Οταν μιλούν οι αριθμοί
Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Οι αριθμοί κουράζουν όλους και κυρίως τους Ελληνες που κλίνουν προς τη? θεωρητική κατεύθυνση.
Όμως όταν πρόκειται για το χρέος δεν υπάρχει κανένα άλλο σοβαρό και διαθέσιμο εργαλείο για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
Και οι αριθμοί για το ύψος του δημοσίου χρέους είναι και πολλοί και πολλαπλής ανάγνωσης.
Το χρέος φέτος θα φθάσει στα δυσθεώρητα ύψη των 320 δισ. ευρώ, που θα αντιστοιχεί στο 174% του ελληνικού ΑΕΠ. Όμως χωρίς το haircut και με τα ελλείμματα να τρέχουν με τον ίδιο ρυθμό, όπως μέχρι το 2009, θα έφθανε στα 380 δισ. για να «σπάσει» έτσι το φράγμα του 200% του ΑΕΠ, αγγίζοντας ως ποσοστό το 208%.
Από τα 320 δισ. χρέος περίπου 50 δισ. είναι τα κεφάλαια που διατέθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι κεφάλαια που επιβαρύνουν το χρέος αλλά αυξάνουν και τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, αφού δόθηκαν έναντι μετοχών των τραπεζών.
Βέβαια, ακόμη κι αν δεν υπολογισθούν τα 50 δισ. το χρέος θα έφθανε στο τέλος του έτους στα 270 δισ. ή στο 145% του ΑΕΠ και συνεπώς είναι σωστό εκ πρώτης όψεως το επιχείρημα πολλών ότι κινείται ως ποσοστό του ΑΕΠ σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προ μνημονίου εποχής.
Όμως σε απόλυτο αριθμό το πραγματικό χρέος θα είναι μικρότερο από αυτό του 2009 (ήταν 299,7 δισ. ευρώ), ενώ με την αναδιάρθρωσή του η μέση διάρκεια λήξης του χαρτοφυλακίου από 6,6 έτη επεκτάθηκε στα 15,3 έτη και οι τόκοι εξυπηρέτησης από 16,3 δισ. το 2011 υποχώρησαν στα 12,2 δισ. το 2012 και περιορίζονται φέτος στα 6,4 δισ.
Μπορεί οι πολλοί αριθμοί να κουράζουν και τις περισσότερες φορές να μπερδεύουν ή να προκαλούν σύγχυση.
Αλλά παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες μίας σκληρής πραγματικότητας.
Ότι ούτε και τώρα το χρέος είναι βιώσιμο και θα χρειαστούν γι' αυτό νέες παρεμβάσεις και νέοι χειρισμοί.
Όμως τώρα όλο και αυξάνονται οι ελπίδες ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και εδραιώνεται η πεποίθηση πως το χρέος θα βαίνει συνεχώς μειούμενο.
ΑΛΛΩΣΤΕ Τα επιτόκια με τα οποία βαρύνεται μειώθηκαν από το 6% έως και το 10% κάτω από το 3%.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Η χώρα για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ελπίζει να μην παράγει νέα ελλείμματα και αισιοδοξεί να κλείσει το 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα.
Και ακόμη στα τρία τελευταία χρόνια επήλθε η ριζική αλλαγή στο δομή του χρέους, αφού πέρασε από τους ιδιώτες στους επίσημους πιστωτές, καθώς μόνο 29,5 δισ. κατέχουν οι ιδιώτες, ενώ 28 δισ. έχει το ΔΝΤ και 210 δισ. οι χώρες της Ευρωζώνης.
Οι... αριθμοδείκτες είναι πολλοί, αλλά όλοι δείχνουν ότι αποφεύγεται τελικά το χρεοστάσιο και η έξοδος της χώρας από το ευρώ.
Για πολλούς το τίμημα για την εξέλιξη αυτή, που πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει ο ελληνικός λαός, είναι τεράστιο.
Προφανώς γιατί αγνοούν τι θα έφερνε η θύελλα μιας χρεοκοπίας...