αποσπασμα απο το Συνταγμα τηε ΕλλαδοςΕπειδή πολλά γράφονται εκατέρωθεν επιτρέψτε μου να παρατηρήσω την σύγχηση που επικρατει ίσώς στους περισσοτερους απο τους προλαλλήσαντες.
Το θέμα γιατί υπερισχύουν οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ το οποιο εφαρμόζει την Ευρωπαική σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ειναι απλό. Ειναι απλά θέμα ιεραρχίας των κανόνων δικαίου . Φανταστείτε το ως μια πυραμίδα όπου στην κορυφή βρίσκεται για την Ελλάδα το εθνικό Συνταγμα, από κάτω είναι ολές οι διεθνείς συνθήκες (ανάμεσα σ'αυτές η ΕΣΔΑ) και ακολούθως κάτω από αυτές οι εθνικοί κανόνες όπως οι τυπικοί νόμοι που εκδίδονται απο την ελληνική βουλη , οι κατωτερες υπουργικές αποφάσεις κ.ο.κ. Κάθε κανόνας σάυτό το σύστημα αντλεί την ισχύ του και την νομικη του εγκυρότητα, απέναντι στους κατώτερούς του λόγω του ανωτέρου κανονα στην πυραμίδα.
Στο θέμα μας τώρα: Αν η αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους προκυπτει από την ΕΣΔΑ την οποια το ΕΔΑΔ ερμηνευει προνομιακα (πάντα κατα τη διεθνή συνθηκη) , τότε αυτή υπερισχύει καλώς ή κακώς εναντι οποιουδήποτε αντιθετου εθνικού κανόνα ή ακόμα και εθίμου. Και αυτό γιατι? Διοτι ο κυρίαρχος κανόνας του ελληνικού κράτους ,δηλαδη το Σύνταγμα στο άρθρο 28 λέει πως όλες ανεξαιρετως οι διεθνείς συνθηκες υπερισχυουν έναντι ΟΛΩΝ των εθνικών κανόνων. Εφόσον το ελληνικο κράτος επικύρωσε την όποιαδηποτε συνθηκη η οποία προστατευει την τάδε μειονότητα ή τη δείνα φάλαινα κοάλα κτλ είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε. Δεν γίνεται αλλίως είτε το γουσταρει η πλειοψηφια είτε όχι . Κανείς απολύτως δεν νοιάζεται τουλάχιστον στην παρούσα προχωρημένη φάση.
Ο λαός δλδ η πλειοψηφία ερωτάται κ όντως αποφασίζει μόνο κατά το στάδιο εκλογών πριν απο μια αναθεώρηση του Συντάγματος ή όταν έχουμε αλλάγή πολιτειακου καθεστώτος ( απο τουρκοκρατία στο ελληνικο κράτος, από δικτατορία σε δημοκρατία κτλ).
Το θέμα παραχώρησης εθνικών αρμοδιοτήτων και συμμετοχής σε διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς τεθηκε κατά την μεταπολίτευση και στις επόμενες εθνικές εκλογές για την ανάδειξη των αναθεωρητικών κοινοβουλίων. Το αν τώρα κανείς απο τους πατεράδες και παππούδες μας δεν το πήρε χαμπάρι τι να πω..? Ίσως να χαν το μυαλό τους στο πως να ανεμίζουν τις μπλε και πράσινες σημαίες..
Anyway, όσοι δεν συμφωνούν με την θρησκευτικη ουδετερότητα απλά δεν μπορουν να κάνουν απολύτως τίποτα. Η πλειοψηφία ερωτήθη και αποφάσισε. Επιπλέον το καθε κράτος αναγκάζεται έμεσα να συμμορφωθεί στις όποιες αποφάσεις του ΕΔΑΔ γιατι επιδικάζονται μεγαλες αποζημιώσεις που πιστεψτε με το ελληνικό κράτος καταβάλλει . Από την συσσώρευση αυτών τελικά το κρινόμενο κράτος αναγκάζεται ν'αλλάξει τους εθνικούς κανόνες και πρακτικές γιατι απλά δεν αντέχει η οικονομία του .
Υ.Γ Πρέπει η εκπαίδευση στην Ελλάδα να χαλαρώσει λίγο με την " μαθηματικομανία" και να εισέλθει σε τέτοια ζητηματάκια πολιτειολογίας μπας και παρουμε ειδηση τι αποφασίζεται για εμάς...
ΤΜΗΜΑ Β'
Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας
ΑΡΘΡΟ 3
1. Επικρατούσα Θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού. Τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ' (29) Ιουνίου 185Ο και της Συνοδικής Πράξης της 4nς Σεπτεμβρίου 1928.
2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφραση του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.
ΑΡΘΡΟ 13
1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.
2. Κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. Η άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη.
Απο τη στιγμη που το Συνταγμα ειναι πανω απο το ΕΔΑΔ, και οριζει ρητα πως η επισημη θρησκεια ειναι η Ορθοδοξη, πως ειναι δυνατο να απαγορευεται η απεικονηση ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ?
Εννοειται πως ο καθενας εχει δικαιωμα να πιστευει οποιο θεο θελει, αυτο ομως δε σημαινει πως οι Ελληνες χριστιανοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΥΝ στους τοιχους, στις δημ. υπηρεσιες ή οπουδηποτε αλλου τα συμβολα της επισημης θρησκειας τους!