:-) Με απλά λόγια όταν κάνεις delete το λειτουργικό σβήνει απλά μια καταχώρηση στον χώρο διευθύνσεων που λέει ότι στο τάδε σημείο του δίσκου υπάρχει ένα αρχείο και ελευθερώνει αυτό το κομμάτι του δίσκου για να ξαναγραφούν δεδομένα. Άν χρησιμοποιείς κάποιο εξιδικευμένο πρόγραμμα ανάκτησης, αυτό δεν κοιτάει απλά αν έχουν σβηστεί αυτές οι διευθύνσεις αλλά πάει στον ίδιο τον δίσκο και κοιτάει κομμάτι κομμάτι μήπως υπάρχει κάποιο αναγνωρίσημο αρχείο και αν το βρεί, ξαναγράφει στον χώρο διευθύνσεων ότι από εκεί μέχρι εκεί υπάρχει αρχείο και αυτό "επανεμφανίζεται".
Η λύση αν θες να εξαφανίσεις δεδομένα είναι απλή. Χρησιμοποιείς κάποιο από αυτά τα wipe προγράμαμτα τα οποία δεν σβήνουν μόνο την διεύθυνση του αρχείου που θες να κάνεις delete, αλλά πάνε μετά και γράφουν από επάνω στον φυσικό χώρο του δίσκου που καταλάμβανε το αρχείο άσχετα δεδομένα ώστε αυτό να μην είναι ανακτήσιμο.
Αυτά ισχύουν όταν αντίπαλος σου είναι κάποιος ιδιώτης. Τώρα πλέον τα αρχεία δεν είναι ανακτήσιμα. Αν αντίπαλος σου είναι η NSA υπάρχει ένα έξτρα πρόβλημα. Οι φυσικές ιδιότητες του μέσου δεν αποθηκεύουν απλά άσσους και μηδενικά , δηλαδή η διάταξη των ατόμων του μαγνητικού δίσκου είναι "αναλογική" και υπάρχουν εργαστηριακοί τρόποι να βρεθεί κάποια προηγούμενη κατάσταση του. Εκεί τα πράγματα δηλαδή είναι ασαφή κάτα πόσο μια κυβερνητική υπηρεσία αν διαθέσει πόρους και εργαστήρια μπορεί να ανακτήσει δεδομένα. Αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος,προχωράς σε φυσική καταστροφή του δίσκου.