Στην ανάπτυξη δύο Rafale και δύο πλοίων από πλευράς Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο, και στη συμμετοχή τους μαζί με το ελικοπτεροφόρο Tonnerre και τη φρεγάτα La Fayette, στην κοινή άσκηση με την Ελλάδα, ανοιχτά του Καστελόριζου, αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde (των Marie Jégo και Marina Rafenberg). Γίνεται αναφορά στην αποφυγή κλιμάκωσης στα μέσα Ιουλίου, με την παρέμβαση της Καγκελαρίου Angela Merkel, και παρατίθεται άποψη του Παναγιώτη Τσάκωνα, ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος αναφέρει:
«Οι δύο χώρες είχαν υποσχεθεί να ανανεώσουν τον διάλογο, ο οποίος ήταν τεταμένος από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016. Αλλά στις 6 Αυγούστου, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους, που αγνοεί τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο, μια συμφωνία που δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα. Ο Erdogan δεν το άντεξε».
«Σε μια υπέρ-στρατιωτικοποιημένη περιοχή, όπως η ανατολική Μεσόγειος, συμβαίνει γρήγορα ένα ατύχημα και δεν είναι βέβαιο, ότι η γαλλική στρατιωτική παρουσία θα απωθήσει τα τουρκικά πλοία από τα ελληνικά χωρικά ύδατα», υποστηρίζει ο Παναγώτης Τσάκωνας.
«Όλα τα νησιά έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη, αλλά το διεθνές δίκαιο δεν καθορίζει πόσα μίλια πρέπει να είναι. Η Ελλάδα έχει μια μαξιμαλιστική άποψη η οποία, θεωρητικά, θα συνδέει την Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με αυτήν Κύπρου, αρνούμενη στην Τουρκία οποιοδήποτε δικαίωμα στην περιοχή αυτή. Η Άγκυρα, αντίθετα, δεν θέλει να αναγνωρίσει το δικαίωμα στο νησί Καστελόριζο να έχει ΑΟΖ », εξηγεί ο Παναγιώτης Τσάκωνας.