Και για να μιλάμε συγκεκριμένα, και όχι στον αέρα, ποιος θέλει να αγοράσει ΤΙ ? και τι περιμένει να του αποφέρει?
ΞΥΠΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
Σε ιδιώτες τα ακίνητα «φιλέτα» του Ελληνικού Δημοσίου
Οι περιοχές όπου βρίσκονται κοντά στα ακίνητα «φιλέτα» του Ελληνικού Δημοσίου αλλάζουν καθοριστικά πορεία, με την εμπλοκή των ιδιωτών στην αξιοποίησή τους. Η αναπτυξιακή πορεία αφορά άμεσα στη µαρίνα Βουλιαγµένης, στις τουριστικές εγκαταστάσεις στη Σκοτίνα Πιερίας, στο χιονοδροµικό κέντρο Καϊµακτσαλάν, στην παρακείµενη Λίµνη Βεγορίτιδα και στο ακίνητο της γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» που βρίσκεται στην πλευρά του Αντιρρίου.
26.560 στρέμματα στη Β. Ελλάδα
Πέντε ακίνητα-φιλέτα, συνολικής έκτασης 26.560 στρεμμάτων, που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και ανήκουν στην περιουσία του δημοσίου, αναμένεται να αξιοποιηθούν άμεσα, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) κατά την προχθεσινή συνεδρίασή της στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα. Πρόκειται για τέσσερις εκτάσεις που βρίσκονται στους νομούς Πέλλας, Ξάνθης και Χαλκιδικής, τις οποίες διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, καθώς και για μία έκταση στον νομό Πιερίας.
Καϊµακτσαλάν και Άγιος Αθανάσιος
Αξίζει να αναφερθούμε ειδικά στα Δημόσια ακίνητα στον νομό Πέλλας, συνολικής έκτασης περίπου 18.400 στρεμμάτων. Τα σχέδια της Κτηµατικής Εταιρείας του ∆ηµοσίου προβλέπουν την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων, ναυταθλητικών εγκαταστάσεων αλλα και τη δηµιουργία πίστας προσγείωσης ελαφρών αεροπλάνων. Σύμφωνα με την ΚΕΔ, τα δύο δημόσια ακίνητα, συνδυαστικά και βάσει των ιδιαίτερων φυσικών πόρων και των δυνατοτήτων της περιοχής, προσφέρονται για μακροχρόνια μίσθωση σε επενδυτή, με στόχο τη σημαντική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εξέλιξη η οποία θα έχει προφανή άμεσα και έμμεσα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο και την τοπική κοινωνία.
Στη Χαλκιδική
Επίσης αξιόλογο είναι το Δημόσιο ακίνητο στον δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής, συνολικής επιφάνειας 94.000 τ.μ. Πρόκειται για παραλιακή έκταση στο βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Σιθωνίας. Η περιοχή παρουσιάζει υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον και έχει προσελκύσει σημαντικές τουριστικές αναπτύξεις κατά το παρελθόν. Όπως επισημαίνει η ΚΕΔ, το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών για επενδύσεις σε χρήσεις τουριστικές αλλά και παραθεριστικής κατοικίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα αναφορικά με το Δημόσιο ακίνητο στον δήμο Τορώνης Χαλκιδικής, επιφάνειας 76.000 τ.μ., πρόκειται για παραλιακή έκταση, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Σιθωνίας.
Στην Πιερία
Επιπλέον, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) έχει προκηρύξει διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της έκτασης στην Σκοτίνα Πιερίας. H έκταση, με την επωνυμία Κτήμα Σκάλα, περιλαμβάνει 427.215 τ.μ. και ακτογραμμή περίπου 750 μ. Στην έκταση υφίστανται εγκαταστάσεις κάμπιγκ. Ο διαγωνισμός αφορά την εκμίσθωση της έκτασης για 60 χρόνια. Στόχοι της ΕΤΑ για το ακίνητο είναι η ανάπτυξη ξενοδοχείου τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων και δυναμικότητας 250 κλινών και, ενδεχομένως, λοιπών υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, όπως ναυταθλητικών, συνεδριακού κέντρου και κέντρου θαλασσοθεραπείας.
Στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα
Σύμφωνα με την προχθεσινή απόφαση της ΔΕΑΑ, συνολικά 117.000 στρέμματα από την ακίνητη περιουσία του δημοσίου θα αξιοποιηθούν άμεσα. Πέραν των πέντε δημοσίων εκτάσεων που προαναφέραμε στη Β. Ελλάδα, η επιτροπή αποφάσισε να αξιοποιηθούν και τα ακόλουθα ακίνητα-φιλέτα:
α) Όλη η έκταση του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού, η οποία φθάνει τα 5.500 στρέμματα.
β) Έκταση 1.500 στρεμμάτων στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου. Η περιοχή θα παραχωρηθεί για να αναπτυχθούν τουριστικές δραστηριότητες.
γ) Η χερσόνησος-νησίδα Πρασονήσι, που βρίσκεται στην περιοχή της Ρόδου, συνολικής έκτασης 80.000 στρεμμάτων.
δ) Τρεις εκτάσεις συνολικού εμβαδού 1.126 στρεμμάτων στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας (Αντίρριο), Ηρακλείου (Γούρνες), Αργολίδας (Ερμιονίδα). Οι εκτάσεις θα παραχωρηθούν κυρίως για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων αναψυχής.
ε) Το κτήμα Καλών Νερών στον νομό Μαγνησίας, συνολικής έκτασης 152 στρεμμάτων. Θα αξιοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς.
στ) Οι αλυκές Αναβύσσου, συνολικής έκτασης 1.487,6 στρεμμάτων. Θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων.
ζ) Ο τουριστικός λιμένας Βουλιαγμένης Αττικής, έκτασης 47,1 στρεμμάτων, που προορίζεται να αξιοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς.