[size=8pt]Τα παραλές Σταύρο. Οι αλλοδαποί, κάθε Σάββατο μετά από πληρωμή,στέκονται στις ουρές των καταστημάτων της western union για να στείλουν με πολύ χαμηλό κόστος λεφτά στις χώρες τους.Καταθέσεις σε Ελληνικές τράπεζες ελάχιστοι αλλοδαποί έχουν.[/size]
Έχεις δίκιο ότι τα παραλέω, ως πρός το "στηρίζεται". Υπερβολή.
Αλλά είναι γεγονός ότι οι αλλοδαποί (οι νοικοκυραίοι αλλοδαποί, δε μιλάμε για τα ρεμάλια) ΕΧΟΥΝ καταθέσεις.
Έχω ακούσει μάλιστα ότι οι "δυναμικές" τράπεζες (τύπου Eurobank, Πειραιώς, κλπ) αναζητούν υπαλλήλους που να ξέρουν αλβανικά, και μάλιστα οι μισθοί τους (εφ όσον είναι Έλληνες πολίτες) είναι πολλαπλάσιοι των συνηθισμένων...
dstp Απάντηση #234 στις: χθες στις 13:56:10
[size=8pt]Η διαφορά των Ελλήνων μεταναστών με τους αλλοδαπούς στην Ελλάδα, είναι η εξής: Οι Έλληνες πήγαιναν νόμιμα,και οι άλλοι έρχονται παράνομα. [/size]
Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό, τουλάχιστον ως προς τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Ήταν
χιλιάδες οι παράνομοι Έλληνες μετανάστες (που πήδαγαν απ τα βαπόρια, πήγαιναν χωρίς δικαίωμα παραμονής αλλά έμεναν με διάφορους τρόπους, έμπαιναν απ τον Καναδά κλπ) και οι οποίοι τελικά νομιμοποιούνταν με τον ένα ή άλλο τρόπο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι ακόμα οι ΗΠΑ (και η Αυστραλία) ζητάνε προξενική βίζα για τους Έλληνες που θέλουν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ (γιατί δε ζητάνε π.χ. και απ τους Γάλλους ή τους Γερμανούς?).
dstp Απάντηση #229 στις: χθες στις 11:23:39
[size=8pt]Βέβαια πολλοί οι Αλβανοί έχουν αρχίσει και αγοράζουν σπίτια. Είναι δεδομένο ότι η Αλβανία, το Πακιστάν το Μπαγκλαντές κλπ ζουν από την Ελλάδα.[/size]
Αυτό είναι αλήθεια, και είναι φυσικό. Το βλέπουν και σαν επένδυση, και σαν τρόπο μείωσης των εξόδων τους, δεδομένου ότι σταματάνε να πληρώνουν νοίκι (έστω αυτό το λίγο που πληρώνουν).
Αν θέλετε την άποψή μου, η ύπαρξη αυτών των ατόμων έχει "δώσει ζωή" σε περιοχές της Αθήνας με πολυκατοικίες 30 και 40 ετών, οι οποίες έχουν αρχίσει να ρημάζουν, και οι τιμές τους θα είχαν πιάσει περίπου το μηδέν, αν δεν υπήρχε το αγοραστικό ενδιαφέρον των αλλοδαπών.
dstp Απάντηση #228 στις: χθες στις 11:21:44
[size=8pt]Επέτρεψε μου να αμφιβάλλω για τα ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 δεδομένου ότι εργάζομαι στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο, κι έχω εργαστεί και σε τράπεζα σε dealing room. Οι καταθέσεις από αλλοδαπούς είναι ελάχιστες. Εκτός αν μετράμε ως κατάθεση τις 2-3 μέρες που κάνουν "να φύγουν" τα λεφτά μέσω swift, western union, κλπ... [/size]
Δεν το είδα το ρεπορτάζ, αλλά έχω ζήσει σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, και έχω σχηματίσει μια εικόνα για το πως δουλεύει το πράμα με τους μετανάστες:
Στοιχείο 1ο: Ο μετανάστης (που έχει μετακομίσει σε μια πιό πλούσια και (συνήθως) "προοδευμένη" χώρα απο αυτή που έφυγε) προτιμάει το κομποόδεμά του να το κρατάει εκεί που είναι, παρά να το στέλνει
για αποταμίευση στην γένετειρα. Δε μιλάω για τις περιπτώσεις όπου το εδώ εισόδημα συντηρεί εξαρτώμενα μέλη στην γενέτειρα, τότε φεύγει (όσο φεύγει) κάθε μήνα. Επίσης φεύγει το χρήμα όταν πρόκειται να γίνει μια επένδυση (αγορά ακινήτου, επιχείρησης κλπ) στην γενέτειρα. Τότε ναί, το χρήμα φεύγει. Αλλά η αποταμίευση, παραμένει εδώ. Πέρα απο τον ψυχολογικό λόγο (εδώ είμαι, εδώ τα θέλω), υπάρχει και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πιστωτικό σύστημα της γενέτειρας, που όπως είπα είναι συνήθως μια χώρα φτωχότερη, με ασταθέστερη οικονομία, μεγαλύτερο πληθωρισμό, κλπ. Μην ξεχνάτε τις "πυραμίδες" που εξανέμισαν τις καταθέσεις των Αλβανών την δεκαετία του 90, και την διατήρηση
πάρα πολλών χρημάτων απο Έλληνες (κατοίκους Ελλάδος) στην Ελβετία (απο το 1950 έως και το 2000) λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στο εδώ Τραπεζικό και νομισματικό σύστημα...
Στοιχείο 2ο: Ξέρω καλά περιπτώσεις Ελλήνων μεταναστών απο αυτές τις χώρες. Μικρό ποσοστό γυρίζει (μετά τη σύνταξη) για να ζήσει και να πεθάνει εδώ. Τα συμφέροντά τους είναι εκεί, τα παιδιά τους είναι εκεί, έχουν αποξενωθεί από το εδώ περιβάλλον (και οι "εξελίξεις" τα 20-30 χρόνια που έλειψαν τους έχουν κάνει να μην αναγνωρίζουν τη χώρα που άφησαν), γιατί να γυρίσουν? ΔΕΝ γυρίζουν. Πεθαίνουν εκεί.
Με τους Αλβανούς εδώ είναι λίγο διαφορετικά τα πράματα, 1ον γιατί η χώρα τους είναι δίπλα, 2ον γιατί η ζωή εδώ δεν είναι και τόοοοοσο καλύτερη απο τη ζωή στην Αλβανία (αν είσαι ελαφρά κονομημένος στην Αλβανία περνάς ζάχαρη), και τελικά θα μας μείνουν λιγότεροι Αλβανοί εδώ απο όσοι Έλληνες έμειναν έξω, με αποτέλεσμα βέβαια να φύγουν και τα λεφτά τους.
Αλλά οι αποταμιεύσεις τους όσο είναι εδώ, θα είναι και αυτές εδώ, και μην το αμφισβητείς αυτό dstp.
Επίσης η σωστή έκφραση είναι "επίτρεψε μου" και όχι "επέτρεψε μου", αν θέλουμε να μιλάμε σωστά Ελληνικά. Η προστακτική κλίση δεν παίρνει αύξηση (sorry ε?)