αυτό περιμένω ν' ακούσω κι εγώ από τους γνώστες, αλλά που....
η εκδοχή που αντιλαμβάνομαι είναι ότι η ΕΚΤ θα πληθωρίσει τη χασούρα (μέρος τουλάχιστον) κι επιπλέον θα απελευθερώσει τις ιδιωτικές τράπεζες απ' αυτήν.
βέβαια αυτό γιατί είναι κακό για το επόμενο βήμα,
που είναι η αναδιαπραγμάτευση δεν το καταλαβαίνω....
τιείναι καλύτερο/χειρότερο
να έχεις μαζεμένο το χρέος στην ΕΚΤ ή σκόρπιο σε διάφορες τράπεζες;
κι επίσης δεν ξέρω αν όλοι αυτοί που μιλάνε έχουν άποψη για το τί θα ήταν προτιμότερο για την (όποια) ελλάς ....
Η ΕΚΤ είναι κεντρική τράπεζα, δηλαδή ΤΟ μαγαζί και όχι κάποια εμπορική τράπεζα που είναι - τέλος πάντων - μία εταιρεία.
Όταν μία τράπεζα (από τις δεύτερες) έχει στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν χάσει την αξία τους τότε κινδυνεύει η συνολική θέση της τράπεζας όχι μόνον γιατί πέφτει η μετοχή της στο Χρηματιστήριο αλλά γιατί δείχνει ζημιές οι οποίες αν ξεπεράσουν ένα ποσοστό σε σχέση με τις καταθέσεις μπορεί να την φουντάρουν.
Τα Ελληνικά ομόλογα στα χέρια της ΕΚΤ είναι κλεισμένα σε ένα θησαυροφυλάκιο στην Φρανκφούρτη και δεν φαίνονται πουθενά ή και να φαίνονται δεν τους δίνει κανένας μεγάλη σημασία γιατί η ΕΚΤ κόβει το χρήμα και δεν ενδιαφέρεται για την καθαρή της θέση που ως έννοια για αυτή δεν υφίσταται.
Από την άλλη όμως η ΕΚΤ δεν μπορεί να κόβει χρήμα απεριόριστα διότι έτσι επιταχύνεται ο πληθωρισμός και αυτό είναι ένας εφιάλτης για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για τους Γερμανούς οι οποίοι προτιμούν να δανείσουν τελικά τους μπαταχτσήδες Έλληνες από το να ζήσουν άλλη μία Βαϊμάρη.
Τώρα, σε περίπτωση που πάμε για κούρεμα (αναδιάρθρωση) του χρέους, τότε μάλλον είναι καλλίτερα να υπάρχουν λιγότεροι κάτοχοι γιατί είναι ευκολώτερο να συμφωνήσεις με 30 νοματαίους παρά με 100. Διότι, για παράδειγμα στην Αργεντινή μπορεί να συμφώνησαν οι 90 να δεχθούν κούρεμα 60% αλλά έμειναν και 10 που φώναζαν και φωνάζουν "ΟΛΑ τα λεφτά μας πίσω". Εεεε, αυτοί οι 10 είναι αυτοί που μπλοκάρουν την επιστροφή της Αργεντινής στις αγορές.