εγω με 300χιλ επαιρνα 3 διαμερισματα Θεσσαλονικη καιουργια 60-90τετραγωνικν εποχες πριν τη κριση.κ αν ειχες οικοπεδο εχτιζες ανετα με 300χιλ σπιταρονα
το 1980 έμενα στην Θεσσαλονίκη στο τότε παλιό τέρμα της Ανω Τούμπας (Μαλακοπή) απέναντι στον περίφημο Ανθόκηπο που υπήρχε τότε (οδός Κονίτσης τώρα δεν ξέρω πως διάολο ονομάζεται)… μετά το τέρμα ξεκινούσε ένας χωματόδρομος που έβγαινε (ή μάλλον καλύτερα προσπαθούσε να βγεί) στους πρόποδες του Πανοράματος.. είχε θυμάμαι εκεί κάτι εγκαταστάσεις του Τσάνταλη…
φυσικά μετά το τέρμα όλη η περιοχή εκτός σχεδίου και άχτιστη (χωράφια παρατημένα)… ένας ντόπιος μεσίτης με πλησιάσε σε μια ταβέρνα της περιοχής (Στον Παύλο για όσους θυμούνται) και προσπάθησε να μου πλασάρει ένα αγροτεμάχιο 2 στρεμμάτων (εκτός σχεδίου) περίπου 1 χλμ μετά το τέρμα για 120.000 δραχμές της εποχής (σεβαστό ποσό αλλά είχα στην άκρη κανένα κατοστάρι χιλιάδες και θα έβρισκα σχετικά εύκολα τα ρέστα δηλαδή κανένα σαραντάρι με τα συμβολαιογραφικά, φόρους, μεσιτικά κλπ)… πήγα το είδα.. είχε φάτσα στον περίφημο αυτό χωματόδρομο ήταν λίγο επικλινές και όλο πέτρα και μπάζα…
αει στο διάολο του είπα και το παράτησα ο μαλάκας…
το αγροτεμάχιο αυτό με την επέκταση του σχεδίου πόλης έμεινε κάπου 900 τμ (εισφορές σε γή) και με συντελεστή κάλυψης 0.6 στην περιοχή δηλαδή ο τύπος που το πήρε (ενας γείτονας καθηγητής χημικός καμμιά τριετία μεγαλύτερος από μένα) μπορούσε να χτίσει επιφάνεια γύρω στα 540 τμ και 5 ορόφους…
το έδωσε αντιπαροχή με 40% πήρε διαμερίσματα φιλέτα γύρω στα 1100 τμ καθαρά… τιμές στην χρυσή εποχή … γύρω στις 3.500 το τμ… (σε ευρώ αυτήν την φορά)…
ευτυχώς ο τύπος φρονίμως ποιών μετέτρεψε σε ευρώπουλα τα 650 περίπου από αυτά τα έκανε περίπου 1100 (δηλαδή από 2 μύρια τα έκανε σχεδόν 4) παίζοντας συνετά στο χρηματιστήριο και τώρα τρώει εις υγείαν των κορόιδων που τα αγοράσανε … μένει (δηλαδή τι μένει που για να τον βρείς στο σπίτι κάνεις αίτηση με χαρτόσημο έναν χρόνο πριν από εξωτικό προορισμό σε εξωτικό προορισμό είναι ο κερατάς, πήρε και μια καινούργια γυναίκα μούναρο τριανταπεντάρα της έβαλε και καινούργια βυζι,γιατί η παλιά έγινε πελάτισα του απόλυτου) σε ένα από τα διαμερίσματα αυτά επιφανείας 230 τμ και τα άλλα τα έδωσε από ένα σε κάθε παιδί του… και φυσικά το χρήμα με την απελευθέρωση της διακίνησης το έστειλε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (νομιμότατα) σε ασφαλείς επενδύσεις και τρώει τα όσα του φέρνουν (φορολογημένα βέβαια αλλά στον κάθε τόπο της επένδυσης)…
και τώρα από ότι μου είπε σκέφτεται να ρίξει κανένα τρακοσάρι χιλιάδες να αγοράσει πίσω μερικά… για τα εγγόνια του…
στερνή μου γνωση να σ’ειχα πρώτα… εντάξει όμως δεν έχω παράπονο… και γω έβγαλα καλό χρήμα στην χρυσή εποχή του χρηματιστηρίου εις υγείαν των κορόιδων που θέλανε να γίνουνε πλούσιοι σε μια βραδυά…