Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 10 άτομα (0 μέλη και 10 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

  • Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

    Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

    Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

    Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

    Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

    Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

    Ψήφοι: 24 12,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

jhonny64

Σεβαστός
Εγγρ.
31 Μαρ 2007
Μηνύματα
67.511
Like
2.738
Πόντοι
1.306
Από την Ιταλία μέχρι και την Σιγκαπούρη ταξίδεψε η είδηση
Το μπλακ άουτ της ΔΕΗ στη Σαντορίνη κάνει τον γύρο του κόσμου


αλεξ71 σαξες στορυ  :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης
Η ΔΕΗ βύθισε πάλι μία ώρα στο σκοτάδι τη Σαντορίνη


σαξες στορυ συνεχεια...  :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:
 

Akarnan

Μέλος
Εγγρ.
21 Φεβ 2012
Μηνύματα
1.319
Like
865
Πόντοι
96
Παγκόσμια καπιταλιστική κρίση: Κανένα μείγμα διαχείρισης δε σώζει το λαό
free-market.jpg


Η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα αναθέρμανε και στην Ελλάδα τη συζήτηση γύρω από τα δύο μείγματα διαχείρισης της κρίσης. Η διαφορά, σε σχέση με το παρελθόν, είναι πως τώρα όλοι δηλώνουν υπέρμαχοι της άποψης ότι η διαχείριση της κρίσης δεν μπορεί να γίνεται μόνο με λιτότητα, αλλά χρειάζεται επίσης στρατηγική για βιώσιμο χρέος, ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως είπε και ο Ομπάμα. Αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, σ' αυτά συμφώνησε ο Αντ. Σαμαράς στη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα, αυτά επανέλαβαν όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ.

Αυτά λένε με κάθε ευκαιρία όλες οι αστικές κυβερνήσεις στις χώρες του λεγόμενου «ευρωπαϊκού Νότου». Για την ιστορία, τις ίδιες διακηρύξεις, για «λιτότητα με ανάπτυξη», συμπεριέλαβαν στα συμπεράσματά τους όλες οι τελευταίες Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ. Η εφαρμογή τους, μάλιστα, ξεκίνησε από τη Γαλλία, στην οποία δόθηκε δίχρονη παράταση (μέχρι και το 2015) για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τα μετέπειτα σύμφωνα για την ανταγωνιστικότητα στις χώρες του ευρώ.


Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έφτασε τότε να πει ότι η παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας του, θα σηματοδοτήσει το «τέλος της λιτότητας»! Παίρνοντας το παράδειγμα της Γαλλίας, μπορεί να δει κανείς ότι από τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, ο λαός δεν ωφελήθηκε σε τίποτα. Απεναντίας, μάλιστα. Όρος για τη χαλάρωση της λιτότητας στη Γαλλία ήταν και παραμένει να προχωρήσουν ταχύτερα οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, που θεωρούνται από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς οι βασικές «πληγές» για την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας.

Το ίδιο ισχύει και με την Ισπανία, για την οποία επίσης «έσπασε» η λιτότητα και της δόθηκε διετής παράταση στην εκπλήρωση των όρων για το έλλειμμα. Μόλις τις προάλλες, όμως, άνοιξε στα γεμάτα ξανά η συζήτηση για νέα μείωση 10% στους μισθούς, δείχνοντας ότι το τέλος της λιτότητας στο μείγμα της επεκτατικής διαχείρισης της κρίσης αφορά το κεφάλαιο και όχι το λαό. Άλλο παράδειγμα είναι η Ελλάδα, για την οποία, το Νοέμβρη του 2012, αποφασίστηκε η επιμήκυνση της δανειακής σύμβασης κατά δύο χρόνια, από το 2014 στο 2016.

Η τρόικα, στην έκθεσή της, εκτιμούσε τότε ότι η διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό στα 32,6 δισ. ευρώ, που στο σύνολό τους μεταφράζονται σε μέτρα και περικοπές σε βάρος του λαού. Έλεγε ακόμα ότι η διετής επιμήκυνση «θα περιορίσει τον αντίκτυπο των οδυνηρών μέτρων λιτότητας, που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση». Από τότε έως σήμερα, η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο, τα μέτρα διαδέχονται το ένα το άλλο, ήδη συζητιούνται νέες ανατροπές για το Σεπτέμβρη και η εργατική - λαϊκή οικογένεια βουλιάζει στη φτώχεια.

Τι έχουν στο νου τους;

Τι έχουν στο νου τους όλοι αυτοί που μιλάνε για περιορισμό της λιτότητας και περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα στο μείγμα της διαχείρισης; Σίγουρα όχι τα λαϊκά συμφέροντα. Για παράδειγμα, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ευρωζώνη, συμφωνούν ότι οι αντεργατικές - αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που είναι ο πυρήνας των ανατροπών στις χώρες με ή χωρίς μνημόνιο, είναι όρος απαράβατος για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και να έρθει η ανάπτυξη. Αυτό είπε και ο Μπ. Ομπάμα στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά.

Κανείς, επίσης, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο δε διαφωνεί ότι το χρέος μιας χώρας πρέπει να είναι βιώσιμο και πως δεν πρέπει να έχει μεγάλα ελλείμματα, που τροφοδοτούν το χρέος. Άλλωστε, η ευρωζώνη, με καθοριστική συμβολή της Γερμανίας, είναι αυτή που επέβαλε όριο στο χρέος των κρατών - μελών της με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992), στο 60% του ΑΕΠ και 3% στο έλλειμμα.

Η αναχρηματοδότηση του χρέους απορροφά μεγάλο μέρος των κρατικών εσόδων. Το υψηλό χρέος είναι επίσης ανασταλτικός παράγοντας για να δανειστεί μία χώρα από τις λεγόμενες «αγορές», αφού μεγαλώνουν το ρίσκο να κηρύξει πτώχευση και τα επιτόκια ανεβαίνουν. Άρα, για να αντλεί φτηνό χρήμα από τις καπιταλιστικές αγορές και να τροφοδοτεί τα μονοπώλιά της με προνόμια, υποδομές και φοροαπαλλαγές, μία οικονομία πρέπει να έχει ρεγουλαρισμένο το χρέος και το έλλειμμα. Αυτό γίνεται πιο δύσκολο σε συνθήκες κρίσης, αφού και τα έσοδα του κράτους μειώνονται και το ΑΕΠ μικραίνει, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ.

Στην Ελλάδα, όλα τα παραπάνω ζητήματα, που εκκολάφθηκαν την περίοδο της φρενήρους ανάπτυξης, οξύνθηκαν απότομα με την κρίση. Τότε, και μπροστά στον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, με συνέπειες συνολικά για το ευρώ, επιλέχθηκε ο δανεισμός από τα κράτη - μέλη και το ΔΝΤ, προκειμένου η κυβέρνηση να ανατροφοδοτεί το χρέος της. Σαν αποτέλεσμα, το χρέος μεγάλωσε και η πρόσβαση στις καπιταλιστικές αγορές έγινε ακόμα πιο δύσκολη.

Τώρα, τα αστικά επιτελεία βλέπουν ότι είναι αδύνατο να ανακάμψει δημοσιονομικά η Ελλάδα με τόσο μεγάλο χρέος και πως αν δεν καταστραφεί κεφάλαιο, η κρίση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί. Γι' αυτό συζητούν ξανά ένα νέο «κούρεμα» του χρέους. Τώρα όμως, τα κεφάλαια που μένουν να «κουρευτούν» είναι αυτά που διακρατούν τα κράτη - μέλη με τη μορφή ελληνικών ομολόγων, σε αντάλλαγμα των οποίων δάνεισαν την Ελλάδα. Άρα, οποιοδήποτε «κούρεμα» που θα αλαφρώσει την καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας, θα ζημιώσει τους εταίρους δανειστές της, που είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους οικονομίες, όσο κι αν ανήκουν στην ίδια λυκοσυμμαχία.

Η κόντρα Γερμανίας - ΔΝΤ

Γι' αυτό η Γερμανία σκυλιάζει με την ιδέα ενός νέου «κουρέματος». Από τη μία ξέρει πως αν οι δημοσιονομικοί δείκτες δε βελτιωθούν στην Ελλάδα, θα χρειάζεται διαρκώς καινούργια δάνεια για να ανατροφοδοτεί το χρέος που θα μεγαλώνει. Από την άλλη, αν δεχτεί να χαλαρώσουν οι ρυθμοί της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να «κουρευτεί» το χρέος, ξέρει πως η ζημιά θα βαρύνει τη δική της οικονομία και τα δικά της μονοπώλια, αφού θα αναγκαστεί να καταστρέψει κεφάλαιο που της ανήκει.

Το ΔΝΤ επιμένει στο «κούρεμα», επειδή οι χώρες που το χρηματοδοτούν είναι ανταγωνιστικές με τη Γερμανία και τα άλλα κράτη - μέλη τη ευρωζώνης. Γι' αυτό πιέζουν να αναλάβουν οι εταίροι της Ελλάδας μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς που προκαλεί η διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα λεφτά που δανείζουν θα τα πάρουν πίσω και ότι δε θα εξαφανιστούν στον «Καιάδα» μιας ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας. Γι' αυτό και οι ΗΠΑ αξιοποιούν το ζήτημα της Ελλάδας για να πιέσουν τη Γερμανία να κάνει υποχωρήσεις στη διαχείριση της κρίσης, που ενδεχόμενα να σταθεροποιήσουν προσωρινά την οικονομία της ευρωζώνης, αποδυναμώνουν όμως την ίδια στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Πάνω εκεί εξελίσσεται η κόντρα για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης. Κανείς τους, ούτε η Γερμανία, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το ΔΝΤ δε λένε ότι αν αλαφρώσει το χρέος, η κυβέρνηση θα μπορεί να αυξήσει μισθούς και συντάξεις, να χαλαρώσει τις αντεργατικές ανατροπές, να μειώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να ρίξει χρήμα για δημόσια και δωρεάν Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια. Αντίθετα, όλοι ζητάνε χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας για να περισσέψει χρήμα ώστε το κράτος να αναπτύξει υποδομές με δημόσιες επενδύσεις, να δώσει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για να επενδύσουν οι καπιταλιστές τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους. Έτσι, λένε, θα αυξηθεί η απασχόληση.

Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά, τελευταία, οι δημόσιες επενδύσεις να μην προσμετρώνται στο χρέος. Γι' αυτό ζητά «κούρεμα», αλλά χύμα και τσουβαλάτα ομολογεί πλέον ότι από αυτό ο λαός καμιά διαφορά δεν πρόκειται να δει προς όφελός του. Τον παραμυθιάζουν όλοι μαζί ότι έτσι θα περισσέψει χρήμα στο κράτος να βοηθήσει τους καπιταλιστές, ώστε να γίνουν επενδύσεις και να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θα στηρίξει τους «υγιείς επιχειρηματίες», αντί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν τα λαμόγια, όπως τους κατηγορεί.

Την ίδια χρησιμότητα έχει και το λεγόμενο «ευρωομόλογο» ή η «αμοιβαιοποίηση του χρέους» που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε τις προάλλες ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας για «ενιαία αγορά χρέους» της ευρωζώνης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανισόμετρες μεταξύ τους οικονομίες θα δανείζονται με ενιαία επιτόκια. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού για την ισχυρή οικονομία της Γερμανίας και άλλων χωρών, αφού πλέον θα είναι συνεγγυητές των δανείων της αδύναμης οικονομικά Ελλάδας. Αυτά στον καπιταλισμό δε γίνονται.

Τους δυσκολεύει το ευρώ
Το ευρώ τους δυσκολεύει διπλά στη διαχείριση της κρίσης, επειδή μία χώρα δεν μπορεί να το υποτιμήσει, ώστε να καταστρέψει ακαριαία κεφάλαιο και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης, βυθίζοντας όμως το λαό στη φτώχεια. Ούτε μπορούν (προς το παρόν) να κόψουν χρήμα, γιατί η ευρωζώνη αποτελείται από ανταγωνιστικές και ανισόμετρες μεταξύ τους οικονομίες, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την Κίνα ή την Ιαπωνία, που είναι ενιαίες οικονομίες, και όχι συνασπισμοί κρατών με ανταγωνιζόμενες οικονομίες και ίδιο νόμισμα.

Ακόμα κι αν παρθούν τέτοια επεκτατικά μέτρα για την Ελλάδα ή άλλες χώρες, το μάρμαρο θα το πληρώσει ο λαός, αφού οι χώρες που θα έχουν χασούρα, θα επιδιώξουν και θα πάρουν ανταλλάγματα ανάλογης ή μεγαλύτερης αξίας για τα μονοπώλιά τους. Άρα, με επεκτατική ή περιοριστική διαχείριση, το υποζύγιο είναι ο λαός. Ο νόμος του καπιταλισμού λέει ότι η δίψα του κεφαλαίου για κέρδος οδηγεί στην ολοένα και μεγαλύτερη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης. Πάνω εκεί στηρίζονται τα αντιλαϊκά μέτρα σε ανάπτυξη και κρίση.

Μπορεί οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις να δυσκολεύουν τη διαχείριση της κρίσης σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης δράσης του κεφαλαίου, όμως συμφωνούν απόλυτα ότι με οποιοδήποτε μείγμα, ο εργάτης πρέπει να γίνεται διαρκώς φθηνότερος, τα μονοπώλια να κερδίζουν νέα πεδία δράσης και να αυξάνεται σταθερά η μονοπώληση της οικονομίας.

Να γιατί λέμε ότι στον καπιταλισμό, ο λαός δεν πρόκειται να δει χαΐρι, απ' όποιο μονοπάτι κι αν πάνε να τον οδηγήσουν έξω από την κρίση οι διαχειριστές του συστήματος. Φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, σημαίνει καταστροφή της αιτίας που τη γεννά. Σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων για να πάρει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας και μονομερή διαγραφή του χρέους.



902
 

Lucent51

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
14.679
Κριτικές
36
Like
151
Πόντοι
2.046
Μπαρακ - Αλεξης συμμαχια!!  :grin: :grin:
 

dimitris999

Μέλος
Εγγρ.
9 Σεπ 2012
Μηνύματα
1.370
Κριτικές
7
Like
8
Πόντοι
16
Με τεράστια αποθέματα χρυσού & κέρδη 43 δισ. ευρώ η Γερμανία πάει για ευρωέξοδο;
http://[URL unfurl="true"]www.defencenet.gr/defence/sites/default/files/styles/in_article/public/GALLERY/GermanOccuXL.jpg[/img[/URL]]
Tα κέρδη της Γερμανίας από την οικονομική κρίση ανέρχονται στο ποσό των 40,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2010-2013 και αυτό συμβαίνει λόγω υπερβάλλουσας ζήτησης για αγορά του χρέους της, δηλαδή των ομολόγων της επειδή θεωρούνται ασφαλής τοποθέτηση, με αποτέλεσμα να πέφτει το επιτόκιο που είναι υποχρεωμένη η Γερμανία να πληρώνει για να δανείζεται, ανακοινώθηκε πριν λίγο.

Τα παραπάνω αν συνδυαστούν με τις μαζικές αγορές χρυσού της Γερμανίας από όλες τις διαθέσιμες πηγές (στην Ελλάδα σχεδόν ότι χρυσαφικό μαζαύεται από τα σαράφικα καταλήγει σε γερμανικά κυκλώματα εμπορίας χρυσού και το ίδιος συμβαίνει στην λοιπή Ευρώπη) δείχνουν μία χώρα η οποία λειτουργεί ως "ξενιστής" δηλαδή με απλά λόγια "ρουφά το αίμα της Ευρώπης" και ζει από την κρίση της και είναι πλέον σφόδρα πιθανό, όταν το σώμα αυτό "πεθάνει" η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από το ευρώ να είναι η Γερμανία.

Με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να επιβιώσει η Ευρωζώνη.. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στο επιτόκιο δανεισμού, στις χώρες της ίδιες νομισματικής ζώνης.

Με τεράστια αποθέματα χρυσού, με ισχυρή οικονομία που μπορεί να λειτουργήσει αυτοτελώς και εκτός ευρωζώνης και με την λοιπή Ευρώπη οικονομικά κατεστραμμένη.

Θα πρόκειται για την μεγάλη εκδίκηση των Γερμανών για τιες ήττες του Α' και Β' ΠΠ...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
Όχι, η φωτογραφία είναι από την Νάντη.
Βασικά ο δρόμος παίζει να υπάρχει σε κάθε μεγάλη Γαλλική πόλη. Κάτι σαν Σωκράτους ή Αριστοτέλους.
Τώρα με την Γενεύη ο Βολταίρος είχε ιδιαίτερους δεσμούς και έζησε πολλά χρόνια στα περίχωρα της.

Δηλαδή νομίζεις ότι είναι εύκολο να γίνουν βιομηχανικές επενδύσεις.
Άντε να γίνουν και επενδύσεις στην βιομηχανία, θα αυξηθεί κατά πολύ η απασχόληση;
Η βιομηχανία σήμερα είναι τόσο αυτοματοποιημένη ώστε απαιτείται ελάχιστο εργατικό δυναμικό.

Μια επένδυση 50 εκατομμυρίων στην βιομηχανία πόσες θέσεις νομίζεις ότι δημιουργεί; Για κάνε μία μαντεψιά.....

Το ίδιο ισχύει και για την Γεωργία. Σήμερα είναι εκμηχανισμένη σε τέτοιον βαθμό που και να διπλασιαστεί η γεωργική παραγωγή οι θέσεις εργασίας άντε να αυξηθούν κατά 50%.
Δυσυτυχώς πέρασαν εκείνες οι εποχές που από την Γεωργία ζούσε (έστω και φτωχικά κόσμος). Σήμερα έχουμε απο βαμβακοσυλλεκτικές μέχρι τοματοσυλλεκτικές.
Μόνον οι φράουλες χρειάζονται χέρια........

Αναγκαστικά η μόνη λύση είναι οι υπηρεσίες. Και όχι βέβαια να πουλάμε ο ένας στον άλλο. Αλλά με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Και σε στοχευμένους τομείς: οι ΑΠΕ, η Ναυτιλία, τα Logistics, άντε και η Πληροφορική.

Προφανώς ο δρόμος είναι εξαιρετικά δύσκολος. Και επειδή κανένας δεν πρόκειται να μας δανείζει πλέον θα πρέπει να τον διαβούμε μόνοι μας.

Απανταω καπως αργα. Η βιομηχανικη και αγροτικη παραγωγη, θα φερουν θεσεις εργασιας οχι καθεαυτες αλλα εμμεσα. Δηλαδη πχ θα κινητοποιησουν αλλους κλαδους , θα επιφερουν μειωση στο κοστος των πρωτων υλων για αλλους τομεις κλπ. Οταν σημερα στην Ελλαδα γινονται εισαγωγες στα περισσοτερα βιομηχανικα αγαθα, καταναλωτικα και κεφαλαιουχικα δεν ειναι προφανες οτι πρεπει αυτη να τονωθει? Επισης περιθωρια υπαρχουν για γεωργια και κτηνοτροφια. Το βασικο πιστευω ειναι εθνικος σχεδιασμος ουτως ωστε να υπαρχει ενας συντονισμος στην οικονομια...
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Απανταω καπως αργα. Η βιομηχανικη και αγροτικη παραγωγη, θα φερουν θεσεις εργασιας οχι καθεαυτες αλλα εμμεσα. Δηλαδη πχ θα κινητοποιησουν αλλους κλαδους , θα επιφερουν μειωση στο κοστος των πρωτων υλων για αλλους τομεις κλπ. Οταν σημερα στην Ελλαδα γινονται εισαγωγες στα περισσοτερα βιομηχανικα αγαθα, καταναλωτικα και κεφαλαιουχικα δεν ειναι προφανες οτι πρεπει αυτη να τονωθει? Επισης περιθωρια υπαρχουν για γεωργια και κτηνοτροφια. Το βασικο πιστευω ειναι εθνικος σχεδιασμος ουτως ωστε να υπαρχει ενας συντονισμος στην οικονομια...

Το ίδιο επιχείρημα ισχύει και για τις υπηρεσίες. Ότι δηλαδή η τόνωση τους θα έχει μεγεθυντικές επιπτώσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Σε κάθε περίπτωση δεν ξέρω αν έχει νόημα να καλύψουμε το αρνητικό ισοζύγιο μας σε φακές και να είμαστε αυτάρκεις ώστε να μην κάνουμε εισαγωγές από τον Καναδά.

Ή να ανοίξουμε και άλλα βουστάσια για να μην φέρνουμε κρέας από την Γαλλία.

Εκείνο που έχει άμεση προτεραιότητα κατά την γνώμη μου είναι να αναπτυχθούν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (όπου σαφώς περιλαμβάνεται η βιομηχανία και η γεωργία αλλά προηγούνται οι υπηρεσίες γιατί είναι ευκολώτερο από άποψη υπδομών και αρχικών επενδύσεων) που θα είναι εξαγώγιμα και όχι να σπαταληθούν πόροι για να φυτέψουμε μυγδαλιές ή να φτιάχνουμε σωβρακοφανέλλες γιατί έτσι θα τονωθεί η απασχόληση.
Έχω δώσει στο παρελθόν συγκεκριμένα παραδείγματα. Δηλαδή για μένα σημασία έχει η Ελβάλ να κλείσει συμφωνία και με την Μερσεντές και η Ραίηκαπ να παράγει και για την Αμπεμπέ και την Τζένεραλ Ηλέκτρικ παρά να επιστρέψουν οι κοπτοραπτούδες από την Βουλγαρία.

Φυσικά δεν βλέπω να έχει κανένα νόημα ο "εθνικός σχεδιασμός" και ο "συντονισμός στην οικονομία".

Δηλαδή εσύ πως τον φαντάζεσαι αυτόν; Με ποιά εργαλεία θα γίνει; Που ακριβώς θα βρεθούν τα χρήματα;

Και εξήγεισε τι ακριβώς θα πετύχει ο "συντονισμός".

Συγκεκριμένα όμως εεεεε;
 

Kman2

Σπουδαίος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2010
Μηνύματα
20.997
Κριτικές
1
Like
14.002
Πόντοι
2.606
Η  διαφορά της  Γερμανίας άλλοι την Ελλάδα είναι ότι στην πρώτη δεν μπορείς να ψωλαρεις χωρίς  συνέπειες. Για παράδειγμα είναι μαζί  μου μια Ρωσίδα που  δεν κάνει τίποτα.Της  λέω είσαι για τον πούτσο  εντελώς δε δουλεύεις καθόλου  δε με βοηθάς  και νομίζεις  ότι θα την βγάλεις καθαρή.Άρχισε τα μπλα μπλα τι ανάγωγοι και απολίτιστοι είναι οι Έλληνες οτι βρίζουμε συνέχεια και πέρασε στην αντεπίθεση ότι τάχα δουλεύει πολύ  και εγώ δε δουλεύω.
Της  λέω ότι και  να πεις δεν  έχει καμία σημασία.Δεν  έχεις καταλάβει πού βρισκεσαι.Εδώ  είναι Γερμανία  όλα καταγράφονται και ντοκουμενταρονται.Οι Γερμανοί ξέρουν τι κάνεις και τι κάνω και θα  έχεις συνέπειες.Στο  λέω εγώ.Εγώ δε θα πω τίποτα στο διευθυντή  γιατί δεν  είμαι καρφι ως Βαλκανιος.Οι Γερμανοί ομως σε έχουν ήδη καρφώσει 100%.Δε σε σώζει ούτε ο δικηγόρος άντρας σου.
Ξαφνικά η Ρωσίδα σώπασε.Την  άλλη μετά πάω στο διευθυντή και τον ακούω στο τηλέφωνο να λέει:Μπορώ να ανεχθω την ανοησία όχι όμως το θράσος.Θα εισηγηθω την απομάκρυνση της Ρωσιδας με συνέπειες για το μέλλον της.Ο Ελληνας βγάζει τετραπλάσια δουλειά εχω εδώ τα στοιχεία.
Ενώ στην Ελλάδα ο διευθυντής θα ψαρωνε με ένα βύσμα ή ένα δικηγόρο θα έκανε τουμπεκί.(Μα εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα στον κύριο ψωλωνα κτλ).
 

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
Το ίδιο επιχείρημα ισχύει και για τις υπηρεσίες. Ότι δηλαδή η τόνωση τους θα έχει μεγεθυντικές επιπτώσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Σε κάθε περίπτωση δεν ξέρω αν έχει νόημα να καλύψουμε το αρνητικό ισοζύγιο μας σε φακές και να είμαστε αυτάρκεις ώστε να μην κάνουμε εισαγωγές από τον Καναδά.

Ή να ανοίξουμε και άλλα βουστάσια για να μην φέρνουμε κρέας από την Γαλλία.

Εκείνο που έχει άμεση προτεραιότητα κατά την γνώμη μου είναι να αναπτυχθούν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (όπου σαφώς περιλαμβάνεται η βιομηχανία και η γεωργία αλλά προηγούνται οι υπηρεσίες γιατί είναι ευκολώτερο από άποψη υπδομών και αρχικών επενδύσεων) που θα είναι εξαγώγιμα και όχι να σπαταληθούν πόροι για να φυτέψουμε μυγδαλιές ή να φτιάχνουμε σωβρακοφανέλλες γιατί έτσι θα τονωθεί η απασχόληση.
Έχω δώσει στο παρελθόν συγκεκριμένα παραδείγματα. Δηλαδή για μένα σημασία έχει η Ελβάλ να κλείσει συμφωνία και με την Μερσεντές και η Ραίηκαπ να παράγει και για την Αμπεμπέ και την Τζένεραλ Ηλέκτρικ παρά να επιστρέψουν οι κοπτοραπτούδες από την Βουλγαρία.

Φυσικά δεν βλέπω να έχει κανένα νόημα ο "εθνικός σχεδιασμός" και ο "συντονισμός στην οικονομία".

Δηλαδή εσύ πως τον φαντάζεσαι αυτόν; Με ποιά εργαλεία θα γίνει; Που ακριβώς θα βρεθούν τα χρήματα;

Και εξήγεισε τι ακριβώς θα πετύχει ο "συντονισμός".

Συγκεκριμένα όμως εεεεε;

Κυριως το συντονισμο τον βλεπω ως αναπτυξη ενος κλαδου που να μπορει στη συνεχεια να κινητοποιησει αλλους κλαδους. Αυτο βεβαια γινεται και απο την ιδια την οικονομια ετσι και αλλιως. Αλλα μια και υπαρχουν ηδη εργαλεια παρεμβασης του κρατους στην οικονομια διαφορες επιδοτησεις, ΕΣΠΑ , ατοκα δανεια κλπ, δε θα ταν καλυτερα να δινοταν βαση ενος γενικοτερου σχεδιασμου η πιο στοχευμενα?Πχ γιατι να δινονται επιδοτησεις η ΕΣΠΑ για ψητοπωλεια η κομμωτηρια? Να δοθει πχ για την καλλιεργεια ενος προιοντος το οποιο θα μπορουσε να χρησιμεψει για κυρια πρωτη υλη για ενα βιομηχανικο προιον του οποιου η παραγωγη θα αποτελουσε συμφερουσα επενδυση και να δοθει στη συνεχεια επιδοτηση για την παραγωγη του προιοντος αυτου και στη συνεχεια για τη μεταφορα, διανομη του κλπ. Απο αυτη την αποψη μιλαω για συντονισμο. Μη φανταστεις αναφερομαι σε τιποτε πενταετη πλανα :grin: Η για να το προχωρησουμε απο αποψη  δημιουργιας υποδομων σε μεταφορες , ενεργεια κλπ απο το κρατος.

Για τα αρχικα οκ δεν ειναι το θεμα η αυταρκεια σε φασολακια , αλλα κυριως η αξιοποιηση των πλεονεκτηματων. Αν ας πουμε ειναι ευνοικη η καλλιεργεια για ενα προιον εδω, δε θα ταν λογικο να αξιοποιηθουν στο επακρο οι δυνατοτητες? Γιατι να καλλιεργειται βαμβακι πχ στην φτωχη σε νερα Ελλαδα? Η γιατι η κτηνοτροφια να περιοριζεται σε αιγοπροβατα? Για παραδειγμα αυτα δηλαδη.
Για μενα φυσικα η αιχμη του δορατος ειναι η τεχνολογια αιχμης και η ερευνα.Αν δε γινονται βηματα προς αυτη την κατευθυνση, ολα τα αλλα ειναι οδοντοκρεμες και πασαλειματα. Προτυπο για μια χωρα σα την Ελλαδα θα ελεγα οτι ειναι το Ισραηλ καθως εχουν πολλα κοινα σημεια.
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Το ίδιο επιχείρημα ισχύει και για τις υπηρεσίες. Ότι δηλαδή η τόνωση τους θα έχει μεγεθυντικές επιπτώσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Σε κάθε περίπτωση δεν ξέρω αν έχει νόημα να καλύψουμε το αρνητικό ισοζύγιο μας σε φακές και να είμαστε αυτάρκεις ώστε να μην κάνουμε εισαγωγές από τον Καναδά.

Ή να ανοίξουμε και άλλα βουστάσια για να μην φέρνουμε κρέας από την Γαλλία.

Εκείνο που έχει άμεση προτεραιότητα κατά την γνώμη μου είναι να αναπτυχθούν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (όπου σαφώς περιλαμβάνεται η βιομηχανία και η γεωργία αλλά προηγούνται οι υπηρεσίες γιατί είναι ευκολώτερο από άποψη υπδομών και αρχικών επενδύσεων) που θα είναι εξαγώγιμα και όχι να σπαταληθούν πόροι για να φυτέψουμε μυγδαλιές ή να φτιάχνουμε σωβρακοφανέλλες γιατί έτσι θα τονωθεί η απασχόληση.
Έχω δώσει στο παρελθόν συγκεκριμένα παραδείγματα. Δηλαδή για μένα σημασία έχει η Ελβάλ να κλείσει συμφωνία και με την Μερσεντές και η Ραίηκαπ να παράγει και για την Αμπεμπέ και την Τζένεραλ Ηλέκτρικ παρά να επιστρέψουν οι κοπτοραπτούδες από την Βουλγαρία.

Φυσικά δεν βλέπω να έχει κανένα νόημα ο "εθνικός σχεδιασμός" και ο "συντονισμός στην οικονομία".

Δηλαδή εσύ πως τον φαντάζεσαι αυτόν; Με ποιά εργαλεία θα γίνει; Που ακριβώς θα βρεθούν τα χρήματα;

Και εξήγεισε τι ακριβώς θα πετύχει ο "συντονισμός".

Συγκεκριμένα όμως εεεεε;

ότι πρέπει να γίνει ας γίνει...

ένα πράγμα δεν πρέπει να γίνει... να πέσουνε λεφτά σε οικοδομές .... ΠΟΤΕ και για τα επόμενα 50 χρόνια...
 

Kurtinaitis

Μέλος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2010
Μηνύματα
2.910
Like
0
Πόντοι
16
Κυριως το συντονισμο τον βλεπω ως αναπτυξη ενος κλαδου που να μπορει στη συνεχεια να κινητοποιησει αλλους κλαδους. Αυτο βεβαια γινεται και απο την ιδια την οικονομια ετσι και αλλιως. Αλλα μια και υπαρχουν ηδη εργαλεια παρεμβασης του κρατους στην οικονομια διαφορες επιδοτησεις, ΕΣΠΑ , ατοκα δανεια κλπ, δε θα ταν καλυτερα να δινοταν βαση ενος γενικοτερου σχεδιασμου η πιο στοχευμενα?Πχ γιατι να δινονται επιδοτησεις η ΕΣΠΑ για ψητοπωλεια η κομμωτηρια? Να δοθει πχ για την καλλιεργεια ενος προιοντος το οποιο θα μπορουσε να χρησιμεψει για κυρια πρωτη υλη για ενα βιομηχανικο προιον του οποιου η παραγωγη θα αποτελουσε συμφερουσα επενδυση και να δοθει στη συνεχεια επιδοτηση για την παραγωγη του προιοντος αυτου και στη συνεχεια για τη μεταφορα, διανομη του κλπ. Απο αυτη την αποψη μιλαω για συντονισμο. Μη φανταστεις αναφερομαι σε τιποτε πενταετη πλανα :grin: Η για να το προχωρησουμε απο αποψη  δημιουργιας υποδομων σε μεταφορες , ενεργεια κλπ απο το κρατος.

Για τα αρχικα οκ δεν ειναι το θεμα η αυταρκεια σε φασολακια , αλλα κυριως η αξιοποιηση των πλεονεκτηματων. Αν ας πουμε ειναι ευνοικη η καλλιεργεια για ενα προιον εδω, δε θα ταν λογικο να αξιοποιηθουν στο επακρο οι δυνατοτητες? Γιατι να καλλιεργειται βαμβακι πχ στην φτωχη σε νερα Ελλαδα? Η γιατι η κτηνοτροφια να περιοριζεται σε αιγοπροβατα? Για παραδειγμα αυτα δηλαδη.
Για μενα φυσικα η αιχμη του δορατος ειναι η τεχνολογια αιχμης και η ερευνα.Αν δε γινονται βηματα προς αυτη την κατευθυνση, ολα τα αλλα ειναι οδοντοκρεμες και πασαλειματα. Προτυπο για μια χωρα σα την Ελλαδα θα ελεγα οτι ειναι το Ισραηλ καθως εχουν πολλα κοινα σημεια.

ό,τι να ναι.....

και στο τέλος οι Εβραίοι.

 

PeterAndrews

Μέλος
Εγγρ.
8 Απρ 2012
Μηνύματα
2.661
Κριτικές
2
Like
13
Πόντοι
16
               
                    ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕ.ΠΑ

Σφραγίστηκε το νυχτερινό κέντρο που τραγουδούσε ο Πανταζής στη Θεσσαλονίκη

«Λουκέτο» για 48 ώρες έβαλε την Παρασκευή το ΣΔΟΕ σε νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου εμφανίζεται o τραγουδιστής Λευτέρης Πανταζής, επειδή δεν έκοβε αποδείξεις.

Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ έγινε το βράδυ των εγκαινίων και διαπιστώθηκε ότι σε 17 τραπέζια δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νυχτερινών Κέντρων, ο οποίος ήταν παρών κατά τον έλεγχο, υποστήριξε ότι τα ποτά και τα λουλούδια ήταν «κεράσματα».

Το ίδιο υποστήριξε και ο Λευτέρης Πανταζής. «Οταν ένα μαγαζί κάνει εγκαίνια έχουμε και πέντε φίλους που τους κερνάμε, έχουμε και μισά μπουκάλια ουίσκι που κερνάμε, κάποιες αποδείξεις δεν κόβονται. Αλλά δυστυχώς πενήντα οικογένειες σήμερα θα μείνουν χωρίς φαγητό, έτσι διάλεξαν οι υπεύθυνοι που ήρθαν χθες» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

 

PeterAndrews

Μέλος
Εγγρ.
8 Απρ 2012
Μηνύματα
2.661
Κριτικές
2
Like
13
Πόντοι
16

          Οικονομικές απόψεις,οσο για το κορυφαίοι...

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΣΚΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ»
Παρέμβαση στο χρέος για να ανασάνει η οικονομία

 

Kurtinaitis

Μέλος
Εγγρ.
12 Μαΐ 2010
Μηνύματα
2.910
Like
0
Πόντοι
16
          Οικονομικές απόψεις,οσο για το κορυφαίοι...

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΣΚΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ»
Παρέμβαση στο χρέος για να ανασάνει η οικονομία


όποιος θεωρεί ότι η Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές θα περάσει αναίμακτα τις ανοησίες που έχουν γίνει τα τελευταία 4 χρόνια στο εσωτερικό με τη βοήθεια των γερμανών πλανάται πλάνην οικτράν.

Σχέδιο Μάρσαλ χωρίς πλήρη γερμανοποίηση του κράτους και μονοπώλιο επενδύσεων απο γερμανούς δεν πρόκεται ουδέποτε να υποστηριχθεί στην Ελλάδα.
 

PeterAndrews

Μέλος
Εγγρ.
8 Απρ 2012
Μηνύματα
2.661
Κριτικές
2
Like
13
Πόντοι
16

apolyto_arseniko

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
2 Μαρ 2008
Μηνύματα
77.469
Like
200
Πόντοι
866
Ορμητήριο η Βάση της Σούδας

Κρίσιμο ρόλο θα κληθεί να διαδραματίσει η βάση της Σούδας καθώς, στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση για επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, θα αποτελέσει το ορμητήριο για τα αμερικανικά στρατεύματα.

Πηγές από τον Ναύσταθμο Κρήτης, μιλώντας στα «Χανιώτικα Νέα», ανέφεραν ότι «μέχρι στιγμής στην αμερικανονατοϊκή Βάση δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι στην όποια στρατιωτική επέμβαση ο ρόλος της Σούδας θα είναι κομβικός για τα αμερικανικά στρατεύματα».

Άλλωστε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, επισημάνθηκε ο κομβικός ρόλος της Βάσης για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων των Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.



«Η Βάση της Σούδας είναι παράγοντας-κλειδί για την υλοποίηση των αμερικανικών στρατηγικών στόχων στην περιοχή και η σημασία της αναδείχθηκε στην επιχείρηση "Unified Protector" που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη», επεσήμανε τότε το Αμερικανικό Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του. Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Αμερική, ο υποψήφιος πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συνεργασία Ελλάδας-Η.Π.Α. στη Ναυτική Βάση της Σούδας, αναφέροντάς την ως «παράδειγμα των ισχυρών σχέσεών μας σε ζητήματα ασφαλείας με την Ελλάδα» και επισημαίνοντας την «εξαιρετική συνεργασία μας στη Ναυτική Βάση Υποστήριξης, στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη».

Άσκηση πεζοναυτών στη Σούδα

Την περασμένη Πέμπτη, Αμερικανοί πεζοναύτες παρακολούθησαν σεμινάρια από Έλληνες εκπαιδευτές για τεχνικές ελέγχου πληρώματος, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν άσκηση στο παροπλισμένο πλοίο που διαθέτουν στη Σούδα, η οποία επικεντρώθηκε στις τεχνικές έρευνας πάνω σε πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις 22 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου το ΚΕΝΑΠ συνδιοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του για 6η φορά μαζί με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organization) την εκπαίδευση προσωπικού κρατών που συμμετέχουν στην περιφερειακή πρωτοβουλία του ΙΜΟ με την επωνυμία «Djibouti Code of Conduct».

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα συμμετείχαν συνολικά 18 άτομα από 11 χώρες που στελεχώνουν κρατικές υπηρεσίες επιβολής νόμου στο θαλάσσιο περιβάλλον (Ιορδανία, Κένυα, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος, Νησιά Κομορών, Νότια Αφρική, Τζιμπουτί, Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες, Σομαλία και Υεμένη).

H εκπαίδευση εστιάσθηκε κυρίως σε θέματα εγκληματολογικής έρευνας σε περιπτώσεις πειρατείας ή ένοπλης ληστείας, όπως, σχεδιασμού έρευνας, ικανότητας συνέντευξης υπόπτων, ανάκρισης, διαπραγμάτευσης, συλλογής - διαχείρισης και διατήρησης αποδεικτικών στοιχείων στο ναυτικό περιβάλλον, βασιζομένων σε βέλτιστες πρακτικές και διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα.

Στάση «αναμονής» από τον Ομπάμα

Για την ώρα, στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος όμως, με χθεσινές δηλώσεις του στο CNN έστειλε μήνυμα το οποίο ερμηνεύεται ως προάγγελος επέμβασης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να μάθει περισσότερα για το εάν και κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία και κάλεσε την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ να επιτρέψει να διεξαχθεί μία πλήρης έρευνα».

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως το ανθρώπινο και το οικονομικό κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν τον έχει κάνει ιδιαίτερα προσεκτικό ωθώντας τον να μην λαμβάνει βιαστικές επιθέσεις.

«Η ιδέα ότι οι Η.Π.Α. μπορούν με κάποιον τρόπο να επιλύσουν αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα μέσα στη Συρία ορισμένες φορές είναι μεγαλοποιημένη», ανέφερε.

Επεσήμανε ακόμη ότι οι Η.Π.Α. παραμένουν αναμεμιγμένες σε έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν και ότι υπάρχουν κόστη σε ανθρώπινες ζωές σε κάθε εμπλοκή του αμερικανικού στρατού, κάτι που «διαπιστώνει όταν επισκέπτεται τραυματίες πολέμου».

Ζυγίζουν το κόστος

Πριν λίγες ημέρες στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας ο αρχηγός του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Marty Dempsey, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κόστος μιας αμερικανικής επέμβασης στη Συρία. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα κόστιζε στις Η.Π.Α. έως και 1 δις δολάρια τον μήνα ενώ θα απαιτούνταν και μεγάλης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις, με επιπλέον κόστος 1 δις δολάρια.




Παρέμβαση ΚΚΕ

«Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας» στις εξελίξεις στη Συρία ζητά από την πλευρά του το ΚΚΕ, κάνοντας μάλιστα λόγο για «γνωστή επικίνδυνη τακτική των ιμπεριαλιστών, που οργανώνουν και αξιοποιούν προπαγανδιστική και παραπλανητική καμπάνια ενοχοποίησης της συριακής κυβέρνησης για τη χρήση χημικών όπλων προκειμένου να δικαιολογήσουν στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας».

Αναφέροντας πως στην καμπάνια αυτή και χωρίς αποδείξεις πρωτοστατούν οι ΗΠΑ., η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες στηρίζουν τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «πρωτοστατούν δηλαδή οι δυνάμεις που επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας στο πλευρό των ενόπλων αντικαθεστωτικών, των κάθε λογής μισθοφόρων, τους οποίους τροφοδοτούν με οπλισμό για να προωθήσουν τα στρατηγικά τους σχέδια στην περιοχή» και προσθέτει ότι «ο λαός θυμάται καλά ότι ίδια ή παρόμοια ιμπεριαλιστικά προσχήματα χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθούν οι πόλεμοι κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Λιβύης».

«Πριν λίγους μήνες υπήρξαν βάσιμα στοιχεία που μαρτυρούσαν ότι με ευθύνη των λεγόμενων αντικαθεστωτικών ομάδων χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, αλλά το γεγονός αυτό αποσιωπήθηκε σκοπίμως», υπογραμμίζει επίσης η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας πως «το ΚΚΕ καταδικάζει την εξωτερική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και των άλλων κρατών της περιοχής, καταδικάζει την προετοιμασία νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου και καλεί τον λαό μας να απαιτήσει από την κυβέρνηση καμιά εμπλοκή της χώρας στους δολοφονικούς αυτούς σχεδιασμούς».

Αμερικανο-βρετανικές ζυμώσεις

Η συριακή κυβέρνηση κατηγόρησε τους αντάρτες ότι εκείνοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα, και προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι στην περίπτωση που εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Δαμασκού, με πρόσχημα «την χρήση χημικών όπλων», θα προκαλούσαν ανάφλεξη σ’ ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Αλλά στην περίπτωση που ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει να καταστρέψει στόχους με πυραύλους «Τόμαχοουκ- Κρουζ», τότε ένας από τους προβλεπόμενους στόχους που θα πληγούν είναι η συριακή βάση «Brigade 155» όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φυλάσσονται τα χημικά όπλα. Στην περίπτωση βομβαρδισμού, τα επακόλουθα θα είναι τραγικά για τον γύρω πληθυσμό.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα. Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, από το Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε πως η αμερικανική αντικατασκοπία, εξακολουθεί να ερευνά αν πραγματικά η κυβέρνηση Άσαντ διέταξε την επίθεση με χημικά την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα είπε με έμφαση πως «μια βεβιασμένη παρέμβαση στον εμφύλιο της Συρίας θα ήταν προβληματική και θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα όλες οι διεθνείς παράμετροι, πριν από το στρατιωτικό πλήγμα».

Πάντως τα δυτικά Μέσα εξακολουθούν να αναφέρονται σε σχεδιαζόμενη «σοβαρή απάντηση», αν αποδειχθεί πως η συριακή κυβέρνηση διέταξε την χρήση χημικών την περασμένη εβδομάδα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron και ο πρόδρος Ομπάμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία 40 λεπτών για το ζήτημα το Σάββατο. Και οι δύο είχαν εκφράσει τη «σοβαρή ανησυχία τους» από «τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι την επίθεση διέταξε το συριακό καθεστώς» ανέφερε ανακοίνωση του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου.

Η συριακή κυβέρνηση επιμένει πως «πρόκειται για προβοκάτσια» και ανακοίνωσε πως Σύροι στρατιώτες βρήκαν κάνιστρα με χημικά σε τούνελ που χρησιμοποιούν οι αντάρτες στην ανατολική Δαμασκό. Το BBC όμως υποστηρίζει πως «οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη συριακή τηλεόραση δεν αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της επίσημης συριακή κυβέρνησης, ούτε υπήρξαν στρατιώτες που έπαθαν ασφυξία ώστε να ενισχυθεί η άποψη ότι τα χημικά τα χρησιμοποίησαν οι αντάρτες».

Στη Γαλλία, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» επιμένουν πως σε τρία νοσοκομεία στην περιοχής της ανατολικής Δαμασκού νοσηλεύτηκαν περί τους 3.600 με νευροτοξικά σύνδρομα και ότι από αυτούς 355 πέθαναν».

Επίθεση κατά της Συρίας, βολεύει την αλ-Κάιντα

Ο ειδικός σε ζητήματα συριακής πολιτικής Günter Meyer σε δηλώσεις του στην Ντόιτσε Βέλε, υποστηρίζει πως μια στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία θα ενισχύσει τις θέσεις της αλ-Κάιντα στην χώρα αυτή, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος. Πάντως υποστηρίζει ακόμα, πως «αμερικανική στρατιωτική επέμβαση δεν είναι πιθανή προς το παρόν, και αυτό είναι φανερό από τις προσεκτικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου». Επίσης είπε «πως ακόμη κι αν γίνει επίθεση τώρα, δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου… και οπωσδήποτε δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις, όπως στο Ιράκ».
Ο γερμανός ειδικός, είπε ακόμα πως πιθανότερη λύση φαίνεται η χρήση πυραύλων, επειδή «κάτι παρόμοιο δεν απαιτεί έγκριση από τον ΟΗΕ. Ωστόσο, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα είναι αντίθετες».

:zfuck:
 

n.aleftantos

Μέλος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2010
Μηνύματα
4.976
Κριτικές
2
Like
337
Πόντοι
36


Για τον περιστασιακό παρατηρητή δεν υπήρχε τίποτα περίεργο ή ακόμα και έκπληξη στα μάτια του βλέποντας αεροπλάνα cargo να πετούν ανατολικά πάνω από την Αδριατική και περιστασιακά νότια πάνω από τις Άλπεις προς τα Βαλκάνια και πέρα ​​από την Ελλάδα.

Ορισμένα από αυτά τα αεροσκάφη  έφεραν το διακριτικό της Maersk. Αν κάποιος έβλεπε τους σειριακούς αριθμούς του- OY-SRH και τα έβλεπε να προσγειώνονται στην Κύπρο νωρίτερα αυτό το χρόνο σίγουρα δεν θα έχετε μαντέψει το σκοπό αυτών των ταξιδιών ή το φορτίο τους.

Οι πτήσεις προς Αθήνα και Λάρνακα οι οποίες ξεκίνησαν ήδη από το 2011 δεν ήταν τίποτα άλλο από μια μυστική αερογέφυρα.

Αποστολή τους δεν ήταν ούτε να σώσουν ζωές ούτε καν να διατηρήσουν μια εύθραυστη δημοκρατική ελευθερία, όπως οι διάσημες αερογέφυρες στο μεταπολεμικό Βερολίνο, αλλά για να προστατεύσουν και να παρατείνουν το οικονομικό πείραμα ενός πολυεθνικού νομίσματος.

Τότε ήταν γνωστό ότι  η Ελλάδα ξέμενε από μετρητά, με μεταφορική άποψη τουλάχιστον. Τον Ιούνιο του 2011 υπήρξαν μήνες στασιμότητας στο προγράμμα οικονομικής μεταρρύθμισης και  η Τρόικα που ελέγχει ουσιαστικά τη χώρα είχε ξεμείνει από υπομονή.

Υπήρχε ελλείψη όλων των χαρτονομισμάτων, εκτός αυτού των10 Ευρώ. Οι Έλληνες είχαν απαντήσει στην απειλή της τρόικας αποσύροντας ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους με ρυθμό ρεκόρ.

Ο Γιώργος Προβόπουλος, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, εξήγησε ότι αν η ζήτηση για σε χαρτονομίσματα δεν είχε επιτευχθεί, η εντύπωση που θα είχε δημιουργηθεί είναι ότι οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσουν τους καταθέτες.

"Θα προκαλέσει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης με τρομερές συνέπειες για την οικονομική σταθερότητα και τη γενική προοπτική της χώρας", είπε.

Η κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλη την Μεσόγειο. Ακόμα και στην Ιταλία είχε εξαπλωθεί η ανυσιχία των  επενδυτών.

Η αερογέφυρα ήταν μόνο το πρώτο στάδιο της αποστολής. Εκατοντάδες  πλοία μετέφεραν τα νέα  χαρτονομισμάτασε σε όλη την ηπειρωτική χώρα και τα ελληνικά νησιά, από τη Ρόδο στην Κέρκυρα, από την Κρήτη στην Κομοτηνή.

Εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να εξασφαλιστεί ότι τα υποκαταστήματα τραπεζών σε όλη την Ελλάδα είχαν επαρκή χαρτονομίσματα για την κάλυψη της ζήτησης καταθετών.

Το απίστευτο ειναι ότι η ενέργεια αυτή προχώρησε χωρίς κανένας να το αντιληφθεί. Τα ΑΤΜ συνέχισαν να λειτουργούν. Ωστόσο, κάτω από τη μύτη τους, μια νομισματική επανάσταση λάμβανε χώρα.

Συμφωνα με τη Daily Mail που έχει το σχετικό ρεπορτάαζ η  αξία των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία στην Ελλάδα διπλασιάστηκε από € 19 δισ. το 2009 σε € 40 δισεκατομμύρια το Σεπτέμβριο του 2011.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2012 το συνολικό είχε φτάσει € 48 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τουλάχιστον € 10 δισεκατομμύρια – ίσως πολύ περισσότερα – είχαν παραδοθεί με μυστικές αερογέφυρες.

Συνήθως, οι ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν μετρητά σε αξία κυκλοφορία μεταξύ 4% και 7 % του ΑΕΠ. Το 2009 στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,2 %. Μέχρι το 2012 είχε τριπλασιαστεί σε 24,8%.

Σε αυτούς τους αριθμούς, στα μέσα του 2012, η ​​Ελλάδα είχε μεγαλύτερη αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία από τις Κάτω Χώρες, παρόλο που η ολλανδική οικονομία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.

Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ εφηγαν από τις ελληνικές τράπεζες  το 2011 και το 2012, αλλά οι αρχές εκτιμούν ότι μόνο το ένα τρίτο από αυτά δαπανήθηκε. Άλλο ένα τρίτο είχε εκδοθεί στο εξωτερικό για επενδύσεις, για παράδειγμα, στο Λονδίνο, καθώς και το ένα τρίτο ήταν κρυμμένα κάτω από τα στρώματα στα ελληνικά σπίτια.

Οι πολίτες των χωρών κρίσης – Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ιρλανδία – δεν έχουν ακόμη φωτιστεί από τους πολιτικούς τους για την τιμή που πρέπει να καταβληθεί: με λίγα λόγια, η επιβίωση του ευρώ σημαίνει πολύ χαμηλότερους μισθούς για αυτούς.

Σύμφωνα με την  ορολογία, οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να είναι «εσωτερικά υποτιμημένες», πράγμα που σημαίνει σπρώχνοντας προς τα κάτω τον μέσο όρο των μισθών.

Η Γερμανία επωφελήθηκε περισσότερο από την εισαγωγή του ευρώ μέσω του εμπορίου στο εσωτερικό της Ευρώπης, ένα φθηνότερο νόμισμα για τις εξαγωγές εκτός Ευρώπης, και τα πολύ χαμηλά επιτόκια για τα χρέη της.

Η πρώτη δοκιμασία θα έρθει από την Ελλάδα, η οποία θα απαιτήσει σύντομα τρίτο πακέτο διάσωσης και ακόμη κούρεμα για το χρέος της.

Αυτό θα είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας όπου μοιράζονται δημόσια χρέη σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Μια de facto δημοσιονομική ένωση και, αρκετά σύντομα, μια μορφή της «τραπεζικής ένωσης» θα ακολουθήσει.

Πίσω από όλα αυτά θα είναι η πολιτική ένωση – ένα υπερκράτος.

Η Maersk Star Air OY-SRH που προσγειώθηκε στη Λάρνακα πριν από πέντε μήνες ήταν το ισοδύναμο ενός έθνους που είχε παραχωρήσει τη νομισματική κυριαρχία της.

Τέτοια αεροπλάνα είναι ένα ορατό σύμβολο της απώλειας της εθνικής ισχύος .

Μετά τις γερμανικές εκλογές του επόμενου μήνα, αυτή η αλήθεια θα αποκαλυφθεί.

Μια επανάληψη των εναέριων αποστολών διάσωσης είναι δυνατή;

Η Αναταραχή πάντως είναι εγγυημένη.

Δέστε τις ζώνες σας.

Πηγή:cheesy:aily Mail


:tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth: :tooth:
 

monosgiapanta

Μέλος
Εγγρ.
1 Νοε 2012
Μηνύματα
710
Like
0
Πόντοι
6
Απανταω καπως αργα. Η βιομηχανικη και αγροτικη παραγωγη, θα φερουν θεσεις εργασιας οχι καθεαυτες αλλα εμμεσα. Δηλαδη πχ θα κινητοποιησουν αλλους κλαδους , θα επιφερουν μειωση στο κοστος των πρωτων υλων για αλλους τομεις κλπ. Οταν σημερα στην Ελλαδα γινονται εισαγωγες στα περισσοτερα βιομηχανικα αγαθα, καταναλωτικα και κεφαλαιουχικα δεν ειναι προφανες οτι πρεπει αυτη να τονωθει? Επισης περιθωρια υπαρχουν για γεωργια και κτηνοτροφια. Το βασικο πιστευω ειναι εθνικος σχεδιασμος ουτως ωστε να υπαρχει ενας συντονισμος στην οικονομια...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΗ - ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ .....

ΟΛΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ - ΟΛΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ..... ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΦΥΣΗ ΤΟΥΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΟΗΤΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΠΛΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ

ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ - ΣΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩ....
warnwarn.gif
 Συνεχής[/URL] χρήση κεφαλαίων
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom