Απο καπιταλ
"Κλειδώνει" το νέο ασφαλιστικό
Της Ρούλας Σαλούρου
Σχεδόν σε όλα, ναι, αναμένεται να πει η ελληνική κυβέρνηση στους εκπροσώπους της τρόικας των δανειστών, όσον αφορά το ασφαλιστικό, όσο «σκληρό» κι αν είναι τελικά, το ποσοστό αναπλήρωσης για βασική και αναλογική σύνταξη να μην ξεπερνάει το 48% του συντάξιμου μισθού, μετά από 40 ολόκληρα χρόνια εργασίας.
Αν και ήδη, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, παράλληλα με την κοινωνία, πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν τις προωθούμενες αλλαγές να θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την κυβέρνηση, κατά τη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη, στο μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε τελικά, να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο, και μάλιστα, εί δυνατόν μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Στη χειρότερη περίπτωση, το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι, η τρόικα δίνει περιθώριο στο υπουργείο Εργασίας για νομοθετική παρέμβαση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου (τρίτο τρίμηνο του 2010).
Στον αντίποδα, δεν δίνει κανένα περιθώριο όσον αφορά σε παρεκκλίσεις από τις θέσεις που προβλέπονται ρητά στο μνημόνιο, αλλά και στις ερμηνείες που δίνει. Είναι χαρακτηριστικό πως η πρόβλεψη για «τροποποίηση του τύπου απονομής σύνταξης στο ανταποδοτικό σχήμα για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των εισφορών που καταβάλλονται και των παροχών που λαμβάνονται, με το ποσοστό συσσώρευσης να περιορίζεται σε ένα μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,2%» συνδέεται με τα 40 έτη υποχρεωτικής απασχόλησης (σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη από 37 σε 40 έτη ως το 2015) αλλά και την καταβολή της βασικής σύνταξης. Έτσι, οι εκπρόσωποι της τρόικας φθάνουν στην σκληρότερη πρόταση που έχει ακουστεί μέχρι σήμερα, η οποία δεν περιλαμβάνεται ρητά στο μνημόνιο, ερμηνεύεται όμως, ως συρραφή προτάσεων που περιέχει η δέσμευση της Ελλάδας προς τους δανειστές της και που όπως αποφασίστηκε χθες, τελικά θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Βάσει της πρότασης αυτής, το ποσοστό αναπλήρωσης για βασική και ανταποδοτική σύνταξη, δεν θα υπερβαίνει το 48%, μετά από 40 έτη εργασίας. Ακόμη και το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται, πως η πρόταση αυτή οδηγεί τις συντάξεις σε δραματικό περιορισμό, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των συνταξιούχων μετά το 2015 να οδηγηθεί σε συντάξεις κοντά στα επίπεδα της κατώτατης.
Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, έχει αποστείλει επιστολή προς τον επίτροπο Όλι Ρεν, από τον οποίο όμως, ακόμη, δεν έχει λάβει σύμφωνα με πληροφορίες, απάντηση.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ρίχνουν σημαντικό βάρος στα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, τα οποία δεν έχουν λάβει ολοκληρωμένα, καθώς υπολείπονται ακόμη μελέτες για τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ αλλά και το Δημόσιο που αναμένεται να είναι και η πιο χρονοβόρα. Όσο όμως καθυστερούν οι μελέτες από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή (σε συνεργασία με το ILO) και αμφισβητείται η αξιοπιστία των στοιχείων, τόσο δυσκολεύει η διαπραγματευτική δυνατότητα του υπουργείου Εργασίας.
Το τοπίο σχετικά με το τι τελικά αποδέχονται οι εκπρόσωποι της τρόικας και τι θα περιλαμβάνεται στο τελικό σχέδιο νόμου αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.
Τα μόνα σημεία που τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν ως προτάσεις – διατάξεις της τρόικας, τελικά όμως δεν θα περιλαμβάνονται στο τελικό σχέδιο αφορούν στις συντάξεις χηρείας και άγαμων – διαζευγμένων θυγατέρων αλλά και στην εξαίρεση ταμείων όπως των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στην ΤτΕ, από την ενοποίηση.
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου επιβεβαιώθηκε πως το τελικό σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει 15 σημεία:
1. μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2015, εισαγωγή ενός ενιαίου ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη για όλους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993
2. αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών που υπηρετούν στο δημόσιο στα 65 χρόνια, μέχρι το 2013
3. ενίσχυση της σχέσης εισφορών που καταβάλλονται και των παροχών που λαμβάνονται
4. υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου
5. περιορισμός του μέσου ετήσιου ποσοστού συσσώρευσης στο 1,2% για βασική και ανταποδοτική σύνταξη.
6. εισαγωγή ενός αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής που να αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τη συνταξιοδότηση
7. αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση από 37 σε 40 έτη, έως το 2015
8. περιορισμός της πρόσβασης στην πρόωρη συνταξιοδότηση στα 60 έτη, από την 1η Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζόμενων σε Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, και εκείνων με 40 χρόνια εισφορών
9. αναθεώρηση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων, με την εισαγωγή αυστηρότερων όρων και τακτική επανεξέταση
10. μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών κατά 6% ετησίως, για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται μεταξύ 60 και 65 ετών, με περίοδο συνεισφορών μικρότερη των 40 ετών
11. καμία ειδική μεταχείριση για όσους έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993
12. σημαντικές περικοπές της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (σε όχι περισσότερα από 10)
13. εισαγωγή ενός εγγυημένου εισοδήματος βασισμένου σε εισοδηματικά κριτήρια για τους ηλικιωμένους πάνω από τα 65
14. μείωση του αριθμού των συνταξιοδοτικών ταμείων σε 3 (χωρίς εξαιρέσεις, λένε οι επιτηρητές)
15. μείωση του ανώτατου ορίου στις συντάξεις.