Τελεσίγραφο 22 τραπεζιτών στην κυβέρνηση
License to short”, κατά τη γνωστή φράση των ταινιών του Τζέιμς Μποντ (“license to kill”), ζητά πιεστικά για τα ελληνικά ομόλογα από την κυβέρνηση το πανίσχυρο λόμπι των 22 μεγάλων τραπεζών, που ορίζουν τις τύχες της ευρωπαϊκής πρωτογενούς αγοράς ομολόγων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η EFG Eurobank.
Την ώρα που η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων της Τράπεζας της Ελλάδος έχει «βαφτεί κόκκινη», με το spread των δεκαετών τίτλων να αγγίζει χθες τις 450 μονάδες βάσης, φθάνοντας σε επίπεδο που είχαμε να δούμε πριν από το 1999, οι τράπεζες που εκπροσωπούνται στην πανίσχυρη Ευρωπαϊκή Ένωση Διαπραγματευτών Πρωτογενούς Αγοράς Ομολόγων (EPDA) ζητούν σχεδόν τελεσιγραφικά από την κυβέρνηση, δηλαδή τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, και την Τράπεζα της Ελλάδος να τους δώσει και πάλι τη δυνατότητα ανεξέλεγκτου σορταρίσματος των ελληνικών τίτλων!
Στην EPDA μετέχουν την οποία μετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου: Barclays Capital, BNP Paribas, Calyon, Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank, Dresdner Bank, DZ Bank, EFG Eurobank Ergasias SA Bank, Goldman Sachs, Grupo Santander, HSBC, ING, J.P.Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Natixis, Nomura, Nordea Bank, Royal Bank of Scotland, Société Générale, UBS.
Από την Παρασκευή, η Ένωση που διαφεντεύει την πρωτογενή αγορά ομολόγων, καθώς τα μέλη της έχουν τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στις νέες εκδόσεις τίτλων στην Ευρώπη και διαθέτουν όλα τα προνόμια που δίνουν οι εθνικές νομοθεσίες στους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς, κινήθηκε δυναμικά στο παρασκήνιο, για να ανατρέψει μια απόφαση που έλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος με απελπιστική καθυστέρηση στις 8 Απριλίου, εν μέσω «αιματοχυσίας» στην αγορά ομολόγων.
Τότε, η ΤτΕ ανακοίνωσε, ότι στο εξής και μέχρι νεοτέρας, όσες τράπεζες μετέχουν στην ΗΔΑΤ θα έχουν την υποχρέωση να βρίσκουν μέσα στην ίδια ημέρα τους τίτλους που δάνεισαν σε τρίτους επενδυτές χωρίς να τους έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτό σημαίνει, ότι όσοι βασικοί διαπραγματευτές δανείζουν τίτλους που δεν τους κατέχουν, για παράδειγμα σε κερδοσκοπικά hedge funds του πελατολογίου τους, επιβαρύνονται έκτοτε με το υψηλό κόστος κάλυψης αυτών των ανοικτών θέσεων, με υποχρεωτικές δημοπρασίες repos.
Με απλά λόγια, και χωρίς τη συσκότιση που συχνά δημιουργούν οι τεχνικοί όροι της αγοράς ομολόγων, από τις 8 Απριλίου το σορτάρισμα ομολόγων από hedge funds έγινε τόσο ακριβό, που ουσιαστικά απαγορεύθηκε. Μέχρι τότε, κάθε διαχειριστής του Λονδίνου μπορούσε ανέξοδα να σορτάρει ελληνικά ομόλογα, τα οποία αργότερα θα δανειζόταν για να κλείσει τη θέση του (συχνότατα με εύκολο κέρδος) από έναν βασικό διαπραγματευτή της αγοράς. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς είχαν μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε πολύτιμους βοηθούς των κερδοσκόπων, με μεγάλα κέρδη.
Την Παρασκευή, σε μια τηλεδιάσκεψη με την ΤτΕ και τον ΟΔΔΗΧ, που αποκαλύφθηκε από το Dow Jones Newswires, οι 22 ισχυροί της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων ζήτησαν πιεστικά να ανακληθεί αυτή η απόφαση από τις ελληνικές αρχές, προβάλλοντας τον ισχυρισμό, ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η δευτερογενής αγορά και θα επιβαρυνόταν το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.
Σε μια εξέλιξη, που δείχνει ότι τέτοιες «προφητείες» εύκολα επαληθεύονται όταν οι ισχυροί τραπεζίτες «κρατούν το μαχαίρι και το πεπόνι», η χθεσινή συνεδρίαση της ΗΔΑΤ εξελίχθηκε σε μια από τις χειρότερες των τελευταίων μηνών, με άνοδο των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στο εξωφρενικό 7,6%, ποσοστό διπλάσιο της αντίστοιχης απόδοσης των 10ετών γερμανικών τίτλων, που θα έλεγε κανείς ότι υποδηλώνει άμεσο κίνδυνο πτώχευσης της χώρας!
Μπροστά στην πρόταση των τραπεζιτών, που μοιάζει να είναι από αυτές που δύσκολα μπορεί κανείς να αρνηθεί, τα στελέχη της ΤτΕ και του ΟΔΔΗΧ επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν αύριο, σε νέα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της EPDA. Για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς ομολόγων, ουσιαστικά οι ελληνικές αρχές καλούνται να επιτρέψουν το… σορτάρισμα τίτλων, χωρίς το παραμικρό κόστος για τους εμπλεκόμενους!
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές παραμένουν διχασμένες, καθώς η ΤτΕ τείνει να συμφωνήσει με το αίτημα των τραπεζιτών, ενώ στον ΟΔΔΗΧ επικρατεί έντονος προβληματισμός. Πάντως, οι τραπεζίτες φαίνονται αισιόδοξοι, ότι οι αρχές τελικά θα ικανοποιήσουν το αίτημά τους, για να συνεχισθεί κανονικά η κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα. «Ήταν μια καλή συνομιλία και προσβλέπουμε στη συνέχεια των συζητήσεων την Τετάρτη», δήλωσε την Παρασκευή στο Dow Jones ο Σάντερ Σολ, διευθυντής της EPDA…
Και η συνέχεια του παραπάνω
"Επικαλούμενες τον κίνδυνο κατάρρευσης ελληνικών τραπεζών, οι μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωπαϊκής αγοράς έχουν επιβάλει άγριο μποϊκοτάζ στο τραπεζικό σύστημα, με την απόλυτη και συντονισμένη άρνησή τους να χρηματοδοτήσουν ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα με πράξεις ρέπος ελληνικών ομολόγων.
Το ερώτημα είναι πόσο ακόμη θα αντέξουν οι ελληνικές τράπεζες αυτό τον αποκλεισμό, καθώς είναι δεδομένες οι πιέσεις στη ρευστότητά τους από τη συνεχή «αιμορραγία» των καταθέσεων και ουσιαστικά βρίσκονται απόλυτα εξαρτημένες από τη ρευστότητα που τους παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνικού χαρακτήρα (αλλά και εξόχως πολιτικές…) συνομιλίες ανάμεσα στην Ένωση των Ευρωπαίων Διαπραγματευτών Πρωτογενούς Αγοράς (European Primary Dealers Association – EPDA), την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχουν εξελιχθεί σε θρίλερ.
Το επόμενο ραντεβού για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης είναι αρκετά μακρινό (στις 14 Μαΐου) και τοποθετείται πέντε ημέρες πριν «σκάσουν» οι λήξεις χρέους ύψους 8,9 δις. ευρώ του Δημοσίου, που θα πρέπει –καλώς εχόντων των πραγμάτων- να καλυφθούν μέσω του διεθνούς μηχανισμού χρηματοδότησης από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “B”, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα μια ακραία πρόταση της EPDA, που απαρτίζεται από 22 μεγάλες τράπεζες της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, η οποία αντανακλά και την άθλια κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ακολουθώντας στην τροχιά πτώσης το Ελληνικό Δημόσιο.
Η EPDA έχει ζητήσει, προκειμένου να συνεχίσουν να δανείζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τις ελληνικές, να παρεμβάλλεται σε όλες τις συναλλαγές ως εγγυητής η Τράπεζα της Ελλάδος. Δηλαδή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ζητούν να προχωρούν σε ρέπος μόνο με την κεντρική τράπεζα της χώρας και αυτή στη συνέχεια να χρηματοδοτεί τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, μεταφέροντας με τον τρόπο αυτό στον ισολογισμό της τον πιστωτικό κίνδυνο.
Επισήμως, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν διατυπώσει αυτή την πρωτοφανή και εξωφρενική για χώρα της Ευρωζώνης πρόταση, επειδή, όπως ισχυρίζονται, θεωρούν εξαιρετικά σοβαρό τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων από ελληνικές τράπεζες αυτή την περίοδο, καθώς η κρίση στην αγορά των κρατικών ομολόγων έχει διαβρώσει την αξιοπιστία τους.
Ανεπίσημα, όμως, είναι σαφές, ότι το άγριο μποϊκοτάζ στις τράπεζες και οι απαιτήσεις για κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου από την ΤτΕ ανάγονται στην απόφαση της ΤτΕ, στις 8 Απριλίου, να ενημερώσει όλους τους παράγοντες της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), δηλαδή της ελληνικής αγοράς ομολόγων, ότι στο εξής και μέχρι νεοτέρας θα πρέπει να κλείνουν με υποχρεωτικές πράξεις ρέπος όλες οι ανοικτές θέσεις των τραπεζών στο τέλος κάθε συνεδρίασης.
Αυτό έγινε, επειδή η ΤτΕ διαπίστωσε, ότι ο αριθμός των failed orders (αποτυχημένων εντολών) στο σύστημα της ΗΔΑΤ είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς τα ελληνικά ομόλογα σορτάρονταν ανελέητα. Με την απόφασή της, η ΤτΕ υποχρεώνει τις μεγάλες τράπεζες, που δανείζουν ελληνικά ομόλογα στους «σορτάκηδες» χωρίς να τα έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, να κλείνουν τις ανοικτές θέσεις τους στο τέλος κάθε συνεδρίασης, προχωρώντας σε ρέπος με ελληνικές τράπεζες. Έμμεσα, δηλαδή, υποχρεώνονται οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να παρέχουν ρευστότητα στις ελληνικές με ρέπος επί ελληνικών ομολόγων.
Μετά την απόφαση αυτή, οι μεγάλοι ξένοι βασικοί διαπραγματευτές ομολόγων αρνούνται να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους, σε ό,τι αφορά το market making, ζητώντας πρώτα από την ΤτΕ να αναλάβει εκείνη τον πιστωτικό κίνδυνο για τα ρέπος τους με ελληνικές τράπεζες. Θεωρητικά, η ΤτΕ έχει το δικαίωμα επιβολής κυρώσεων στις τράπεζες που αρνούνται να επιτελέσουν τα θεσμοθετημένα καθήκοντα τους, για τα οποία έλαβαν από την Πολιτεία τον τίτλο του βασικού διαπραγματευτή, αλλά προφανώς η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν έχει το… στομάχι μέσα σε αυτή την κρίση να τις επιβάλει και, αντί γι’ αυτό, ανέχεται να συνεχίζεται η ταπεινωτική συζήτηση προτάσεων της EPDA.
Όσο για τις ελληνικές τράπεζες, αυτές προετοιμάζονται για άλλο ένα 20ήμερο στο… τρενάκι του τρόμου, καθώς οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, με την Γερμανία να… παίζει καθυστέρηση, εγγυώνται τη συνέχιση των ακραίων καταστάσεων στην ελληνική χρηματαγορά, ενώ και τα νεύρα των καταθετών είναι σαφές ότι έχουν αρχίσει να επηρεάζονται από την παρατεινόμενη αβεβαιότητα…"