Νέα

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η ...ΕΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 98K
  • Εμφανίσεις 2M
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

Άλλαξε κατι;

  • Οχι.Ολα τα ίδια αλλάζουν κι ολα τα ίδια μένουν.

    Ψήφοι: 47 23,7%
  • Οι πλούσιοι παρέμειναν πλούσιοι οι φτωχοί έμειναν φτωχότεροι

    Ψήφοι: 93 47,0%
  • Ανεργία

    Ψήφοι: 14 7,1%
  • Ηρθε η αναπτυξη

    Ψήφοι: 15 7,6%
  • Γίναμε πλουσιότεροι σαν Εθνος

    Ψήφοι: 5 2,5%
  • Ο Τσιπρας ειναι ο καλύτερος ( δεν κολλαει αλλα ηθελα να το πω)

    Ψήφοι: 24 12,1%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    198

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Μηνύματα
8.757
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
Α, ναι. Και κάτι ακόμα.

Όσον αφορά την συνταγματικότητα του μνημονίου, αυτή κρίθηκε με βάση το δίκαιο της ανάγκης, σύμφωνα και με τις προτάσεις της εισηγήτριας Έβελυν Σαρπ (φουλ όνομα Έβελυν - Μικαέλα - Μαίρη Σαρπ: , τελευταία στους Αντιπροέδρους). Η σχετική εισήγηση, Νοεμβρίου 2010 μεταξύ άλλων, εδώ: .

Η ίδια ως άνω εισηγήτρια, τότε σύμβουλος επικρατείας, προήχθη ένα χρόνο αργότερα σε θέση αντιπροέδρου, μετά από εισήγηση του τότε υπουργού παπαϊωάννου (του γνωστού πεθερού), ο οποίος βέβαια προσπέρασε 14 άλλους δικαστές: .

Και άλλη μια μνημονιακή πήρε προαγωγή. Τυχαίο; Δεν νομίζω... 
 

gregory35

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουλ 2010
Μηνύματα
14.285
Κριτικές
25
Like
1.435
Πόντοι
966
Και εκεί που θέλεις να καθαρίσεις ΟΛΟΥΣ τους Γερμανούς ακούς ένα τέτοιο λόγο και λες να αφήσεις μερικούς


 

gregory35

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουλ 2010
Μηνύματα
14.285
Κριτικές
25
Like
1.435
Πόντοι
966
Ερώτηση ΑΣΧΕΤΟΥ (εμένα δηλαδή) αλλά γιατί το άρθρο 122 της συμφωνίας της Λισσαβώνας γιατί δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ;;

Άρθρο 122

(πρώην άρθρο 100 της ΣΕΚ)

1. Με την επιφύλαξη άλλων διαδικασιών που προβλέπονται στις Συνθήκες, το Συμβούλιο, προτάσει της

Επιτροπής, μπορεί να θεσπίζει, σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών, τα κατάλληλα μέτρα για την

αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, ιδίως εάν ανακύψουν σοβαρές δυσκολίες στον εφοδιασμό με

ορισμένα προϊόντα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

2. Όταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει

σοβαρές δυσκολίες, οφειλόμενες σε φυσικές καταστροφές ή έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον

έλεγχό του, το Συμβούλιο, προτάσει της Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει να του χορηγήσει, υπό

ορισμένους όρους, χρηματοδοτική ενίσχυση της Ένωσης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ενημερώνει το

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη ληφθείσα απόφαση.
 

pz89

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Δεκ 2010
Μηνύματα
33.207
Κριτικές
14
Like
22
Πόντοι
376
Σήμερα η προκήρυξη των εκλογών

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί σήμερα στις 5 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
Σήμερα η προκήρυξη των εκλογών

Νωρίτερα, στις 2 το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος πιθανότατα αύριο το απόγευμα να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Χθες Μεγάλη Τρίτη, η Βουλή συνεδρίασε για τελευταία φορά πριν από τις πασχαλινές διακοπές.

 

foufoutos_30

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
26 Νοε 2009
Μηνύματα
12.365
Like
36
Πόντοι
166
ΡΕ δεν γαμιεστε μεγαλη εβδομαδα που ασχολειστε με εκλογες..καθικια..δεν σεβεστε τπτ..αθεα σκουλικια

 

pz89

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Δεκ 2010
Μηνύματα
33.207
Κριτικές
14
Like
22
Πόντοι
376
ΡΕ δεν γαμιεστε μεγαλη εβδομαδα που ασχολειστε με εκλογες..καθικια..δεν σεβεστε τπτ..αθεα σκουλικια
Αν μπορούσαν ανήμερα πάσχα θα κάνανε εκλογές,να μην πάει ο κόσμος κ να πάνε οι δικοί τους για να βγουν. :grin:
 

foufoutos_30

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
26 Νοε 2009
Μηνύματα
12.365
Like
36
Πόντοι
166
μην χασουμε τα κελεπουρια


τον εμετο της νδ, τον γλυφτη του πασοκ και τον σταλιν με τα γυαλια
 

foufoutos_30

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
26 Νοε 2009
Μηνύματα
12.365
Like
36
Πόντοι
166
To τέλος της μεταπολίτευσης και των δύο μεγάλων κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή του τόπου από το 1974 προαναγγέλλει ως αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών με άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Στο άρθρο διεκτραγωδείται η παρούσα κατάσταση σε επίπεδο εκλογικής επιρροής των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, τα οποία όπως σημειώνει η εφημερίδα «Δεν μπορούν ούτε υποψηφίους για να κλείσουν για τις λίστες τους, ως αποτέλεσμα της πολιτικής τους υπέρ των Μνημονίων»:
«Η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο που και τα δύο μεγάλα κόμματα, αυτό της κεντροδεξιάς και αυτό της κεντροαριστεράς, αντιμετωπίζουν προβλήματα να βρουν υποψηφίους για τις εκλογές.
Οι πολιτικοί αντιμετωπίζονται ως κλέφτες και προδότες γεγονός που αντικατοπτρίζει το κοινό αίσθημα πως οι δικές τους πράξεις οδήγησαν στην οικονομική κρίση και κατάρρευση της χώρας. Παλαιό στέλεχος της ΝΔ αναφέρει ανώνυμα, ότι δεξαμενή υποψηφίων βουλευτών έχει εξαντληθεί και για τα δύο κόμματα – ειδικά στην επαρχία.
Τόσο επαγγελματίες, όσο και παλαιοί αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης απορρίπτουν προτάσεις να κατέλθουν στον εκλογικό στίβο. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί ότι όλο και λιγότεροι είναι οι πρόθυμοι να συμμετέχουν στις εκλογές ως υποψήφιοι».
Την ίδια στιγμή οι Financial Times «βλέπουν» τον Π.Καμμένο να φτάνει μέχρι και στο 10% των ψήφων!
Το πλέον εντυπωσιακό στο άρθρο είναι η πρόβλεψη ότι και τα δύο κόμματα πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το 40% των ψήφων, ενώ θα πρέπει να είναι ευχαριστημένα αν συγκεντρώσουν συνολικά 135 βουλευτές στη νέα Βουλή!
Παρ’όλα αυτά – σημειώνει το άρθρο – οι δανειστές της Ελλάδας προσβλέπουν στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Περιμένουν να ανανεώσουν την συμμαχία τους μετά τις εκλογές ώστε να εφαρμοστεί το οικονομικό πρόγραμμα του Μνημονίου και να πληρωθούν κανονικά τα χρέη και οι τόκοι των νέων και παλαιών δανείων.
Ωστόσο, σημειώνει ότι ο μεν Ε.Βενιζέλος είναι πολύ δύσκολο να ξανακερδίσει τους δυσαρεστημένους σοσιαλιστές και να αποσπάσει υποστήριξη από αυτό που στην ελληνική πολιτική σκηνή καλείται ως «κέντρο» ενώ η ΝΔ έχει χτυπηθεί σκληρά από την κίνηση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος μπορεί να συγκεντρώσει ως και το 10% των ψήφων. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω τα δύο κόμματα να απειλούνται να γνωρίσουν μία ιστορικά καθοριστική ήττα!
«Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο τα δύο μεγάλα κόμματα αναμένεται να καταλάβουν το 45% των εδρών στη Βουλή»,δηλαδή 135 έδρες, καταλήγει το άρθρο.
 

pz89

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
24 Δεκ 2010
Μηνύματα
33.207
Κριτικές
14
Like
22
Πόντοι
376

1personanongrata

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
60.677
Like
13
Πόντοι
866
λοιπόν....
το πράμα βαίνει προς ευρωπαικό εμφύλιο.
οι φρίτσηδες κατάφεραν να φέρουν την ευρώπη σε κατάσταση εμφυλίου με την απίστευτα γελοία εμμονή τους να μην τυπώνουν χρήμα.
λογικά, και τηρουμένων των αναλογιών της ελληνικής κρίσης βαίνουμε προς επανεθνικοποίηση και ανεξαρτητοποιήσεις αποχωρήσιες κρατών.
οι φρίτσηδες αποδεικνύουν ιστορικά για άλλη μια φορά ότι η ευαισθησία που έδειξαν οι λοιποί επιτρεποντάς τους να ενωθούν ξανά, ήταν τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό ολίσθημα.
για άλλη μια φορά ένας παρανοικά πειθαρχημένος λαός με εμμονές σε επίπεδο ψύχωσης οδηγεί μια ολόκληρη ήπειρο σε διχασμό και αποσταθεροποίηση.

Ισπανική υποχώρηση

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012, 09:47



Τελικά, το δράμα της Ελλάδας του 2010 ζει η ισπανική κοινωνία, με το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, την ΕΚΤ να εκτιμούν ότι και η Μαδρίτη δεν αποφεύγει μνημόνιο τύπου Πορτογαλίας - Ελλάδας. Ειδοποιός διαφορά, ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ μικρή, ενώ η Ισπανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρωζώνη.

Παρά το νέο «πακέτο» λιτότητας και περικοπών ύψους 10 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση Ραχόι, η Ισπανία εξελίσσεται σε παράγοντα αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και μάλιστα μεγάλης διάρκειας. Τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας κρίθηκαν ως αναγκαία παρέμβαση για να αμβλυνθεί η ένταση στις αγορές, οι οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν ακόμη πειστεί ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης. Έτσι, ο ελληνικός πονοκέφαλος τείνει να μετατραπεί σε...ισπανικό ίλιγγο.

Έντονες πιέσεις στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα

Οι αποδόσεις τόσο των ισπανικών όσο και των ιταλικών ομολόγων δέχθηκαν ξανά έντονες πιέσεις, ενώ ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, επιχείρησε να βάλει φρένο στα σενάρια εξόδου της χώρας του από το ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν «τρέλα», τονίζοντας ακόμη ότι η ισπανική κυβέρνηση θα τηρήσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Επέμεινε, δε, στην αναγκαιότητα των περικοπών, ειδικά στον κλάδο της υγείας, τονίζοντας ότι η χώρα του χρειάζεται ένα βιώσιμο σύστημα υγείας. «Αυτό προϋποθέτει περικοπές» είπε, ενώ, αναφερόμενος στις πιέσεις στις αγορές κρατικού χρέους, υποστήριξε ότι είναι βραχυπρόθεσμες και όχι σημαντικές.

Το κόστος δανεισμού της χώρας κατέκτησε νέο ιστορικό υψηλό, με την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου να ανεβαίνει στο 5,86%, του πενταετούς στο 4,73% και του διετούς στο 3,11% και το spread να διευρύνεται στο επίπεδο των 418 μονάδων βάσης, από 403 που ήταν τη Δευτέρα. Τα CDS σημείωσαν άνοδο 18 μονάδων στις 480.

Η ισπανική αγωνία συμπαρέσυρε και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου να ενισχύεται στο 5,52% και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να φθάνει στις 381 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ανέβηκε στο 12,48% με το spread στις 1.096 μονάδες.

Προειδοποιήσεις από την ισπανική Κεντρική Τράπεζα

Το αρνητικό κλίμα βάρυνε περαιτέρω μετά τη χθεσινή δήλωση του διοικητή της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, Μιγκουέλ  Άνχελ Φερνάντεθ Ορτόνεθ, ότι οι τράπεζες της χώρας ίσως χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στην οικονομία.

«Εάν η ισπανική οικονομία ανακάμψει, τότε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής θα είναι αρκετά. Όμως, εάν η διολίσθηση της οικονομίας είναι χειρότερη από αυτήν που έχουμε εκτιμήσει, τότε καθίσταται σαφές ότι οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον στήριξη, προκειμένου να καταστούν βιώσιμες» τόνισε ο κ. Ορτόνεθ.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί εφέτος 1,7%, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει –λόγω της εφαρμοζόμενης λιτότητας– να ακολουθήσει ακόμη πιο άσχημη πορεία, την ώρα που ο νέος στόχος για το ισπανικό έλλειμμα τέθηκε από το Eurogroup στο 5,3% του ΑΕΠ..

Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει ότι το κρατικό χρέος θα ανέλθει εφέτος στο επίπεδο-ρεκόρ του 79,8% του ΑΕΠ.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Μαδρίτη ανακοίνωνε αργά το βράδυ της Δευτέρας πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος. Οι νέες περικοπές θα προέλθουν από τους τομείς υγείας και παιδείας, αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, με τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίζει ότι όλες οι περικοπές θα περιλαμβάνονται στο νέο τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της χώρας, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί εντός Απριλίου.

«Χλιαρή» υποδοχή

Από την πλευρά της, η Κομισιόν υποδέχθηκε θετικά -αλλά μάλλον χλιαρά - τον ισπανικό προϋπολογισμό για το 2012, χαρακτηρίζοντάς τον «ουσιαστικό πακέτο μέτρων». Πάντως, ο Ολιβιέ Μπέιλι, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, έσπευσε να προσθέσει ότι η Επιτροπή αναμένει τις λεπτομέρειες σχετικά με τις περικοπές στις δαπάνες των περιφερειών της Ισπανίας αλλά και αυτές του συστήματος υγείας, πριν «εκδώσει» την τελική της άποψη για τον προϋπολογισμό.

Λάθος η τακτική της ΕΕ

Η μεγάλη ανησυχία έγκειται στο ότι, αν καταρρεύσει η Ισπανία, θα συμπαρασύρει την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν θα μπορέσει να αντέξει. Η Ισπανία δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση χωρίς περισσότερη βοήθεια από τους εταίρους της. Γι’ αυτό, συμφέρον της Ευρώπης είναι να επιτρέψει στην κυβέρνηση της χώρας να ακολουθήσει ηπιότερο δρόμο δημοσιονομικής προσαρμογής και να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν βήματα σε ευρωπαϊκή κλίμακα: η Γερμανία να υιοθετήσει μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και η ΕΚΤ πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, αναλαμβάνοντας παράλληλα και τον ρόλο του δανειστή ύστατης ανάγκης.        Ισπανία: 4,75 εκατ. άνεργοι

Αντιθέτως, η ΕΕ ζητά από τη Μαδρίτη την πιο σκληρή λιτότητα από κάθε άλλη χώρα. Εάν η Ένωση «καθίσει στην άκρη» και αφήσει την Ισπανία να παγιδευτεί, τότε η κατάσταση που θα δει μπροστά της θα κάνει την ελληνική κρίση να μοιάζει παιχνιδάκι. 
 

Wonderful

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιαν 2010
Μηνύματα
5.759
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
66
λοιπόν....
το πράμα βαίνει προς ευρωπαικό εμφύλιο.
οι φρίτσηδες κατάφεραν να φέρουν την ευρώπη σε κατάσταση εμφυλίου με την απίστευτα γελοία εμμονή τους να μην τυπώνουν χρήμα.
λογικά, και τηρουμένων των αναλογιών της ελληνικής κρίσης βαίνουμε προς επανεθνικοποίηση και ανεξαρτητοποιήσεις αποχωρήσιες κρατών.
οι φρίτσηδες αποδεικνύουν ιστορικά για άλλη μια φορά ότι η ευαισθησία που έδειξαν οι λοιποί επιτρεποντάς τους να ενωθούν ξανά, ήταν τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό ολίσθημα.
για άλλη μια φορά ένας παρανοικά πειθαρχημένος λαός με εμμονές σε επίπεδο ψύχωσης οδηγεί μια ολόκληρη ήπειρο σε διχασμό και αποσταθεροποίηση.
exactly
 

Επισκέπτης
[size=11pt]Μακάρι να ΓΑΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΝΕΣΟΥΝ ...[/size]

[size=16pt]ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΣΤΑΛΓΗΣΟΥΝ ...[/size]
franco4.jpg
 

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Μηνύματα
154.320
Κριτικές
1
Like
32.284
Πόντοι
8.006
λοιπόν....
το πράμα βαίνει προς ευρωπαικό εμφύλιο.
οι φρίτσηδες κατάφεραν να φέρουν την ευρώπη σε κατάσταση εμφυλίου με την απίστευτα γελοία εμμονή τους να μην τυπώνουν χρήμα.
λογικά, και τηρουμένων των αναλογιών της ελληνικής κρίσης βαίνουμε προς επανεθνικοποίηση και ανεξαρτητοποιήσεις αποχωρήσιες κρατών.
οι φρίτσηδες αποδεικνύουν ιστορικά για άλλη μια φορά ότι η ευαισθησία που έδειξαν οι λοιποί επιτρεποντάς τους να ενωθούν ξανά, ήταν τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό ολίσθημα.
για άλλη μια φορά ένας παρανοικά πειθαρχημένος λαός με εμμονές σε επίπεδο ψύχωσης οδηγεί μια ολόκληρη ήπειρο σε διχασμό και αποσταθεροποίηση.


Ισπανική υποχώρηση

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012, 09:47



Τελικά, το δράμα της Ελλάδας του 2010 ζει η ισπανική κοινωνία, με το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, την ΕΚΤ να εκτιμούν ότι και η Μαδρίτη δεν αποφεύγει μνημόνιο τύπου Πορτογαλίας - Ελλάδας. Ειδοποιός διαφορά, ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ μικρή, ενώ η Ισπανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρωζώνη.

Παρά το νέο «πακέτο» λιτότητας και περικοπών ύψους 10 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση Ραχόι, η Ισπανία εξελίσσεται σε παράγοντα αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και μάλιστα μεγάλης διάρκειας. Τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας κρίθηκαν ως αναγκαία παρέμβαση για να αμβλυνθεί η ένταση στις αγορές, οι οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν ακόμη πειστεί ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης. Έτσι, ο ελληνικός πονοκέφαλος τείνει να μετατραπεί σε...ισπανικό ίλιγγο.

Έντονες πιέσεις στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα

Οι αποδόσεις τόσο των ισπανικών όσο και των ιταλικών ομολόγων δέχθηκαν ξανά έντονες πιέσεις, ενώ ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, επιχείρησε να βάλει φρένο στα σενάρια εξόδου της χώρας του από το ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν «τρέλα», τονίζοντας ακόμη ότι η ισπανική κυβέρνηση θα τηρήσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Επέμεινε, δε, στην αναγκαιότητα των περικοπών, ειδικά στον κλάδο της υγείας, τονίζοντας ότι η χώρα του χρειάζεται ένα βιώσιμο σύστημα υγείας. «Αυτό προϋποθέτει περικοπές» είπε, ενώ, αναφερόμενος στις πιέσεις στις αγορές κρατικού χρέους, υποστήριξε ότι είναι βραχυπρόθεσμες και όχι σημαντικές.

Το κόστος δανεισμού της χώρας κατέκτησε νέο ιστορικό υψηλό, με την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου να ανεβαίνει στο 5,86%, του πενταετούς στο 4,73% και του διετούς στο 3,11% και το spread να διευρύνεται στο επίπεδο των 418 μονάδων βάσης, από 403 που ήταν τη Δευτέρα. Τα CDS σημείωσαν άνοδο 18 μονάδων στις 480.

Η ισπανική αγωνία συμπαρέσυρε και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου να ενισχύεται στο 5,52% και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να φθάνει στις 381 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ανέβηκε στο 12,48% με το spread στις 1.096 μονάδες.

Προειδοποιήσεις από την ισπανική Κεντρική Τράπεζα

Το αρνητικό κλίμα βάρυνε περαιτέρω μετά τη χθεσινή δήλωση του διοικητή της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, Μιγκουέλ  Άνχελ Φερνάντεθ Ορτόνεθ, ότι οι τράπεζες της χώρας ίσως χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στην οικονομία.

«Εάν η ισπανική οικονομία ανακάμψει, τότε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής θα είναι αρκετά. Όμως, εάν η διολίσθηση της οικονομίας είναι χειρότερη από αυτήν που έχουμε εκτιμήσει, τότε καθίσταται σαφές ότι οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον στήριξη, προκειμένου να καταστούν βιώσιμες» τόνισε ο κ. Ορτόνεθ.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί εφέτος 1,7%, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει –λόγω της εφαρμοζόμενης λιτότητας– να ακολουθήσει ακόμη πιο άσχημη πορεία, την ώρα που ο νέος στόχος για το ισπανικό έλλειμμα τέθηκε από το Eurogroup στο 5,3% του ΑΕΠ..

Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει ότι το κρατικό χρέος θα ανέλθει εφέτος στο επίπεδο-ρεκόρ του 79,8% του ΑΕΠ.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Μαδρίτη ανακοίνωνε αργά το βράδυ της Δευτέρας πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος. Οι νέες περικοπές θα προέλθουν από τους τομείς υγείας και παιδείας, αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, με τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίζει ότι όλες οι περικοπές θα περιλαμβάνονται στο νέο τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της χώρας, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί εντός Απριλίου.

«Χλιαρή» υποδοχή

Από την πλευρά της, η Κομισιόν υποδέχθηκε θετικά -αλλά μάλλον χλιαρά - τον ισπανικό προϋπολογισμό για το 2012, χαρακτηρίζοντάς τον «ουσιαστικό πακέτο μέτρων». Πάντως, ο Ολιβιέ Μπέιλι, εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, έσπευσε να προσθέσει ότι η Επιτροπή αναμένει τις λεπτομέρειες σχετικά με τις περικοπές στις δαπάνες των περιφερειών της Ισπανίας αλλά και αυτές του συστήματος υγείας, πριν «εκδώσει» την τελική της άποψη για τον προϋπολογισμό.

Λάθος η τακτική της ΕΕ

Η μεγάλη ανησυχία έγκειται στο ότι, αν καταρρεύσει η Ισπανία, θα συμπαρασύρει την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν θα μπορέσει να αντέξει. Η Ισπανία δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση χωρίς περισσότερη βοήθεια από τους εταίρους της. Γι’ αυτό, συμφέρον της Ευρώπης είναι να επιτρέψει στην κυβέρνηση της χώρας να ακολουθήσει ηπιότερο δρόμο δημοσιονομικής προσαρμογής και να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν βήματα σε ευρωπαϊκή κλίμακα: η Γερμανία να υιοθετήσει μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και η ΕΚΤ πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, αναλαμβάνοντας παράλληλα και τον ρόλο του δανειστή ύστατης ανάγκης.        Ισπανία: 4,75 εκατ. άνεργοι

Αντιθέτως, η ΕΕ ζητά από τη Μαδρίτη την πιο σκληρή λιτότητα από κάθε άλλη χώρα. Εάν η Ένωση «καθίσει στην άκρη» και αφήσει την Ισπανία να παγιδευτεί, τότε η κατάσταση που θα δει μπροστά της θα κάνει την ελληνική κρίση να μοιάζει παιχνιδάκι. 
Προσκυνώ. 
 

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Μηνύματα
8.757
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
λοιπόν....
το πράμα βαίνει προς ευρωπαικό εμφύλιο.
οι φρίτσηδες κατάφεραν να φέρουν την ευρώπη σε κατάσταση εμφυλίου με την απίστευτα γελοία εμμονή τους να μην τυπώνουν χρήμα.
λογικά, και τηρουμένων των αναλογιών της ελληνικής κρίσης βαίνουμε προς επανεθνικοποίηση και ανεξαρτητοποιήσεις αποχωρήσιες κρατών.
οι φρίτσηδες αποδεικνύουν ιστορικά για άλλη μια φορά ότι η ευαισθησία που έδειξαν οι λοιποί επιτρεποντάς τους να ενωθούν ξανά, ήταν τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό ολίσθημα.
για άλλη μια φορά ένας παρανοικά πειθαρχημένος λαός με εμμονές σε επίπεδο ψύχωσης οδηγεί μια ολόκληρη ήπειρο σε διχασμό και αποσταθεροποίηση.

Πολιτικός και κοινωνικός αυτισμός λέγεται αυτό.
 

streetwalker

Μέλος
Εγγρ.
16 Μαρ 2007
Μηνύματα
8.757
Κριτικές
3
Like
201
Πόντοι
66
«Το πιο ηλίθιο οικονομικό πείραμα στη σύγχρονη ιστορία»

Η Ευρώπη χρωστά μια «συγγνώμη» στην Ελλάδα, που πληρώνει το τίμημα για «το πιο ηλίθιο οικονομικό πείραμα στη σύγχρονη ιστορία», αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Independent.

Με σαφώς επικριτική διάθεση έναντι των Ευρωπαίων ταγών της Ελλάδας, η βρετανική εφημερίδα παρατηρεί και εντοπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τα μέτρα της άγριας λιτότητας.

«Το μαρτύριο είναι ορατό παντού. Δεν μπορείς να φας το μεσημεριανό σου σε ένα καφέ, χωρίς οι ζητιάνοι να συρρέουν γύρω σου, οι άστεγοι να μαζεύονται σχεδόν σε κάθε γωνία του δρόμου…» παρατηρεί ο αρθογράφος, μην ξεχνώντας να κάνει αναφορά και στην αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου Δημήτρη Χριστούλα.

Όλα αυτά, η εφημερίδα τα αποδίδει στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, για να καταλήξει: «Τι χρωστάμε στον ελληνικό λαό; Συμπόνια, αλληλεγγύη και υποστήριξη και μία συγγνώμη επίσης, εάν κάνουμε εκστρατείες υπέρ του ευρώ. Ακριβώς στο κατώφλι μας στην Ευρώπη, η χώρα που γέννησε την ήπειρο πληρώνει το τίμημα του πιο ηλίθιου οικονομικού πειράματος στη σύγχρονη ιστορία».

 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.725
Πόντοι
1.306

ΥΓ. Σαν ας πούμε παραλειπόμενο της εκλογής στην προεδρία, είναι ότι πέραν του ότι η επιλογή έγινε κατά παράβαση της επετηρίδας (δηλαδή προσπερνώντας 2-3 αρχαιότερους και με περισσότερα προσόντα), η πλευρά του κυκλαμίνου είχε να αντιμετωπίσει και έτερο πασόκο υποψήφιο, τότε σύμβουλο του ΥΠΕΚΑ, το οποίον υποστήριζε στο υπουργικό η Μπιρμπίλω και η Κατσέλη. Υπέρ του κυκλαμίνου συντάχθηκε ο μαζί τα φάγαμε, με το επιχείρημα ότι ο γεωργακόπουλος ξέρει.... αγγλικά...

δηλαδή αν η πρώτη σύμβαση είχε την θετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ σύμφωνα με τον τύπο θα ήταν κατά την γνώμη σας μιά χαρά??

και αν ναι προς τι οι φωνασκίες ορισμένων στην περίπτωση του Βατοπεδίου? θετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ είχε και μάλιστα από όλο το σώμα...
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom