[quote author=brain_gamer link=topic=83462.msg4043258#msg4043258 date=1346939842]
Προς απεριόριστες αγορές ομολόγων η ΕΚΤ
NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012 16:07
Τελευταία Ενημέρωση : 06/09/2012 16:48
Στην ανακοίνωση του πολυαναμενόμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων προχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, διαβεβαιώνοντας ότι θα αποτελέσει ένα «άκρως αποτελεσματικό στήριγμα» για τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συμφώνησε στις «λεπτομέρειες των ανοιχτών νομισματικών συναλλαγών (outright monetary transactions)», όπως δήλωσε ο κ. Ντράγκι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Φραγκφούρτη.
Το νέο πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων, το οποίο απευθύνεται στη δευτερογενή αγορά, «θα διασφαλίζει τη διάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης» και αποσκοπεί στη χαλιναγώγηση του κόστους δανεισμού των κρατών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Όπως διαβεβαίωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, το νέο πρόγραμμα θα εξαλείψει τις στρεβλώσεις στην αγορά ομολόγων και θα διασκεδάσει τις «αβάσιμες» ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη μη αναστρεψιμότητα της ευρωζώνης.
Το νέο πρόγραμμα θα αποτελέσει «ένα άκρως αποτελεσματικό στήριγμα ενάντια σε οποιαδήποτε καταστροφολογικά σενάρια». «Παραμένουμε αυστηρά εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων μας», επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Όσον αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος, η ΕΚΤ απεμπολεί το καθεστώς προτιμητέου πιστωτή για τα κρατικά ομόλογα που θα αγοράσει στο πλαίσιο αυτού. Το συγκεκριμένο προνόμιο απολάμβανε η ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες επενδυτές να υποστούν μεγάλες ζημίες ενώ οι τίτλοι της ΕΚΤ δεν επηρεάστηκαν.
Αν και η ΕΚΤ δεν κατοχυρώνει βάσει νομοθεσίας καθεστώς προτιμητέου πιστωτή, το προηγούμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ενέτεινε τις ανησυχίες ότι οι επενδυτές θα υποστούν νέο πλήγμα εάν η ΕΚΤ αποφάσιζε να παρέμβει με ίδιο τρόπο σε ομόλογα άλλης χώρας.
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ντράγκι, τα ομόλογα που θα αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα αντιμετωπίζονται «επί ίσοις όροις» (pari passu) με αυτά των ιδιωτών επενδυτών.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε νωρίτερα να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.
«Παραμένει αδύναμη η ανάπτυξη στην ευρωζώνη»
Ο κ. Ντράγκι ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου πως η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη και προειδοποίησε πως η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι σταδιακή.
Επανέλαβε, παράλληλα, πως το ευρώ [EUR=X] είναι μη αναστρέψιμο και κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να είναι έτοιμες να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς διάσωσης EFSF και ESM, όταν, όπως είπε, υπάρχουν εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις όπως αυτή στην Ελλάδα.
«Προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, οι πολιτικοί στην ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσουν με μεγάλη αποφασιστικότητα στη δημοσιονομική προσαρμογή, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, η οικονομία στην ευρωζώνη θα συρρικνωθεί φέτος περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος μεταξύ -0,6% και -0,2% και το 2013 μεταξύ -0,4% και +1,4%.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα παραμείνει πάνω από το 2% το 2012. «Λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και της αύξησης των έμμεσων φόρων σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης, τα ποσοστά του πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνουν πάνω από το 2% καθ' όλη τη διάρκεια του 2012, για να υποχωρήσουν ξανά κάτω από αυτό το επίπεδο κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η τράπεζα έχει στόχο να διατηρείται το ποσοστό του πληθωρισμού ελαφρώς χαμηλότερα του 2%. Ωστόσο, προβλέπει αύξηση των τιμών κατά 2,5% το 2012 και αύξησή τους κατά 1,9% το 2013.
Μειώνονται οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων
Μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, τα γερμανικά κρατικά ομόλογα διεύρυναν τις απώλειές τους ενώ πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των ισπανικών κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, τα futures των γερμανικών Bunds υποχώρησαν στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 140,27. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων υποχωρούσαν σχεδόν κατά 30 μονάδες βάσης στο 6,16%, ενώ οι αποδόσεις των διετών ομολόγων κινούνταν σταθεροποιητικά.
Υ.Γ δειγμα θετικον..
[/quote]
Πράγματι, θετικό.
Μόνο και μόνο τις κλαψομούνικες αντιδράσεις των φρίτσηδων να δει κανείς (ειδικά του ρέσλερ), αντιλαμβάνεται οτι το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
"Διχάζει τη Γερμανία η απόφαση της ΕΚΤ"
Συγκρατημένα αντέδρασε η καγκελάριος Μέρκελ στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι για την αγορά ομολόγων. Η αντιπολίτευση στο Βερολίνο χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΚΤ «ντοκουμέντο αποτυχίας» της Μέρκελ.
«Τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν πολιτικές ενέργειες εντός της ευρωζώνης», επεσήμανε η καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε με τον ισπανό πρωθυπουργό χθες στη Μαδρίτη και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ έγιναν «στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της και του καταστατικού της». Μερικές ώρες πριν και μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών είχε αποφύγει να πάρει θέση υπέρ του Μάριο Ντράγκι ή υπέρ του προέδρου της Βundesbank Γενς Βάιντμαν που, ως γνωστόν, καταψήφισε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, θεωρώντας ότι βρίσκεται κοντά στο μοντέλο «της χρηματοδότησης κρατών με την εκτύπωση νέου χρήματος».
Η Άγκελα Μέρκελ ακροβατεί
Η θέση της καγκελαρίου ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως προσπάθεια ακροβασίας. «Από τη μια πλευρά προσπαθεί να καθησυχάσει τη γερμανική κοινή γνώμη, η οποία έχει ενδοιασμούς ως προς το κόστος της οικονομικής κρίσης χρέους για τη χώρα. Από την άλλη πλευρά το εξωτερικό πιέζει την καγκελάριο να κάνει περισσότερα για να θέσει τέλος στην κρίση χρέους», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Θα ήταν καλύτερα να παραδεχθεί ότι απέτυχε η πολιτική της για τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ» εκτιμά η Kölner Stadt Anzeiger.
Η απόφαση της ΕΚΤ διχάζει πάντως τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Μάιστερ δήλωσε ότι «βλέπει θετικά τον σχεδιασμό του προγράμματος της ΕΚΤ», καθώς όπως διευκρίνισε, «η αγορά ομολόγων συνδέεται με αυστηρούς όρους και αυτό συνιστά ένα διπλό μήνυμα».
«Άκρως επικίνδυνη και εσφαλμένη» η πολιτική της ΕΚΤ
Επιφυλάξεις εξέφρασε ο φιλελεύθερος αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, επισημαίνοντας ότι η «η αγορά ομολόγων δεν μπορεί να είναι ποτέ μια βιώσιμη λύση». «Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Ρέσλερ.
Επικριτικά αντιμετωπίζουν τις εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωσε ότι «είναι άκρως επικίνδυνη και εσφαλμένη» η πολιτική της χρηματοδότησης κρατών με την εκτύπωση χρήματος. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι μια τράπεζα σταθερότητας και δεν επιτρέπεται να γίνει τράπεζα πληθωρισμού».
«Ντοκουμέντο αποτυχίας της κας Μέρκελ»
Η πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΚΤ έδωσε στην γερμανική αντιπολίτευση την αφορμή για ένα νέο γύρο επικρίσεων της πολιτικής που ασκεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. «Ντοκουμέντο αποτυχίας της κας Μέρκελ» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ την κίνηση Ντράγκι.
«Προτίμησε να αφήσει την ΕΚΤ να πάρει πρωτοβουλίες, γνωρίζοντας ότι δεν έχει πλέον πλειοψηφία στο στρατόπεδο της για περαιτέρω προγράμματα στήριξης», πρόσθεσε. «Με την πολιτική του μπλόκου στο ζήτημα ενός συμφώνου εξόφλησης χρέους, η Μέρκελ δεν άφησε άλλη επιλογή στον Ντράγκι από την κοινοτικοποίηση του χρέους», τόνισε ο ηγέτης των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν. Την ίδια ώρα τα οικονομικά ινστιτούτα IFO και ΙW εκφράζουν τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας ότι τώρα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. «Η ΕΚΤ θα αγοράζει απεριόριστα κρατικά ομόλογα από χώρες που βρίσκονται σε κρίση και πλησιάζει έτσι τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών», τόνισε το στέλεχος του IfO Κάι Κάρστενσεν.
Υ.Γ. Εαν η ΕΚΤ δεν είχε και αυτήν την εμμονή με τον πληθωρισμό απο την ίδρυσή της κιόλας, ενδεχομένως να είχαν παρθεί παρόμοια ή και πιο αποφασιστικά μέτρα νωρίτερα, όσο ήταν καιρός.