Νέα

bakalhs fun club

• Μέλος που άνοιξε το νήμα is0vitis
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 159
  • Εμφανίσεις 15K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

observer(1)

Ανώτερος
Εγγρ.
17 Αυγ 2007
Κριτικές
18
Like
2.060
Πόντοι
5.975
Φρονώ ότι φυσικός αντίπαλος της αισθητικης bakalh  είναι   και  ο  Ψυχάρης Ο Γιαννης -- οχι οι τωρινοι Ψυχάρηδες,,
Ο δημοτικιστής >> "πρωτέβουσα |  κλπ- με το  κορυφαίο >>>  " θαρρούσα πως βρισκόμουνε "  :2funny: :headbang:
>>

Επισκέπτης
Φρονώ ότι φυσικός αντίπαλος της αισθητικης bakalh  είναι  και  ο  Ψυχάρης Ο Γιαννης -- οχι οι τωρινοι Ψυχάρηδες,,
Ο δημοτικιστής >> "πρωτέβουσα |  κλπ- με το  κορυφαίο >>>  " θαρρούσα πως βρισκόμουνε :2funny: :headbang:
>>

Ἐγὼ χθὲς ἔμαθα ὅτι τὸ γαρύφαλλο γράφεται τώρα γαρίφαλο.

Ἐπίσης (αὐτὸ τὸ ἤξερα) ὅτι τὸ τραῖνο γράφεται τώρα τρένο.

Ἀλλὰ ἔτσι δὲν τὸ γράφει οὔτε ὁ ΟΣΕ.

cgfucker

Μέλος
Εγγρ.
14 Αυγ 2012
Κριτικές
2
Like
100
Πόντοι
16
Τώρα κατάλαβα γιατί υπάρχει αυτό fun club, μόνο που άγω δεν θα είμαι στους υποστηρικτές. Με το ζόρι έβγαλα γυμνάσιο. Και τώρα να θέλω διερμηνέα για να διαβάσω μια κριτική!!!
Γενικά όμως, πλάκα έχει. Στα αρχαία είχα 11!!! Ημουνα καλός!!!

Δεν γράφει αρχαία ο bakalhs. Απλή καθαρεύουσα χρησιμοποιεί (με αρκετά λαθάκια).

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Κριτικές
1
Like
32.292
Πόντοι
8.006
Κι ομως ΟΧΙ

Το λεξικό Μπαμπινιώτη δέχεται τον γενικό κανόνα ότι οι δάνειες λέξεις γράφονται κατά τον απλούστερο δυνατό τρόπο, ωστόσο για τα αντιδάνεια κάνει εξαίρεση, επειδή η απώτερη αρχή τους είναι ελληνική. Έτσι χαρίζει στη γλώσσα μας πλήθος απείρου κάλλους τύπους, όπως τσύμα τσύμα (διότι κύμα), τζύρος (διότι γύρος), ου μην αλλά και τζυριτζάντζουλα (επίσης γύρος), και τσηρώτο (κηρωτή) και στυφάδο (διότι τύφος) και τσαννάκι (αυτό θα το δούμε αναλυτικά παρακάτω). Το αποκορύφωμα του παραλογισμού φτάνει στη λέξη στιλ την οποία το καλό λεξικό γράφει στυλ· θα μου πείτε, κι άλλος πολύς κόσμος τη γράφει έτσι. Ναι, πράγματι. Ο παραλογισμός όμως δεν έγκειται στη γραφή, έγκειται στα επιχειρήματα με τα οποία υποστηρίζεται η γραφή στυλ. Ναι μεν αναγνωρίζει το λεξικό ότι σωστή γραφή είναι το stilus, ότι είναι λαθεμένη η ετυμολόγηση από στύλος, ότι είναι παρετυμολογία, αλλά, λέει, η καθιερωμένη γραφή με υ … υπαγορεύει να γράφεται ελληνικά το στυλ όπως και τα ξένα (γαλλ. style, αγγλ. style). Θα δείτε παρακάτω περιπτώσεις παρετυμολογίας των αρχαίων ημών προγόνων, όπως πλημμύρα, τις οποίες το καλό λεξικό διορθώνει –αλλά το στυλ, που είναι παρετυμολογία των Λατίνων, δεν το διορθώνει. Μονά ζυγά δικά μας, μήπως; (Δεν τολμώ να επισημάνω μια άλλη ασυνέπεια, δηλαδή ότι ο εστέτ και ο εστετισμός, εφόσον αντιδάνεια, θα έπρεπε κατά Μπαμπινιώτη να γράφονται αιστέτ και αιστετισμός. Μάλλον τους ξέφυγε, διότι δεν είναι περισσότερο εξωφρενικός ο αιστέτ από το τσηρώτο και τον τζύρο).

Ακόμα κι όταν η αντιδάνεια λέξη έχει περάσει από σαράντα κύματα και έχει αλλάξει τόσο ώστε να είναι σχεδόν αγνώριστη η αρχική της προέλευση, το καλό λεξικό δεν δέχεται την απλούστερη γραφή. Στο λήμμα γαρύφαλλο (που είναι αντιδάνειο, αφού το ενετικό garofalo ανάγεται στο ελλ. καρυόφυλλον) διαβάζουμε ότι προτιμάται η γραφή αυτή αντί του γαρίφαλο, παρά τα ισχυρά επιχειρήματα επειδή, αντιγράφω: θυμίζει το "ετυμολογικό ίνδαλμα" της αρχικής μορφής της λέξης. Βάλε λοιπόν δύο λάμδα σε ανάμνηση του ινδάλματος του φύλλου, που δεν υπάρχει, κι ας κινδυνεύει ο σημερινός αναγνώστης να ετυμολογήσει (και με το δίκιο του άλλωστε) τη λέξη από τον φαλλό, που είναι γαρύς ή ίσως βαρύς (ως γνωστόν, σε ορισμένα νησιώτικα ιδιώματα το γάμα και το βήτα εναλλάσσονται).

Επισκέπτης
Κι ομως ΟΧΙ

Το λεξικό Μπαμπινιώτη δέχεται τον γενικό κανόνα ότι οι δάνειες λέξεις γράφονται κατά τον απλούστερο δυνατό τρόπο, ωστόσο για τα αντιδάνεια κάνει εξαίρεση, επειδή η απώτερη αρχή τους είναι ελληνική. Έτσι χαρίζει στη γλώσσα μας πλήθος απείρου κάλλους τύπους, όπως τσύμα τσύμα (διότι κύμα), τζύρος (διότι γύρος), ου μην αλλά και τζυριτζάντζουλα (επίσης γύρος), και τσηρώτο (κηρωτή) και στυφάδο (διότι τύφος) και τσαννάκι (αυτό θα το δούμε αναλυτικά παρακάτω). Το αποκορύφωμα του παραλογισμού φτάνει στη λέξη στιλ την οποία το καλό λεξικό γράφει στυλ· θα μου πείτε, κι άλλος πολύς κόσμος τη γράφει έτσι. Ναι, πράγματι. Ο παραλογισμός όμως δεν έγκειται στη γραφή, έγκειται στα επιχειρήματα με τα οποία υποστηρίζεται η γραφή στυλ. Ναι μεν αναγνωρίζει το λεξικό ότι σωστή γραφή είναι το stilus, ότι είναι λαθεμένη η ετυμολόγηση από στύλος, ότι είναι παρετυμολογία, αλλά, λέει, η καθιερωμένη γραφή με υ … υπαγορεύει να γράφεται ελληνικά το στυλ όπως και τα ξένα (γαλλ. style, αγγλ. style). Θα δείτε παρακάτω περιπτώσεις παρετυμολογίας των αρχαίων ημών προγόνων, όπως πλημμύρα, τις οποίες το καλό λεξικό διορθώνει –αλλά το στυλ, που είναι παρετυμολογία των Λατίνων, δεν το διορθώνει. Μονά ζυγά δικά μας, μήπως; (Δεν τολμώ να επισημάνω μια άλλη ασυνέπεια, δηλαδή ότι ο εστέτ και ο εστετισμός, εφόσον αντιδάνεια, θα έπρεπε κατά Μπαμπινιώτη να γράφονται αιστέτ και αιστετισμός. Μάλλον τους ξέφυγε, διότι δεν είναι περισσότερο εξωφρενικός ο αιστέτ από το τσηρώτο και τον τζύρο).

Ακόμα κι όταν η αντιδάνεια λέξη έχει περάσει από σαράντα κύματα και έχει αλλάξει τόσο ώστε να είναι σχεδόν αγνώριστη η αρχική της προέλευση, το καλό λεξικό δεν δέχεται την απλούστερη γραφή. Στο λήμμα γαρύφαλλο (που είναι αντιδάνειο, αφού το ενετικό garofalo ανάγεται στο ελλ. καρυόφυλλον) διαβάζουμε ότι προτιμάται η γραφή αυτή αντί του γαρίφαλο, παρά τα ισχυρά επιχειρήματα επειδή, αντιγράφω: θυμίζει το "ετυμολογικό ίνδαλμα" της αρχικής μορφής της λέξης. Βάλε λοιπόν δύο λάμδα σε ανάμνηση του ινδάλματος του φύλλου, που δεν υπάρχει, κι ας κινδυνεύει ο σημερινός αναγνώστης να ετυμολογήσει (και με το δίκιο του άλλωστε) τη λέξη από τον φαλλό, που είναι γαρύς ή ίσως βαρύς (ως γνωστόν, σε ορισμένα νησιώτικα ιδιώματα το γάμα και το βήτα εναλλάσσονται).

Τὶ ὄχι, κριτικὴ γιὰ τὸ λεξικὸ Μπαμπινιώτη εἶναι αὐτὴ ποὺ ἔβαλες.

Ἐγὼ σοῦ ἔβαλα τὸ λεξικὸ τοῦ ΥΠΕΠΘ, ἐπὶσημα πράγματα.

Φυσικὰ γιὰ μένα ὁτιδήποτε μετὰ τὶς ἐπάρατες ἁπλοποιήσεις τοῦ 1933 εἶναι ἀδιάφορο.

Duke Nukem

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Σεπ 2015
Like
493
Πόντοι
186
Αμα δεν ειχε καταργηθει η καθαρευουσα σημερα θα μιλουσαμε στην καθημερινοτητα στην καθαρευουσα η την δημοτικη; Στα γηπεδα σε ποια γλωσσα θα βριζαμε;

Επισκέπτης
Αμα δεν ειχε καταργηθει η καθαρευουσα σημερα θα μιλουσαμε στην καθημερινοτητα στην καθαρευουσα η την δημοτικη; Στα γηπεδα σε ποια γλωσσα θα βριζαμε;

Ψευδεπίγραφον τὸ ἐρώτημα. Κι ἐγὼ ὁμιλῶ συχνώτατα εἰς τὸ ἰδίωμα τῆς ἰδιαιτέρας μου πατρίδος, κώμης τῆς Β. Ἑλλάδος. Δὲν ἔχω ὅμως τὴν ἀπάιτησιν νὰ καταστῇ αὐτὸ ἐπίσημος γλώσσα τοῦ κράτους.

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Κριτικές
1
Like
32.292
Πόντοι
8.006
Τὶ ὄχι, κριτικὴ γιὰ τὸ λεξικὸ Μπαμπινιώτη εἶναι αὐτὴ ποὺ ἔβαλες.

Ἐγὼ σοῦ ἔβαλα τὸ λεξικὸ τοῦ ΥΠΕΠΘ, ἐπὶσημα πράγματα.

Φυσικὰ γιὰ μένα ὁτιδήποτε μετὰ τὶς ἐπάρατες ἁπλοποιήσεις τοῦ 1933 εἶναι ἀδιάφορο.
Κριτική στο λεξικο του Μπαμπινιώτη, που ΔΕΙΧΝΕΙ τι λεει το λεξικο Μπαμπινιωτη.
Εγω τασσομαι λοιπον με τον Μπαμπινιωτη. Αν εχει αδικο αυτος, εχω αδικο και εγω.
Δεχομαι να το ρισκαρω.
Ποιος εχει συνταξει το λεξικο του ΥΠΕΠΘ? Κανενας Καρανικας?

The Saint*

Τιμημένος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2010
Κριτικές
90
Like
41.127
Πόντοι
25.467
Εγω τασσομαι λοιπον με τον Μπαμπινιωτη. Αν εχει αδικο αυτος, εχω αδικο και εγω.
Δεχομαι να το ρισκαρω.
Ποιος εχει συνταξει το λεξικο του ΥΠΕΠΘ? Κανενας Καρανικας?

Μόνο μία ερώτηση:

Ο Δάσκαλος ενός οιουδήποτε δημοτικού σχολείου, σύμφωνα με ποιό λεξικό θα διδάξει και θα  διορθώσει την ορθογραφία των μαθητών του;

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Κριτικές
1
Like
32.292
Πόντοι
8.006
Eιναι εντυπωσιακο οτι καποιοι για να μου πανε κοντρα, ειναι προθυμοι να πανε ακομη και κοντρα στον Μπαμπινιωτη. Δεν με αφορα. Καλο απογευμα, παω να κανω καμια δουλεια.

The Saint*

Τιμημένος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2010
Κριτικές
90
Like
41.127
Πόντοι
25.467
Το εντυπωσιακό είναι ότι όταν στριμώχνεστε, πάντα την κάνετε με ελαφρά πηδηματάκια, προφασιζόμενος διάφορα φαιδρά που βρίσκονται μονον στο μαυαλό σας.  :)

Παρά τούτο, η πάραπάνω ερώτηση ήταν απλή, και δεν θίγει καθόλου τον Μπαμπινιώτη. Θίγει το  το πώς διδάσκεται η νέα ελληνική στα σχολεία.   :)

Επισκέπτης
Εγω τασσομαι λοιπον με τον Μπαμπινιωτη.

Κι ἐγὼ τάσσομαι μὲ τὸ λεξικὸ τῆς «Πρωΐας» τοῦ 1933.

Δὲν εἶναι αὐτὴ ἡ ἐπίσημη γλώσσα τοῦ κράτους, ὅσο και ἄν τὸ ἤθελα.

The Saint*

Τιμημένος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2010
Κριτικές
90
Like
41.127
Πόντοι
25.467
Κι ἐγὼ τάσσομαι μὲ τὸ λεξικὸ τῆς «Πρωΐας» τοῦ 1933.

Δὲν εἶναι αὐτὴ ἡ ἐπίσημη γλώσσα τοῦ κράτους, ὅσο και ἄν τὸ ἤθελα.

Για να πάτε κόντρα στον Αλεκούκο, είστε πρόθυμος να πάτε κόντρα και στον ημίθεο Μπαμπινιώτη. Δεν τον αφορά τον Αλεκούκο. Σας εύχεται καλό απόγευμα και πάει να κάνει (επιτέλους) και καμιά  δουλειά.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom