Μου αρκεί. Επί της ουσίας λοιπόν, δεν μπορείς να μιλάς για βεβαιότητα για κάτι το οποίο δεν έχεις ζήσει. Στην πόλη του Οδυσσέα τυγχάνει να έχω πάει αρκετές φορές (έχω και φίλους εκεί), αν και με μεγαλύτερη συχνότητα την δεκαετία του 90 (μάλιστα αν θυμάμαι καλά δεν είχε απευθείας πτήση αλλά πήγαινες μέσω Ρώμης). Η ποιότητα της ζωής δεν διαφέρει ουσιαστικά από την Αθήνα, απλά είναι πιο παλιά πόλη, με καλοδιατηρημένες παραδοσιακές συνοικίες (όπως η Αλφάμα). Το να κρίνεις από παλαιά κτήρια ή τραμ δεν λέει και πολλά. Παλιά κτήρια έχουν όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τραμ αρκετές (ή ακόμα και το αγαπημένο σου Σαν Φραντσίσκο).
Χωρίς να έχω πλήρη άποψη, πιστεύω ότι η διαφορά μας με την Πορτογαλία πρέπει να είναι στην επαρχία.
Και ποιός μίλησε για τα κτίρια η το τραμ;
Εγώ μιλάω για την εικόνα που έχεις από τον κόσμο στους δρόμους, πως είναι ντυμένος, πως συμπεριφέρεται, από τα εστιατόρια, τα μπαρ, τις τιμές, τα καταστήματα, την τουριστική περιοχή.
Μιλάω για τα ξενοδοχεία, τα γραφεία των επιχειρήσεων, τις εντυπώσεις όταν μιλάς με επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους.
Ε, απ' όλα αυτά αποκομίζει κανένας την αίσθηση ότι η Πορτογαλία είναι κατά τι φτωχότερη από την Ελλάδα.
Προσοχή, εδώ μιλάμε για διαφορές της τάξης του 10% με 15%.
Όπως καταλαβαίνεις περπατώντας στους δρόμους του Μιλάνου, της Φλωρεντίας ή της Ρώμης ότι η Ιταλία είναι πιό πλούσια χώρα από την Ελλάδα.
Διότι εγώ την Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία χωρών την βάζω, στα PIIGS.
Δηλαδή με ποιά θα έπρεπε να την συγκρίνω; Με χώρες που προφανώς είναι πλουσιότερες ή με χώρες που καταφανώς είναι φτωχότερες;
Το ερώτημα - πρόκληση παραμένει ανοιχτό: έστω ότι η Ελλάδα δεν είναι πλούσια χώρα και είναι φτωχή. Με ποιά ακριβώς την συγκρίνεις;