UBS: Δεν φταίει μόνο η Ελλάδα
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Απριλίου 2010, 17:46
Την εκτίμηση, ότι η έλλειψη συνοχής στην Ευρωζώνη δεν αποτελεί ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας UBS, Andreas Hefert, σε συνεντεύξεις του προς τις εφημερίδες «Tribune de Geneve» και «24heures».
«Για να μην φτάσουμε εκεί όπου βρισκόμαστε σήμερα, θα έπρεπε να είχε σταματήσει αμέσως η ελληνική κρίση με μία ξεκάθαρη και δυνατή δήλωση των κυριότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από τη Γερμανία: "Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα!". Αλλά οι χώρες αυτές προτίμησαν να χαϊδέψουν το εκλογικό τους σώμα» επισημαίνει ο Hefert.
Όπως υποστηρίζει ο Ελβετός οικονομολόγος της UBS, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη είναι η ετερογένεια των μελών που τη συνιστούν. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ βλέπουμε μια συμπεριφορά του τύπου "ο καθένας για το συμφέρον του". Μπαίνουμε έτσι σε μια εποχή που το ευρώ θα βρίσκεται σε μια σχετικά μόνιμη κρίση» προσθέτει.
Σε ερώτηση αν συμφέρει τη Γερμανία να αποχωρήσει από το ευρώ, απαντά: «Η Γερμανία ωφελήθηκε τα τελευταία χρόνια από τις εξαγωγές που έκανε προς τις χώρες του Νότου. Χωρίς το ευρώ, δεν θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομία της και δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι τόσο ανταγωνιστική».
η κρίση γενικεύεται...
προφανώς η τακτική του γερμανού ο σώζων εαυτόν σωθήτω θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίνο του.
ο άγγλος ως συνήθως θα συμπράξει με τους απογόνους του τ αμερικάνια και (εάν δεν αλλάξει τροπάρι το μπλοκ των ισχυρών) το μαγαζί τέλεψε..
Πανικός στις ευρωαγορές λόγω υποβαθμίσεων
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Απριλίου 2010, 21:15
«Μαύρη Τρίτη» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή ημέρα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς γενικεύθηκαν οι φόβοι της επενδυτικής κοινότητας, ότι στην ευρωζώνη πρόκειται να διαχυθεί η κρίση με τα κρατικά εξωτερικά χρέη και προς την ιβηρική χερσόνησο.
Όλοι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν «στο κόκκινο» κατά το κλείσιμο των συνεδριάσεών τους, ως απότοκο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα και την Πορτογαλία από τον οίκο αξιολόγησης «Standard & Poor’s».
Ο πανικός στις ευρωαγορές έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις κορυφαίων οικονομικών αναλυτών αλλά και τραπεζιτών ότι «το πραγματικό πρόβλημα της ευρωζώνης είναι η ετερογένεια που ενυπάρχει στα κράτη-μέλη της καθώς και η έλλειψη αλληλεγγύης και συντονισμού των πολιτικών της».
Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με μεγάλη πτώση 2,61%, στις 5.603,91 μονάδες, ενώ σημαντικές απώλειες 2,73% σημείωσε στο κλείσιμό του και το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με το δείκτη DAX-30 να διαμορφώνεται στις 6.159,44 μονάδες.
«Βουτιά» κατά 3,82% πραγματοποίησε και ο CAC-40 στο Παρίσι, ο οποίος έκλεισε στις 3.844,60 μονάδες.