Στα πλαίσια της διευρυμένης πληροφόρησης θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει ενα χρηματοοικονομικό thread αποκλειστικά για την οικονομία κ το χρηματιστήριο.
Στο παρόν θα θέτουμε προβληματισμούς για την πορεία της οικονομίας τις συνθήκες , τις τάσεις κ διαθέσεις που επικρατούν στην αγορά αλλά κ τις προοπτικές που διανοίγονται για την οικονομία στο βραχυχρόνιο διάστημα.
θα δίνουμε πληροφορίες για τις ευκαιρίες της αγοράς , τους κινδύνους που διατρέχουμε , τις χρηματιστηριακές εξελίξεις κλπ.
Αρχικά θεωρώ πως πρέπει να γίνει μια τοποθέτηση έτσι ώστε να τεθεί μια βάση συζήτησης.
Είναι γεγονός πως η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Έχουμε εισελθει σε εναν ατερμονα φαυλο κυκλο. Καθε φορα που σκεφτομαι την κατασταση που βρισκομαστε με κυριευει τρομος , πανικος αλλα κ οργη , θυμος. Αναρωτιεμαι αν υπαρχει διεξοδος για τη χωρα.
Πρωταγωνιστής ? το πολιτικό προσωπικό. Στην πλειονότητά του , ενα σκληρό πολιτικό κατεστημένο που διαχειριζόταν το πελατειακό κράτος. Ούτε ανίκανο , ούτε ανεπαρκές ήταν για αυτή τη δουλειά , άλλωστε γι αυτό κ μόνο επανεκλεγόταν για σειρά δεκαετιών.
Η ανεπαρκεια των πολιτικων μας ταγων , οδήγησε τη χώρα στο χειλος του γκρεμου.
Δυστυχως για τη χωρα η εισοδος στην πολιτικη μεταφραζεται σε ευκαιρια για γρηγορο κ ευκαιριακο πλουτισμό.
Τα προβληματα που εχουν συσσωρευθει ειναι πολλα κ μεγαλα.
Σημερα θα αναλυσω τα προβληματα του δημοσιου χρεους.
Τρια ειναι τα σοβαρα προβληματα του Δημοσιου χρεους.
1. Credibility problem (προβλημα εμπιστοσυνης)
2. Liquidity problem (προβλημα ρευστοτητας)
3. Ιnsolvency problem ( προβλημα ασυνεχειας).
Πιο αναλυτικα το προβλημα της εμπιστοσυνης βασιζεται :
- Στην μη τηρηση του προυπολογισμου κ των αλλαγων του.
- Φορολογικο συστημα
- Δημοσιονομικες παρεκτροπες , δηλαδη μη ορθο υπολογισμο πλεονασματων ΦΚΑ , μη ορθο υπολογισμο δαπανων υγειας , παιδειας κ υπολογισμο ευρωπαικων κονδυλιων ως κρατικων εσοδων.
- Λογιστικες παρεκτροπες
- Swap για καλυψη ελλειμματων , δηλαδη μια συμφωνια ανταλλαγης υποχρεωσεων κ πιο συγκεκριμενα πωληση χρεους σε ευρω κ μετατροπη του σε γιεν για να παιξουμε με την ισοτιμια ετσι ωστε να κρυψουμε χρεος.
Το προβλημα της ρευστοτητας βασιζεται :
- στο συνολικο χρεος που εχουμε αυτη τη στιγμη , περιπου 320 δις, ευρω (πραγματι εξωφρενικο)
- Μεσα στο 2012 ληγουν ομολογα αξιας 90 δις ευρω εκ των οποιων τα 65 δις ευρω εληγαν μεσα στο διμηνο Μαρτίου - Απριλιου
- Τα διαφορικα επιτοκια ειναι σε δυσθεωρητα υψη . Αν χρειαζοταν να δανειστουμε απο τις αγορες θα ειχαμε επιτοκια 24% , δηλαδη μεγαλυτερα απο την Αργεντινη , την Βενεζουελα, την Ινδονησία κ λοιπές κατεστραμμένες οικονομίες..
Φυσικα δε θα μας δανειζαν.
Το προβλημα της ασυνεχειας βασιζεται στη συσχετιση του δημοσιονομικου ελλειμματος με το ελλειμμα του ισοζυγιου τρεχουσων συναλλαγων.
Για να καταλαβει κανεις οτι δεν υπαρχει καμμια χαραμαδα αισιοδοξιας θα σας πω το εξης απλο.
Η χωρα έχει εισέλθει σε βαθιά ύφεση , φετος το ποσοστο υπολογιζεται περιπου σε 4 % με τις καλυτερες εκτιμησεις. Την ιδια ωρα δανειζεται με τους ''εξαιρετικα'' ευνοικους ορυς της Τροικας με επιτοκιο 5%. Ξερετε τι σημαινει πρακτικα αυτο?
Οτι μονο για φετος χρειαζονται περιπου 10 παραγωγικα χρονια για να καλυψουμε το ελλειμμα της φετινης κ μονο χρονιας. Δηλαδη τι?
10 χρονια θα πρεπει ο ρυθμος αυξησης του ΑΕΠ να ειναι μεγαλυτερος απο τα διαφορικα επιτοκια κατα μια μοναδα.
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ.
Από τα παραπάνω συνάγεται πως κάποιοι πρεπει να κρεμαστουν στο Συνταγμα για το χάλι της χώρας κ να μη βγαινουν σε τηλεορασεις να δινουν ξεδιαντροπα συνεντευξεις.
Σήμερα που πλησιάζουμε στην οριστική λύση του PSI , μια λύση που θα συνοδευτεί με μέτρα εξόντωσης της μεσαίας τάξης κ το χρηματιστήριο να έχει καταρρεύσει , την ανεργία να καλπάζει στο 20%, με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τίθεται ενα πολύ μεγάλο ερώτημα :
Θα μπορέσει η κοινωνία να δηλώσει παρούσα σε αυτή τη νέα πολιτικοικονομική επανεκκίνηση?
Είδωμεν....