Στο ερώτημά σου, εξαρτάται από τις λεγόμενες ''μεταβατικές διατάξεις'' του νόμου, τι θα προβλέπουν για ιδιόγραφες που έχουν συνταχθεί πριν τη θέση σε ισχύ των μεταβολών.
Κατά τα λοιπά, μάλλον έχεις δίκιο: θα υπάρχει σύντομη προθεσμία ''ρητής'' αποδοχής, κάτι που θεωρώ ότι είναι ορθό και προάγει την ασφάλεια των συναλλαγών.
ευχαριστώ για την απάντηση. Αν μου επιτρέπεις ένα σχόλιο ως μη ειδικός φυσικά.
εσύ και ο Αναφυλαξίας το βλέπετε ως νομικοί πως πρέπει να διορθωθούν αυτά τα δύο "κενά" και υποθέτω πως έχετε δίκιο απο επιστημονικής πλευράς
πρακτικά όμως αυτά τα δύο "κενά" ή "παραθυράκια" διευκόλυναν τα κληρονομικά σε μερικές περιπτώσεις.
- η μη ύπαρξη προθεσμίας για ρητή αποδοχή σου έδινε τη δυνατότητα να κάνεις συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής στο μέλλον αν υπήρχε οικονομική δυσκολία να γίνει στο παρον
ενώ τώρα που θα μπει προθεσμία πρακτικά θα οδηγεί κάποιους να αποποιηθούν εδώ και τώρα λόγω οικονομικής δυσπραγίας ενώ στην ουσία θα ήθελαν να γίνουν κληρονόμοι.
το παραπάνω έχει συμβεί με γνωστους μου οι οποίοι είχαν κάνει την αποδοχή μετά από χρόνια που είχαν τα χρήματα να καλύψουν το σχετικό κοστος.
Φαντασου όμως αν ίσχυε ο υπο συζήτηση νόμος : θα είχαν κάνει εξ αρχής αποποίηση και το κράτος θα είχε χάσει το έστω μελλοντικό έσοδο και την ύπαρξη ιδιοκτητών για τα σχετικά ακίνητα. Και τι θα είχε κερδίσει ;
- το άλλο με τις "ιδιοχειρες" διαθήκες έδινε κάποια "ευελιξία" σε κληρονόμους σε περίπωση που δεν είχε αφήσει διαθήκη ο μακαρίτης.
πχ. πεθαίνει κάποιος και είσαι ο μόνος κληρονόμος. Αυτός ο κάποιος είχε πχ. 2 ακίνητα αλλά εσύ θέλεις μόνο το ένα για διάφορους λόγους.
Κανονικά θα έπρεπε να αποδεχθείς και τα δύο ή να αποποιηθείς και τα δύο. Ενώ με μια βολική "ιδόχειρη" διαθήκη κληρονομείς αυτό που θες και αφήνεις απ' έξω το άλλο που είναι ασυμφορο.
γενικά και έχοντας δει κληρονομικές διαδικασίες σε αρκετούς συγγενείς νομίζω πως η επιταγή της νομοθεσίας να πρέπει να αποδεχθείς ή αποποιηθείς το σύνολο μιας περιουσίας (σε περιπτωση μη ύπαρξης διαθήκης) είναι πολύ άκαμπτη και δυσλειτουργική. Δεν καταλαβαίνω γιατι να μη μπορείς να κληρονομισεις τμήμα και όχι το σύνολο.