Η Ελλάς στενάζει υπό την καταπίεση του φασιστικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου . Η πολιτική του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου διαλύει την Ελληνική Οικονομία , δημιουργεί ελλείμματα και θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη Ευρωπαϊκή σταθερότητα .
Δυνάμεις διαπνεόμενες από της αρχές της real politik και τρέφουν το μέγιστο σεβασμό για την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πνεύματος , αποφασίζουν να ασκήσουν διπλωματικές πιέσεις που στοχεύουν στην απελευθέρωση του Ελληνικού Λαού και στη μείωση των Ελλειμμάτων .
Στην προσπάθεια αυτή προβαίνουν σε ειρηνικά αντίμετρα κατά του φασιστικού καθεστώτος , βυθίζοντας την 15η Αυγούστου 1940 το Εύδρομο « ΕΛΛΗ» .
Το λαομίσητο καθεστώς δεν υποχωρεί . Έτσι το εσπέρας της 27ης Οκτωβρίου 1940 , ο Ιταλός Πρέσβυς γνωστοποιεί στον Ιωάννη Μεταξά ρηματική διακοίνωση σύμφωνα με την οποία ιταλικές δυνάμεις θα πραγματοποιούσαν ειρηνική διέλευση μέσω του Ελληνικού Εδάφους , προς διαφύλαξη της σταθερότητος .
Ο Ιωάννης Μεταξάς , κατώτερος των περιστάσεων, αρνείται οδηγώντας την Ελλάδα σε ένα πόλεμο ο οποίος διαλύει τον παραγωγικό ιστό και καταστρέφει την Εθνική Οικονομία . Κατά τη διάρκεια του πολέμου , οι φασιστικές δυνάμεις , με ηγέτες εγκληματίες πολέμου όπως ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος , χρησιμοποιώντας απαράδεκτες και απάνθρωπες μεθόδους ( Ιαχή ΑΕΡΑ , χρήση λόγχης κ.λπ. ) αναγκάζουν προσωρινώς σε τακτική αναδίπλωση τις, αρνούμενες να παρασυρθούν σε κλιμάκωση της συρράξεως , Ιταλικές δυνάμεις , οι οποίες απαγκιστρώνονται από το Αργυρόκαστρο , το Τεπελένι και τους Αγίους Σαράντα , της ελεγχόμενης τότε από την Ιταλία Αλβανικής επικράτειας . Η ιμπεριαλιστική εισβολή της Ελλάδος εντός του Αλβανικού Εδάφους , αναγκάζει την Γερμανία , υπό την κυβέρνηση του καγκελαρίου Αδόλφου Χίτλερ να επέμβει .
Οι Γερμανικές δυνάμεις εκεμεταλλεύονται διπλωματικώς την ασαφή ουδετερότητα ομόρων προς την Ελλάδα Κρατών και πραγματοποιούν τακτική υπερκέραση της Γραμμής οχυρών Μεταξά ( Ρούπελ , κλ.π. ) , τα οποία και καταλαμβάνουν μετά από ασήμαντες αψιμαχίες . Το μέτωπο των δυνάμεων της αποσταθεροποίησης καταρρέει και τα ιμπεριαλιστικά ελληνικά στρατεύματα , αποχωρούν ταπεινωμένα από τα αλβανικά εδάφη .
Εν τω μεταξύ ο τύραννος Ιωάννης Μεταξάς έχει πεθάνει και την πρωθυπουργία της Ελλάδος έχει αναλάβει πραξικοπηματικώς ο Αλέξανδρος Κορυζής .
Στις 27 Απριλίου 1941 , γερμανικά στρατεύματα απελευθερώνουν την Αθήνα . Οι κάτοικοι των Αθηνών φοβούμενοι προβοκάτσια του καταρρέοντος καθεστώτος δεν υποδέχονται τους ελευθερωτές όπως αρμόζει .
Την λαϊκή βούληση διερμηνεύει ο γενναίος στρατιώτης και διορατικός πολιτικός Γεώργιος Τσολάκογλου , ο οποίος συνάπτει συνθήκη ειρήνης με τις δυνάμεις της προόδου .
Ο Γεώργιος Τσολάκγλου , αναλαμβάνει την πρωθυπουργία και παραμένει πρωθυπουργός της Ελλάδος έως την 2 Δεκεμβρίου 1942 , οπότε επέλεξε να ιδιωτεύσει αρνούμενος να παρασχει διακρατικό δάνειο στην Γερμανική κυβέρνηση και όντας υπαίτιος , λόγω της αναποφασιστικότητάς του στην επιβολή διαρθρωτικών αλλαγών , της καταρρεύσεως της Ελληνικής Οικονομίας . Τον διεδέχθη ο διαπρεπής καθηγητής ιατρικής Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος , ο οποίος παρέδωσε τον Απρίλιο του 1943 την πρωθυπουργία στον δικηγόρο και Μακεδονομάχο Ιωάννη Ράλλη .
Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας της Ελλάδος με τη Γερμανία , τρομοκρατικές εθνικιστικές συμμορίες , ακροδεξιές ή ακροαριστερές ( ΕΛΑΣ , ΕΔΕΣ κ.λπ. ) , παρενοχλούσαν την σταθερότητα με αντικοινωνικές πράξεις που έθεταν σε κίνδυνο την πρόοδο και την Εθνηική Οικονομία ( ανατίναξη σιδηροδρομικής γέφυρας Γοργοποτάμου κ.λπ. ) . Η επικράτηση των τρομοκρατικών συμμοριών σε μικρής κλίμακος και άνευ τακτικής σπουδαιότητος αψιμαχίες , ώθησε πολλούς Έλληνες να παρασύρονται από τις εύκολες και χωρίς προτάσεις υποσχέσεις της παράνομης οργανώσεως ΕΑΜ και περιφρονώντας τη νομιμοφροσύνη .
Οι γερμανικές δυνάμεις για να διατηρήσουν την τάξη προέβαιναν σε εντατική αστυνόμευση της υπαίθρου και των αστικών κέντρων τιμωρώντας με τη διαδικασία των αντιποίνων τους συνεργάτες των τρομοκρατών στο Δίστομο , στα Καλάβρυτα και αλλαχού .
Ο Ιωάννης Ράλλης , ιστάμενος εις το ύψος των περιστάσεων αναμόρφωσε τις δυνάμεις τάξεως , μη δεχόμενος την εθνική ταπείνωση η ξένη δύναμις να επεμβαίνει στην αστυνόμευση της Ελληνικής Επικράτειας , γεγονός που συνιστούσε απώλεια της κυριαρχίας της Ελλάδος , και ίδρυσε τα τάγματα ασφαλείας υπαίθρου , κατά τις παραδόσεις των ευζωνικών ταγμάτων των Βαλκανικών πολέμων . Η δράσις των ταγμάτων ασφαλείας , αν και σκληρή , υπήρξε λίαν επιτυχής και απολύτως δικαία , κατόρθωσε δε να περιορίσει σε σημαντικό μέρος ( κάτω του 50% της υπαίθρου ) , τον έλεγχο της χώρας από τις τρομοκρατικές δυνάμεις με έδρα τον ορεινό όγκο των υψιπέδων της Ευρυτανίας .
Η Ελληνική Εποποιία 1941 -1944 , τερματίζεται άδοξα όταν αγγλοαμερικανικές δυνάμεις του παγκοσμίου πλουτοκρατικού συστήματος , καταλαμβάνουν την Ελλάδα το 1944 .
Κατά την συνεργασία Ελλάδος Γερμανίας
Α) Τονώθηκε η επιχειρηματικότητα , αφού κεφαλαιούχοι εμπορεύονταν γεωργικά αγαθά τα οποία αγόραζαν από τους γεωργοκτηνοτρόφους , και μεταπωλούσαν αντί χρυσών λιρών στους κατοίκους των αστικών κέντρων .
Β) Αναπτύχθηκε η δημόσια υγεία . Το επισιστιστικό πρόβλημα της Ελλάδος ελύθη με την επιβολή δελτίου τροφίμων και ισοζυγισμένου σιτηρεσίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την περίοδο της Ελληνογερμανικής συνεργασίας 1941 – 1944 δεν αναφέρονται καταγεγραμμένες καρδιοπάθειες , καρκινικές νόσοι ενώ ασφαλές πηγές υπολογίζουν ότι από χοληστερίνη υπέφερε αριθμός κάτω του 1% του πληθυσμού .