Το Δημόσιο αποδέχεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τις δωρεές ,εκτός αν
συνεπάγονται και ΧΡΕΗ ( υποθήκες κτλ ) .
ΔΕΝ έχει δικάιωμα για άλλο λόγο να αρνηθεί δωρεά !
Ο άσχετος διευθυντής που αρνήθηκε δωρεά ( χωρίς να έχει και χρέη )
ΠΑΡΕΒΗ ΤΟ ΝΟΜΟ !
ΝΟΜΟΣ 2039/1939
.......
Άρθρο: 6 - Αποδοχαί κληρονομικών, κληροδοσιών και δωρεών προς το Δημόσιον.
1. "Πάσας τας προς το Δημόσιον καταλειπομένας κληρονομίας ως και τας υπό όρον κληροδοσίας και δωρεάς αποδέχεται ή αποποιείται ο Υπουργός των Οικονομικών, μετά σύμφωνον γνωμοδότησιν της Επιτροπής του άρθρ. 32 του Α.Ν. 2039/1939, εκτιμώσης τα συμφώνως τοις άρθρ. 10, 11 και 12 υποβαλλόμενα στοιχεία. Περίληψις της πράξεως περί αποδοχής της κληρονομίας ή υπό όρον κληροδοσίας, ή δωρεάς υπό όρον, περιλαμβάνουσα κατά το δυνατόν λεπτομερή και ακριβή περιγραφήν των περιουσιακών στοιχείων, δημοσιεύεται εις την εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πράξις αποδοχής μετά την δημοσίευσίν της έχει την κατά τας διατάξεις των άρθρ. 1956, 1962 και 1963 του Αστικού Κώδικος ισχύν και θέσιν κληρονομητηρίου υπέρ του Δημοσίου".
2. Η αποδοχή της άνευ όρου κληροδοσίας συντελείται διά μόνης της υπεισελεύσεως του κληρονόμου εις την κληρονομίαν άνευ άλλης τινός διατυπώσεως παρά του Υπουργού των Οικονομικών.
3. Το Δημόσιον δύναται ν' αποδεχθή οποτεδήποτε γενομένην προς αυτό δωρεάν μονομερώς και μετά τον θάνατον του δωρητού.
4. Δωρεαί εν ζωή προς το Δημόσιον κινητών πραγμάτων συνιστώνται και δι' ιδιωτικού εγγράφου, είναι δε έγκυροι και άνευ τοιούτου εγγράφου, εφ' όσον παρεδόθησαν τα δωρούμενα αντικείμενα.
5. Τα Συμβολαιογραφικά ή ιδιωτικά έγγραφα περί δωρεών προς το Δημόσιον συντάσσονται ατελώς.
"6. Προκειμένης κληρονομίας διατεθείσης διά διαθήκης υπέρ κοινωφελών σκοπών και βαρυνομένης διά κοινωφελών κληροδοτημάτων ή αφορισθείσης υπέρ κοινωφελών σκοπών, ή υποβαλλομένη αίτησις προς παροχήν κληρονομητηρίου κατά το άρθρ. 1956 του Α.Κ. κοινοποιείται επί ποινή απαραδέκτου αυτής, εξεταζομένου και αυτεπαγγέλτως υπό του δικαστηρίου, εις τον Υπουργόν των Οικονομικών, εφαρμοζομένων των περί δικών και προθεσμιών υπέρ του Δημοσίου διατάξεων".
Σχόλια
Η παρ. 1 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 άρθρου 3 Ν. 4154/1961. Η παρ. 6 προστέθηκε με την παρ. 2 άρθρου 3 Ν. 4154/1961.
Άρθρο: 7 - Προνόμια Δημοσίου.
1.
Το Δημόσιον θεωρείται πάντοτε αποδεχόμενον την κληρονομίαν με το ευεργέτημα της απογραφής , μη περιοριζόμενον υπό ουδεμιάς προθεσμίας προς σύνταξιν απογραφής και μη στερούμενον κατ' ουδεμίαν περίπτωσιν και δι' οιονδήποτε λόγον των πλεονεκτημάτων του εξ απογραφής κληρονόμου.
2. Το Δημόσιον δεν υποχρεούται εις παροχήν ασφαλείας δι' εκτέλεσιν του εκ κληρονομίας, κληροδοσίας ή δωρεάς βαρύνοντος αυτό όρου ως και εις πάσαν άλλην περίπτωσιν, καθ' ήν κατά τας κειμένας διατάξεις απαιτείται η παροχή ασφαλείας.