You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an alternative browser.
You should upgrade or use an alternative browser.
Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ
- Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
- Ημερομηνία ανοίγματος
- Απαντήσεις 98K
- Εμφανίσεις 2M
- Tagged users Καμία
- Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 7 άτομα (0 μέλη και 7 επισκέπτες)
The Saint*
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 28 Ιουλ 2010
- Μηνύματα
- 57.092
- Κριτικές
- 90
- Like
- 38.010
- Πόντοι
- 25.467
Η Τράπεζα της Ελλάδος, η Bundesbank και το Πέπλο της Σιωπής
του Γιάνη Βαρουφάκη
Όταν πριν δυο εβδομάδες έγραφα για το «Πέπλο της Σιωπής», κάποιοι μου απάντησαν ότι τα παραλέω. Ότι τίποτα το μεμπτό δεν έκανε ο κ. Σάλλας δανειζόμενος από την Marfin του κ. Βγενόπουλου μέσω offshore της οικογένειάς του για να αγοράσει μετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε το ΔΣ της τράπεζας υπό την προεδρία του.
Πράγματι, η Τράπεζα της Ελλάδος, ερωτηθείσα από το Reuters για το κατά πόσον τέτοια δάνεια προς τραπεζίτη από άλλη τράπεζα είναι θεμιτά ή όχι, απάντησε ως εξής (σε δική μου μετάφραση από το αγγλικό κείμενο που μου παρείχε το Reuters): «Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαγορεύει την δανειοδότηση νομικού ή φυσικού προσώπου με στόχο την συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενός άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.»
Όταν η Τράπεζα της Ελλάδος ρωτήθηκε τι ποσοστό των 13 δις «νέων» κεφαλαίων που έχουν εισέλθει στις ελληνικές τράπεζες από το 2008 οφείλονται σε δανεισμό της μίας ελληνικής τράπεζας από μια άλλη ελληνική τράπεζα (δάνεια δηλαδή που μόνο εικονικά επανακεφαλαιοποιούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα), η Τράπεζα της Ελλάδος αρνήθηκε να απαντήσει.
Το ερώτημα που τίθεται, δεδομένης αυτής της στάσης της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι το εξής: Σε τι βαθμό συνάδει η στάση της Κεντρικής μας Τράπεζας με εκείνη, επ’ αυτών των τόσο σημαντικών ζητημάτων, των Κεντρικών Τραπεζών των εταίρων μας; Η απάντηση είναι ότι η στάση της Τράπεζας της Ελλάδος έρχεται σε σύγκρουση με την άποψη τουλάχιστον της Bundesbank (της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας) καθώς και των Κεντρικών Τραπεζών της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.
Αυτό προκύπτει μετά από ερώτημα που έθεσε τις περασμένες ημέρες το ίδιο το Reuters (το οποίο αποκάλυψε τα επίμαχα δάνεια του κ. Σάλλα) στις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης. Το ερώτημα ήταν το εξής: Έστω ότι η τράπεζα Α δανείζει είτε σε άτομο, είτε σε επιχείρηση, είτε σε offshore ονόματι Χ ένα ποσό Δ με τον σκοπό ο/η Χ να αγοράσει μετοχές στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Β. Σύμφωνα με τους κανόνες της Κεντρικής σας Τράπεζας, ρώτησε το Reuters, επιτρέπονται τέτοια δάνεια; Και αν ναι, θα επιβάλατε στην Τράπεζα Α να αφαιρέσει το ποσό Δ από την δική της κεφαλαιοποίηση (όπως αυτή ορίζεται από την Συμφωνία της Βασιλείας);
Όπως είδαμε πιο πάνω, η Τράπεζα της Ελλάδος ουσιαστικά υπεραμύνεται της αδράνειάς της ως προς την περίπτωση του δανείου της Marfin προς τις offshore της οικογένειας Σάλλα, απαντώντας ότι δεν είχε λόγο ούτε να εμποδίσει αυτόν τον δανεισμό ούτε και να επιβάλει βέβαια στην Marfin του κ. Βγενόπουλου να δηλώσει πως η δική του κεφαλαιοποίηση μειώθηκε κατά ένα ποσό ίδιο με το δάνειο που παρείχε στις εν λόγω offshore.
Αντίθετα όμως με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι Κεντρικές Τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας θεωρούν απολύτως απαραίτητη την αφαίρεση αυτών των κεφαλαίων από την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας που παρέχει τα δάνεια αυτά σε άλλους με στόχο την αγορά μετοχών σε άλλη τράπεζα. (*) Λογικό είναι: Ο στόχος των ρυθμιστικών αρχών (π.χ. Κεντρικών Τραπεζών, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) είναι να εξασφαλίσουν πως οι εμπορικές τράπεζες διαθέτουν ικανά κεφάλαια ώστε να αντέξουν σε μια ξαφνική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, τουλάχιστον σε κάποιον βαθμό, χωρίς ανά πάσα στιγμή να τρέχουν στον φορολογούμενο για βοήθεια. Πρόκειται λοιπόν για κανόνες που προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον γενικά και τους φορολογούμενους ειδικότερα.
Στην περίπτωση των τραπεζών της Ευρωζώνης, όταν ξέσπασε η Κρίση του 2008 (και κατόπιν η κρίση χρέους του 2009/10), διαπιστώθηκε ότι τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους ήταν τόσο λίγα που οι τράπεζες ουσιαστικά ήταν νεκροζώντανες. Έτσι, οι ρυθμιστικές αρχές απαίτησαν από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους – αρχικά αντλώντας τα από τον ιδιωτικό τομέα (από επενδυτές) και, εφόσον αυτό αποδεικνυόταν αδύνατον, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Βέβαια, οι καλοί τραπεζίτες σε καμία περίπτωση σε ήθελαν το δεύτερο, την άντληση δημοσίων κεφαλαίων από το EFSF, καθώς έτσι θα έπρεπε να αποδώσουν μετοχές, και έλεγχο, στο δημόσιο (που βάζει τα χρήματα). Φυσικό ήταν να προσπαθήσουν να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να αποφευχθεί η ντε φάκτο δημοσιοποίησή τους.
Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι κανείς σώφρων επενδυτής δεν βάζει τα χρήματά του σε ουσιαστικά πτωχευμένες τράπεζες σε μια οικονομία που φθίνει. Έστω ότι, εν μέσω ενός τόσο ζοφερού κλίματος, εμφανιζόταν κάποιος εξυπνάκιας και πρότεινε στους τραπεζίτες το εξής κόλπο: Η τράπεζα Α δανείζει στην τράπεζα Β 100 εκατομμύρια. Η τράπεζα Β προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 100 εκατομμύρια, τα οποία αγοράζει με τα 100 εκατομμύρια που δανείστηκε από την τράπεζα Α. Έτσι, αμέσως-αμέσως, εμφανίζεται ότι η τράπεζα Β αύξησε την κεφαλαιοποίησή της κατά 100 εκατομμύρια. «Και η κακόμοιρη η δική μας τράπεζα, τι έχει να κερδίσει;», αναρωτιέται ο εκπρόσωπος της τράπεζας Α. Τότε ο εξυπνάκιας του απαντά: «Μα είναι απλό: η τράπεζα Β τώρα θα δανείσει στην τράπεζα Α 100 εκατομμύρια με τα οποία η Α θα αγοράσει μετοχές της στο πλαίσιο μιας δικής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό, μάλιστα, οι δύο τράπεζες μπορούν να το κάνουν συνέχεια, με τα ίδια 100 εκατομμύρια να πηγαίνουν πέρα-δώθε, έως ότου τα «εικονικά» κεφάλαιά τους φτάσουν το όριο που απαιτούν οι ρυθμιστικές αρχές.» Τότε, οι τραπεζίτες θέτουν το τελευταίο τους ερώτημα στον εξυπνάκια: «Κι η Κεντρική Τράπεζα; Οι ρυθμιστικές αρχές, εν γένει, θα μας αφήσουν;»
Όπως είδαμε, η Τράπεζα της Ελλάδος, στην «φανταστική» αυτή ιστορία, θα επαναλάμβανε: «Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαγορεύει την δανειοδότηση νομικού ή φυσικού προσώπου με στόχο την συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενός άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.» Με άλλα λόγια, θα υπονόμευε τον εαυτό της και το έργο της δίνοντας την δυνατότητα στον εξυπνάκια της ιστορίας μου να προτείνει τρόπο ακύρωσης της επιβολής από την Ευρωπαϊκή Ένωση των κανόνων ελάχιστης κεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.
Αυτός είναι ο λόγος που οι Κεντρικές Τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας απάντησαν το ερώτημα του Reuters λέγοντας ότι, ναι μεν η δανειοδότηση της τράπεζας Β από την τράπεζα Α επιτρέπεται αλλά, σε μια τέτοια περίπτωση, θα επέβαλαν στην τράπεζα που παρέχει το δάνειο να το αφαιρεί από τα κεφάλαια που δηλώνει ότι έχει στο πλαίσιο της ρύθμισης της ελάχιστης κεφαλαιοποίησής της. Έτσι, το κίνητρο να κοροϊδέψουν οι τράπεζες Α και Β την πολιτεία (παρέχοντας εκ περιτροπής η μία δάνεια στην άλλη) αναιρείται και το μόνο κίνητρο παροχής δανείων που απομένει είναι η υγιής κερδοφορία (όταν δηλαδή δίνεται δάνειο επειδή το επιτόκιο δανεισμού είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο που πληρώνει η τράπεζα-χορηγός και η τράπεζα που δανείζεται είναι αρκετά φερέγγυα).
Συμπερασματικά, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες των σοβαρών εταίρων μας (δηλαδή των πλεονασματικών χωρών συν της Γαλλίας) δεν θα άφηναν να συναφτούν δάνεια που μόνο πλασματικά αυξάνουν την κεφαλαιοποίηση του εθνικού τραπεζικού τους συστήματος, η Τράπεζα της Ελλάδος είτε δεν έχει καταλάβει το πρόβλημα είτε κάνει ότι δεν το κατανοεί. Σε μια χώρα που το τραπεζικό σύστημα κλυδωνίζεται, που η κεφαλαιοποίησή του είναι λεπτότερη από τον ιστό μιας αράχνης, που το πτωχευμένο δημόσιο δανείζεται 30 με 50 δις για να τα δώσει στις τράπεζες (ανακαλύπτοντας «καινοτόμες» μεθόδους ώστε οι τραπεζίτες να μην αναγκαστούν να αποδώσουν κοινές μετοχές στον φορολογούμενο ο οποίος βουλιάζει στα δάνεια εκ μέρους τους), η Κεντρική μας Τράπεζα παραμένει θεατής προσπαθειών να μπουν στο περιθώριο οι επιταγές των ρυθμιστικών κανόνων της Ευρώπης. Επιβραβεύει μάλιστα τέτοιου είδους συμπεριφορές, από κοινού με την κυβέρνηση, παραδίδοντας στην τράπεζα που βρέθηκε να εφαρμόζει αυτές τις «πρακτικές» το καθαρισμένο από ζημίες, κερδοφόρο τμήμα, μιας τράπεζας όπως η Αγροτική.
Μήπως ήρθε η ώρα να επιληφθεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος; Τον παρακαλώ να σκεφτεί το εξής: Αν ο κ. Weideman της Bundesbank ήταν στην θέση του κ. Προβόπουλου, και ιδίως αν μία ιδιωτική τράπεζα της οποίας είχε διατελέσει ο ίδιος υψηλά ιστάμενο στέλεχος (θυμίζω ότι το τελευταλιο πόστο του κ. Προβόπουλου ήταν Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς) εμφανιζόταν να συμμετέχει σε τέτοιου είδους δανεισμό, νομίζω ο Πρόεδρος της Bundesbank θα κινείτο γρήγορα και αποφασιστικά ώστε να θέσει τέλος σε μια πρακτική που, αν μη τι άλλο, καθιστά αδύνατον στην πολιτεία να ζητά από τους πολίτες της να αγκαλιάσουν νέα, χρηστά ήθη. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Προβόπουλος θα αρνηθεί να διατάξει αλλαγή πλεύσης στους υφιστάμενούς του που αδρανούν τόσον καιρό.
(*) Η έρευνα αυτή του Reuters δημοσιεύτηκε νωρίς το πρωί σήμερα. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η εξής δήλωσή μου: "These are loans from one bankrupt bank to another bankrupt bank… It is scandalous the troika stays silent about this form of corruption while handing over billions of taxpayers' money to these banks." [Πρόκειται για δάνεια της μίας πτωχευμένης τράπεζας στην άλλη.. Αποτελεί σκάνδαλο ότι η τρόικα παραμένει βουβή μπροστά σε αυτή την μορφή διαφθοράς την στιγμή που παραδίδονται δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων σε αυτές τις τράπεζες.]
(**) Από όλες τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, μόνο εκείνες της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβακίας είπαν ότι δεν θα επέβαλαν αυτή την μείωση των δηλωμένων κεφαλαίων της τράπεζας Α.
Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη "Κρίσης λεξιλόγιο" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός.
του Γιάνη Βαρουφάκη
Όταν πριν δυο εβδομάδες έγραφα για το «Πέπλο της Σιωπής», κάποιοι μου απάντησαν ότι τα παραλέω. Ότι τίποτα το μεμπτό δεν έκανε ο κ. Σάλλας δανειζόμενος από την Marfin του κ. Βγενόπουλου μέσω offshore της οικογένειάς του για να αγοράσει μετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε το ΔΣ της τράπεζας υπό την προεδρία του.
Πράγματι, η Τράπεζα της Ελλάδος, ερωτηθείσα από το Reuters για το κατά πόσον τέτοια δάνεια προς τραπεζίτη από άλλη τράπεζα είναι θεμιτά ή όχι, απάντησε ως εξής (σε δική μου μετάφραση από το αγγλικό κείμενο που μου παρείχε το Reuters): «Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαγορεύει την δανειοδότηση νομικού ή φυσικού προσώπου με στόχο την συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενός άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.»
Όταν η Τράπεζα της Ελλάδος ρωτήθηκε τι ποσοστό των 13 δις «νέων» κεφαλαίων που έχουν εισέλθει στις ελληνικές τράπεζες από το 2008 οφείλονται σε δανεισμό της μίας ελληνικής τράπεζας από μια άλλη ελληνική τράπεζα (δάνεια δηλαδή που μόνο εικονικά επανακεφαλαιοποιούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα), η Τράπεζα της Ελλάδος αρνήθηκε να απαντήσει.
Το ερώτημα που τίθεται, δεδομένης αυτής της στάσης της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι το εξής: Σε τι βαθμό συνάδει η στάση της Κεντρικής μας Τράπεζας με εκείνη, επ’ αυτών των τόσο σημαντικών ζητημάτων, των Κεντρικών Τραπεζών των εταίρων μας; Η απάντηση είναι ότι η στάση της Τράπεζας της Ελλάδος έρχεται σε σύγκρουση με την άποψη τουλάχιστον της Bundesbank (της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας) καθώς και των Κεντρικών Τραπεζών της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.
Αυτό προκύπτει μετά από ερώτημα που έθεσε τις περασμένες ημέρες το ίδιο το Reuters (το οποίο αποκάλυψε τα επίμαχα δάνεια του κ. Σάλλα) στις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης. Το ερώτημα ήταν το εξής: Έστω ότι η τράπεζα Α δανείζει είτε σε άτομο, είτε σε επιχείρηση, είτε σε offshore ονόματι Χ ένα ποσό Δ με τον σκοπό ο/η Χ να αγοράσει μετοχές στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Β. Σύμφωνα με τους κανόνες της Κεντρικής σας Τράπεζας, ρώτησε το Reuters, επιτρέπονται τέτοια δάνεια; Και αν ναι, θα επιβάλατε στην Τράπεζα Α να αφαιρέσει το ποσό Δ από την δική της κεφαλαιοποίηση (όπως αυτή ορίζεται από την Συμφωνία της Βασιλείας);
Όπως είδαμε πιο πάνω, η Τράπεζα της Ελλάδος ουσιαστικά υπεραμύνεται της αδράνειάς της ως προς την περίπτωση του δανείου της Marfin προς τις offshore της οικογένειας Σάλλα, απαντώντας ότι δεν είχε λόγο ούτε να εμποδίσει αυτόν τον δανεισμό ούτε και να επιβάλει βέβαια στην Marfin του κ. Βγενόπουλου να δηλώσει πως η δική του κεφαλαιοποίηση μειώθηκε κατά ένα ποσό ίδιο με το δάνειο που παρείχε στις εν λόγω offshore.
Αντίθετα όμως με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι Κεντρικές Τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας θεωρούν απολύτως απαραίτητη την αφαίρεση αυτών των κεφαλαίων από την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας που παρέχει τα δάνεια αυτά σε άλλους με στόχο την αγορά μετοχών σε άλλη τράπεζα. (*) Λογικό είναι: Ο στόχος των ρυθμιστικών αρχών (π.χ. Κεντρικών Τραπεζών, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) είναι να εξασφαλίσουν πως οι εμπορικές τράπεζες διαθέτουν ικανά κεφάλαια ώστε να αντέξουν σε μια ξαφνική επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, τουλάχιστον σε κάποιον βαθμό, χωρίς ανά πάσα στιγμή να τρέχουν στον φορολογούμενο για βοήθεια. Πρόκειται λοιπόν για κανόνες που προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον γενικά και τους φορολογούμενους ειδικότερα.
Στην περίπτωση των τραπεζών της Ευρωζώνης, όταν ξέσπασε η Κρίση του 2008 (και κατόπιν η κρίση χρέους του 2009/10), διαπιστώθηκε ότι τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους ήταν τόσο λίγα που οι τράπεζες ουσιαστικά ήταν νεκροζώντανες. Έτσι, οι ρυθμιστικές αρχές απαίτησαν από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους – αρχικά αντλώντας τα από τον ιδιωτικό τομέα (από επενδυτές) και, εφόσον αυτό αποδεικνυόταν αδύνατον, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Βέβαια, οι καλοί τραπεζίτες σε καμία περίπτωση σε ήθελαν το δεύτερο, την άντληση δημοσίων κεφαλαίων από το EFSF, καθώς έτσι θα έπρεπε να αποδώσουν μετοχές, και έλεγχο, στο δημόσιο (που βάζει τα χρήματα). Φυσικό ήταν να προσπαθήσουν να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να αποφευχθεί η ντε φάκτο δημοσιοποίησή τους.
Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι κανείς σώφρων επενδυτής δεν βάζει τα χρήματά του σε ουσιαστικά πτωχευμένες τράπεζες σε μια οικονομία που φθίνει. Έστω ότι, εν μέσω ενός τόσο ζοφερού κλίματος, εμφανιζόταν κάποιος εξυπνάκιας και πρότεινε στους τραπεζίτες το εξής κόλπο: Η τράπεζα Α δανείζει στην τράπεζα Β 100 εκατομμύρια. Η τράπεζα Β προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 100 εκατομμύρια, τα οποία αγοράζει με τα 100 εκατομμύρια που δανείστηκε από την τράπεζα Α. Έτσι, αμέσως-αμέσως, εμφανίζεται ότι η τράπεζα Β αύξησε την κεφαλαιοποίησή της κατά 100 εκατομμύρια. «Και η κακόμοιρη η δική μας τράπεζα, τι έχει να κερδίσει;», αναρωτιέται ο εκπρόσωπος της τράπεζας Α. Τότε ο εξυπνάκιας του απαντά: «Μα είναι απλό: η τράπεζα Β τώρα θα δανείσει στην τράπεζα Α 100 εκατομμύρια με τα οποία η Α θα αγοράσει μετοχές της στο πλαίσιο μιας δικής της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό, μάλιστα, οι δύο τράπεζες μπορούν να το κάνουν συνέχεια, με τα ίδια 100 εκατομμύρια να πηγαίνουν πέρα-δώθε, έως ότου τα «εικονικά» κεφάλαιά τους φτάσουν το όριο που απαιτούν οι ρυθμιστικές αρχές.» Τότε, οι τραπεζίτες θέτουν το τελευταίο τους ερώτημα στον εξυπνάκια: «Κι η Κεντρική Τράπεζα; Οι ρυθμιστικές αρχές, εν γένει, θα μας αφήσουν;»
Όπως είδαμε, η Τράπεζα της Ελλάδος, στην «φανταστική» αυτή ιστορία, θα επαναλάμβανε: «Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απαγορεύει την δανειοδότηση νομικού ή φυσικού προσώπου με στόχο την συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενός άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.» Με άλλα λόγια, θα υπονόμευε τον εαυτό της και το έργο της δίνοντας την δυνατότητα στον εξυπνάκια της ιστορίας μου να προτείνει τρόπο ακύρωσης της επιβολής από την Ευρωπαϊκή Ένωση των κανόνων ελάχιστης κεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.
Αυτός είναι ο λόγος που οι Κεντρικές Τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας απάντησαν το ερώτημα του Reuters λέγοντας ότι, ναι μεν η δανειοδότηση της τράπεζας Β από την τράπεζα Α επιτρέπεται αλλά, σε μια τέτοια περίπτωση, θα επέβαλαν στην τράπεζα που παρέχει το δάνειο να το αφαιρεί από τα κεφάλαια που δηλώνει ότι έχει στο πλαίσιο της ρύθμισης της ελάχιστης κεφαλαιοποίησής της. Έτσι, το κίνητρο να κοροϊδέψουν οι τράπεζες Α και Β την πολιτεία (παρέχοντας εκ περιτροπής η μία δάνεια στην άλλη) αναιρείται και το μόνο κίνητρο παροχής δανείων που απομένει είναι η υγιής κερδοφορία (όταν δηλαδή δίνεται δάνειο επειδή το επιτόκιο δανεισμού είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο που πληρώνει η τράπεζα-χορηγός και η τράπεζα που δανείζεται είναι αρκετά φερέγγυα).
Συμπερασματικά, ενώ οι Κεντρικές Τράπεζες των σοβαρών εταίρων μας (δηλαδή των πλεονασματικών χωρών συν της Γαλλίας) δεν θα άφηναν να συναφτούν δάνεια που μόνο πλασματικά αυξάνουν την κεφαλαιοποίηση του εθνικού τραπεζικού τους συστήματος, η Τράπεζα της Ελλάδος είτε δεν έχει καταλάβει το πρόβλημα είτε κάνει ότι δεν το κατανοεί. Σε μια χώρα που το τραπεζικό σύστημα κλυδωνίζεται, που η κεφαλαιοποίησή του είναι λεπτότερη από τον ιστό μιας αράχνης, που το πτωχευμένο δημόσιο δανείζεται 30 με 50 δις για να τα δώσει στις τράπεζες (ανακαλύπτοντας «καινοτόμες» μεθόδους ώστε οι τραπεζίτες να μην αναγκαστούν να αποδώσουν κοινές μετοχές στον φορολογούμενο ο οποίος βουλιάζει στα δάνεια εκ μέρους τους), η Κεντρική μας Τράπεζα παραμένει θεατής προσπαθειών να μπουν στο περιθώριο οι επιταγές των ρυθμιστικών κανόνων της Ευρώπης. Επιβραβεύει μάλιστα τέτοιου είδους συμπεριφορές, από κοινού με την κυβέρνηση, παραδίδοντας στην τράπεζα που βρέθηκε να εφαρμόζει αυτές τις «πρακτικές» το καθαρισμένο από ζημίες, κερδοφόρο τμήμα, μιας τράπεζας όπως η Αγροτική.
Μήπως ήρθε η ώρα να επιληφθεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος; Τον παρακαλώ να σκεφτεί το εξής: Αν ο κ. Weideman της Bundesbank ήταν στην θέση του κ. Προβόπουλου, και ιδίως αν μία ιδιωτική τράπεζα της οποίας είχε διατελέσει ο ίδιος υψηλά ιστάμενο στέλεχος (θυμίζω ότι το τελευταλιο πόστο του κ. Προβόπουλου ήταν Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς) εμφανιζόταν να συμμετέχει σε τέτοιου είδους δανεισμό, νομίζω ο Πρόεδρος της Bundesbank θα κινείτο γρήγορα και αποφασιστικά ώστε να θέσει τέλος σε μια πρακτική που, αν μη τι άλλο, καθιστά αδύνατον στην πολιτεία να ζητά από τους πολίτες της να αγκαλιάσουν νέα, χρηστά ήθη. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Προβόπουλος θα αρνηθεί να διατάξει αλλαγή πλεύσης στους υφιστάμενούς του που αδρανούν τόσον καιρό.
(*) Η έρευνα αυτή του Reuters δημοσιεύτηκε νωρίς το πρωί σήμερα. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η εξής δήλωσή μου: "These are loans from one bankrupt bank to another bankrupt bank… It is scandalous the troika stays silent about this form of corruption while handing over billions of taxpayers' money to these banks." [Πρόκειται για δάνεια της μίας πτωχευμένης τράπεζας στην άλλη.. Αποτελεί σκάνδαλο ότι η τρόικα παραμένει βουβή μπροστά σε αυτή την μορφή διαφθοράς την στιγμή που παραδίδονται δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων σε αυτές τις τράπεζες.]
(**) Από όλες τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, μόνο εκείνες της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβακίας είπαν ότι δεν θα επέβαλαν αυτή την μείωση των δηλωμένων κεφαλαίων της τράπεζας Α.
Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη "Κρίσης λεξιλόγιο" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός.
Lastmoican
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 16 Οκτ 2006
- Μηνύματα
- 17.479
- Κριτικές
- 3
- Like
- 54
- Πόντοι
- 166
ο Βαρουφάκης ήταν αυτός που έλεγε πως πρέπει να κάτσουμε σε μια γωνιά και να μην κάνουμε τίποτα
και πως πρέπει να βρούνε οι Ευρωπαίοι τη λύση
έρχονται λοιπόν αυτοί και λένε κόφτε από εδώ, κόφτε από εκεί, κόφτε από παραπέρα
και εμείς τους λέμε, αυτά δεν γίνονται. Το δημόσιο δεν το αγγίζουμε ποτέ. Τους βολεμένους ποτέ. Τους φοροφυγάδες ποτέ.
άμα θέτε - μόνο να βαράμε την αστική τάξη που τα δηλώνει όλα και αντέχει
λογική η συζήτηση - δεν λέω
και αποτελεσματική
και πως πρέπει να βρούνε οι Ευρωπαίοι τη λύση
έρχονται λοιπόν αυτοί και λένε κόφτε από εδώ, κόφτε από εκεί, κόφτε από παραπέρα
και εμείς τους λέμε, αυτά δεν γίνονται. Το δημόσιο δεν το αγγίζουμε ποτέ. Τους βολεμένους ποτέ. Τους φοροφυγάδες ποτέ.
άμα θέτε - μόνο να βαράμε την αστική τάξη που τα δηλώνει όλα και αντέχει
λογική η συζήτηση - δεν λέω
και αποτελεσματική
Bastounovlaxos
Μέλος
- Εγγρ.
- 21 Ιουν 2007
- Μηνύματα
- 2.879
- Like
- 21
- Πόντοι
- 16
AΛΗΤΕΙΑ
άλλη μια προεκλογική υπόσχεση στον κάλαθο των αχρήστων
"η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες" δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών....
να τους χαίρονται οι νοικοκυραίοι που τους ψήφισαν για να μείνουμε στο....Ευρώ!!!!!
άλλη μια προεκλογική υπόσχεση στον κάλαθο των αχρήστων
"η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες" δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών....
να τους χαίρονται οι νοικοκυραίοι που τους ψήφισαν για να μείνουμε στο....Ευρώ!!!!!
aoratos2010
Μέλος
- Εγγρ.
- 31 Ιαν 2010
- Μηνύματα
- 3.188
- Like
- 2
- Πόντοι
- 16
AΛΗΤΕΙΑ
άλλη μια προεκλογική υπόσχεση στον κάλαθο των αχρήστων
"η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες" δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών....
να τους χαίρονται οι νοικοκυραίοι που τους ψήφισαν για να μείνουμε στο....Ευρώ!!!!!
ΝΔ δεν ψήφισες εσύ;
aoratos2010
Μέλος
- Εγγρ.
- 31 Ιαν 2010
- Μηνύματα
- 3.188
- Like
- 2
- Πόντοι
- 16
Του υποσχέθηκαν πως θα τον βάλουν διευθυντή στην ΒΟΚΤΑΣ για να γαμάει από μέσα.
Η ΒΟΚΤΑΣ .....
Άσχετο, τώρα που το αναφέρεις αυτή η εταιρεία δεν είχε κλείσει πριν χρόνια;
Wonderful
Μέλος
- Εγγρ.
- 21 Ιαν 2010
- Μηνύματα
- 5.759
- Κριτικές
- 1
- Like
- 0
- Πόντοι
- 66
Στην υποβάθμιση 15 ιταλικών τραπεζών προέβη η Standard & Poor΄s επικαλούμενη τους αυξημένους πιστωτικούς κινδύνους για την ιταλική οικονομία.
Όπως επισημαίνει ο οίκος η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του και ως αποτέλεσμα οι τράπεζες έχουν γίνει περισσότερο ευάλωτες.
Πηγή:
Όπως επισημαίνει ο οίκος η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του και ως αποτέλεσμα οι τράπεζες έχουν γίνει περισσότερο ευάλωτες.
Πηγή:
memos@n
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 18 Φεβ 2011
- Μηνύματα
- 28.726
- Like
- 22
- Πόντοι
- 366
να γαμαει? εσενα? δε σου φτανουν οι πακηδες που σε παρτουζωνουν ολη μερα?Του υποσχέθηκαν πως θα τον βάλουν διευθυντή στην ΒΟΚΤΑΣ για να γαμάει από μέσα.
Συνημμένα
kostas_thai
Μέλος
- Εγγρ.
- 17 Μαΐ 2010
- Μηνύματα
- 8.360
- Like
- 4
- Πόντοι
- 66
βρηκες καποιο λινκ?αν ειναι ποσταρε το.Ο EFSF προετοιμάζει να παρέμβει στην κρίση
and euro goes up
paris2000
Μέλος
- Εγγρ.
- 27 Ιουν 2007
- Μηνύματα
- 463
- Like
- 1
- Πόντοι
- 1
βρηκες καποιο λινκ?αν ειναι ποσταρε το.
kostas_thai
Μέλος
- Εγγρ.
- 17 Μαΐ 2010
- Μηνύματα
- 8.360
- Like
- 4
- Πόντοι
- 66
Ανάκαμψη του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα κατά δύο μονάδες (έφθασε τις 76,1) σημειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Η ανοδική αυτή τάση στηρίζεται στη βελτίωση των προσδοκιών “κυρίως στο λιανεμπόριο και τις κατασκευές”, αλλά και στην “άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για πέμπτο διαδοχικό μήνα”. Το ΙΟΒΕ επισημαίνει, παραλλήλως, ότι “οι προσδοκίες στη βιομηχανία υποχωρούν αρκετά, και στις υπηρεσίες παραμένουν αμετάβλητες”, ενώ συσχετίζει την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης με τη συγκρότηση κυβέρνησης, “η οποία δημιούργησε προσδοκίες για αλλαγές στην εφαρμοζόμενη πολιτική”.
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες παραμένουν, παρόλα αυτά, πολύ συγκρατημένες, ενώ σχετικά θετική αποτίμηση της κατάστασης προκύπτει λόγω της “κινητικότητας” που παρουσιάζει η κυβέρνηση, σε σχέση με την αδράνεια των προηγούμενων μηνών.
Αναλυτικότερα ανά κατηγορία, προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
Βιομηχανία
Έντονη πτώση καταγράφουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης ενισχύονται ελαφρά, αν και τα αποθέματα αποκλιμακώνονται.
Υπηρεσίες
Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση παραμένουν, αν και διατυπώνονται λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη ζήτηση του τομέα.
Λιανεμπόριο
Ο αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, ενώ και οι αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων αμβλύνονται, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να υποχωρούν ελαφρά, κα΄τι που σημαίνει ρευστοποίηση.
Κατασκευές
Οι πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρώς, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις πολύ αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση στον συγκεκριμένο τομέα.
Καταναλωτική Εμπιστοσύνη
Οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνονται σημαντικά και αυτόν το μήνα, ενώ αντίθετα στην ήδη χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο σημειώνεται κάμψη. Έκπληξη προκαλεί η άμβλυνση των πολύ δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.
Η ανοδική αυτή τάση στηρίζεται στη βελτίωση των προσδοκιών “κυρίως στο λιανεμπόριο και τις κατασκευές”, αλλά και στην “άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για πέμπτο διαδοχικό μήνα”. Το ΙΟΒΕ επισημαίνει, παραλλήλως, ότι “οι προσδοκίες στη βιομηχανία υποχωρούν αρκετά, και στις υπηρεσίες παραμένουν αμετάβλητες”, ενώ συσχετίζει την άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης με τη συγκρότηση κυβέρνησης, “η οποία δημιούργησε προσδοκίες για αλλαγές στην εφαρμοζόμενη πολιτική”.
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες παραμένουν, παρόλα αυτά, πολύ συγκρατημένες, ενώ σχετικά θετική αποτίμηση της κατάστασης προκύπτει λόγω της “κινητικότητας” που παρουσιάζει η κυβέρνηση, σε σχέση με την αδράνεια των προηγούμενων μηνών.
Αναλυτικότερα ανά κατηγορία, προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
Βιομηχανία
Έντονη πτώση καταγράφουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης ενισχύονται ελαφρά, αν και τα αποθέματα αποκλιμακώνονται.
Υπηρεσίες
Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση παραμένουν, αν και διατυπώνονται λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη ζήτηση του τομέα.
Λιανεμπόριο
Ο αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, ενώ και οι αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων αμβλύνονται, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να υποχωρούν ελαφρά, κα΄τι που σημαίνει ρευστοποίηση.
Κατασκευές
Οι πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρώς, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις πολύ αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση στον συγκεκριμένο τομέα.
Καταναλωτική Εμπιστοσύνη
Οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνονται σημαντικά και αυτόν το μήνα, ενώ αντίθετα στην ήδη χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο σημειώνεται κάμψη. Έκπληξη προκαλεί η άμβλυνση των πολύ δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.
kostas_thai
Μέλος
- Εγγρ.
- 17 Μαΐ 2010
- Μηνύματα
- 8.360
- Like
- 4
- Πόντοι
- 66
Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο οποίος έκανε λόγο για δυσμενή μεταχείριση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου, σχετικά με το θέμα της απευθείας χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απάντησε ο Επίτροπος Όλι Ρεν. Στην απάντηση του ο Όλι Ρεν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «συμβάλλει στη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων της συνόδου» και άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό ενδέχεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του φθινοπώρου.
Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Χουντής στην ερώτηση του, αφού σημείωνε ότι: «Στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου 2012 αποφασίστηκε ότι, στο εξής, τα κράτη μέλη που ζητούν βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τους τομέα, θα χρηματοδοτούνται απευθείας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης» αλλά και ότι έγινε λόγος «για παρόμοιες περιπτώσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά όμοιο τρόπο», καλούσε την Επιτροπή να απαντήσει συγκεκριμένα τι προβλέπει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τις Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο και «τι προτίθεται να πράξει ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης;» (δηλ., Ελλάδας και Πορτογαλίας).
Απαντώντας ο κ.Ρεν είπε τα εξής: «Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως να συμβάλλει στη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης της 29ης Ιουνίου, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να επιτρέπεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να προβαίνει σε άμεσες ανακεφαλοποιήσεις, μόλις επιτευχθεί συμφωνία για ενιαίο μηχανισμό εποπτείας.
Οι ακριβείς τρόποι πραγματοποίησης άμεσων ανακεφαλοποιήσεων θα συζητηθούν με τα κράτη μέλη το φθινόπωρο και ενδέχεται να εξετασθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτού του νέου μέσου και για δράσεις χρηματοδοτικής συνδρομής που έχουν ήδη ξεκινήσει».
Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Χουντής στην ερώτηση του, αφού σημείωνε ότι: «Στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου 2012 αποφασίστηκε ότι, στο εξής, τα κράτη μέλη που ζητούν βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τους τομέα, θα χρηματοδοτούνται απευθείας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης» αλλά και ότι έγινε λόγος «για παρόμοιες περιπτώσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά όμοιο τρόπο», καλούσε την Επιτροπή να απαντήσει συγκεκριμένα τι προβλέπει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τις Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο και «τι προτίθεται να πράξει ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης;» (δηλ., Ελλάδας και Πορτογαλίας).
Απαντώντας ο κ.Ρεν είπε τα εξής: «Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί πλήρως να συμβάλλει στη γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης της 29ης Ιουνίου, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να επιτρέπεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να προβαίνει σε άμεσες ανακεφαλοποιήσεις, μόλις επιτευχθεί συμφωνία για ενιαίο μηχανισμό εποπτείας.
Οι ακριβείς τρόποι πραγματοποίησης άμεσων ανακεφαλοποιήσεων θα συζητηθούν με τα κράτη μέλη το φθινόπωρο και ενδέχεται να εξετασθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτού του νέου μέσου και για δράσεις χρηματοδοτικής συνδρομής που έχουν ήδη ξεκινήσει».
Lucent51
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 14 Σεπ 2008
- Μηνύματα
- 14.679
- Κριτικές
- 36
- Like
- 151
- Πόντοι
- 2.046
Ο EFSF προετοιμάζει να παρέμβει στην κρίση
and euro goes up
Αλλα ελεγε ο Νταργκι χθες!!
kostas_thai
Μέλος
- Εγγρ.
- 17 Μαΐ 2010
- Μηνύματα
- 8.360
- Like
- 4
- Πόντοι
- 66
ελα ντε...Αλλα ελεγε ο Νταργκι χθες!!
αν ξερει κανεις γερμανικα ας μεταφρασει το νοημα.παντως εδω μιλησε για μια απο τις καλυτερες παραστασεις που εδωσε ο πρεισιντεντ της ECB ποτε...παπαλα δηλαδη...αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος γερμανομαθης σχετικα με το νοημα...
Lucent51
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 14 Σεπ 2008
- Μηνύματα
- 14.679
- Κριτικές
- 36
- Like
- 151
- Πόντοι
- 2.046
ελα ντε...
αν ξερει κανεις γερμανικα ας μεταφρασει το νοημα.παντως εδω μιλησε για μια απο τις καλυτερες παραστασεις που εδωσε ο πρεισιντεντ της ECB ποτε...παπαλα δηλαδη...αν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος γερμανομαθης σχετικα με το νοημα...
Εκανε κωλοτουμπα μετα τις συνομιλιες με την Αγκελα!!
kostas_thai
Μέλος
- Εγγρ.
- 17 Μαΐ 2010
- Μηνύματα
- 8.360
- Like
- 4
- Πόντοι
- 66
δηλαδη τυπε εννοεις σαν την κομανεντσι ενα πραγμα?δεν συμβουλευτηκε τον σαβ2 τυπε για αυτο.Εκανε κωλοτουμπα μετα τις συνομιλιες με την Αγκελα!!
απο οτι καταλαβαινω "διαβαζοντας" δηλωσεις αμοιβαιοποιηση χρεους οσο και αν πιεζει ο σορος η γερμανια δεν προκειται να το επιτρεψει αν δεν γινει πληρης ενωση πρωτα της ΕΕ εκτος αν εχουμε δραματικες εξελιξεις τοξν σεπτεμβρη με την εκθεση της τροικας.βλεποντας παντως τον αντωνακη(που τωρα καταλαβε την χοντρη μαλακια εκανε που δεν συγκυβερνησε κανονικα σε βαθος τετραετιας με το διαλυμενο πασοκ και να φερει ετσι την φιλελευθερη μνημονιακη ντορα σε δυσκολη...θεση) να δινει σε τροικα γη και υδωρ και αμεση εφαρμογη 11,5 δις.και εδω που τα λεμε κανει απολυτως το σωστο.χωρις πλακα και χωρις να τον χλευαζω...ηδη για το 2012 οι αποκρατιποιησεις δεν θα μεινουν σε δυο...εχει παρει ο κωλος του νεφτι τυπε...οι πιθανοτητες ειναι εναντιον του για την ωρα παντως οπως και της χωρας.θα δειξει τον σεπτεμβρη και επισης το τι θα πει σε αγγελα στις 25, οχι πως θα της αλλαξει το σκεπτικο της αλλα καθε χαρτι του θα το παιξει.
kostas_thai
Μέλος
- Εγγρ.
- 17 Μαΐ 2010
- Μηνύματα
- 8.360
- Like
- 4
- Πόντοι
- 66
Για τις ανυπολόγιστες συνέπειες που θα είχε για όλες τις χώρες μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είχε προειδοποιήσει σε ιδιαίτερα έντονο τόνο, την περασμένη εβδομάδα, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.
Συμπλήρωσε δε ότι η λύση της εξόδου από την Ευρωζώνη «δεν είναι, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν ορισμένοι, η φθηνότερη, η ευνοϊκότερη και η καλύτερη, αλλά, τουναντίον, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες», και πως υπάρχουν πράγματα στη ζωή που κάποιος απεύχεται και τούτο (η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) είναι ένα από αυτά.
Με τις δηλώσεις του αυτές ο Αυστριακός καγκελάριος προφανώς θέλησε να καταγγείλει τους ισχυρισμούς του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έπαψε πλέον να «τρομοκρατεί», όπως επίσης και τη μόνιμη προτροπή του Ρέσλερ για την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ.
Όπως σχολίασε σχετικά ο αρχισυντάκτης της έγκυρης αυστριακής εφημερίδας «Βίνερ Τσάιτουνγκ» (της οποίας εκδότης είναι η Αυστριακή Δημοκρατία), Ράινχαρντ Γκέβαιλ, οι τοποθετήσεις (για την Ελλάδα) του Ρέσλερ αλλά και κορυφαίων αξιωματούχων του άλλου μικρού εταίρου της Αγκέλα Μέρκελ στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, υπερβαίνουν κάθε όριο.
Σημειώνοντας πως στο επίκεντρο της συζήτησης, την περασμένη εβδομάδα, είχε βρεθεί η προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης «Moody's» για υποβάθμιση της κορυφαίας αξιολόγησης της Γερμανίας, ο ίδιος καταδίκαζε το γεγονός πως οι λαϊκιστές στη Γερμανία, διαστρεβλώνοντας την προειδοποίηση, διατείνονται πλέον πως «οι υψηλές εγγυήσεις για την Ελλάδα, απειλούν τώρα τον ίδιο τον δανειστή της, τη Γερμανία».
Μόνον που αυτός ο ισχυρισμός είναι τελείως λανθασμένος, διότι, σύμφωνα με τον κ. Γκέβαιλ, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί στην πραγματικότητα για το ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε αμέσως σε μια μετάδοση (του ιού) σε Ισπανία και Ιταλία, και αυτός θα ήταν ο πραγματικός κίνδυνος για τη Γερμανία.
Δηλαδή, για τον αρχισυντάκτη της αυστριακής εφημερίδας, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί έμμεσα από το λεγόμενο «Γκρέξιτ» (έξοδο της Ελλάδας) από την Ευρωζώνη, όπως κάνουν και πολλοί άλλοι, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παρατηρείται ως μεμονωμένη περίπτωση.
Κάνοντας παραλληλισμούς μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας, ο ίδιος αναφέρεται στη μόνιμη απαίτηση των δύο ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων της αυστριακής αντιπολίτευσης, για άμεση διακοπή από την κυβέρνηση της Βιέννης των μέτρων διάσωσης του ευρώ, κάτι, που όπως σημειώνει, τα καθιστά ανώριμα για συμμετοχή σε διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές του 2013.
Αύξηση αυτής της ανωριμότητας διαπιστώνει ο ίδιος και στους δύο μικρούς εταίρους της Αγκέλα Μέρκελ, τους Φιλελεύθερους του Ρέσλερ και τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση του Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος δεν αρκείται πλέον στις επιθέσεις του κατά της Ελλάδας, αλλά αμφισβητεί και την εσωτερική δημοσιονομική κατανομή βαρών στη Γερμανία, «βλέποντας» το κρατίδιό του, της Βαυαρίας, να πληρώνει πάρα πολλά για ασθενέστερους οικονομικά, όπως το Βερολίνο.
«Κάπως έτσι εννοούν κάποιοι την αλληλεγγύη» σημειώνει ειρωνικά ο Ράινχαρντ Γκέβαιλ, για να διαπιστώσει στη συνέχεια πως για το ξεπέρασμα της κρίσης του ευρώ, δεν υπάρχει στην Ευρώπη μόνον έλλειψη πολιτικών δομών, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, έλλειψη και του κατάλληλου πολιτικού προσωπικού.
πηγη:ΕΤ
liberals10
Συμπλήρωσε δε ότι η λύση της εξόδου από την Ευρωζώνη «δεν είναι, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν ορισμένοι, η φθηνότερη, η ευνοϊκότερη και η καλύτερη, αλλά, τουναντίον, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες», και πως υπάρχουν πράγματα στη ζωή που κάποιος απεύχεται και τούτο (η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) είναι ένα από αυτά.
Με τις δηλώσεις του αυτές ο Αυστριακός καγκελάριος προφανώς θέλησε να καταγγείλει τους ισχυρισμούς του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έπαψε πλέον να «τρομοκρατεί», όπως επίσης και τη μόνιμη προτροπή του Ρέσλερ για την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ.
Όπως σχολίασε σχετικά ο αρχισυντάκτης της έγκυρης αυστριακής εφημερίδας «Βίνερ Τσάιτουνγκ» (της οποίας εκδότης είναι η Αυστριακή Δημοκρατία), Ράινχαρντ Γκέβαιλ, οι τοποθετήσεις (για την Ελλάδα) του Ρέσλερ αλλά και κορυφαίων αξιωματούχων του άλλου μικρού εταίρου της Αγκέλα Μέρκελ στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, υπερβαίνουν κάθε όριο.
Σημειώνοντας πως στο επίκεντρο της συζήτησης, την περασμένη εβδομάδα, είχε βρεθεί η προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης «Moody's» για υποβάθμιση της κορυφαίας αξιολόγησης της Γερμανίας, ο ίδιος καταδίκαζε το γεγονός πως οι λαϊκιστές στη Γερμανία, διαστρεβλώνοντας την προειδοποίηση, διατείνονται πλέον πως «οι υψηλές εγγυήσεις για την Ελλάδα, απειλούν τώρα τον ίδιο τον δανειστή της, τη Γερμανία».
Μόνον που αυτός ο ισχυρισμός είναι τελείως λανθασμένος, διότι, σύμφωνα με τον κ. Γκέβαιλ, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί στην πραγματικότητα για το ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε αμέσως σε μια μετάδοση (του ιού) σε Ισπανία και Ιταλία, και αυτός θα ήταν ο πραγματικός κίνδυνος για τη Γερμανία.
Δηλαδή, για τον αρχισυντάκτη της αυστριακής εφημερίδας, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί έμμεσα από το λεγόμενο «Γκρέξιτ» (έξοδο της Ελλάδας) από την Ευρωζώνη, όπως κάνουν και πολλοί άλλοι, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παρατηρείται ως μεμονωμένη περίπτωση.
Κάνοντας παραλληλισμούς μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας, ο ίδιος αναφέρεται στη μόνιμη απαίτηση των δύο ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων της αυστριακής αντιπολίτευσης, για άμεση διακοπή από την κυβέρνηση της Βιέννης των μέτρων διάσωσης του ευρώ, κάτι, που όπως σημειώνει, τα καθιστά ανώριμα για συμμετοχή σε διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές του 2013.
Αύξηση αυτής της ανωριμότητας διαπιστώνει ο ίδιος και στους δύο μικρούς εταίρους της Αγκέλα Μέρκελ, τους Φιλελεύθερους του Ρέσλερ και τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση του Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος δεν αρκείται πλέον στις επιθέσεις του κατά της Ελλάδας, αλλά αμφισβητεί και την εσωτερική δημοσιονομική κατανομή βαρών στη Γερμανία, «βλέποντας» το κρατίδιό του, της Βαυαρίας, να πληρώνει πάρα πολλά για ασθενέστερους οικονομικά, όπως το Βερολίνο.
«Κάπως έτσι εννοούν κάποιοι την αλληλεγγύη» σημειώνει ειρωνικά ο Ράινχαρντ Γκέβαιλ, για να διαπιστώσει στη συνέχεια πως για το ξεπέρασμα της κρίσης του ευρώ, δεν υπάρχει στην Ευρώπη μόνον έλλειψη πολιτικών δομών, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, έλλειψη και του κατάλληλου πολιτικού προσωπικού.
πηγη:ΕΤ
liberals10
Παρόμοια θέματα
- Απαντήσεις
- 19
- Εμφανίσεις
- 7K
- Απαντήσεις
- 27
- Εμφανίσεις
- 2K
- Απαντήσεις
- 20
- Εμφανίσεις
- 4K
- Απαντήσεις
- 438
- Εμφανίσεις
- 17K
- Απαντήσεις
- 1
- Εμφανίσεις
- 2K