You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an alternative browser.
You should upgrade or use an alternative browser.
Credit Suisse, μια νέα Lehman Brothers;
- Μέλος που άνοιξε το νήμα 968
- Ημερομηνία ανοίγματος
- Απαντήσεις 129
- Εμφανίσεις 6K
- Tagged users Καμία
- Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)
Προφανώς αυτό κάνουν εδώ και καιρό όταν η προθεσμιακή κατάθεση είναι σχεδόν 1% ουσιαστικά το χρήμα σου χάνει την αξία του κάθε μέρα που περνάει και δεν το ρίχνεις στην αγορά.Αυτοί θέλουν συνέχεια το χρήμα να ρολάρει γιατί αλλιώς κάηκε η αγορά.Ότι και να κάνουν το χρηματο-οικονομικό σύστημα θα κρασάρει γιατί κλασσικά όπως σε κάθε σύστημα όταν έρχεται η παρακμή το πρώτο πράγμα είναι να καίνε τους αναλώσιμους (δηλαδή τους απλούς πολίτες) και τα κεφάλια κοιτάνε να μην χάσουν από την δικιά τους τσέπη.Στο τέλος θα σκάσει η βόμβα όμως και τότε θα αναγκαστούν να ξαναπέσει χρήμα και να μοιραστεί στον κόσμο.Το θέμα ποιος θα κρατηθεί ζωντανός μέχρι τότε.Το μεγαλο θεμα που συζητιεται αυτη τη στιγμη δεν ειναι η ανωνυμια και μονο. Ειναι οτι με smart contracts θα δινουν μισθο, επιδομα, fuel pass, ubi κλπ κατω απο συγκεκριμενες αυστηρες προυποθεσεις.
Πρεπει να ξοδεψεις αυτο το ποσο αυτο το μηνα αλλιως εξαφανιζεται, για να κανεις stimulate την οικονομια χωρις να μπορεις να εχεις καταθεσεις και αποθηκευση αξιας.
Κατεβηκες σε πορεια, εκανες απεργια? Δε δουλευει το e-wallet σου. Γεια χαρα.
midas69
Μέγας
- Εγγρ.
- 22 Φεβ 2012
- Μηνύματα
- 16.375
- Like
- 12.933
- Πόντοι
- 3.656
Κοψε κατι τυπε... Τι οικονομία εχουν οι ΗΠΑ (ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ) Μαλλον ρεκόρ χρεους εχουν κι έλλειψη ανταγωστικοτητας...Φίλε προμήθεια 1-2% για έμβασμα δεν παίζει ούτε σε μπανανιές όχι στις ΗΠΑ με την πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο.
Από πέρσι τα λέγανε.Πόσο θα γαμήσουν το Ρώσους Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι.Είτε με τις επιβολές προστίμων είτε με μη αγορά φυσικού αερίου και πετρελαίου και τέτοιες παπαριές.Και πήραν όλοι τον πούλο.Και δεν μιλάει κανένας πια ούτε για τον πόλεμο στην Ουκρανία τον έχουμε ξεχάσει λες και σταμάτησε.Μια άλλη άποψη.
tellystalone6969
Ανώτερος
- Εγγρ.
- 12 Δεκ 2012
- Μηνύματα
- 15.050
- Like
- 20.219
- Πόντοι
- 6.056
Προφανώς αυτό κάνουν εδώ και καιρό όταν η προθεσμιακή κατάθεση είναι σχεδόν 1% ουσιαστικά το χρήμα σου χάνει την αξία του κάθε μέρα που περνάει και δεν το ρίχνεις στην αγορά.Αυτοί θέλουν συνέχεια το χρήμα να ρολάρει γιατί αλλιώς κάηκε η αγορά.Ότι και να κάνουν το χρηματο-οικονομικό σύστημα θα κρασάρει γιατί κλασσικά όπως σε κάθε σύστημα όταν έρχεται η παρακμή το πρώτο πράγμα είναι να καίνε τους αναλώσιμους (δηλαδή τους απλούς πολίτες) και τα κεφάλια κοιτάνε να μην χάσουν από την δικιά τους τσέπη.Στο τέλος θα σκάσει η βόμβα όμως και τότε θα αναγκαστούν να ξαναπέσει χρήμα και να μοιραστεί στον κόσμο.Το θέμα ποιος θα κρατηθεί ζωντανός μέχρι τότε.
Οπότε ποιοί χάνουν ; Όσοι έχουν κρυπτο, μετοχές, μετρητά , καταθέσεις ομόλογα ή όσοι έχουν ακίνητα και χρυσό ;
Οέο ;
Όλοι χάνουν και θα χάνουν.Και προφανώς θα χάνεις για αρχή τις πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις κρυπτο,μετοχές,ομόλογα και μετά καταθέσεις.Μετά μετρητά και στο τέλος ακίνητα και χρυσό.Το πιο ασφαλές είναι προφανώς το ακίνητό σου και εννοούμε το ακίνητο που σου ανήκει όχι να το έχεις με δάνειο.Οπότε ποιοί χάνουν ; Όσοι έχουν κρυπτο, μετοχές, μετρητά , καταθέσεις ομόλογα ή όσοι έχουν ακίνητα και χρυσό ;
Οέο ;
tellystalone6969
Ανώτερος
- Εγγρ.
- 12 Δεκ 2012
- Μηνύματα
- 15.050
- Like
- 20.219
- Πόντοι
- 6.056
Από το ακίνητο χάνεις, αν το πουλήσεις όταν γίνει κραχ ή μετά με ύφεση . Μπορείς να το κρατήσεις για πολύ και να έχεις κέρδος αν όχι ο ίδιος, οι απόγονοι . Σε μια αυθεντικά καπιταλιστική οικονομία, δεν θα έπρεπε να υπάρχει φόρος κληρονομιάς, Τουλάχιστον στη μόρφή που υπάρχει τώρα.
Μετρητά , μετοχές , κρύπτο , γίνονται καπνός ... με μερικά κλικ , αυτών που κρατούν τα νήματα.
Μετρητά , μετοχές , κρύπτο , γίνονται καπνός ... με μερικά κλικ , αυτών που κρατούν τα νήματα.
pnewman
Μέγας
- Εγγρ.
- 20 Δεκ 2012
- Μηνύματα
- 7.122
- Like
- 12.317
- Πόντοι
- 3.556
Μου κάνει πάντως εντύπωση 2 γεγονότα μέσα σε ένα ένα χρόνο από τους ίδιους.
Biden σε Σαουδάραβες το 2022: Αυξήστε την παραγωγή του πετρελαίου για να ισοφαριστεί η έλλειψη του Ρωσικού
Σαουδάραβες το 2022: Πάρε τ' αρχίδια μας
Credit Swiss σε Σαουδάραβες το 2023: Επενδύστε να ενισχυθεί η σταθεροποίηση της τράπεζας
Σαουδάραβες το 2023: Πάρε τ' αρχίδια μας
Biden σε Σαουδάραβες το 2022: Αυξήστε την παραγωγή του πετρελαίου για να ισοφαριστεί η έλλειψη του Ρωσικού
Σαουδάραβες το 2022: Πάρε τ' αρχίδια μας
Credit Swiss σε Σαουδάραβες το 2023: Επενδύστε να ενισχυθεί η σταθεροποίηση της τράπεζας
Σαουδάραβες το 2023: Πάρε τ' αρχίδια μας
Annapurna
Γλομπεάρχης
- Εγγρ.
- 7 Μαΐ 2020
- Μηνύματα
- 23.366
- Κριτικές
- 171
- Like
- 93.269
- Πόντοι
- 46.423
Η τράπεζα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο διαχειριστών πλούτου και είναι μία από τις 30 τράπεζες που θεωρούνται παγκοσμίως συστημικά σημαντικές, των οποίων η κατάρρευση θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Credit Suisse έχει μια τοπική ελβετική τράπεζα, καθώς και δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου, επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Στα τέλη του 2021 απασχολούσε πάνω από 50.000 εργαζομένους και διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,6 τρισεκ. ελβετικών φράγκων.
Διαθέτει πάνω από 150 γραφεία σε περίπου 50 χώρες.
Μια σειρά από σκάνδαλα επί πολλά έτη, αλλαγές στην κορυφή της διοίκησης, ζημίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια στρατηγική στερούμενη ενθουσιασμού είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στη χαώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει πλέον η ελβετική τράπεζα, που μετρά 167 χρόνια ζωής.
Το ξεπούλημα στις μετοχές της Credit Suisse ξεκίνησε το 2021 και πυροδοτήθηκε από ζημίες που σχετίζονταν με την κατάρρευση του επενδυτικού κεφαλαίου Archegos και της Greensill Capital.
Τον Ιανουάριο του 2022, ο Αντόνιο Όρτα-Οσόριο παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου επειδή παραβίασε τους κανόνες για την COVID-19, οκτώ μόλις μήνες αφού προσελήφθη για να αποκαταστήσει τα πράγματα στην τράπεζα που αντιμετώπιζε προβλήματα.
Τον Ιούλιο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ειδικός σε αναδιαρθρώσεις, ο Ούλριχ Κέρνερ, παρουσίασε μια στρατηγική αναθεώρηση –αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τους επενδυτές.
Οι αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη κατάρρευση της τράπεζας το φθινόπωρο είχαν ως αποτέλεσμα πελάτες της να την εγκαταλείψουν.
Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι πελάτες είχαν αποσύρει κεφάλαια 110 δισεκ. ελβετικών φράγκων το τέταρτο τρίμηνο ενώ η τράπεζα υπέστη τη χειρότερη μετά τη χρηματοοικονομική κρίση ετήσια ζημία της ύψους 7,29 δισεκ. ελβετικών φράγκων.
Χθες, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ο βασικός υποστηρικτής της τράπεζας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα στη Credit Suisse, καθώς έχει ρυθμιστικούς περιορισμούς, ενώ ανέφερε ότι θεωρεί ικανοποιητικό το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Η μετοχή της έχει χάσει 75% κατά το περασμένο έτος.
PsYcHo_777
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 30 Απρ 2006
- Μηνύματα
- 2.485
- Like
- 4.195
- Πόντοι
- 456
Peter Schiff on Instagram: "Peter Schiff, chief economist at Euro Pacific Capital, warns that the U.S. banking system will keep money safe, but the value will be worth less. “Every one of your listeners is gonna see the value of their savings collaps
4,109 likes, 179 comments - peterschiff on March 16, 2023: "Peter Schiff, chief economist at Euro Pacific Capital, warns that the U.S. banking system will keep money safe, but the value will be worth less. “Every one of your listeners is gonna see the value of their savings collapse as prices go...
www.instagram.com
HollywoodInRosa
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 19 Ιαν 2023
- Μηνύματα
- 2.275
- Κριτικές
- 1
- Like
- 3.447
- Πόντοι
- 456
«Η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει θα είναι η Credit Suisse», προειδοποιούσε πριν λίγες ημέρες ο θρυλικός Αμερικανός γκουρού των αγορών και επενδυτής της Wall Street, Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, μετά την χρεοκοπία της Silicon Valley Bank.
Για την ιστορία, ο Κιγιοσάκι ήταν αυτός που είχε προβλέψει την χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008. Και δυστυχώς δεν αποκλείεται να επαληθευτεί, όσο και αν το Ελβετικό δημόσιο τρέχει να σώσει την Credit Suisse.
«Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων, που καταρρέει και η πρόβλεψή μου για την Lehman Brothers πριν από χρόνια, νομίζω ότι θα επαληθευτεί τώρα και με την Credit Suisse», είχε πει ο Αμερικανός γκουρού, συνιδρυτής της «Rich Dad Company».
Συγγραφέας ενός από τα πλέον ευπώλητα βιβλία, «Rich Dad Poor Dad», ο Κιγιοσάκι εξήγησε στο Fox ότι το πρόβλημα για τις τράπεζες σήμερα είναι η αγορά ομολόγων και ότι «η επόμενη τράπεζα που θα εξαφανιστεί θα είναι η Credit Suisse», λόγω της υπερβολικής έκθεσής της σε ομόλογα που προσφέρουν πολύ χαμηλές αποδόσεις, μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την ΕΚΤ.
Η επαπειλούμενη κατάρρευση της Credit Suisse, δεν ήταν φυσικά κεραυνός εν αιθρία. Τα τελευταία χρόνια ,η φήμη της δεύτερης μεγαλύτερης Ελβετικής Τράπεζας αμαυρώνεται από σωρεία σκανδάλων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθοράς, ακόμη και για υπόθαλψη εγκληματικών οργανώσεων. Με συνεχείς αλλαγές στην ηγεσία της, η Credit Suisse δεν φαίνεται να καθησύχασε τους επενδυτές, όπως και την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, που διαθέτει το 10% των μετοχών της.
Η μετοχή της Ελβετικής τράπεζας έχει άλλωστε χάσει το 55% της αξίας της από τις αρχές του έτους, ενώ τις τελευταίες ημέρες έκανε επιπλέον βουτιά 10%.
Ένα χρόνο αργότερα, ο Σάνι Αμπάτσα, πρώην δικτάτορας της Νιγηρίας έκλεψε εκατομμύρια δολάρια από τη χώρα και τον λαό του και τα έβαλε σε προσωπικούς του λογαριασμούς στην Ελβετική τράπεζα.
Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, η Ομοσπονδιακή Τραπεζική Επιτροπή της Ελβετίας κατηγόρησε την Credit Suisse για αποδοχή 214 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με τη διαφθορά από τον Νιγηριανό δικτάτορα τη δεκαετία του 1990.
Το 2004, ένας πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse, συνελήφθη με την κατηγορία ότι παρείχε βοήθεια στη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση της Ιαπωνίας, την Yakuza.
Το 2020, η τράπεζα κατηγορήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας ότι ξέπλυνε πάνω από 146 εκατομμύρια δολάρια μέσω λογαριασμών, το διάστημα 2004 και 2008, που ανήκαν σε μέλη της Βουλγαρικής μαφίας.
Το 2021, η Credit Suisse προκάλεσε την οργή των μετόχων της όταν έχασε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την κατάρρευση του επενδυτικού ταμείου Archegos Capital Management. Αν και δεν ήταν η μόνη τράπεζα που συνεργαζόταν με την Archegos, ήταν αυτή που λειτούργησε πιο αργά, από την Goldman Sachs και άλλους πιστωτές, στη ρευστοποίηση των αμοιβαίων κεφαλαίων με αποτέλεσμα να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Τον Φεβρουάριο του 2022 διέρρευσαν στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung δεδομένα της Credit Suisse για 18.000 τραπεζικούς λογαριασμούς και 30.000 κατόχους λογαριασμών, ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι λογαριασμοί αφορούσαν την περίοδο από το 1940 έως 2010. Πολλοί από τους πελάτες ήταν εγκληματίες, μαφιόζικες οργανώσεις, δικτάτορες και εταιρείες φαντάσματα που διακινούσαν μαύρο χρήμα, σε πλήρη γνώση της τράπεζας. Για παράδειγμα, η Credit Suisse βοήθησε τον πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, Φερντινάνδο Μάρκος να κρύψει 5 με 10 δισεκατομμύρια δολάρια που έκλεψε από τα ταμεία του κράτους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι από το 2009 έως και πρόσφατα, η Ελβετική τράπεζα έχει γύρω στις 10 ανοικτές δικαστικές υποθέσεις στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία για υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και πολλές σκοτεινές συναλλαγές. Πρόκειται για δικαστικές διαμάχες και σκάνδαλα που έχουν στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια στην Credit Suisse, με αποτέλεσμα η αξιοπιστία να αμφισβητείται.
Το 2021, η τράπεζα αποκάλυψε ζημία 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Archegos. Η συσσώρευση των σκανδάλων από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της δεύτερης ελβετικής τράπεζας, ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες του, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί κι αυτός το καλοκαίρι του 2022 και να αναλάβει ο Ούλριχ Κέρνερ.
«Η Credit Suisse έχει ένα εξαιρετικό ταλέντο στο να μπαίνει σε όλα τα βρώμικα κόλπα», ειρωνεύθηκε τότε ένας σπουδαίος Γάλλος τραπεζίτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί…
Τώρα, η Wall Street Journal γράφει ότι οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ ερευνούν για πιθανούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Credit Suisse και των τραπεζών της ευρωζώνης.
Το επίκεντρο των φόβων για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος έχει μετατοπιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, όπου, μετά την πτώση της Δευτέρας και την άνοδο της Τρίτης, οι τραπεζικές μετοχές βυθίζουν και πάλι τα χρηματιστήρια…
Credit Suisse: Μια αμαρτωλή ιστορία
Για την ιστορία, ο Κιγιοσάκι ήταν αυτός που είχε προβλέψει την χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008. Και δυστυχώς δεν αποκλείεται να επαληθευτεί, όσο και αν το Ελβετικό δημόσιο τρέχει να σώσει την Credit Suisse.
«Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων, που καταρρέει και η πρόβλεψή μου για την Lehman Brothers πριν από χρόνια, νομίζω ότι θα επαληθευτεί τώρα και με την Credit Suisse», είχε πει ο Αμερικανός γκουρού, συνιδρυτής της «Rich Dad Company».
Συγγραφέας ενός από τα πλέον ευπώλητα βιβλία, «Rich Dad Poor Dad», ο Κιγιοσάκι εξήγησε στο Fox ότι το πρόβλημα για τις τράπεζες σήμερα είναι η αγορά ομολόγων και ότι «η επόμενη τράπεζα που θα εξαφανιστεί θα είναι η Credit Suisse», λόγω της υπερβολικής έκθεσής της σε ομόλογα που προσφέρουν πολύ χαμηλές αποδόσεις, μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την ΕΚΤ.
Η «φούσκα» σκάει
«Η αγορά ομολόγων – το «μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας – θα δημιουργήσει «σοβαρό πρόβλημα» στην παγκόσμια οικονομία. «Η «φούσκα σκάει. Θα μπορούσε αυτό να είναι η αρχή της μεγαλύτερης ύφεσης που έχει βιώσει ο κόσμος της οικονομίας; Ανησυχώ. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κόσμο γεμάτο από χρέη, και πολέμους, έναν κόσμο στον οποίο ηγούνται ψεύτες», έγραψε ο Κιγιοσάκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Η επαπειλούμενη κατάρρευση της Credit Suisse, δεν ήταν φυσικά κεραυνός εν αιθρία. Τα τελευταία χρόνια ,η φήμη της δεύτερης μεγαλύτερης Ελβετικής Τράπεζας αμαυρώνεται από σωρεία σκανδάλων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθοράς, ακόμη και για υπόθαλψη εγκληματικών οργανώσεων. Με συνεχείς αλλαγές στην ηγεσία της, η Credit Suisse δεν φαίνεται να καθησύχασε τους επενδυτές, όπως και την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, που διαθέτει το 10% των μετοχών της.
Η μετοχή της Ελβετικής τράπεζας έχει άλλωστε χάσει το 55% της αξίας της από τις αρχές του έτους, ενώ τις τελευταίες ημέρες έκανε επιπλέον βουτιά 10%.
Σωρεία σκανδάλων
Το 1999, οι ιαπωνικές αρχές επέβαλαν χρηματικό πρόστιμο στην Credit Suisse αφού ανακάλυψαν ότι οι τραπεζίτες της κατέστρεψαν στοιχεία που σχετίζονταν με μια έρευνα όπου η τράπεζα βοηθούσε εταιρείες να καλύψουν τις ζημίες τους.Ένα χρόνο αργότερα, ο Σάνι Αμπάτσα, πρώην δικτάτορας της Νιγηρίας έκλεψε εκατομμύρια δολάρια από τη χώρα και τον λαό του και τα έβαλε σε προσωπικούς του λογαριασμούς στην Ελβετική τράπεζα.
Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, η Ομοσπονδιακή Τραπεζική Επιτροπή της Ελβετίας κατηγόρησε την Credit Suisse για αποδοχή 214 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με τη διαφθορά από τον Νιγηριανό δικτάτορα τη δεκαετία του 1990.
Το 2004, ένας πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse, συνελήφθη με την κατηγορία ότι παρείχε βοήθεια στη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση της Ιαπωνίας, την Yakuza.
Το 2020, η τράπεζα κατηγορήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας ότι ξέπλυνε πάνω από 146 εκατομμύρια δολάρια μέσω λογαριασμών, το διάστημα 2004 και 2008, που ανήκαν σε μέλη της Βουλγαρικής μαφίας.
Το 2021, η Credit Suisse προκάλεσε την οργή των μετόχων της όταν έχασε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την κατάρρευση του επενδυτικού ταμείου Archegos Capital Management. Αν και δεν ήταν η μόνη τράπεζα που συνεργαζόταν με την Archegos, ήταν αυτή που λειτούργησε πιο αργά, από την Goldman Sachs και άλλους πιστωτές, στη ρευστοποίηση των αμοιβαίων κεφαλαίων με αποτέλεσμα να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Τον Φεβρουάριο του 2022 διέρρευσαν στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung δεδομένα της Credit Suisse για 18.000 τραπεζικούς λογαριασμούς και 30.000 κατόχους λογαριασμών, ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι λογαριασμοί αφορούσαν την περίοδο από το 1940 έως 2010. Πολλοί από τους πελάτες ήταν εγκληματίες, μαφιόζικες οργανώσεις, δικτάτορες και εταιρείες φαντάσματα που διακινούσαν μαύρο χρήμα, σε πλήρη γνώση της τράπεζας. Για παράδειγμα, η Credit Suisse βοήθησε τον πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, Φερντινάνδο Μάρκος να κρύψει 5 με 10 δισεκατομμύρια δολάρια που έκλεψε από τα ταμεία του κράτους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι από το 2009 έως και πρόσφατα, η Ελβετική τράπεζα έχει γύρω στις 10 ανοικτές δικαστικές υποθέσεις στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία για υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και πολλές σκοτεινές συναλλαγές. Πρόκειται για δικαστικές διαμάχες και σκάνδαλα που έχουν στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια στην Credit Suisse, με αποτέλεσμα η αξιοπιστία να αμφισβητείται.
Τα βρώμικα κόλπα
Όταν ο Τόμας Γκοτστάιν ανέλαβε επικεφαλής της Credit Suisse τον Φεβρουάριο του 2020, μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Τιτζιάν Τίαμ, ήξερε ότι το έργο του δεν θα ήταν εύκολο. «Το να είσαι το αφεντικό μιας μεγάλης ελβετικής τράπεζας είναι σαν να είσαι προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου», είχε πει ο Γκοτστάιν. Όταν παραιτήθηκε ο Τίαμ, η μετοχή έχει πέσει σχεδόν 60% και τα προβλήματα στην τράπεζα έχουν κλιμακωθεί.Το 2021, η τράπεζα αποκάλυψε ζημία 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Archegos. Η συσσώρευση των σκανδάλων από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της δεύτερης ελβετικής τράπεζας, ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες του, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί κι αυτός το καλοκαίρι του 2022 και να αναλάβει ο Ούλριχ Κέρνερ.
«Η Credit Suisse έχει ένα εξαιρετικό ταλέντο στο να μπαίνει σε όλα τα βρώμικα κόλπα», ειρωνεύθηκε τότε ένας σπουδαίος Γάλλος τραπεζίτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί…
Τώρα, η Wall Street Journal γράφει ότι οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ ερευνούν για πιθανούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Credit Suisse και των τραπεζών της ευρωζώνης.
Το επίκεντρο των φόβων για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος έχει μετατοπιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, όπου, μετά την πτώση της Δευτέρας και την άνοδο της Τρίτης, οι τραπεζικές μετοχές βυθίζουν και πάλι τα χρηματιστήρια…
Credit Suisse: Μια αμαρτωλή ιστορία
Καταρχήν μιλάω για το ακίνητο να ζήσεις.Που δεν χρειάζεται να πληρώνεις δάνειο η ενοίκιο.Αρα σε περίοδο κρίσης δεν έχει αυτό το οικονομικό πλήγμα.Εχεις ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου για να κοιμηθείς και να σκεφτείς όλα τα υπόλοιπα προβλήματα.Μετα ναι επενδυτικά μακροπρόθεσμα βγαίνεις πάντα κερδισμένος.Αν δεν κάνω λάθος στην Αμερική πέρασε πρόσφατα νόμος ότι αν έχουν φορολογηθεί εξαρχής όλα (σπίτια,μετοχές,ομόλογα κλπ κλπ) οι κληρονόμοι δεν πληρώνουν φόρο μεταβίβασης καθώς είναι ήδη φορολογημενα.Υπηρχαν αντιρρήσεις από διάφορους δεν ξέρω τελικά αν πέρασε ο νόμος δεν το έψαξα άλλο στο τέλος.Από το ακίνητο χάνεις, αν το πουλήσεις όταν γίνει κραχ ή μετά με ύφεση . Μπορείς να το κρατήσεις για πολύ και να έχεις κέρδος αν όχι ο ίδιος, οι απόγονοι . Σε μια αυθεντικά καπιταλιστική οικονομία, δεν θα έπρεπε να υπάρχει φόρος κληρονομιάς, Τουλάχιστον στη μόρφή που υπάρχει τώρα.
Μετρητά , μετοχές , κρύπτο , γίνονται καπνός ... με μερικά κλικ , αυτών που κρατούν τα νήματα.
Πριν τα νησιά κευμαν όλοι Ελβετία τα έστελναν τα λεφτά τους.Φαντασου πόσο διαδεδομένο ειναι-ηταν που σε όλες τις ταινίες για Ελβετία μιλαγανε-μιλανε.το έχω πει και το ξαναλέω οι τραπεζικοι είναι οι χειρότεροι εγκληματίες.γιατι;γιατί καταστρέφουν κοσμο χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους και χωρίς να έχουν καν συνείδηση.οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν μόνο νούμερα βλέπουν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.το 2008-2009 παρακολουθούσα κάτι σεμινάρια συνεργασία τραπεζών και ανοιχτό πανεπιστήμιο και μιλάγανε δντες τραπεζών και εξηγούσαν πως δουλεύει το σύστημα και σαν μηχανικός τους έβαζα θεωρητικά σενάρια αν συμβεί εκείνο το άλλο και μου λέγανε αποκλείεται.δεν υπάρχει επουσιώδης ελεγκτικός μηχανισμός καθως οι οίκοι αξιολόγησης είναι ιδιωτικοί που και οι ίδιοι επενδύουν.Παρε και κατάλαβε.Ολο το πράγμα δουλεύει με αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.Εμπιστευομαι δηλαδή ότι η μετοχή μου θα αποπληρωθεί μετά από 5 χρόνια στην αξία της + το κέρδος κλπ κλπ.Οταν λοιπόν έχεις ένα χρέος 340% τι να σε πληρώσουν;αέρα με αέρα;«Η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει θα είναι η Credit Suisse», προειδοποιούσε πριν λίγες ημέρες ο θρυλικός Αμερικανός γκουρού των αγορών και επενδυτής της Wall Street, Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, μετά την χρεοκοπία της Silicon Valley Bank.
Για την ιστορία, ο Κιγιοσάκι ήταν αυτός που είχε προβλέψει την χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008. Και δυστυχώς δεν αποκλείεται να επαληθευτεί, όσο και αν το Ελβετικό δημόσιο τρέχει να σώσει την Credit Suisse.
«Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων, που καταρρέει και η πρόβλεψή μου για την Lehman Brothers πριν από χρόνια, νομίζω ότι θα επαληθευτεί τώρα και με την Credit Suisse», είχε πει ο Αμερικανός γκουρού, συνιδρυτής της «Rich Dad Company».
Συγγραφέας ενός από τα πλέον ευπώλητα βιβλία, «Rich Dad Poor Dad», ο Κιγιοσάκι εξήγησε στο Fox ότι το πρόβλημα για τις τράπεζες σήμερα είναι η αγορά ομολόγων και ότι «η επόμενη τράπεζα που θα εξαφανιστεί θα είναι η Credit Suisse», λόγω της υπερβολικής έκθεσής της σε ομόλογα που προσφέρουν πολύ χαμηλές αποδόσεις, μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την ΕΚΤ.
Η «φούσκα» σκάει
«Η αγορά ομολόγων – το «μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας – θα δημιουργήσει «σοβαρό πρόβλημα» στην παγκόσμια οικονομία. «Η «φούσκα σκάει. Θα μπορούσε αυτό να είναι η αρχή της μεγαλύτερης ύφεσης που έχει βιώσει ο κόσμος της οικονομίας; Ανησυχώ. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κόσμο γεμάτο από χρέη, και πολέμους, έναν κόσμο στον οποίο ηγούνται ψεύτες», έγραψε ο Κιγιοσάκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η επαπειλούμενη κατάρρευση της Credit Suisse, δεν ήταν φυσικά κεραυνός εν αιθρία. Τα τελευταία χρόνια ,η φήμη της δεύτερης μεγαλύτερης Ελβετικής Τράπεζας αμαυρώνεται από σωρεία σκανδάλων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθοράς, ακόμη και για υπόθαλψη εγκληματικών οργανώσεων. Με συνεχείς αλλαγές στην ηγεσία της, η Credit Suisse δεν φαίνεται να καθησύχασε τους επενδυτές, όπως και την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, που διαθέτει το 10% των μετοχών της.
Η μετοχή της Ελβετικής τράπεζας έχει άλλωστε χάσει το 55% της αξίας της από τις αρχές του έτους, ενώ τις τελευταίες ημέρες έκανε επιπλέον βουτιά 10%.
Σωρεία σκανδάλων
Το 1999, οι ιαπωνικές αρχές επέβαλαν χρηματικό πρόστιμο στην Credit Suisse αφού ανακάλυψαν ότι οι τραπεζίτες της κατέστρεψαν στοιχεία που σχετίζονταν με μια έρευνα όπου η τράπεζα βοηθούσε εταιρείες να καλύψουν τις ζημίες τους.
Ένα χρόνο αργότερα, ο Σάνι Αμπάτσα, πρώην δικτάτορας της Νιγηρίας έκλεψε εκατομμύρια δολάρια από τη χώρα και τον λαό του και τα έβαλε σε προσωπικούς του λογαριασμούς στην Ελβετική τράπεζα.
Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, η Ομοσπονδιακή Τραπεζική Επιτροπή της Ελβετίας κατηγόρησε την Credit Suisse για αποδοχή 214 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με τη διαφθορά από τον Νιγηριανό δικτάτορα τη δεκαετία του 1990.
Το 2004, ένας πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse, συνελήφθη με την κατηγορία ότι παρείχε βοήθεια στη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση της Ιαπωνίας, την Yakuza.
Το 2020, η τράπεζα κατηγορήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας ότι ξέπλυνε πάνω από 146 εκατομμύρια δολάρια μέσω λογαριασμών, το διάστημα 2004 και 2008, που ανήκαν σε μέλη της Βουλγαρικής μαφίας.
Το 2021, η Credit Suisse προκάλεσε την οργή των μετόχων της όταν έχασε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την κατάρρευση του επενδυτικού ταμείου Archegos Capital Management. Αν και δεν ήταν η μόνη τράπεζα που συνεργαζόταν με την Archegos, ήταν αυτή που λειτούργησε πιο αργά, από την Goldman Sachs και άλλους πιστωτές, στη ρευστοποίηση των αμοιβαίων κεφαλαίων με αποτέλεσμα να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Τον Φεβρουάριο του 2022 διέρρευσαν στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung δεδομένα της Credit Suisse για 18.000 τραπεζικούς λογαριασμούς και 30.000 κατόχους λογαριασμών, ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι λογαριασμοί αφορούσαν την περίοδο από το 1940 έως 2010. Πολλοί από τους πελάτες ήταν εγκληματίες, μαφιόζικες οργανώσεις, δικτάτορες και εταιρείες φαντάσματα που διακινούσαν μαύρο χρήμα, σε πλήρη γνώση της τράπεζας. Για παράδειγμα, η Credit Suisse βοήθησε τον πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, Φερντινάνδο Μάρκος να κρύψει 5 με 10 δισεκατομμύρια δολάρια που έκλεψε από τα ταμεία του κράτους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι από το 2009 έως και πρόσφατα, η Ελβετική τράπεζα έχει γύρω στις 10 ανοικτές δικαστικές υποθέσεις στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία για υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και πολλές σκοτεινές συναλλαγές. Πρόκειται για δικαστικές διαμάχες και σκάνδαλα που έχουν στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια στην Credit Suisse, με αποτέλεσμα η αξιοπιστία να αμφισβητείται.
Τα βρώμικα κόλπα
Όταν ο Τόμας Γκοτστάιν ανέλαβε επικεφαλής της Credit Suisse τον Φεβρουάριο του 2020, μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Τιτζιάν Τίαμ, ήξερε ότι το έργο του δεν θα ήταν εύκολο. «Το να είσαι το αφεντικό μιας μεγάλης ελβετικής τράπεζας είναι σαν να είσαι προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου», είχε πει ο Γκοτστάιν. Όταν παραιτήθηκε ο Τίαμ, η μετοχή έχει πέσει σχεδόν 60% και τα προβλήματα στην τράπεζα έχουν κλιμακωθεί.
Το 2021, η τράπεζα αποκάλυψε ζημία 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Archegos. Η συσσώρευση των σκανδάλων από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της δεύτερης ελβετικής τράπεζας, ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες του, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί κι αυτός το καλοκαίρι του 2022 και να αναλάβει ο Ούλριχ Κέρνερ.
«Η Credit Suisse έχει ένα εξαιρετικό ταλέντο στο να μπαίνει σε όλα τα βρώμικα κόλπα», ειρωνεύθηκε τότε ένας σπουδαίος Γάλλος τραπεζίτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί…
Τώρα, η Wall Street Journal γράφει ότι οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ ερευνούν για πιθανούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Credit Suisse και των τραπεζών της ευρωζώνης.
Το επίκεντρο των φόβων για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος έχει μετατοπιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, όπου, μετά την πτώση της Δευτέρας και την άνοδο της Τρίτης, οι τραπεζικές μετοχές βυθίζουν και πάλι τα χρηματιστήρια…
Credit Suisse: Μια αμαρτωλή ιστορία
madrach
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 29 Σεπ 2015
- Μηνύματα
- 2.191
- Κριτικές
- 10
- Like
- 1.646
- Πόντοι
- 506
δεν ειναι αποψη! Ειναι παρουσιαση γεγονοτων που οδηγουν σε συμπερασματα.Μια άλλη άποψη.
Το ωραίο είναι πως το λινκ έχει τίτλο αλλά μέσα στο άρθρο γράφουν την παπαριά για τα ομόλογα.«Η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει θα είναι η Credit Suisse», προειδοποιούσε πριν λίγες ημέρες ο θρυλικός Αμερικανός γκουρού των αγορών και επενδυτής της Wall Street, Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, μετά την χρεοκοπία της Silicon Valley Bank.
Για την ιστορία, ο Κιγιοσάκι ήταν αυτός που είχε προβλέψει την χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008. Και δυστυχώς δεν αποκλείεται να επαληθευτεί, όσο και αν το Ελβετικό δημόσιο τρέχει να σώσει την Credit Suisse.
«Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων, που καταρρέει και η πρόβλεψή μου για την Lehman Brothers πριν από χρόνια, νομίζω ότι θα επαληθευτεί τώρα και με την Credit Suisse», είχε πει ο Αμερικανός γκουρού, συνιδρυτής της «Rich Dad Company».
Συγγραφέας ενός από τα πλέον ευπώλητα βιβλία, «Rich Dad Poor Dad», ο Κιγιοσάκι εξήγησε στο Fox ότι το πρόβλημα για τις τράπεζες σήμερα είναι η αγορά ομολόγων και ότι «η επόμενη τράπεζα που θα εξαφανιστεί θα είναι η Credit Suisse», λόγω της υπερβολικής έκθεσής της σε ομόλογα που προσφέρουν πολύ χαμηλές αποδόσεις, μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την ΕΚΤ.
Η «φούσκα» σκάει
«Η αγορά ομολόγων – το «μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας – θα δημιουργήσει «σοβαρό πρόβλημα» στην παγκόσμια οικονομία. «Η «φούσκα σκάει. Θα μπορούσε αυτό να είναι η αρχή της μεγαλύτερης ύφεσης που έχει βιώσει ο κόσμος της οικονομίας; Ανησυχώ. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κόσμο γεμάτο από χρέη, και πολέμους, έναν κόσμο στον οποίο ηγούνται ψεύτες», έγραψε ο Κιγιοσάκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η επαπειλούμενη κατάρρευση της Credit Suisse, δεν ήταν φυσικά κεραυνός εν αιθρία. Τα τελευταία χρόνια ,η φήμη της δεύτερης μεγαλύτερης Ελβετικής Τράπεζας αμαυρώνεται από σωρεία σκανδάλων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθοράς, ακόμη και για υπόθαλψη εγκληματικών οργανώσεων. Με συνεχείς αλλαγές στην ηγεσία της, η Credit Suisse δεν φαίνεται να καθησύχασε τους επενδυτές, όπως και την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, που διαθέτει το 10% των μετοχών της.
Η μετοχή της Ελβετικής τράπεζας έχει άλλωστε χάσει το 55% της αξίας της από τις αρχές του έτους, ενώ τις τελευταίες ημέρες έκανε επιπλέον βουτιά 10%.
Σωρεία σκανδάλων
Το 1999, οι ιαπωνικές αρχές επέβαλαν χρηματικό πρόστιμο στην Credit Suisse αφού ανακάλυψαν ότι οι τραπεζίτες της κατέστρεψαν στοιχεία που σχετίζονταν με μια έρευνα όπου η τράπεζα βοηθούσε εταιρείες να καλύψουν τις ζημίες τους.
Ένα χρόνο αργότερα, ο Σάνι Αμπάτσα, πρώην δικτάτορας της Νιγηρίας έκλεψε εκατομμύρια δολάρια από τη χώρα και τον λαό του και τα έβαλε σε προσωπικούς του λογαριασμούς στην Ελβετική τράπεζα.
Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, η Ομοσπονδιακή Τραπεζική Επιτροπή της Ελβετίας κατηγόρησε την Credit Suisse για αποδοχή 214 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με τη διαφθορά από τον Νιγηριανό δικτάτορα τη δεκαετία του 1990.
Το 2004, ένας πρώην τραπεζίτης της Credit Suisse, συνελήφθη με την κατηγορία ότι παρείχε βοήθεια στη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση της Ιαπωνίας, την Yakuza.
Το 2020, η τράπεζα κατηγορήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας ότι ξέπλυνε πάνω από 146 εκατομμύρια δολάρια μέσω λογαριασμών, το διάστημα 2004 και 2008, που ανήκαν σε μέλη της Βουλγαρικής μαφίας.
Το 2021, η Credit Suisse προκάλεσε την οργή των μετόχων της όταν έχασε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την κατάρρευση του επενδυτικού ταμείου Archegos Capital Management. Αν και δεν ήταν η μόνη τράπεζα που συνεργαζόταν με την Archegos, ήταν αυτή που λειτούργησε πιο αργά, από την Goldman Sachs και άλλους πιστωτές, στη ρευστοποίηση των αμοιβαίων κεφαλαίων με αποτέλεσμα να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Τον Φεβρουάριο του 2022 διέρρευσαν στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung δεδομένα της Credit Suisse για 18.000 τραπεζικούς λογαριασμούς και 30.000 κατόχους λογαριασμών, ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι λογαριασμοί αφορούσαν την περίοδο από το 1940 έως 2010. Πολλοί από τους πελάτες ήταν εγκληματίες, μαφιόζικες οργανώσεις, δικτάτορες και εταιρείες φαντάσματα που διακινούσαν μαύρο χρήμα, σε πλήρη γνώση της τράπεζας. Για παράδειγμα, η Credit Suisse βοήθησε τον πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, Φερντινάνδο Μάρκος να κρύψει 5 με 10 δισεκατομμύρια δολάρια που έκλεψε από τα ταμεία του κράτους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι από το 2009 έως και πρόσφατα, η Ελβετική τράπεζα έχει γύρω στις 10 ανοικτές δικαστικές υποθέσεις στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία για υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και πολλές σκοτεινές συναλλαγές. Πρόκειται για δικαστικές διαμάχες και σκάνδαλα που έχουν στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια στην Credit Suisse, με αποτέλεσμα η αξιοπιστία να αμφισβητείται.
Τα βρώμικα κόλπα
Όταν ο Τόμας Γκοτστάιν ανέλαβε επικεφαλής της Credit Suisse τον Φεβρουάριο του 2020, μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Τιτζιάν Τίαμ, ήξερε ότι το έργο του δεν θα ήταν εύκολο. «Το να είσαι το αφεντικό μιας μεγάλης ελβετικής τράπεζας είναι σαν να είσαι προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου», είχε πει ο Γκοτστάιν. Όταν παραιτήθηκε ο Τίαμ, η μετοχή έχει πέσει σχεδόν 60% και τα προβλήματα στην τράπεζα έχουν κλιμακωθεί.
Το 2021, η τράπεζα αποκάλυψε ζημία 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Archegos. Η συσσώρευση των σκανδάλων από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της δεύτερης ελβετικής τράπεζας, ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες του, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί κι αυτός το καλοκαίρι του 2022 και να αναλάβει ο Ούλριχ Κέρνερ.
«Η Credit Suisse έχει ένα εξαιρετικό ταλέντο στο να μπαίνει σε όλα τα βρώμικα κόλπα», ειρωνεύθηκε τότε ένας σπουδαίος Γάλλος τραπεζίτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί…
Τώρα, η Wall Street Journal γράφει ότι οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ ερευνούν για πιθανούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Credit Suisse και των τραπεζών της ευρωζώνης.
Το επίκεντρο των φόβων για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος έχει μετατοπιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, όπου, μετά την πτώση της Δευτέρας και την άνοδο της Τρίτης, οι τραπεζικές μετοχές βυθίζουν και πάλι τα χρηματιστήρια…
Credit Suisse: Μια αμαρτωλή ιστορία
Μα γιατί είναι παπαριά????
Μα γιατί οι Αμέρικανς έχουν ξεκινήσει να ανεβάζουν τα επιτόκια τους κάτι μήνες, δεν ήταν κρυφές οι προθέσεις πως θα την κλείσουν την κάνουλα.
Η άλλη τράπεζα που αναφέρει το άρθρο, η SVB, δεν είχε για μήνες risk officer, δηλαδή αυτόν που θα έλεγε "Ωπα μαλάκες, ανέβαινουν τα επιτόκια, ξεφορτώστε σαβούρα".
Κι άλλα τέτοια πολλά στις τράπεζες.
Με την Σουις βέβαια παίζει σημαντικότατο ρόλο πως ήθελαν να ξεφορτώσουν οι Σαουδάραβες....
Oletiras
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 27 Μαρ 2017
- Μηνύματα
- 1.536
- Like
- 3.898
- Πόντοι
- 456
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι στηρίχθηκε η παγκόσμια οικονομία σε κάτι τόσο ηλίθιο που ούτε ο Βαρουφάκης δεν θα το σκεφτόταν.
Μηδενικά επιτόκια.
Μιλάμε ουαο.
Δίνεις 100.000$ και μετά από 20 χρόνια περνεις πίσω 100.000$ δηλαδή τζάμπα λεφτά.
Στην Ευρώπη που είναι ακόμα πιο βλαμμένη είχαμε αρνητικά επιτόκια δηλαδή έδινες 100.000€ στην γερμανική κυβέρνηση και ύστερα από 10 χρόνια σου έδινε πίσω 90.000€.
Χλιδή.
Πάνω σε αυτό χτίστηκαν οικονομικά μοντέλα ,επιχειρηματικά πλάνα , ζωές ανθρώπων και τώρα που σκάει το μπαλόνι όλοι κοιτάζουν σαν τους χάνους
Μηδενικά επιτόκια.
Μιλάμε ουαο.
Δίνεις 100.000$ και μετά από 20 χρόνια περνεις πίσω 100.000$ δηλαδή τζάμπα λεφτά.
Στην Ευρώπη που είναι ακόμα πιο βλαμμένη είχαμε αρνητικά επιτόκια δηλαδή έδινες 100.000€ στην γερμανική κυβέρνηση και ύστερα από 10 χρόνια σου έδινε πίσω 90.000€.
Χλιδή.
Πάνω σε αυτό χτίστηκαν οικονομικά μοντέλα ,επιχειρηματικά πλάνα , ζωές ανθρώπων και τώρα που σκάει το μπαλόνι όλοι κοιτάζουν σαν τους χάνους
PsYcHo_777
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 30 Απρ 2006
- Μηνύματα
- 2.485
- Like
- 4.195
- Πόντοι
- 456
Το ωραίο είναι πως το λινκ έχει τίτλο αλλά μέσα στο άρθρο γράφουν την παπαριά για τα ομόλογα.
Μα γιατί είναι παπαριά????
Μα γιατί οι Αμέρικανς έχουν ξεκινήσει να ανεβάζουν τα επιτόκια τους κάτι μήνες, δεν ήταν κρυφές οι προθέσεις πως θα την κλείσουν την κάνουλα.
Η άλλη τράπεζα που αναφέρει το άρθρο, η SVB, δεν είχε για μήνες risk officer, δηλαδή αυτόν που θα έλεγε "Ωπα μαλάκες, ανέβαινουν τα επιτόκια, ξεφορτώστε σαβούρα".
Κι άλλα τέτοια πολλά στις τράπεζες.
Με την Σουις βέβαια παίζει σημαντικότατο ρόλο πως ήθελαν να ξεφορτώσουν οι Σαουδάραβες....
Επειδή έχω άτομα που δουλεύουν σε μεγάλες τράπεζες Αγγλία Γερμανία goldman sachs, Deutsche bank δεν υπάρχει περίπτωση να μην ήξεραν το ρίσκο.
Απλά έχουν ετήσιους στόχους να βγάλουν συγκεκριμένο κέρδος οπότε τους είναι αδιάφορο το μέλλον αφού ξέρουν ότι θα τους σώσει το κρατός γιατί είναι too big to fail.
Το ότι είναι ανίκανοι δε το τρώω.
968
Σεβαστός
- Εγγρ.
- 17 Φεβ 2018
- Μηνύματα
- 1.647
- Like
- 7.637
- Πόντοι
- 1.056
Ξανά στο «κόκκινο» η μετοχή της Credit Suisse
Πάνω από 11% η πτώση της ελβετικής τράπεζας παρά το «σωσίβιο» από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας
www.newsbeast.gr
Saul
Μέγας
- Εγγρ.
- 23 Αυγ 2020
- Μηνύματα
- 16.783
- Like
- 15.754
- Πόντοι
- 3.656
Αυτά που λες είναι λίγο οργουελικά..όχι ότι δεν μπορεί να συμβούν η ότι δεν θα βόλευε πολύ τις κυβερνήσεις...αλλά στον καπιταλισμό δεν συμφέρει τους παράγοντες να έχεις μόνο για σούπερ μάρκετ.Το μεγαλο θεμα που συζητιεται αυτη τη στιγμη δεν ειναι η ανωνυμια και μονο. Ειναι οτι με smart contracts θα δινουν μισθο, επιδομα, fuel pass, ubi κλπ κατω απο συγκεκριμενες αυστηρες προυποθεσεις.
Πρεπει να ξοδεψεις αυτο το ποσο αυτο το μηνα αλλιως εξαφανιζεται, για να κανεις stimulate την οικονομια χωρις να μπορεις να εχεις καταθεσεις και αποθηκευση αξιας.
Κατεβηκες σε πορεια, εκανες απεργια? Δε δουλευει το e-wallet σου. Γεια χαρα.
Πιο πολύ σε κουμουνισμό παραπέμπει αυτό που λες...
Εν τέλη όμως η κατάργηση του τυπωμένου χρήματος είναι κοντά....δεν ξέρω κατα ποσό σε όλα αυτά τα crypto θα παιξουν ρολο θετικο η αρνητικό.
Ανίκανοι???Επειδή έχω άτομα που δουλεύουν σε μεγάλες τράπεζες Αγγλία Γερμανία goldman sachs, Deutsche bank δεν υπάρχει περίπτωση να μην ήξεραν το ρίσκο.
Απλά έχουν ετήσιους στόχους να βγάλουν συγκεκριμένο κέρδος οπότε τους είναι αδιάφορο το μέλλον αφού ξέρουν ότι θα τους σώσει το κρατός γιατί είναι too big to fail.
Το ότι είναι ανίκανοι δε το τρώω.
Οχι, μαλάκες ή ακόμα και λωποδύτες ναι.
Κοίτα, η SVB είχε παρατημένο τον τύπο του risk management και για κανένα χρόνο λειτουργούσε χωρίς αυτόν με οτι και αν σημαίνει τράπεζα να μην έχει επικεφαλή σε αυτό το τμήμα.
Τράπεζα μπορεί να μην ήταν η FTX αλλά ο μάγκας που την λειτουργούσε κρατούσε τα ¨βιβλία" στο πόδι όπως τον βόλευε και ως δια μαγείας έχασε δις.
Ναι μεν έχεις ενα δίκιο σε αυτά που γράφεις αλλά μην μπερδεύεσαι, εφταμπούρδελα είναι, ούτε τράπεζες ούτε επιχειρήσεις.