Μακαρι να ειναι ετσι.
Ο φοβος μου αφορα κυριως τους σχεδιασμους των cdbd central bank digital currencies απο ολες τις κεντρικες τραπεζες του πλανητη.
Θα δινουν ψηφιακο χρημα κατεθειαν απο κεντρικες τραπεζες απευθειας στο κοσμο πετωντας εκτος τις εμπορικες τραπεζες με οτι αυτο συνεπαγεται.
Σε αυτο το πλαισιο εχει νοημα να ριξουν τις τραπεζες στη ληθη.
Παρτο ως μια θεωρια προς το παρον.
Παντως πανω απο 100 χωρες αυτη τη στιγμη (95% της παγκοσμιας οικονομιας) μαζι και η ΕΕ, ενεργητικα αναπτυσσουν cbdc. Αλλες σε πιλοτικο προγραμμα αλλες υπο αναπτυξη ακομα.
Θα δουμε στο μελλον.
Είναι δύο διαφορετικά θέματα.
Το ένα είναι η επικράτηση των cbdc. Από πολύ πιθανό έως βέβαιο μακροπρόθεσμα.
Φαντάζομαι οτι όλοι θα σπρώχνουν προς τα εκεί διαφημίζοντας τα πραγματικά ή φαντασιακά πλεονεκτήματά τους.
Και αποκρύβοντας βέβαια το βασικό οτι το κεντρικά ελεγχόμενο ψηφιακό χρήμα εύκολα ανιχνεύεται, ελέγχεται και φορολογείται.
Μεγάλη νίκη του κράτους να εξαφανίσει την δυνατότητα στον πολίτη να θάβει μια χύτρα γεμάτη χαρτονομίσματα στον κήπο του και όποτε θέλει να παίρνει από εκεί και να αγοράζει ανώνυμα μια φραντζόλα από τον φούρνο.
Το άλλο είναι η κατάργηση του retail banking και η ενσωμάτωσή του στις κεντρικές τράπεζες. Τεχνικά φαντάζομαι οτι θα γίνεται. Ποιό θα είναι όμως το πλεονέκτημα;
Έχοντας την έκδοση του ψηφιακού χρήματος και τον έλεγχο της κυκλοφορίας του γιατί να ασχοληθεί με την λάντζα της διαχείρισής του; Θα κάτσει ο Στουρνάρας να ελέγξει την πιστοληπτική ικανότητα της κυρα Σούλας που θέλει στεγαστικό ή θα παζαρέψει το επιτόκιο της προθεσμιακής του σαλαμέμπορα; Μπα...
Την ανθεκτικότητα των εμπορικών τραπεζών, άρα και την προστιθέμενη αξία τους την είδαμε και τα τελευταία 10~15 χρόνια. Από δίπλα τους άνθιζαν οι fintech, οι αποκλειστικά ψηφιακές τράπεζες, τα p2p lending, τα cryptos... αυτές όμως εκεί. Φυσικά με την αντίστοιχη εξέλιξη, mobile banking, ΑΤΜs κλπ, αλλά η παρουσία τους δεν απειλήθηκε. Γι αυτό δεν θα τις ξέγραφα τόσο γρήγορα.