Και γιατι αμα πτωχευει το κρατος να μην μπορει να τον διωξει? με αποτελεσμα να την πληρωνουν οι συνταξιουχοι κλπ κλπ .....Και γιατι ενα χρεοκοπημένο κρατος να πληρωνει 2500 και 1500 επιπλεον συμβασιουχους της ERT οταν ολα τα ιδιωτικα καναλια στην ελλαδα μαζι εχουν 600 και το διεθνες BBC 800? και γιατι να εχουμε αναλογικα με τον πληθυσμό μας τους τριπλασιους δημοσιους υπαληλους απο τον μεσο ορο της ευρωπης? Και γιατι αν εχοτμε αναγκη απο νοσηλευτικο προσωπικο να μην μπορουμε να διωξουμε αυτους που ειναι υπεράριθμοι και να προσλαβουμε νοσοκομες ?
πτώχευσε το ελληνικό κράτος? γιατί στην εργασία υπάρχουν όροι και κανόνες και δεν μπορεί να κάνει ο κάθε εργοδότης ότι του καπνίσει όπως στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να τηρεί κάποιους κανόνες έτσι και στον δημόσιο τομέα η κάθε κυβέρνηση οφείλει να σέβεται τους εργαζόμενους του δημοσίου
όσο για το ότι έχουμε υπεράριθμους δημόσιου υπαλλήλους αυτό είναι μύθος
«Μύθος» το μεγάλο δημόσιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ Πηγή:
Ακριβώς στη μέση της λίστας με το μέγεθος του δημοσίου ανά χώρα είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, από την οποία φαίνεται ότι το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων φτάνεις το 21%. Ανάμεσα στα μέλη του ΟΟΣΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων έχει η Νορβηγία με 34% ενώ το μικρότερο το Μεξικό με 10%. Πάντω από την Ελλάδα σε μέγεθος δημόσιου τομέα είναι ακόμη η Δανία, η Τσεχία, η Ρωσία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Σλοβενία και η Ολλανδία. Μικρότερο από τη χώρα μας ποσοστό έχουν οι: Πολωνία, Βρετανία, Καναδάς, Σλοβακία, Χιλή, Γερμανία, Ισπανία, Βραζιλία και Μεξικό. Όπως αναφέρει το Economist, η έρευνα είναι βασισμένη σε στοιχεία του 2011 ενώ αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ως διαπίστωση, είναι ότι οι υπάλληλοι δημόσιοι που απασχολούνται δεν κατανέμονται με το σωστό τρόπο με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία τομέων και φορέων.
Οπως αναφέρει στο
naftemporiki.gr και ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρηστος Κόλλιας, το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος των υπαλλήλων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται. «Ο τεράστιος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αφορά σε έναν μύθο ο οποίος πλανάται ακόμη και σήμερα πάνω από την Ελλάδα. Το πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης δεν είναι ο αριθμός των υπαλλήλων, ο οποίος κινείται περίπου στον μέσο όρο των χωρών – μελών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Αντιθέτως, το πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου είναι η κατανομή αυτών των υπαλλήλων και ο ευρύτερος τρόπος λειτουργίας του» τονίζει.
Πηγή: