Για οσους τρελενονται με τα σουβλακια
Σουβλάκια κοτόπουλου με πικάντικη σος από ουίσκι… σίγουρα θα τον/την ξετρελάνετε!
Για τα σουβλάκια κοτόπουλου:
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου κομμένα σε κύβους
1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε τετραγωνάκια
1/2 πράσινη πιπεριά κομμένη σε τετραγωνάκια
½ κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 καλαμάκια για σουβλάκι
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Αφήνετε τα καλαμάκια μέσα σε νερό για περίπου 5 λεπτά ώστε να μην καούν κατά το ψήσιμο. Ξεκινάτε να σουβλίζετε τα υλικά ως εξής: Ξεκινήστε με μια πράσινη πιπεριά, κοτόπουλο, κόκκινη πιπεριά και κρεμμύδι, κοτόπουλο, πράσινη πιπεριά και κρεμμύδι, κοτόπουλο κτλ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τελειώστε βάζοντας στο πάνω μέρος ένα κομμάτι πιπεριάς. Αλείψτε τα με ελάχιστο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε.
Ψήστε τα καλαμάκια σας στο φούρνο ή στην τοστιέρα γυρνώντας τα συχνά για να ψηθούν ομοιόμορφα!
Για τη σος με ουίσκι*:
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο κρεμμύδι – θα το βρείτε στα μπαχαρικά)
2 κουταλάκια του γλυκού ταμπάσκο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
2 κουταλιές της σούπας worcestershire sauce
¼ φλιτζάνι ουίσκι
¼ φλιτζάνι νερό
¾ φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
1 κύβο βοδινού
*Τα υλικά είναι για να φτιάξετε περίπου ένα φλιτζάνι σος ουίσκι. Εσείς θα χρειαστείτε περίπου 2 κουταλιές της σούπας για το σερβίρισμα. Όση περισσέψει βάλτε τη σε γυάλινο δοχείο που κλίνει καλά και διατηρείται έτσι για αρκετές μέρες στο ψυγείο. Συνοδεύει τέλεια τόσο ψητό κοτόπουλο, όσο και χοιρινό αλλά και ψητό σολωμό.
Ετοιμάστε τη σος από την προηγούμενη μέρα. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (προσοχή: θέλει συχνό ανακάτεμα ώστε να μην κολλήσει και να μην ξεχειλίσει από το σκεύος γιατί φουσκώνει). Θα χρειαστεί περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η σος.
Μπορείτε να σερβίρετε τη σος απευθείας πάνω στα σουβλάκια σας ή να την βάλετε σε πολύ μικρά μπολάκια για σος δίπλα από το πιάτο.
Συνοδέψτε το πιάτο με ψητή πατάτα: πλύνετε καλά την πατάτα με τη φλούδα, αρχικά βάλτε τη να βράσει για περίπου 20 λεπτά και συνεχίστε στο φούρνο μέχρι να την τρυπήσετε και να είναι μαλακή. Κόψτε στη μέση την πατάτα κατά μήκος και χαράξτε τη σάρκα έτσι ώστε να σχηματίσετε καρό. Βάλτε από μια κουταλιά του γλυκού μαργαρίνη light στο κάθε μισό, αλατοπιπερώστε και σερβίρετε.
Μια άλλη ιδέα είναι να συνοδέψετε το πιάτο με αρωματικό ρύζι “basmati”.