tomcat00
Μέλος
- Εγγρ.
- 28 Δεκ 2008
- Μηνύματα
- 2.976
- Κριτικές
- 1
- Like
- 27
- Πόντοι
- 16
Η φορολογία παρουσιάζεται σαν ο κύριος λόγος που δεν έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και για την διαφυγή Ελληνικών εταιριών στο εξωτερικό.
Δεν συμφωνώ.
Η φορολογία είναι μέρος του προβλήματος ενδεχομένως, αλλά εάν άλλα θέματα ήταν ευνοϊκά (βλέπε post str8 + άλλα), η φορολογία θα αποτελούσε μικρό θέμα.
Αυτό αποδεικνύεται με παραδείγματα.
Επαναλαμβάνω,
α) εταιρίες στην Ελλάδα ξένων συμφερόντων, δεν πλήρωναν ΠΟΤΕ φορολογία όπως οι Ελληνικές εταιρίες (θα εκπλαγείς πόσο μεγάλη είναι η διαφορά) και όμως η Ελλάδα δεν γέμισε από ξένες εταιρίες.
β) σε χώρες με φορολογία που είναι στο 150% σχεδόν της σημερινής φορολογίας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, απλούστατα επειδή άλλοι παράγοντες καθιστούν την χώρα ελκυστική.
γ) σε χώρες με μηδενική φορολογία και εντός ΕΕ (βλ. π.χ. Μάλτα) δεν γέμισε ο τόπος με πολυεθνικές.
In short, το να παρουσιάζεται η φορολογία ως ο μοναδικός και κύριος λόγος που δεν έχουμε επενδύσεις (ντόπιες ή ξένες), αποτελεί IMHO στρέβλωση της αλήθειας, και είναι αλητεία από τους διάφορους εκπροσώπους επιμελητηρίων να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο.
Άλλωστε, και για να μην πλατιάζουμε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στο διάγγελμά του πριν τις εκλογές μας εξήγησε γιατί αύξησε την φορολογία στις επιχειρήσει.
Μα είπε, ότι αναγκάστηκε να ανεβάσει την φορολογία επειδή οι Έλληνες δεν πληρώνουν τους φόρους τους!!!
Με απλά λόγια, μας είπε, ότι η κυβέρνηση, δεν ελέγχει τον μηχανισμό της (συλλογή φόρων) και για να πατσίσει την αδυναμία της, αποφάσισε να διπλασιάσει την φορολογία σε όσους πληρώνουν.
Ακόμη πιο απλά, ο πρωθυπουργός σου λέει στα μούτρα:
Επειδή είμαι ανίκανος να κοντρολάρω τον μηχανισμό ΜΟΥ, αποφάσισα σήμερα, εσένα που πληρώνεις φόρους (είτε επειδή δεν μπορείς διαφορετικά ή επειδή είσαι τυπικός, whatever) θα σου γαμήσω τον κουραδοκόφτη για να πατσίσω την χασούρα που προκύπτει από την αδυναμία μου.
Αυτό είναι ένας σοβαρός λόγος για να μην ξανασχοληθείς με το μπουρδέλο...όχι το ποσοστό της φορολογίας αυτό καθ' αυτό, αλλά γιατί προκύπτει τόσο υψηλό και επειδή κάθε τρεις και λίγο και για απαράδεκτους λόγους αλλάζει το μέγεθός του.
Και προφανώς, υπάρχουν και άλλοι λόγοι, εξίσου σημαντικοί και πιο σοβαροί από το ποσοστό της φορολογίας.
οσον αφορα την...χρεοκοπημενη επαρχια του Βαλκανικου Νοτου, η αποψη μου οτι προκειται για failed state δεν εχει αλλαξει
οσον αφορα την επιχειρηματολογια σου περι της αναγκης υπαρξης ενος ευρυτερου 'entrepreneurship-friendly' πλαισιου, προφανως κανεις δεν 8α διαφωνησει
Στο παραδειγμα της Ιρλανδιας, πχ, το pharma industry ομως εχει διαφορετικο sensitivity απο την Microsoft ή απο ενα call center της Oracle
Αυτο ηταν, και παραμενει, το προβλημα της Πορτογαλιας οπου η εκροη low tech industries στην Αν. Ευρωπη δεν μπορεσε να αντικαταστα8ει με high tech (value added) επιχειριν (και εδω ακριβως υπεισερχονται παραγοντες οπως εκπαιδευτικο συστημα, social transfer costs, παραγωγικοτητα (η Πορτογαλια πχ στο 64pc του Ευρωπαικου μο), clustering et al)
Τελος, στην Αν. Ευρωπη, οπου και δραστηριοποιουμαι τα τελευταια χρονια, η ΠΛΗΡΗΣ μηχανογραφηση (και αρα σχεδον μηδενικη διαφ8ορα) το χαμηλο φορολογικο πλαισιο (16% flat tax) αλλα το πιο σημαντικο μια αστικη ταξη in the making (ακα consumption frenzy) δημιουργουν ενα 8ετικο επενδυτικο περιβαλλον
Συνοψιζοντας, κανεις δεν ειπε οτι η φορολογια απο μονη της αποτελει τροχοπεδη για FDI στην Ελλαδα - απλως η φορολογια αποτελει την μοναδικη, κατα την γνωμη μου, παραμετρο που 1) Το κρατος ελενχει κ 2) μπορει να επηρεασει in the short run - πως μπορει το Ελληνικο κρατος, πχ, να 'ριξει' το unit labour cost ή να αυξησει την παραγωγικοτητα στην χωρα του ΠΑΜΕ της Λιανας και τ κα8ε αστειου συνδικαλιστη;
Τελος, παρ'οτι το μεγαλυτερο μερος της φορολογητεας υλης εκφευγει, δεν 8α πρεπει να απραγνωριζεται το γεγονος οτι σε μια χωρα με αποσα8ρωμενο παραγωγικο (πρωτογενη) τομεα παρεχει capital velocity στην γνωστη εξισωση (τ οποιο εν μερει αντιστα8μιζεται δυστηχως απο την απουσια ελεγκτικων μηχανισμων - βλεπε inflation)