Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 7 άτομα (0 μέλη και 7 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

  • Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

    Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

    Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

    Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

    Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

    Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

    Ψήφοι: 24 12,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

vlachodeutsch

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2008
Μηνύματα
6.218
Like
4
Πόντοι
66
οι αγροτες ειναι η μονη ταξη ελληνων που δεν φορολογειται.
Η μονη επισης που λαμβανει αφθονες κοινωτικες επιδοτησεις.
Το κυβερνητικο τσιρκο νομιζει οτι μπορει να αρμεξει κι αλλο τους υπολοιπους ελληνες πολιτες  :headbang:
και καλα σας κανει
η μονη διεξοδος απο την κριση ειναι η αναπτυξη και αυτη θα επιτευχθει μονο απο τον τουρισμο και τον αγροτικο τομεα
εκτος αν νομιζεις οτι η Ελλαδα μπορει να στησει αυτοκινητοβιομηχανιες η αλλες πολυεθνικες
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
και καλα σας κανει
η μονη διεξοδος απο την κριση ειναι η αναπτυξη και αυτη θα επιτευχθει μονο απο τον τουρισμο και τον αγροτικο τομεα
εκτος αν νομιζεις οτι η Ελλαδα μπορει να στησει αυτοκινητοβιομηχανιες η αλλες πολυεθνικες

είχε στήσει παλαιότερα... και αυτοκινητοβιομηχανίες και βιομηχανίες ελαστικών με αξιόλογες εξαγωγές και ελληνικές πολυεθνικές...
 

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366

vlachodeutsch

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2008
Μηνύματα
6.218
Like
4
Πόντοι
66
είχε στήσει παλαιότερα... και αυτοκινητοβιομηχανίες και βιομηχανίες ελαστικών με αξιόλογες εξαγωγές και ελληνικές πολυεθνικές...
δεν ειχαμε αυτοκινητοβιομηχανιες.Βιομηχανιες αμαξωματων ειχαμε που επιζουσαν μονο λογο δασμων
Οσο για τις ελληνικες πολυεθνικες θυμιζει το παλιο Αλβανος τουριστας
 

treflejack

Μέλος
Εγγρ.
15 Ιουλ 2007
Μηνύματα
1.230
Like
0
Πόντοι
16
[size=14pt]Αυξημένες ανάγκες για πληρωμές των χρεολυσίων στη διετία 2015 -16
Στις αγορές το 2015 καθώς σ' ένα χρόνο τελειώνει το πρόγραμμα δανεισμού από το μηχανισμό στήριξης ΕFSF[/size]

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 30/05 15:48

Αναγκαστικό χαρακτήρα θα έχει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, το έτος 2015, καθώς σε ένα χρόνο τελειώνει το πρόγραμμα δανεισμού από τον EFSF και απομένουν οι δόσεις από τη συνεισφορά του ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα οι ανάγκες για πληρωμές χρεολυσίων και κάλυψης του ελλείμματος του προϋπολογισμού στη διετία 2015-16 θα είναι πιεστικές.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ερωτώμενος χθες στο Παρίσι, σχετικά με την προοπτική έκδοσης ελληνικών ομολόγων, διευκρίνισε πως δεν ανακοίνωσε την έξοδο στις αγορές, αλλά ότι «το σκεφτόμαστε» και πρόσθεσε: «Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι του χρόνου τελειώνουν και τα χρήματα από το πρόγραμμα».

Πρόσθεσε επίσης πως είναι πολύ νωρίς, να καθοριστεί το ύψος των ομολόγων.

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση του προγράμματος προσαρμογής των δημοσιονομικών μεγεθών, ανέφερε ότι «προς το παρόν δεν χρειαζόμαστε παράταση, καθώς εμείς όπως ξέρετε έχουμε πάρει ήδη δύο χρόνια παράταση έως το 2016, που αποφασίστηκε πριν από λίγους μήνες».

Το κενό

Με βάση τις προβολές των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για την προσεχή τριετία, που περιλαμβάνονται τόσο στο Μεσοπρόθεσμο, όσο και στην έκθεση της Κομισιόν, οι συνολικές δανειακές ανάγκες από το 2015 και μετά δύσκολα καλύπτονται χωρίς την προσφυγή στις αγορές, δεδομένου ότι αρχίζουν και περιορίζονται σημαντικά τα δανειακά κεφάλαια από το μηχανισμό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκταμίευσης των επόμενων δόσεων από το μηχανισμό στήριξης, η Ελλάδα θα λάβει εντός του 2013 επιπλέον 11 δισ. ευρώ, πέραν των 18 δισ. ευρώ, που έλαβε μέχρι τώρα από τον Ιανουάριο εκ των οποίων, τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούσαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

http://[URL unfurl="true"]www.naftemporiki.gr/cmsUtils/photo?stamp%3d0x000000000064aac9%26id%3d658913%26width%3d465%26height%3d10000%26rmode%3d1&.jpg[/img[/URL]]
Για το 2014 το προβλεπόμενο ποσό από το μηχανισμό είναι 17,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα προέλθει κατά 8,6 δισ. ευρώ, από τον EFSF και κατά 8,9 δισ. ευρώ, από το ΔΝΤ. Σημαντικό είναι πως οι δόσεις από τον EFSF σταματούν το β’ εξάμηνο του 2014 και συνεχίζονται μετά μόνο του ΔΝΤ, μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Πάντως το επόμενο έτος οι δανειακές ανάγκες θα είναι υψηλές, φτάνοντας στο ποσό των 33,6 δισ. ευρώ, καθώς για πληρωμές χρεολυσίων ομολόγων θα απαιτηθούν 24,9 δισ. ευρώ, ενώ σε 8,7 δισ. ευρώ, υπολογίζεται, (από το Μεσοπρόθεσμο) το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Οι δανειακές ανάγκες μειώνονται από τις εισπράξεις των αποκρατικοποιήσεων που υπολογίζονται σε 1,9 δισ. ευρώ και τις επιστροφές κερδών από την ΕΚΤ, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα το ίδιο έτος προβλέπεται σε 4.471 εκατ. ευρώ.

Το 2015 οι υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων υπολογίζονται στο ποσό των 16,1 δισ. ευρώ και το έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης θα ανέλθει σε 9,5 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις θα φτάσουν σε 2 δισ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 3.692 εκατ. ευρώ. Τα δανειακά κεφάλαια είναι 7,2 δισ. ευρώ, και προέρχονται εξ ολοκλήρου από το ΔΝΤ.

[img]http://[URL unfurl="true"]www.naftemporiki.gr/cmsUtils/photo?stamp%3d0x000000000064aad0%26id%3d658914%26width%3d465%26height%3d10000%26rmode%3d1&.jpg[/img[/URL]]

Το 2016, τα χρεολύσια μειώνονται στο ποσό των 6,8 δισ. ευρώ, αλλά με την προσθήκη του ελλείμματος του προϋπολογισμού που υπολογίζεται σε 7,7 δισ. ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις δανεισμού διαμορφώνονται στο ποσό των 14,5 δισ. ευρώ. Απομειώνονται κατά 2 δισ. ευρώ, με τα εκτιμώμενα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ άγνωστη είναι η επίδραση από τις επιστροφές κερδών από την ΕΚΤ. Το πρωτογενές πλεόνασμα το ίδιο έτος εκτιμάται σε 6.350 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα καταβληθεί και η τελευταία δόση από το δάνειο του ΔΝΤ, ενώ δεν υπάρχει προγραμματισμένος δανεισμός από τον EFSF.

Νεότερα το φθινόπωρο  

Το φθινόπωρο μετά τις γερμανικές εκλογές αναμένεται να αποκαλυφθεί το «μυστικό» της νέας παρέμβασης για τη μείωση του ελληνικού χρέους, που θα είναι η συμμετοχή στο «κούρεμα» και του επίσημου τομέα.

Στην απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου όταν και εγκρίθηκε το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας και τέθηκαν οι νέοι στόχοι για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους, ανακοινώθηκε ότι τα μέτρα που δημοσιοποιήθηκαν (επαναγορά ομολόγων, επιστροφές κερδών κ.λπ.) θα συμπληρωθούν με νέες παρεμβάσεις όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Πάντως η παρέμβαση ενδεχομένως να αφορά μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων ή και μεγαλύτερες επιστροφές κερδών από την ΕΚΤ, ενώ δυσκολότερη θα είναι μια απόφαση για άμεσο «κούρεμα» των δανείων των χωρών της ευρωζώνης.

Προβλέψεις και συναντήσεις

Σχετικά με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τη συνέχιση της ύφεσης το 2014, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απάντησε, πως «δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη των μεγεθών της οικονομίας, αλλά οι δικές μας προβλέψεις είναι καλύτερες γιατί ανταποκρίνονται καλύτερα στις πρόσφατες εξελίξεις».

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Πιέρ Μοσκοβισί, στη γαλλική πρωτεύουσα, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΟΣΑ, στη διάρκεια της οποίας όπως δήλωσε, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από «θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία όπως οι αποκρατικοποιήσεις». Κατόπιν συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ.

Σήμερα αναμένεται η έκθεση του ΔΝΤ

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί και η έκθεση του ΔΝΤ, που θα περιέχει την αξιολόγησή του για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε δύο ζητήματα:
* Στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, καθώς όπως τόνισαν και πρόσφατα στελέχη του, χωρίς νέες παρεμβάσεις, δεν θα είναι βιώσιμο, δηλαδή δεν θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το έτος 2020 και κάτω του 110% το έτος 2022, σύμφωνα με τους στόχους του υφιστάμενου προγράμματος. Οι «παρεμβάσεις» που ζητεί το ΔΝΤ είναι το «κούρεμα» των δανείων που έχει χορηγήσει ο επίσημος τομέας (OSI), αλλά εξαιρουμένων των δανείων του ΔΝΤ. Απομένουν δηλαδή τα δάνεια των χωρών της ευρωζώνης του EFSF και τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι όποιες αποφάσεις, ωστόσο, θα ληφθούν το φθινόπωρο μετά τις γερμανικές εκλογές.

* Στο χρηματοδοτικό κενό που ενδεχομένως προκύψει για τα έτη 2015 -2016. Υπάρχουν δύο κατηγορίες «κενών». Το πρώτο είναι το δημοσιονομικό, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εκτιμά σε 4,2 δισ. ευρώ, για τη συγκεκριμένη διετία, και απομένει και η νέα εκτίμηση του ΔΝΤ, που θα καλυφθεί με νέα δημοσιονομικά μέτρα. Το δεύτερο είναι το χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή η διαφορά που διαφαίνεται να υπάρχει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας (αποπληρωμή χρεολυσίων και κάλυψη ελλείμματος προϋπολογισμού) για τη συγκεκριμένη διετία. Η Ε.Ε. στην τελευταία της έκθεση το υπολογίζει σε 2,8 δισ. ευρώ, αλλά απομένει και η εκτίμηση του ΔΝΤ, η οποία όπως αναφέρθηκε, θα γνωστοποιηθεί σήμερα

[URL unfurl="true"]http://www.naftemporiki.gr/finance/story/658910[/URL]
 

forest

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.014
Κριτικές
47
Like
878
Πόντοι
6.755
είχε στήσει παλαιότερα... και αυτοκινητοβιομηχανίες και βιομηχανίες ελαστικών με αξιόλογες εξαγωγές και ελληνικές πολυεθνικές...
Και ακόμα πιο παλιά είχαμε άλλα,ΤΩΡΑ ΤΙ?
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Και ακόμα πιο παλιά είχαμε άλλα,ΤΩΡΑ ΤΙ?

να ξαναστήσουμε..

δεν βλέπω τον λόγο το γιατί δεν μπορούμε να προσελκύσουμε αυτοβιομηχανίες να στήσουν γραμμές συναρμολόγησης στην Ελλάδα... είχανε στήσει (ο Θεοχαράκης κλπ) παλαιότερα με πολύ καλά προιόντα κιόλας (πολλά από τα sunny που βγήκαν από τις γραμμές παραγωγής του Θεοχαράκη κυκλοφορούν ακόμη χωρίς προβλήματα)...

δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν μπορούμε να προσελκύσουμε μεταλλευτικές επιχειρήσεις για να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό μας πλούτο (ή μάλλον καλύτερα τον βλέπω στην Ιερισσό)... και μεταλλεία χρυσού και χαλκού είχαμε...

θεωρητικά έχουμε high skilled work force (του κώλου τα εννιάμερα βέβαια γιατί οι περισσότεροι είναι τελείως μα τελείως αντιπαραγωγικοί), κατάλληλο κλίμα, κατάλληλους χώρους, καλό οδικό δίκτυο, καλές θαλάσσιες μεταφορές κλπ κλπ κλπ...

τι δεν έχουμε .. ΜΥΑΛΟ τόσο οι κυβερνώντες όσο και οι κυβερνώμενοι...
 

forest

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.014
Κριτικές
47
Like
878
Πόντοι
6.755
να ξαναστήσουμε..

δεν βλέπω τον λόγο το γιατί δεν μπορούμε να προσελκύσουμε αυτοβιομηχανίες να στήσουν γραμμές συναρμολόγησης στην Ελλάδα... είχανε στήσει (ο Θεοχαράκης κλπ) παλαιότερα με πολύ καλά προιόντα κιόλας (πολλά από τα sunny που βγήκαν από τις γραμμές παραγωγής του Θεοχαράκη κυκλοφορούν ακόμη χωρίς προβλήματα)...

δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν μπορούμε να προσελκύσουμε μεταλλευτικές επιχειρήσεις για να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό μας πλούτο (ή μάλλον καλύτερα τον βλέπω στην Ιερισσό)... και μεταλλεία χρυσού και χαλκού είχαμε...

θεωρητικά έχουμε high skilled work force (του κώλου τα εννιάμερα βέβαια γιατί οι περισσότεροι είναι τελείως μα τελείως αντιπαραγωγικοί), κατάλληλο κλίμα, κατάλληλους χώρους, καλό οδικό δίκτυο, καλές θαλάσσιες μεταφορές κλπ κλπ κλπ...

τι δεν έχουμε .. ΜΥΑΛΟ τόσο οι κυβερνώντες όσο και οι κυβερνώμενοι...
Να σε ρωτήσω κάτι?Αυτή την Στιγμή έχουμε ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ?Για ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΕΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ?Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΤΗ,ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΔΥΝΑΤΑ?ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ?
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Να σε ρωτήσω κάτι?Αυτή την Στιγμή έχουμε ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ?Για ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΕΤΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ?Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΤΗ,ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΔΥΝΑΤΑ?ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ?

δεν κατέχω πράμα από τέτοιου είδους θεωρίες,ερμηνείες και θεωρητικές εκτιμήσεις...

ένα ξέρω που μου το έχει διδάξει η λαική σοφία... η καλαμιά αντέχει στον αέρα γιατί έχει την δυνστότητα να λυγίζει για να μην σπάσει και ξαναγυρνά στην ίδια θέση...

την ικανότητα αυτή σαν λαός την έχουμε απωλέσει προ πολλού... το παίζουμε πλατάνια με κίνδυνο να σπάσουμε (αν δεν έχουμε ξεριζωθεί ήδη)...
 

forest

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.014
Κριτικές
47
Like
878
Πόντοι
6.755
δεν κατέχω πράμα από τέτοιου είδους θεωρίες,ερμηνείες και θεωρητικές εκτιμήσεις...

ένα ξέρω που μου το έχει διδάξει η λαική σοφία... η καλαμιά αντέχει στον αέρα γιατί έχει την δυνστότητα να λυγίζει για να μην σπάσει και ξαναγυρνά στην ίδια θέση...

την ικανότητα αυτή σαν λαός την έχουμε απωλέσει προ πολλού... το παίζουμε πλατάνια με κίνδυνο να σπάσουμε (αν δεν έχουμε ξεριζωθεί ήδη)...
Γεγονότα ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ,έχεις ως παγκόσμια κοινότητα.Πράξεις οι οποίες ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ,και οι οποίες ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΕΝΕΣ,δεν υπάρχει καμία ΘΕΩΡΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΛΑΙΚΗ ΡΗΣΗ ΟΤΑΝ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΛΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΓΙΝΕΤΕ ΤΙΣ ΠΟΥΤΑΝΑΣ.
 

Kurtinaitis

Μέλος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2010
Μηνύματα
2.910
Like
0
Πόντοι
16
Αλματώδης η αύξηση των συνταξιούχων

Στοιχεία για τις συντάξεις του δημοσίου την τελευταία οκταετία

Την ραγδαία αύξηση των συνταξιούχων στην Ελλάδα και την αποδυνάμωση του δημοσίου, περιγράφει η γραπτή απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σε ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Ε. Μπασιάκου.

Η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων του Δημοσίου αυξάνει και το ποσό που απαιτείται για τις συντάξεις, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει σε αυτές.

Συγκεκριμένα:

Το 2005 οι συνταξιούχοι ήταν 367.687 και η δαπάνη για συντάξεις ήταν 4,2 δις ευρώ.
Το 2006 οι συνταξιούχοι ήταν 372.190 και η δαπάνη για συντάξεις ήταν 4,6 δις ευρώ.
Το 2007 οι συνταξιούχοι ήταν 378.307 και η δαπάνη για συντάξεις ήταν 5,12 δις ευρώ.
Το 2008 οι συνταξιούχοι ήταν 392.471 και η δαπάνη για συντάξεις ήταν 5,99 δις ευρώ.
Το 2009 οι συνταξιούχοι ήταν 406.271 και η δαπάνη για συντάξεις ήταν 6,58 δις ευρώ.
Το 2010 οι συνταξιούχοι ήταν 413.246 και η δαπάνη για συντάξεις ήταν 6,24 δις ευρώ.
Το 2011 οι συνταξιούχοι ήταν 432.994 και η δαπάνη για συντάξεις ήταν 6,56 δις ευρώ.
Το 2012 οι συνταξιούχοι ήταν 441.768 και η δαπάνη για συντάξεις ήταν 6,56 δις ευρώ.
Το 2013 οι συνταξιούχοι είναι 449.341 και η δαπάνη για συντάξεις ανέρχεται, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία (Απρίλιος 2013) στα 1.95 δις ευρώ.

H ανάπτυξη έρχεται... Μην ανησυχείτε... Και όσοι εχετε δικαίωμα ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ τρέξτε να το κατοχυρώσετε.....


Συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας από το 2020

Οικονομία
Η Τράπεζα της Ελλάδας με την έκθεση της προειδοποιεί πως το ασφαλιστικό σύστημα με τη σημερινή του μορφή θα δίνει συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας στους μελλοντικούς συνταξιούχους
news247 Μάϊος 30 2013 11:18

Στην πρόβλεψη πως οι κύριες παροχές του συνταξιοδοτικού συστήματος θα είναι πλήρως απομειωμένες (σε ποσοστό έως και 50%) και πως οι συνταξιούχοι θα προσεγγίζουν τα επίπεδα της σχετικής ένδειας για την περίοδο 2020 -2060 προχώρησε στην έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.

"Το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά μέσο όρο σε 48,5% την περίοδο 2020 - 2060, έναντι 95,7% πριν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση" επισημαίνεται στην έκθεση.

"Ελλείψει άλλων πηγών εισοδήματος, το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης του πρώτου πυλώνα θα οδηγεί κάτω από το όριο της σχετικής ένδειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λάμβαναν μέχρι και 1,2 φορές το διάμεσο εισόδημα", καταλήγει η επισήμανση της ΤτΕ.

Αυτό προκύπτει ουσιαστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, από το γεγονός ότι κατ' αρχάς είναι προδιαγεγραμμένη η μείωση της δημόσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Ο στόχος είναι να υποχωρήσει τουλάχιστον στο 17,4% του ΑΕΠ το 2060 από 24,1% το 2010. Αυτή όμως η μείωση στις συνθήκες αύξησης (κατά 70%) του συνταξιοδοτούμενου πληθυσμού οδηγεί αναπόφευκτα σε δραστικό περιορισμό των συνταξιοδοτικών παροχών.

Με δεδομένη την πτώση της δημόσιας δαπάνης για συντάξεις, το νομοθετικό πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών διατάξεων προνόησε έτσι ώστε ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων να είναι λιγότερο ανταποδοτικός από το γενναιόδωρο σύστημα αναπλήρωσης που ίσχυσε στη χώρα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο για την κύρια σύνταξη αλλά ακόμη και στον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ εισάγονται συντελεστές οι οποίοι ελαχιστοποιούν την ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών και προκαλούν μεγάλες συνταξιοδοτικές απώλειες ακόμη και για τους ασφαλισμένους που έχουν πλήρη 35ετή προϋπηρεσία.

Σε αυτό το νέο συνταξιοδοτικό τοπίο, μοναδική σταθερά θα είναι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ και όλο το υπόλοιπο ποσό θα χτίζεται με συντελεστές, οι οποίοι θα οδηγούν σε αναλογική σύνταξη υπολογιζόμενη επί του συνόλου των αποδοχών και των εργασιακών ετών που έχουν διανυθεί από την πρώτη ημέρα πρόσληψης.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού, ο οποίος θα προσαρμόζει σταδιακά τα επίπεδα των συντάξεων στις μειωμένες δυνατότητες κρατικής χρηματοδότησης, έχει θεσμοθετηθεί ήδη από το 2010 και θίγει, πρωτίστως, όλους όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1.1.2011, αναμένεται δε να γίνει αισθητός για όλους όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2015.

Ειδικά για την Ελλάδα, η υποχώρηση των συντάξεων δεν συνδέεται μόνο με την ελαχιστοποίηση της δημόσιας δαπάνης λόγω των προγραμμάτων προσαρμογής αλλά και με τους νέους, μειωμένους κατά 20%, βασικούς μισθούς, οι οποίοι οδηγούν σε λιγότερα έσοδα από εισφορές στα Ταμεία.

Η αυξανόμενη ανεργία συνεχίζει να επιδρά ευθέως στα έσοδα των Ταμείων, παρά τις μικρές αναλαμπές από τις εκάστοτε ρυθμίσεις.

Σε αυτές τις συνθήκες σταδιακής και αναπόφευκτης υποτίμησης της κύριας σύνταξης και του αναδιανεμητικού συστήματος που στηρίχθηκε σε δημόσιους πόρους, η ΤτΕ επαναφέρει την ανάγκη ανάπτυξης των συμπληρωματικών πυλώνων, κυρίως δε αυτών που συνδέονται με τα (κεφαλαιοποιητικά) ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης.

Αλλά και εδώ εντοπίζει αρκετά προβλήματα, μεταξύ των οποίων τα εξής: το ασταθές, άνευ κινήτρων, φορολογικό καθεστώς που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες, το υψηλό ποσοστό μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα ίδρυσης ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης και τις γραφειοκρατικές συνθήκες που επικρατούν.
 

balkanexpress77

Μέλος
Εγγρ.
25 Απρ 2013
Μηνύματα
4.739
Like
7
Πόντοι
16
καλα δεν εχετε καταλαβει οτι με το συστημα αυτο εχει κλεισει η στροφιγγα?
μου θυμιζεται κατι ρουμανους μεγαλυτερους σε ηλικια που κανουν πλανα τι θα παιρνουν σε 10χρονια πο τωρα
εγω τους λεω ,απλα "τιποτε",αντε 80-100ε,ena meρος του πληθυσμου,oxi oloi
ακουω τον γλυφτη τον αυτια,,μιλαει για το σοιμπλε τοσο δουλικα που οποιος τον ακουει κ δεν κλεινει την τβ ,του αξιζει να παρει συνταξη τα 150ε,εκει θα κατσει στην καλη εκδοχη η μπιλια imop
υγ οτι πιο εμετικο ειναι ο ντινοπουλος imop που  προσπαθει να ωραιοποιησει την αθλια πολιτικη κ πραγματικοτητα
 

Kurtinaitis

Μέλος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2010
Μηνύματα
2.910
Like
0
Πόντοι
16
καλα δεν εχετε καταλαβει οτι με το συστημα αυτο εχει κλεισει η στροφιγγα?
μου θυμιζεται κατι ρουμανους μεγαλυτερους σε ηλικια που κανουν πλανα τι θα παιρνουν σε 10χρονια πο τωρα
εγω τους λεω ,απλα "τιποτε",αντε 80-100ε,ena meρος του πληθυσμου,oxi oloi
ακουω τον γλυφτη τον αυτια,,μιλαει για το σοιμπλε τοσο δουλικα που οποιος τον ακουει κ δεν κλεινει την τβ ,του αξιζει να παρει συνταξη τα 150ε,εκει θα κατσει στην καλη εκδοχη η μπιλια imop
υγ οτι πιο εμετικο ειναι ο ντινοπουλος imop που  προσπαθει να ωραιοποιησει την αθλια πολιτικη κ πραγματικοτητα
και συ εαν επαιρνες 15 χιλιαρικα το μήνα για να μπουρδολογείς στην τηλεοραση καθε μερα το ιδιο με τον ντινόπουλο θα έκανες
 

Lastmoican

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Οκτ 2006
Μηνύματα
17.479
Κριτικές
3
Like
54
Πόντοι
166
δεν ειχαμε αυτοκινητοβιομηχανιες.Βιομηχανιες αμαξωματων ειχαμε που επιζουσαν μονο λογο δασμων
Οσο για τις ελληνικες πολυεθνικες θυμιζει το παλιο Αλβανος τουριστας
μην το πάρεις στραβά αλλά έχεις μεσάνυχτα για το τι παραγωγή είχαμε και τι πολυεθνικές είχαμε (μη σου πω και έχουμε ακόμα παρά τα προβλήματα)
εκτός αν θες να τα ισοπεδώσεις όλα.

Με το να ρίχνεις όλα τα βάρη στους συνταξιούχους και τους μισθωτούς και να μην ρίχνεις τίποτα στους αγρότες και να τους αφήνεις να καλοπερνούν...ε, δεν υπάρχει λογική.
και αποδεικνύει πως δεν έχεις κανένα πλάνο.

τέλος πάντων.... τα πράγματα ψιλοαπλά είναι. το γεγονός πως δεν γίνονται δείχνει απλά το πόσο στημένα είναι και το πόσο μαλάκες είναι ο κόσμος που ακόμα δεν έχει κάνει ντου
 

Kurtinaitis

Μέλος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2010
Μηνύματα
2.910
Like
0
Πόντοι
16
μην το πάρεις στραβά αλλά έχεις μεσάνυχτα για το τι παραγωγή είχαμε και τι πολυεθνικές είχαμε (μη σου πω και έχουμε ακόμα παρά τα προβλήματα)
εκτός αν θες να τα ισοπεδώσεις όλα.

Με το να ρίχνεις όλα τα βάρη στους συνταξιούχους και τους μισθωτούς και να μην ρίχνεις τίποτα στους αγρότες και να τους αφήνεις να καλοπερνούν...ε, δεν υπάρχει λογική.
και αποδεικνύει πως δεν έχεις κανένα πλάνο.

τέλος πάντων.... τα πράγματα ψιλοαπλά είναι. το γεγονός πως δεν γίνονται δείχνει απλά το πόσο στημένα είναι και το πόσο μαλάκες είναι ο κόσμος που ακόμα δεν έχει κάνει ντου

οι αγρότες έχουν τρακτέρ.

οι μισωτοσυνταξιούχοι μια ζωή μαλάκες ήταν μια ζωή μαλάκες θα μείνουν οπότε απο αυτούς θα συνεχίσουν να συντηρούνται.
 

Lastmoican

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Οκτ 2006
Μηνύματα
17.479
Κριτικές
3
Like
54
Πόντοι
166
οι αγρότες έχουν τρακτέρ.

οι μισωτοσυνταξιούχοι μια ζωή μαλάκες ήταν μια ζωή μαλάκες θα μείνουν οπότε απο αυτούς θα συνεχίσουν να συντηρούνται.
δεν μπορώ να μη σου δώσω δίκιο.
οι ΔΥ έχουνε ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι μισθωτοί ΙΥ έχουνε το αγγούρι στον λοκώ τους
και οι συνταξιούχοι έχουνε χρόνο να πηγαίνουν και να ξαναπηγαίνουνε στις τράπεζες μπας και βρουνε σύνταξη - όση και να είναι
 

Kurtinaitis

Μέλος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2010
Μηνύματα
2.910
Like
0
Πόντοι
16
δεν μπορώ να μη σου δώσω δίκιο.
οι ΔΥ έχουνε ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι μισθωτοί ΙΥ έχουνε το αγγούρι στον λοκώ τους
και οι συνταξιούχοι έχουνε χρόνο να πηγαίνουν και να ξαναπηγαίνουνε στις τράπεζες μπας και βρουνε σύνταξη - όση και να είναι

εμ?

δεν είδες τι τους έκαναν;

τρέξτε να μας δώσετε τα στοιχεία σας που ΕΜΕΙΣ έπρεπε να τα έχουμε εδώ και χρόνια.

και αντί να ανατινάξουν τα μουνόπανα τρέχουν σαν τα ζώα να πάρουν τα λεφτά τους (ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ)
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom