δεν μου λες συρτημιδ....εσυ που εισαι υπερμαχος της πανγκοσμιοποιησης....και το κατεχης το θεμα....ποια τα προτερηματα αυτης της καταστασης.....για αν καταλαβω κι εγω που δεν πολυκατεχω....τι θαχουμε να κερδισουμε σαν ελληνες σαν κοινωνια σαν οικονομια...διαφωτισε με σε παρακαλω...
Βασικά και για να είμαι αντικειμενικός, το κέρδος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι 100% υποκειμενική υπόθεση.
Για παράδειγμα ακόμα και αν η παγκοσμιοποίηση σου τάξει 1.000.000 ευρώ κατα κεφαλήν εισόδημα μέσο όρο, αν δεν είναι του γούστου σου και προτιμάς την εθνική σου αυτονομία (απομόνωση κατά άλλους) τότε δεν λέει τίποτα...
Όπως εγώ το βλέπω η παγκοσμιοποίηση μόνο καλά προσφέρει.
Κάπως επιγραμμάτικά έτσι... ;)
-Δες την Ελλάδα πως ήταν πριν μπει στην ΕΕ, και πως μετά!
Φυσικά δεν το κάνανε επειδή μας αγαπάνε, αγορά για προιόντα ψάχνανε...
(Σήμερα η ΕΕ έχει τον μεγαλύτερο όγκο εξαγωγών, ξεπερνάει και την Κίνα και την NAFTA)
-Πότε ήταν πιο αρμονική η συνεργασία μετάξυ διαφόρων χωρών π.χ. Γαλλίας-Γερμανίας-Αγγλίας, πότε ξανά δεν απειλήθηκε πόλεμος μεταξύ τους πάρα μόνο όταν αποφάσισαν να συνεργαστούν μεταξύ τους σε σημείου να καταργήσουν τους φραγμούς και να θέλουν πλέον να αποτελέσουν πολιτείες μιας ομόσπονδης συλλογικής ομάδας? ... φυσικά κάποιοι πάντα θα πληρώνουνε
Σε μικρότερο επίπεδο αυτό συνέβαινε και παλιότερα π.χ. τα γερμανικά κρατίδια (αν και ομοεθνή) σφάζονταν μέχρι θανάτου. Όταν η Πρωσία τα νίκησε όλα και αποφάσισε να τα συνεννώσει σε ομοσπονδία, η Γερμανία μετατράπηκε στο πιο προηγμένο κράτος του κόσμου (με εξαίρεση την οικονομία).
Σε ανώτερο επίπεδο φαντάσου αυτό που μπορεί να γίνει στο μέλλον...
-Πρόσβαση σε κάθε είδους αγαθό, γνώση, υπηρεσία...
Ποτέ πριν οι προπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, το να δεί ένας Πολυνήσιος τα αγαθά ενός παραγωγού στην Άνω Παναγίτσα ή η μελέτη ενός οικισμού της αρχαίας Σκυθίας από ένα Χιλιανό δεν ήταν τόσο εύκολη υπόθεση...
-Η ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας, η ελάττωση της παιδικής θνησιμότητας στο μισό σε σχέση με τον 17ο αιώνα, η ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς (το πρωταρχικό μεταφορικό μέσο δλδ. η ιππήλατη άμαξα είχε μ.ω.τ. 10 μίλια ανά ώρα και περιοριζότανε από γεωγραφικούς παράγοντες), τα ΜΜΕ, η ασύρματη επικοινωνία και τόσα μα τόσα άλλα είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης.
Πολύ απλά η ανθρώπινη παραγωγικότητα και τεχνολογία έχουν επιταχυνθεί με ταχύτητα φωτός.
Αυτά ... είναι αργά και νυστάζω... ;)