Εδώ το έγραφα ότι ο Μακρόν που τα έχει πάρει με τον Ερντογάν ροκανίζει τη Λιβύη. Για να δούμε........
Μπάρμπα παραβίαση έχουμε όταν γίνονται και έρευνες στο βυθό. Ηχοβολιστικές.
ΟΚ, αυτό δεν το ξέρω, μπορεί να είναι κι έτσι. Έγιναν τέτοιες έρευνες? Χώρια που η υφαλοκρυπίδα είναι υπό αμφισβήτηση ακόμα.Μπάρμπα παραβίαση έχουμε όταν γίνονται και έρευνες στο βυθό. Ηχοβολιστικές.
Η οριοθέτηση αφορά το εξωτερικό όριο. Η υφαλοκρηπίδα λογαριάζεται Ελληνική ab initio και ipso facto. Γι αυτό σκούζει η Ελληνική πλευρά. Από τη στιγμή που απλώνει καλώδια και κάνει S είναι βέβαιο ότι κάνει έρευνα. Τα έχουμε λύσει στις προηγούμενες σελίδες αυτά τα ερωτήματα.
Εγώ δεν βλέπω γιατί δεν θα μπορούσε ένα νησί να έχει πλήρη επήρεια. Αφού έτσι είναι η μορφολογία, τι να κάνουμε τώρα! Αν είναι τόσο κοντά, τότε δεν πάει μέχρι τα 6 ή τα 12 μίλια αλλά στο μέσο. Κι αυτό λέει η βασική αρχή δικαίου της θάλασσα. Άσε που αν δεν υπήρχε τίποτα εκεί κάτω δεν θα γινόταν καν λόγος! Όλος ο τσακωμός για το πάπλωμα!Προσωπικα δεν μπορω να διανοηθω πιο χαρακτηριστικο παραδειγμα περιπτωσης που ενα νησι ειναι αδυνατον να εχει πληρη επηρεια απεναντι στην ενδοχωρα του αλλου κρατους.
Ανεβάζω ένα pdf που τα εξηγεί σχετικά απλά. Είναι 7 σελίδες. Το πρόβλημα με το ΔΔ είναι ότι υπόκειται σε διάφορες ερμηνείες. Εμείς ας υπερασπιζόμαστε την Ελληνική ερμηνεία.
η Τουρκια κινειται ακριβως πανω στο οριο της "νομιμοτητας" ακριβως ομως. Εχει ορισει, μονομερως, εξωτερικα ορια και εντος αυτων κινειται. Το Ελληνο-Αιγυπτιακο το σεβαστηκε απολυτα, ουτε μετρο μεσα δε μπηκε.
ΑΚΟΜΑ κι αν τα ορια της ειναι λαθος, οι ερευνες που κανει ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΑ μπορουν να θεωρηθουν καταπατηση κυριαρχιας (υπαρχει δεδικασμενο που απλοικα λεει οτι καταπατηση κυριαρχιας ειναι οτι "αλλαζει" τον βυθο/υπεδαφος, οι σεισμικες ερευνες, παλι απλοικα, ειναι ενα μεγαφωνο και πολλα μικροφωνα στην επιφανεια της θαλασσας. Το μεγαφωνο παραγει ηχους, τα μικροφωνα καταγραφουν την επιστροφη του ηχου απο τον βυθο). Ναι μπορεις να πεις οτι η ερευνα ειναι κυριαρχικο δικαιωμα, αλλα το δικαστηριο λεει οτι τετοιου ειδους ερευνα δε παραγει βλαβη στα δικαιωματα σου (οπως κανει πχ το τρυπανι)
Το θεμα ειναι οτι το ποπολο τετοιες λεπτομερειες δε τις καταλαβαινει, και σου λεει βουλιαξε το, μπου ευρωπαιοι που δε του ριχνετε ατομικη βομβα κοκ.
Προφανως η Τουρκια δεν ενεργει καλη τη πιστη. Καμια σχεση. Αλλα οι ενεργειες της ειναι ακριβως στο οριο του νομιμοφανους.
Τωρα στο ποση ΑΟΖ δικαιουται η Στρογγυλη (αυτη ειναι το κομβικο, οχι τοσο η Μεγιστη) ... Οι Τουρκοι προσπαθουν να την παρουσιασουν σαν ενα αποκομμενο συμπλεγμα νησιων μακρια απο την Ελλαδα. Κατι σαν εκεινο το Γαλλικο νησακι μπροστα στις ακτες του Καναδα. Γιατι ξερουν οτι αυτο το επιχειρημα του συμφερει νομικα, γιατι ετσι θα ελαχιστοποιησει την επιρροη του συμπλεγματος στον ορισμο υφαλοκρηπιδας. Εμεις απο την αλλη λεμε οτι το συμπλεγμα της Μεγιστης ειναι συνεχεια των Δωδεκανησων, και αρρηκτο κομματι της Ελλαδας, οχι μια απομακρυσμενη κτιση σε μια μακρυνη ηπειρο.
Το δικο μας επιχειρημα ειναι πιο ισχυρο. Δυσκολα δικαστηριο θα δει χαρτη και θα πει α αυτο ειναι σα παλια ξεχασμενη αποικια σε αλλη ηπειρο
Παντως απλα ως πληροφορια, στη φωτο με μπλε ειιναι τα ορια υφαλοκρηπιδας που διεκδικουσε η Γαλλια γιαυτο το απομακρυσμενο (σε αλλη ηπειρο θυμιζω) νησι μπροστα στις τεραστιες ακτες του Καναδα, και με κοκκινο ειναι η υφαλοκρηπιδα που πηρε. Ακομα και κατι τετοιο να δωσουν στο καστελοριζο (που ξαναλεω, εδω μιλαμε για νησι τελειως αποκομμενο απο τη Γαλλια, σε αλλη Ηπειρο) η Τουρκικη Υφαλοκρηπιδα μικραινει παρα πολυ.
Πλέον τα κράτη (τα σοβαρά) δεν κάνουν πολέμους... ή μάλλον κάνουν, αλλά οικονομικούς. Μόνο η Τουρκία κάνει πολέμους, αλλά σε ποιους? Στην Συρία? Διαλυμένη! Στο Ιράκ? Διαλυμένο. Στην Λιβύη? Διχοτομημένη (και διαλυμενη). Κάτι τέτοια ούγκανα μόνο μπορεί να κάνουν πόλεμο μεταξύ τους. Κι η Τουρκία είναι ούγκανοι... ζούνε ακόμα λόγω ΝΑΤΟ. Νομίζεις λοιπόν ότι οι Τούρκοι θεωρούν ότι απλά θα στείλουν στρατό εναντίον της Ελλάδας έτσι απλά, όπως στέλνουν στην Λιβύη ή την Συρία? I don't think so!Μόνο με πόλεμο θα λυθεί το θέμα,τα άλλα είναι γαρνιτούρα....
Eίναι δεδομένο ότι όλες οι κυβερνήσεις θα έτρεχαν μετά χαράς στη Χάγη, γιατί θα τους επέτρεπε να παρουσιάσουν λύσεις που δε μπορούν να δεχθούν χωρίς να κινδυνεύσουν πολιτικά. Ο κόσμος θα δεχόταν μια απόφαση του δικαστηρίου κι ας μην είναι σύμφωνη με το πιστεύω του. Όχι όμως την οικειοθελή υποχώρηση της κυβέρνησης σε έναν κατ' ευφημισμό διάλογο με ατλαντικούς και υπερατλαντικούς πάτρωνες.Συμφωνω απολυτα στο οτι δεν εχει σημασια τι λεει το πόπολο, εαν θελουμε να διεξαγουμε μια σοβαρη συζητηση επι του θεματος με στέρεες βάσεις.
Εχω κι εγω υπ' όψη μου το γαλλικο νησι στον Καναδα.
Εχω επισης την εντυπωση οτι δεν θα υπαρξει ποτέ συμφωνια ελλαδας-τουρκιας να παμε στη Χαγη γιατι κανενας απο τους δυο δεν θα θελει να δειξει στον λαο του οτι ελεγε υπερβολες εξ αρχης (γιατι πολυ απλα θα χασουμε και οι δυο κατι απο τις αρχικες μας θεσεις που τις παρουσιαζουμε αμφοτεροι ως θέσφατα).
Λέγε, λέγε όλο και κάτι θα μείνει (καλά στην περίπτωση αυτή βγάζε NAVTEX )Βλέπω και μια NAVTEX της Τουρκίας τώρα, που ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Χίου, λόγω "παραβίασης" της Συνθήκης της Λωζάνης. Αυτό με τις κυριαρχίες νήσων δεν ξέρω αν είναι μείζων διαφορά, όπως αυτή που ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ελπίζω ότι δε συνιστά μέρος του διαλόγου. Και ελπίζω ότι θεωρείται πρόκληση και μη αποκλιμάκωση.
Eίναι δεδομένο ότι όλες οι κυβερνήσεις θα έτρεχαν μετά χαράς στη Χάγη, γιατί θα τους επέτρεπε να παρουσιάσουν λύσεις που δε μπορούν να δεχθούν χωρίς να κινδυνεύσουν πολιτικά. Ο κόσμος θα δεχόταν μια απόφαση του δικαστηρίου κι ας μην είναι σύμφωνη με το πιστεύω του. Όχι όμως την οικειοθελή υποχώρηση της κυβέρνησης σε έναν κατ' ευφημισμό διάλογο με ατλαντικούς και υπερατλαντικούς πάτρωνες.
Περιέργως οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ξεχάσει το ΔΔ Αμβούργου, που θεωρείται πιο τεχνοκρατικό και πιο δίκαιο από της Χάγης, που χωρά πολιτικές πιέσεις. Ίσως είναι και πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις η λογική του. Είχε αποφασιστεί κιόλας η προσφυγή για διαφορές σε αυτό, αλλά με τον καιρό προέταξαν της Χάγης.