Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η Ελλάδα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επεσήμανε, μιλώντας ενώπιον των Ευρωπαίων βουλευτών, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «η χώρα έχει αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της Ευρώπης και του κοινού νομίσματος, λαμβάνοντας τα πιο σκληρά μέτρα στη σύγχρονη ιστορίας της», και ζήτησε ισχυρή πολιτική στήριξη από την ΕΕ κατά των κερδοσκόπων.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν απέκλεισε την επιλογή του ΔΝΤ, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε αυτό.
«Η Ελλάδα προτιμάει μια λύση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει προσφυγή για οικονομική βοήθεια στο ΔΝΤ», τόνισε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.
Κατά την ομιλία του, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης : «Δεν αναζητώ αποδιοπομπαίο τράγο και κάποιον για να επιρρίψω τις ευθύνες. Πρώτος αναγνώρισα τις ευθύνες της χώρας και η κυβέρνηση έλαβε τα αναγκαία μέτρα».
Σημείωσε ότι εκτός των μέτρων αυτών, προχωρούν και οι βαθιές κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές.
Παρατήρησε, ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μια νύχτα, καθώς χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να εμπεδωθούν.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στο μεσοδιάστημα η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με τέτοια επιτόκια.
«Δεν μπορούμε να μειώσουμε το χρέος μας με τέτοια επιτόκια δανεισμού. Ζητάμε από το λαό θυσίες για να μειώσουμε το έλλειμμα και την ίδια ώρα κάποιοι -πίσω από τα κομπιούτερ τους- επιτίθενται με κερδοσκοπική διάθεση. Δεν ζητάμε χρήματα από τους Γερμανούς, τους Γάλλους ή τους Ισπανούς. Ζητάμε μια ισχυρή πολιτική στήριξη για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».
αυτα στις 18 μαρτιου...