Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 7 άτομα (0 μέλη και 7 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

  • Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

    Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

    Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

    Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

    Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

    Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

    Ψήφοι: 24 12,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366
[size=12pt]Η ύφεση, ο Κέυνς, ο Μαρξ
[/size]

του  Ηλία Ιωακείμογλου

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και εισέρχεται τώρα σε μια μακρά περίοδο υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων τάξεων. Εάν δεν ανατραπούν τα σημερινά δεδομένα, που έχουν δημιουργήσει το ΔΝΤ, η κυβέρνηση, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αυτά συνοψίζονται στο μνημόνιο για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ», η ύφεση που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα μετατραπεί σε πολύπλευρη καταστροφή που θα βυθίσει την χώρα σε παρατεταμένη περίοδο μαρασμού.
Η ακολουθούμενη πολιτική, που πολλοί αποκαλούν «εσωτερική υποτίμηση» ή «ανταγωνιστικό αποπληθωρισμό» είναι μια σωρευτική διαδικασία διαδοχικών κύκλων μείωσης των μισθών και των τιμών. Μέσω αυτών των μειώσεων, σύμφωνα με την κυρίαρχη οικονομική θεωρία, που καθοδηγεί τώρα τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την τύχη της ελληνικής οικονομίας, θα ενισχυθεί, υποτίθεται, η ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα αυξηθούν οι καθαρές εξαγωγές. Έτσι, θα βελτιωθεί το εξωτερικό έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και η συνολική ζήτηση θα αρχίσει να ανακάμπτει. Στο τέλος της διαδικασίας, η οικονομία θα ισορροπήσει, υποτίθεται, σε ένα ποσοστό ανεργίας υψηλότερο και ένα επίπεδο παραγωγής χαμηλότερο από το σημερινό, πλην όμως, θα έχει επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στο εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών των εγχωρίως παραγομένων προϊόντων.
Αυτή η διαδικασία είναι μακρά και για να επιταχυνθεί θα πρέπει, σύμφωνα πάντοτε με την κυρίαρχη οικονομική θεωρία, οι θεσμοί της αγοράς εργασίας που προστατεύουν (υπερβολικά, υποτίθεται) τους εργαζόμενους να μεταρρυθμιστούν στη γνωστή κατεύθυνση απελευθέρωσης των απολύσεων, αποδυνάμωσης των συλλογικών συμβάσεων κλπ. Σε αυτήν την ανάλυση των εξελίξεων μπορούμε λίγο-πολύ να συμφωνήσουμε όλοι στην (εκτός ΚΚΕ) Αριστερά. Από το σημείο αυτό και μετά, όμως, υπάρχουν δύο τρόποι για να καταλάβουμε τα πράγματα.

Κέυνς ή Μαρξ

Ο πρώτος τρόπος, ο τρόπος του Κέυνς, είναι να δούμε την ύφεση ως το αποτέλεσμα κακών χειρισμών εκ μέρους της κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, ή ακόμη ως το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης θεωρίας, την οποία έχουν υιοθετήσει όσοι χαράσσουν την οικονομική πολιτική. Τυφλωμένοι από το άμεσο, στενό συμφέρον τους, οι άρχουσες τάξεις της Ευρώπης και οι οικονομολόγοι, αυτό το θεολογικό τάγμα συμβούλων της εξουσίας, διαχειρίζονται την κρίση με τρόπο καταστροφικό για τους εργαζόμενους, αλλά σε τελευταία ανάλυση και για το ίδιο το σύστημα, ισχυρίζεται η ορθόδοξη κεϋνσιανή θεωρία. Διότι η βαθιά ύφεση που προκαλούν οι επιλογές της άρχουσας τάξης σε τελευταία ανάλυση καθίστανται επιζήμιες για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, για την συσσώρευση κεφαλαίου, για το ίδιο το σύστημα.
Αυτός ο τρόπος να βλέπουμε τα πράγματα μάς οδηγεί απευθείας σε μια στάση αντιπολίτευσης έναντι του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος. Ο κεϋνσιανός οικονομολόγος ή πολιτικός είναι ο αιρετικός σύμβουλος της εξουσίας, αυτός που εγκαλεί την οικονομική ορθοδοξία και την εξουσία στον δρόμο της λογικής και του γενικού συμφέροντος, που είναι ο δρόμος της οικονομικής μεγέθυνσης και της πλήρους απασχόλησης.
Ο δεύτερος τρόπος, ο τρόπος του Μαρξ, για να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα και την ιστορική σημασία της ύφεσης είναι να δούμε την ύφεση ως το εργαλείο με το οποίο η τάξη των κεφαλαιοκρατών επιβάλλει τις απαιτήσεις της. Η ύφεση προβλέπεται, από την κυρίαρχη θεωρία, ως φυσιολογικό στάδιο της διαδικασίας προσαρμογής της οικονομίας σε εξωτερικές διαταραχές που αυτή έχει δεχτεί (σε καθεστώς νομισματικής ένωσης, άρα αδυναμίας υποτίμησης του νομίσματος). Η ύφεση οργανώνεται από την εξουσία ως μέσο για την πειθάρχηση των εργαζόμενων τάξεων, για να δεχθούν λιγότερες προστατευτικές ρυθμίσεις και χαμηλότερους μισθούς υπό την πίεση της ανεργίας και του διογκούμενου εφεδρικού εργατικού δυναμικού.
Ο Μαρξ είχε δείξει ότι η κεφαλαιοκρατική οικονομία τείνει αυθόρμητα στην ύφεση κάθε φορά που δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών, έτσι ώστε η ανεργία να πειθαρχήσει τις εργαζόμενες τάξεις και να αποκαταστήσει μια πιο ευνοϊκή διανομή του εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου. Αυτό που είναι καινούργιο, σε σχέση με αυτήν την διαπίστωση του Μαρξ, είναι ότι η κυρίαρχη οικονομική θεωρία έχει πλέον ενσωματώσει, ως συνειδητό καθήκον της εξουσίας, την οργάνωση της ύφεσης, τον περιορισμό της ισχύος των εργατικών συνδικάτων και την αποδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου που προστατεύει τους εργαζόμενους.
Μπορούμε να θεωρήσουμε ως ορόσημο αυτής της νέας περιόδου, την θεωρητική επανάσταση που έφερε στην ανάλυση της αγοράς εργασίας το βιβλίο που δημοσίευσε ο Nickell το 1991 μαζί με τους Layard και Jackman. Οι οικονομολόγοι της άρχουσας τάξης επιδιώκουν συνειδητά την οργάνωση της ύφεσης ως ταξικό όπλο, και μάλιστα με τον φανατισμό της βεβαιότητας που τους προσφέρει η σύγχρονη κυρίαρχη θεωρία για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς εργασίας.

Αντίσταση ή αντιπολίτευση

Αυτή η διάκριση μεταξύ δύο τρόπων να αντιλαμβανόμαστε την ύφεση (όπως ο Κέυνς ή ο Μαρξ) δεν αποτελεί σχολαστική ανάλυση, διότι έχει το πολιτικό της αντίστοιχο:
Εάν αντιλαμβάνομαι την ύφεση ως το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης θεωρίας ή κακών χειρισμών εκ μέρους των φορέων της οικονομικής πολιτικής ή της απληστίας των κεφαλαιοκρατών ή της τύφλωσης των οικονομολόγων που έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα κλπ, τότε αυτό που έχω να κάνω, είναι να εξηγώ υπομονετικά και ασταμάτητα στην εξουσία ότι κάνει λάθος, ότι η πολιτική της είναι καταστροφική, ότι οι σύμβουλοί της θέτουν μη πραγματοποιήσιμους στόχους, και ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει μιαν άλλη πολιτική, την οποία μάλιστα αναλαμβάνω την υποχρέωση να περιγράψω λεπτομερώς μην τυχόν και κριθώ ως πολιτική δύναμη που ασκεί μόνο κριτική και δεν έχει τι να προτείνει. Δρω, δηλαδή, ως μια πολιτική δύναμη που ασκεί αντιπολίτευση, ενδεχομένως επιστρατεύοντας και κάποια κινηματικά στοιχεία όπως οι ειρηνικές διαδηλώσεις και οι απεργίες.
Εάν, αντιθέτως, αντιλαμβάνομαι ότι η ύφεση προβλέπεται από την κυρίαρχη θεωρία και οργανώνεται από τις κυρίαρχες τάξεις ως εργαλείο για την πειθάρχηση των εργαζόμενων τάξεων και για την επιβολή κοινωνικών μετασχηματισμών και θεσμικών ανατροπών, έτσι ώστε το κεφάλαιο να ξαναφτιάξει τον κόσμο στα μέτρα του, τότε αυτό που έχω να κάνω είναι να αναπτύξω πρακτικές αντίστασης, όχι αντιπολίτευσης.
Το συμπέρασμα είναι μελαγχολικό: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατανοεί την ύφεση με την ματιά του Κέυνς και για αυτό είναι μια αντιπολιτευτική πολιτική δύναμη (ή μήπως συμβαίνει το αντίστροφο; αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Όπως εύστοχα λέει ένα blog, o διαρρήκτης έχει μπει στο σπίτι μας και εμείς του κάνουμε εναλλακτικές προτάσεις.
Η ιστορία της ύφεσης θα είναι όμως μακρά και οι ευκαιρίες να συνδεθεί η πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ με την μαρξιστική θεωρητική παράδοση δεν θα είναι λίγες. Το επίδικο αντικείμενο θα είναι η μετατροπή του από αντιπολιτευτική δύναμη σε δύναμη αντίστασης.

 

nikospireas

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Δεκ 2007
Μηνύματα
1.541
Κριτικές
49
Like
81
Πόντοι
3.945
μα ποσο δυσκολο ειναι να καταλαβουμε επιτελους οτι το προβλημα ειναι πολιτικο....πολιτισμικο.... και οχι οικονομικο?
 

Tipos

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Μαρ 2006
Μηνύματα
3.265
Κριτικές
20
Like
2
Πόντοι
3.945
μα ποσο δυσκολο ειναι να καταλαβουμε επιτελους οτι το προβλημα ειναι πολιτικο....πολιτισμικο.... και οχι οικονομικο?

:thumbsup:


TA NEA 8/4

.........................

ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ να πέφτουν έξω. Οχι µόνο για το στίγµα της προσφυγής, ούτε για την εντύπωση της οπισθοδρόµησης που θα δηµιουργήσει διεθνώς η χώρα µας ούτε καν για τις κοινωνικές αντιδράσεις που µπορεί να προκαλέσει στο εσωτερικό της η παρέµβαση του Ταµείου.
ΤΟ ΑΠΕΥΧΟΜΑΙ κυρίως επειδή µια τέτοια προσφυγή θα εκληφθεί ως η απόλυτη οµολογία χρεοκοπίας του πολιτικού µας συστήµατος και θα δροµολογήσει ανεξέλεγκτες διεργασίες, εξελίξεις και ανακατατάξεις. Το απεύχοµαι ως πολίτης, αν και δεν µπορώ να αρνηθώ ότι θα τους αξίζει. Διότι για άλλη µία φορά αξίζει να υπογραµµίσουµε ότι το πρόβληµα της χώρας είναι δευτερευόντως οικονοµικό. Πρωτίστως είναι πολιτικό.
Είναι η πολιτική αδυναµία χειρισµού ενός προβλήµατος, το οποίο δεν είναι οικονοµικό παρά στη συγκεκριµένη περίπτωση.
ΩΣ ΕΚ τούτου, αν την πληρώσουν τα «βαθιά λαρύγγια», κα λώς θα την πληρώσουν. Αλλά ούτε εµείς ούτε η χώρα τούς φταίµε σε τίποτα.


Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

11 μήνες....

σαν να μη πέρασε μια μέρα.......
 

nikospireas

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Δεκ 2007
Μηνύματα
1.541
Κριτικές
49
Like
81
Πόντοι
3.945
θα προσπαθησω πολυ πυκνα γιατι αυτες οι συζητησεις θελουν ωρες και ωρες.

  ας πουμε οτι εμαστε περιπου 5-6 δις ανθρωποι,ο πλανητης μπορει να ζησει τον διπλασιο-τριπλασιο κοκ πληθυσμο μια χαρα. ομως το 1 δις περναει καλα και οι υπολοιποι ψοφανε στη πεινα.δηλαδη υπαρχει προβλημα ανισοκατανομης του πλουτου. το πως κατανεμεται ο πλουτος δεν ειναι θεμα των οικονομολογων ουτε κανενος αλλου κλαδου,ειναι θεμα των πολιτικων και των αποφασεων τους.

  να θυμησω πως η σημερινη κριση ξεκινησε απο τη φουσκα της αγορας ακινητων στην αμερικη και λογω παγκοσμιοποιησης(συγκοινωνουντα δοχεια πλεον οι οικονομιες) επεκταθηκε παντου. ο προεδρος μπους ηταν αυτος που ειπε "καθε αμερικανος και ενα σπιτι",πιεσε τον γκρινσπαν να κρατα επι πολλα χρονια τα επιτοκια σε χαμηλα επιπεδα,δηλαδη φτηνο χρημα.επομενως στο καταμερισμο ευθυνων δε νομιζω να φταινε οι οικονομολογοι τοσο πολυ ,ειτε οι μεσιτες ακινητων,οι αρχιτεκτονες κλπ.


το προβλημα των οικον/γων τις τελευταιες δεκαετιες ειναι α)το θεμα της ανισοκατανομης του παραγομενου πλουτου και β) το προβλημα της συνεχομενης αναπτυξης των οικονομιων,οπου τελευταια υπηρχαν σκεψεις να αναθεωρηθει η οικονομικη επιστημη,επειδη μια βασικη αρχη της...η θεωρια των κυκλων(αναπτυξη-υφεση) εδειχνε οτι επαψε να ισχυει.

εντυπωση προκαλει πως ενω πλεον γιγαντια κεφαλαια ταξιδευουν σε χρονο ντε-τε σε καθε γωνια του πλανητη ελευθερα,ακομη δεν εχουν μπει παγκοσμιοι κανονες :huh: ολο θα..λενε ;)

για την ελλαδα μας τωρα...εδω προκειται για ειδικη περιπτωση.θα παραθεσω ενα λινκ για οποιον εχει ορεξη(ειναι διωρο περιπου), θα καταλαβει ευκολα και απλα τι συνεβει εδω περα και πως φτασαμε μεχρι εδω.μια συμβουλη ειναι να αφησουμε απεξω τις οποιες πολιτικες μας πεποιθησεις ωστε να γινει καλυτερη η κατανοηση. για τους ποιο παρατηρητικους...λιγα λεπτα πριν το τελος αν θυμαμαι καλα,λεει ο τυπος οτι εχουμε πολιτισμικη καταρρευση και εκει ειναι ολο το ρεζουμε.


για οσους εχουν λιγοτερο χρονο....
 

gobr

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Οκτ 2005
Μηνύματα
3.380
Κριτικές
6
Like
57
Πόντοι
16
Και επί πλέον κάθε άποψη περί συλλογικής ευθύνης μυρίζει ρατσισμό. Κανένας λαός δεν «φταίει» ολοκληρωτικά. Γιατί αν δεχτούμε κάτι τέτοιο, τότε μπορούμε εκ των υστέρων να δώσουμε δίκιο στην παράνοια του Χίτλερ, στον Στάλιν που εξόριζε κατά κύματα τις διάφορες εθνότητες στα βάθη της Ασίας, στον Πολ Ποτ που αποφάσιζε να «καθαρίσει» τον δικό του λαό, εξορίζοντας τους αρρώστους από τις πόλεις. Η έννοια της συλλογικής ενοχής είναι ένα εργαλείο καταπίεσης ή και εξόντωσης ολόκληρων λαών που κατασκευάζεται και χρησιμοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα. Γιατί βασίζεται σε ένα βαθύ και καθοριστικό δίπολο που κυριαρχεί συχνά στις ανθρώπινες κοινωνίες: Δίπολο που περιλαμβάνει από την μια την τάση δαιμονοποίησης του διαφορετικού από τον θύτη και από την άλλη το αίσθημα ενοχής στην ψυχή του θύματος. Τι είναι και πώς αναπτύσσεται το αίσθημα αυτό; Γιατί σε άλλους είναι έντονο και σε άλλους πιο χαλαρό;
 

Lucent51

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
14.679
Κριτικές
36
Like
151
Πόντοι
2.046

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Μηνύματα
3.848
Like
0
Πόντοι
16
είμαστε περί ατα επτάμιση δις νοματέοι πάνω σ'αυτόν τον πλανήτη και τα όριά του - απότι φάινεται - είναι γύρω στα οχτώμιση για να εχουμε δυνατότητα διατροφικής επιβίωσης.
Επίσης  ενα τοσο τεράστιος πληθυσμός μοναδικός στη ιστορία του πλανήτη σκεφτείτε την μόλυνση και την υπερτοξικότητα που δημιουργεί σε υγρά στερεα και αέρια του περιβάλλοντος ...

τώρα για την ψωροκώσταινα βλέπω οτι η πλειοψηφία καταλαβαίνει - αισθάνεται - το νιώθει, οτι τα περι χρεωκοπίας, οικονομικού πνιγμού και διάλυσης, έχουν πραγαματική - ρεαλιστική βάση ...

μα είναι τόσο προφανές !!  όλα φαίνονται και είναι αρρωστημένα γύρω μας .... τα της πολιτείας και πολιτικής, τα της οικονομική - κοινωνικής - επαγγελματικής - καθημερινής ζωής .... όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται στα του χρήματος, της εναγώνιας αγκύστρωσης στη μοίρα του αύριο και του πραγματικού μηδενισμού ...

βλέπετε κάτι το θετικό - όμορφο - καλό στο μέλλον ?  φοβάμαι πως όχι ...
 

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Μηνύματα
3.848
Like
0
Πόντοι
16
Λες????? Και τα 300+ δις φεσι ποιος τα εβαλε???

το φέσι είναι πάνω απο 700 .... 350 το δημόσιο και άλλα τόσα περίπου το ιδιωτικό ....

και όλα μα όλα μέχρι το τελευταίο σεντ απαιτητέα απο τους δανειστές ....

όσο για τη ερώτηση ποιός ?  η ελλάδα σαν χώρα .....
 

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Μηνύματα
3.848
Like
0
Πόντοι
16
μα ποσο δυσκολο ειναι να καταλαβουμε επιτελους οτι το προβλημα ειναι πολιτικο....πολιτισμικο.... και οχι οικονομικο?

πολιτικό & πολιτισμικό ? δεν νομίζω .....

όταν τα τραπεζικά ιδρύματα που μας έχουν δανείσει απαιτούν σε τακτικά διαστήματα την αποπληρωμη των χρεωγράφων τους εσυ αητη την απάντηση θα δώσεις ? αν ναι τοτε εισια χρεωκοπημένος και κομένα τα δανεικά ... και τοτε γιοκ μισθός σύνταξη επιδόματα και όλα τα σχετικά .....  ζησε εσυ χωρίς .... μάθε μας κι εμάς ....
 

Lucent51

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
14.679
Κριτικές
36
Like
151
Πόντοι
2.046
το φέσι είναι πάνω απο 700 .... 350 το δημόσιο και άλλα τόσα περίπου το ιδιωτικό ....

και όλα μα όλα μέχρι το τελευταίο σεντ απαιτητέα απο τους δανειστές ....

όσο για τη ερώτηση ποιός ?  η ελλάδα σαν χώρα .....


Καλα και τι περιμενες?? Να δανειζεσαι χωρις να τα δωσεις πισω?? Εχω την εντυπωση οτι τα μετρα ειναι για τιμωρια  :think:
 

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Μηνύματα
3.848
Like
0
Πόντοι
16
Καλα και τι περιμενες?? Να δανειζεσαι χωρις να τα δωσεις πισω?? Εχω την εντυπωσει οτι τα μετρα ειναι για τιμωρια  :think:

μα και όχι βέβαια !!  οτι δανειστήκαμε ως χώρα θα πρέπει με τον ένα η άλλο τρόπο να τα επιστρέψουμε ..... γιατι ? διότι αυτοί είναι οι κανόνες του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι ...

όσο για τα μέτρα (υποθ'ετω εννοείς τα προβλεπόμενα απο το Μνημόνιο) είναι ο κανόνας - η μεθοδολογία - ο τρόπος που μας επιβάλλουν οι δανειστές για να επιστραφούν τα χρεωστούμενα ... τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο ...

απλά όταν έχεις και το κουτάλι και το μαχαίρι ..... έχεις το πάνω χέρι .... και σίγουρα δεν είμαστε εμεις αυτοί ...
 

Lucent51

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
14.679
Κριτικές
36
Like
151
Πόντοι
2.046
μα και όχι βέβαια !!  οτι δανειστήκαμε ως χώρα θα πρέπει με τον ένα η άλλο τρόπο να τα επιστρέψουμε ..... γιατι ? διότι αυτοί είναι οι κανόνες του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι ...

Εσυ πιστευεις οτι εχουμε την δυνατοτητα να τα πληρωσουμε στα επομενα 15 - 25 χρονια??  :think: :think:
 

tomcat00

Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2008
Μηνύματα
2.976
Κριτικές
1
Like
27
Πόντοι
16
είμαστε περί ατα επτάμιση δις νοματέοι πάνω σ'αυτόν τον πλανήτη και τα όριά του - απότι φάινεται - είναι γύρω στα οχτώμιση για να εχουμε δυνατότητα διατροφικής επιβίωσης.
Επίσης  ενα τοσο τεράστιος πληθυσμός μοναδικός στη ιστορία του πλανήτη σκεφτείτε την μόλυνση και την υπερτοξικότητα που δημιουργεί σε υγρά στερεα και αέρια του περιβάλλοντος ...

την Monsanto την ρωτησες;  :grin:
 

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Μηνύματα
3.848
Like
0
Πόντοι
16
την Monsanto την ρωτησες;  :grin:

????

όχι φυσικά ... καμια Monsanto η BP η GAZPROM η EXXON χρειάζεται να ρωτήσω ....

την μόλυνση την δημιουργεί ο υπερπληθυσμός τα δις των ανθρώπων και οι ανάγκες τους .... πρακτικά εμείς όλοι ...
 

tomcat00

Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2008
Μηνύματα
2.976
Κριτικές
1
Like
27
Πόντοι
16
βλέπετε κάτι το θετικό - όμορφο - καλό στο μέλλον ?  φοβάμαι πως όχι ...

I (we) did it my (our) way


και στο Sea Satin γλεντησαμε και στο Billionaire's Club ηπιαμε τα Bellini μας και στο...Babylon 'φαγαμε' τις μικρες ,πρωην κ νυν, κομμουνιστριες  :grin:

8ινκ ποζιτιβ, αγαπητε - what happened, happened
 

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Μηνύματα
3.848
Like
0
Πόντοι
16
Εσυ πιστευεις οτι εχουμε την δυνατοτητα να τα πληρωσουμε στα επομενα 15 - 25 χρονια??  :think: :think:

Η απόψή μου όπως και η άποψη της διεθνούς οικονομικής κοινότητος είναι οτι δεν έχουμε αυτη την δυνατότητα ....

υπάρχει και πρόσφατη σχετικλή αρθογραφία απο Γερμανία και ΗΠΑ

Τι πρόκειται να γίνει ?  Χρεωκοπία και σύντομα (εντός 2 - 3 ετών).
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom