
505
Πόντοι
4.906
για να διευκολυνω την συζητηση λαβετε υποψη σας οτι ΚΑΝΕΝΑ ταμειο δεν είναι αντοποδοτικο με την εννοια της εισφορας/συνταξης.

το δικο μου, πχ, των μηχανικων πληρωνοντας 6.000 το χρονο περνεις συνταξη 2.000. Για να παρεις 2.000 απο ιδιωτικη ασφαλιστικη πρεπει να πληρωνεις 15.000 το χρονο. Απλα πραγματα. Απλά το ΤΣΜΕΔΕ εχει εσοδα απο νταβατζιλικια σε καθε οικοδομικη δραστηριοτητα.

οποτε η καραμελα ''τα πληρωνα τα θέλω'' να σταματίσει. Οι Ελληνικες συνταξεις ειναι προκλητικες σε σχεση με τις κρατησεις που εγιναν.
ετσι κι αλλιως ολοι εμεις εθνικη συνταξη 350 ευρω περιπου θα παρουμε οποτε μην χαιρεσαι.....τα 2000 λαστ γιαρ.....

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Κριτικές
1
Like
32.294
Πόντοι
8.006

ΦΥΣΙΚΑ ειναι ανταποδοτικο. Μην τρελαθουμε. Αλλά δεν χρηματοδοτεις μονο εσυ τη δικη σου συνταξη. Υποτιθεται οτι εργαζονται ΤΡΕΙΣ και συνταξιοδοτουν ΕΝΑΝ.
Οταν χαλασει η αναλογια, παμε κατα διαολου.

Επισκέπτης
ΦΥΣΙΚΑ ειναι ανταποδοτικο. Μην τρελαθουμε. Αλλά δεν χρηματοδοτεις μονο εσυ τη δικη σου συνταξη. Υποτιθεται οτι εργαζονται ΤΡΕΙΣ και συνταξιοδοτουν ΕΝΑΝ.
Ποια ειναι η αναλογια εργαζομενων/συνταξιουχων αυτη τη στιγμη και τι περιπου προβλεπεται για τα επομενα ενα-δυο χρονια?

Ας μη μιλησουμε για τη μαυρη εργασια και τα ρεστα...

Angelus

Σπουδαίος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Κριτικές
23
Like
424
Πόντοι
3.275
Δεν ξέρω, αλλά νομίζω πως δεν είναι όλα τα μέτρα εντολές από την ΤΡΟΙΚΑ.
Την κυβέρνηση πιστεύω πως την συμφέρει να το λέει αυτό, για να μη παραδεχθούν πως εκείνοι λαμβάνουν τις αποφάσεις.

ElftexTP

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
23 Ιουλ 2008
Κριτικές
22
Like
25
Πόντοι
616

τα παραπανω ειναι απο επίσημη μελέτη. Ρωτα ενα ασφαλιστη. Πές του θελω να περνω 2.000 το μηνα. Πόσα πρεπει να σου δινω για 35 χρονια? Κια θα δεις. Επίσης μη ξεχνας οτι απο στα 6.000 συμπεριλαμβανεται και η υγειονομικη πελιθαλψη. (καουφη η ωρα) όπως θα ξερεις 6.000 στοιχιζουν 2 μερες στην εντατική......

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Κριτικές
1
Like
1.910
Πόντοι
366

Το ΤΣΜΕΔΕ έχει την καλλίτερη σχέση ενεργών ασφαλισμένων / συνταξιούχους στην Ελλάδα.

Τώρα βέβαια μπήκαν οι δικηγόροι και οι γιατροί και χάλασαν λίγο τα πράγματα.

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
505
Πόντοι
4.906
Για αυτό επειδή δεν υπάρχουν κόβουν δαπάνες.
βεβαια αν κηρυξουμε εμεις χρεοκοπια και δεν πληρωσουμε τα χρεη παιζει να μην παρει συνταξη και ο ολλανδος δασκαλος επισης..... :2funny: :2funny:

για να μην ξεχναμε και τα τοξικα ομολογα που αγορασαν με τα λεφτα των συνταξιουχων καποιοι εξυπνοι διοικητες ταμιων κανοντας οπως πιστευαν συνετη και εποικοδομητικη διαχειριση των χρηματων που τους εμπιστευτηκανε.......

Επισκέπτης
Την κυβέρνηση πιστεύω πως την συμφέρει να το λέει αυτό, για να μη παραδεχθούν πως εκείνοι λαμβάνουν τις αποφάσεις.
Ουσιαστικα τις παιρνουν παρεα τις αποφασεις...

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Κριτικές
475
Like
505
Πόντοι
4.906
η τροικα λεφτα θελει,εγγυησεις  και ισολογισμους....τωρα αν εσυ ως κρατος βρεις πετρελαια ή τον θησαυρο του αλη πασα αυτο ειναι δικο σου θεμα :sunglasses:

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
306
Πόντοι
386
Ποια ειναι η αναλογια εργαζομενων/συνταξιουχων αυτη τη στιγμη και τι περιπου προβλεπεται για τα επομενα ενα-δυο χρονια?

Σε κάθε ταμείο είναι διαφορετική. Αλλά η αναλογία είναι περίπου 1/2,5 σε γενικές γραμμές. Και τείνει να χειροτερέψει.

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Κριτικές
1
Like
32.294
Πόντοι
8.006

Ούτε παραγγελια να το ειχαμε.
Σημερινο δημοσίευμα.

Διαρκώς επιδεινούμενη βαίνει η αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων στην Eλλάδα

H συνεχής επιδείνωση του δημογραφικού και η ανασφάλιστη εργασία εξακολουθούν να διαβρώνουν τα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Eτσι, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για χρηματοδότηση του συστήματος και τις ρυθμίσεις για επέκταση του εργασιακού βίου, ο συνεχής περιορισμός των εν ενεργεία ασφαλισμένων –οι οποίοι με τις εισφορές τους καλούνται να καλύψουν τις αποδοχές των συνταξιούχων– προοιονίζεται ένα ζοφερό μέλλον για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. O αριθμός των εργαζομένων υπολογίσθηκε το 2002 σε 3.838.614 άτομα, παρουσιάζοντας, μάλιστα, μείωση κατά 4,9% σε σχέση με το 1992 (4.035.366 ασφαλισμένοι). Tο ίδιο διάστημα, ο αριθμός των συνταξιούχων εκτοξεύθηκε από 1.713.053 σε 2.154.937 άτομα ή ποσοστιαία κατά 25,7%! Mε τα απλά λόγια των αριθμών αντιστοιχούν, στο σύνολο της ασφάλισης, μόλις 1,79 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο.

Στην πράξη, η σχέση είναι ακόμη πιο δυσμενής σε αρκετά ταμεία, επιβεβαιώνοντας ίσως όσους προτείνουν την άμεση ενοποίηση των ταμείων ως διέξοδο για την αντιμετώπιση των δημογραφικών και οικονομικών προβλημάτων.

Tα δύο βασικά ταμεία, μισθωτών και επαγγελματιοβιοτεχνών, δηλαδή το TEBE–OAEE και το IKA, εμφανίζονται σε οριακό επίπεδο, κάτω, πάντως, από τη σχέση ισορροπίας που θέλει 3,5 εργαζομένους να στηρίζουν κάθε συνταξιούχο. Στο TEBE–OAEE 560.112 εν ενεργεία ασφαλισμένοι καλούνται, με τις εισφορές τους, να καλύψουν τις συντάξεις 167.160 ατόμων, αναλογία 1/3,34. Δυσμενέστερη είναι η σχέση στο IKA: 1.895.000 εργαζόμενοι καλύπτουν 842.000 συνταξιούχους, δηλαδή 1/2,25.

Aπό τα ταμεία που έχουν μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, σε δυσμενή θέση βρίσκονται όλοι οι φορείς ασφάλισης των ΔEKO και των τραπεζών. Στην Eθνική Tράπεζα, 13.850 εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε 9.884 συνταξιούχους (1/1,40), στο, ελλειμματικό, Tαμείο Aσφάλισης Προσωπικού OTE η αναλογία είναι 1 συνταξιούχος για 1,24 εργαζομένους, στον Oργανισμό Aσφάλισης της ΔEH αντιστοιχεί 1,13 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο.

Δεν λείπουν, βέβαια, και τα ταμεία με αριθμό συνταξιούχων μεγαλύτερο από τους εν ενεργεία εργαζομένους. Στην Aγροτική Tράπεζα, οι 6.509 συνταξιούχοι «τροφοδοτούνται» από τις εισφορές 5.309 εργαζομένων (σχέση 1/0,81), ενώ στον HΣAΠ και στην ETBA αντιστοχεί κλάσμα εργαζομένου (0,76 και 0,71 αντίστοιχα) για κάθε συνταξιούχο.

Στον αντίποδα, ιδανικές σχέσεις εργαζομένων προς συνταξιούχους εμφανίζει το Tαμείο Aσφάλισης Nαυτικών Πρακτόρων (10.387 ασφαλισμένοι για 1.185 συνταξιούχους ή 1/8,76) αλλά και το Tαμείο Σύνταξης Προσωπικού Eφημερίδων Aθηνών - Θεσσαλονίκης (15.000 ασφαλισμένοι για 1.820 συνταξιούχους και αναλογία 1/8,24). Θετικές παραμένουν και οι αναλογίες στα ταμεία Mηχανικών και Yγειονομικών. Στο TΣMEΔE, οι 76.967 εν ενεργεία μηχανικοί καλύπτουν 11.131 συνταξιούχους (1/6,91) και στο Tαμείο Σύνταξης Yγιειονομικών (TΣAY) 81.502 εργαζόμενοι καλύπτουν 15.897 συνταξιούχους (1/5,12). Aντιθέτως, κάτω από τα «όρια ασφαλείας» βρίσκεται το Tαμείο Nομικών με 15.830 συνταξιούχους και αναλογία 1/3,09.

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66

Για να διευκολύνω την συζήτηση από την μεριά μου, να αναφέρω ότι υπό κανονικές συνθήκες πληρώνεις εισφορές σαράντα χρόνια για να παίρνεις σύνταξη είκοσι, και φυσικά πρέπει να υπολογίζεις και την αγοραστική δύναμη των εισφορών αυτών. Αυτά βέβαια αν μιλούσαμε για κεφαλαιοποιητικό σύστημα, δηλαδή σύνταξη με βάση το τι πλήρωσες, αντί για το διανεμητικό που ακολουθούμε, όπως και η πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης.

Για την ακριβή κατάσταση των ταμείων φυσικά, όπως και για μια μετατροπή του συστήματος χρειάζονται σοβαρές αναλογιστικές μελέτες, κάτι το οποίο δεν προκύπτει ότι έχει συμβεί σήμερα, ούτε από την κυβέρνηση ούτε φυσικά από την τρόικα. Τελευταία μελέτη που έγινε ήταν από τον σπράο αν δεν κάνω λάθος, προ δεκαπενταετίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ισχύει αυτό που είπε ο Άλεξ. Ακόμα και αν η σύνταξη στα 55 είναι σκανδαλώδης, είναι νόμος του κράτους και αυτό είναι υποχρεωμένο να τον τηρήσει. Και επειδή δεν είμαι άνθρωπος της θεωρίας για να σου πετάξω ατάκες του στυλ "προστατευόμενη εμπιστοσύνη" και "συνέχεια του κράτους", θα σε ρωτήσω το εξής: εγώ που είμαι περίπου στο 1/4 του χρόνου των συνταξιοδιοτικών μου εισφορών (αν υποθέσουμε ότι μιλάμε για 40 χρόνια γιατί δεν ανήκω σε κάποια κατηγορία πρόωρης συνταξιοδότησης) σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα ο συνταξιοδοτικός αιφνιδιασμός και η ανατροπή των δικαιωμάτων, τι κίνητρο έχω να συνεχίσω να πληρώνω όταν από τις διαμορφωθείσες συνθήκες θα είναι επωφελέστερο τις ασφαλιστικές μου εισφορές να τις βάζω στην τσέπη; Αφού ούτως ή άλλως σύνταξη όταν πάρω θα είναι της πείνας, δεν τα κάνω καλύτερα πουτάνες τουλάχιστον να τα ευχαριστηθώ όσο τα έχω; Γιατί να τα δώσω σε δημόσιο ή ιδιωτικό πρόγραμμα; Να μου τα φάει ο μπένυ χιλλ ή ο ψωμιάδης;

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom