Μεχρι το 1980 οποιοσδηποτε καπνιζε οπουδηποτε... Μα οπουδηποτε....
Καποιοι μυρωδιαδες (κατι σαν τους σημερινους βεγκαν) βαλανε ιδεες στον τοτε προεδρο των ΗΠΑ Τζιμι Καρτερ να στραφει κατα του καπνισματος, και αυτος ο κοπανος* τους ακουσε. Με το που αρχισε λοιπον τα πρωτα δειλα αντικαπνιστικα μετρα στραφηκανε εναντιον του οι καπνοβιομηχανιες με πρωτη πρωτη την Φιλιψ Μορις. Ο Τζιμακος το καταλαβε αλλα ηταν πλεον αργα και ηδη ειχε αρχισει ο προεκλογικος αγωνας με αντιπαλο τον καλυτερο προεδρο που ειχε ποτε η Αμερικη (μετα τον Λινκον) τον πρωην μετριο ηθοποιο Ροναλντ Ρηγκαν, ο οποιος ειχε πιασε το νοήμα και πηρε με το μερος του τους καπνοβιομηχανους, πραγμα που προσπαθησε να κανει και ο Καρτερ, αλλα δεν του βγηκε. Αποτελεσμα; Εχασε τις εκλογες. (Εξ ου και το "κοπανος") Εν τω μεταξυ το αντικαπνιστικο κινημα ειχε γινει μοδα με την γνωστη καταληξη. Εφτασε σε σημειο υστεριας με κυριους εκφραστες πρωην καπνιστες οι οποιοι ειχαν και εχουν συμπεριφορα γενιτσαρου...
Στην Ελλαδα τα πρωτα μετρα κατα του καπνισματος παρθηκαν καπου το 1979 επι υπουργιας Δοξιαδη. Τοτε σε πρωτη φαση απαγορευτηκε το καπνισμα στα αστικα λεωφορεια, και μετα επεκταθηκε στα υπεραστικα, σινεμα, κλπ κλπ κλπ..
Παντως και οι δυο πλευρες εχουν τα δικια τους. Εγω ειμαι καπνιστης αλλα φυσικα καποια πραγματα με ενοχλουνε, οπως το να βλεπω να καπνιζουν στα μπαλκονια των νοσοκομειων πχ. Αυτο δεν θα το δεις ουτε στην Ουγκαντα... Ευτυχως εδω και 2,5 χρονια καπνιζω IQOS οποτε καπνιζω οπου θελω και δεν ενοχλω κανενα. Οταν λεω οπου θελω, εννοω σε τιποτα μεγαλα ξενυχταδικα, ή σε δωματια ξενοδοχειων που ειναι μη καπνιστων, σε καμια ταβερνα, κλπ κλπ. Επειδη δεν μυριζει, δεν ενοχλει, και ο καπνος που βγαζει ειναι ελαχιστος και μαλιστα διαλυεται αμεσως, σε ελαχιστες δε περιπτωσεις που καποιο κουτσαβακι πηγε να μου την πει απλα το εχω γραψει στα παπαρια μου.