ΜΝΗΜΟΝΙΟ=Διάλυση υπάρχοντος ελληνικού κράτους
(που ήταν μπουρδέλο ούτως ή άλλως)
και δημιουργία προηγουμένου για άλλες ευρωπαικές χώρες
με λίγα λόγια
ΜΝΗΜΟΝΙΟ=Δημιουργία Κεντρικού Ευρωπαϊκού κράτους
[size=18pt]με φτωχό νότο και πλούσιο βορρά[/size]
(Όποιος νομίζει ότι με το μνημόνιο θα φτιάξει το υπάρχον κράτος ή άσχετος είναι ή βαλτός)
του λόγου το αληθές. συρρίκνωση οικονομίας, συρρίκνωση πιστωτικών ιδρυμάτων, συρρίκνωση μισθών, συρρίκνωση ανάπτυξης,
πούτσα στον απλό μαλάκα πούτσα στον εργαζόμενο, πούτσα στην οικονομία, πούτσα στον εθνικό παραγόμενο προιόν για να ΜΗ ΧΑΣΟΥΝ ΦΡΑΓΚΟ τα μουνάκια που έκαναν τόσα χρόνια πάρτυ με το ελληνικό μπουρδέλο.
Αθήνα
Η κεφαλαιακή κατάσταση του εγχωρίου πιστωτικού συστήματος και η επάρκεια των εγγυήσεων που παρέχει το Ελληνικό Δημόσιο για τη ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών βρίσκονται αυτή την ώρα στο επίκεντρο συνεργασίας της τρόικας με τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα στις τράπεζες διαπίστωσαν πως τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις στη ρευστότητά τους, λόγω των συνεχών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου, της σημαντικής επιδείνωσης της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, της αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων από τη διατραπεζική αγορά και της συνεχούς μείωσης καταθέσεων (45 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2010 έως και τον Μάρτιο 2011).
Οι προαναφερθείσες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες συμπαρέσυραν και τις αξιολογήσεις των τραπεζών, επηρέασαν και τις αξιολογήσεις των προϊόντων που οι τράπεζες χρησιμοποιούν ως ενέχυρο για τη λήψη χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα. Για το λόγο αυτό, οι τράπεζες απαιτήθηκε να αναπληρώσουν και τη μείωση, κατά περίπου 26 δισ. ευρώ, της αξίας του συνολικού ενεχύρου (τραπεζικών ομολόγων, καλυμμένων ομολογιών, κ.ά.) που είχαν προσκομίσει στο Ευρωσύστημα για την άντληση ρευστότητας.
Μόνο από τη μείωση των καταθέσεων και της αξίας του ενεχύρου οι τράπεζες [size=18pt]απαιτήθηκε[/size], για τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα και κατά συνέπεια της οικονομίας, [size=18pt]να εξεύρουν χρηματοδότηση της τάξεως των 66 δισ. ευρώ.[/size] Αν ληφθεί επίσης υπόψη ότι το 2010 οι τράπεζες έπρεπε να αποπληρώσουν υποχρεώσεις τους που έληγαν, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, [size=18pt]απαιτήθηκε συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου 2010-Φεβρουάριου 2011 να εξεύρουν χρηματοδότηση ύψους 74 δισ. ευρώ[/size].
Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2011 το ύψος των εγγυήσεων που χρησιμοποιήθηκαν ανερχόταν σε 50 δισ. ευρώ, ενώ η λήψη χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα μέσω των εγγυήσεων αυτών έφθανε τα 35 δισ. ευρώ. [size=18pt]Αν και τα πρόσθετα 30 δισ. ευρώ εγγυήσεων που ψήφισε προ ημερών η Βουλή θα προσφέρουν «ανάσες» ρευστότητας στις τράπεζες η τρόικα θεωρεί πως δεν επαρκούν και κρίνεται αναγκαία η επέκταση των μέτρων στήριξης [/size](ειδικά εν όψει νέων υποβαθμίσεων) προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των τραπεζών χωρίς αυτές να προβούν σε απότομη απομόχλευση του ενεργητικού τους.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες [size=24pt]έχουν κληθεί από την τρόικα να βρουν εναλλακτικές πηγές άντλησης κεφαλαίων[/size], πέραν εκείνων που προσωρινά παρέχει το Ευρωσύστημα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που ανακύπτουν στο δυσμενές περιβάλλον. Τα πιστωτικά ιδρύματα κλήθηκαν εκ νέου να αναπροσαρμόσουν την επιχειρησιακή τους στρατηγική, [size=24pt]να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, να προχωρήσουν σε εσωτερική αναδιοργάνωση και να προχωρήσουν σε συνενώσεις δυνάμεων[/size].