Νέα

Α.Ο.Ζ. η λύση για την έξοδο απο την οικονομική κρίση

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα rigormortis
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 1K
  • Εμφανίσεις 31K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.100
Πόντοι
20.605

Θα τα κανεις αυτα κυριε Σαμαρα μετα τις εκλογες ή θα κανεις παλι κωλοτουμπα?
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.100
Πόντοι
20.605
[size=14pt]Σαμαράς: "ΑΟΖ και στην Ελλάδα"[/size]

«Οι ώρες είναι κρίσιμες, αλλά πιστεύω ότι τα οικονομικά προβλήματα πρέπει να ενισχύουν και όχι να αμβλύνουν τον πατριωτισμό» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από την Κύπρο.
Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση από τον συμβολισμό που εκπέμπεται, αυτές τις δύσκολες ώρες και των μεγάλων προβλημάτων για την Ελλάδα, με το να βρίσκεται στην Κύπρο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου, υπέδειξε ότι «η ανάγκη δημιουργίας εθνικής συμμαχίας περνάει τα στενά πολιτικά όρια και είναι σαφές ότι η συμμαχία αυτή οικοδομείται και στον χώρο της οικονομίας». Δηλαδή, σημείωσε, αποκτά η σχέση των δύο χωρών μας μεγάλη σημασία, όπως επίσης και στρατηγικό βάθος.

Χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό αυτό που σήμερα συμβαίνει με την ΑΟΖ της Κύπρου και αυτό, όπως σημείωσε, «που μπορεί να συμβεί με την ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο».

Επίσης, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αλλαγής ψυχολογίας -που ευχόμαστε όλοι να υπάρξει και για την ελληνική οικονομία- εάν η διαδικασία αυτή προχωρήσει με την ίδια επιτυχία, όπως έγινε στην Κύπρο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην ανάληψη από την Κύπρο της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ,τονίζοντας ότι είναι γόνιμο το να δει κανείς την εμπλοκή της ίδιας της ΕΕ, ακόμη περισσότερο στο κυπριακό.

Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και δεν μπορεί να είναι λύση ετεροβαρής, παρατήρησε. «Χρειάζεται να είναι λειτουργική, βιώσιμη, με μία κυριαρχία , μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «ο φίλος πρόεδρος της ΝΔ» επέλεξε συμβολικά, σε μέρα, ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, να βρίσκεται στην Κύπρο «για να δώσει, αλλά και για να αντλήσει ελπίδα».

newsit.gr
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.100
Πόντοι
20.605
Του Σάββα Καλεντερίδη

Τις παραμονές της Άνοιξης του 2012, που αναμένεται να είναι άκρως σημαντική για την ευρύτερη περιοχή, είναι σε εξέλιξη γεγονότα και διαδικασίες που αξίζει να τα σκιαγραφήσουμε, αφού ούτως ή άλλως επηρεάζουν και θα επηρεάσουν τα ελληνικά πράγματα.

Μετά τη δρομολόγηση της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στο Οικόπεδο «Αφροδίτη», από την αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων Noble Energy, που κατά τα φαινόμενα μάλλον έχει αποδεχτεί ως τετελεσμένο η Τουρκία, η επίσκεψη Νετανιάχου στη Λευκωσία, το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, αποτελεί προάγγελο νέων εξελίξεων για το ίδιο το γεωπολιτικό καθεστώς της Κύπρου, που μέχρι τώρα επηρεάζεται δραματικά από την τουρκική κατοχή, από τις αγγλικές βάσεις και από τα δικαιώματα που απορρέουν ή υποτίθεται ότι απορρέουν για τις εγγυήτριες δυνάμεις από τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου. Και το λέμε αυτό γιατί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, εκτός του ότι θα συζητήσει το θέμα του σταθμού υγροποίησης και το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου στην ενεργοβόρα Ευρώπη, κάτι που αφορά και την Ελλάδα, είναι πολύ πιθανόν να συζητήσει την υπογραφή συμφωνίας για την εγκατάσταση πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ στην Κύπρο. Δηλαδή, με άλλα λόγια, θα ζητήσει την παραχώρηση βάσης στο έδαφος της Κύπρου, που, εκτός των άλλων, σημαίνει ανατροπή των υπαρχουσών ισορροπιών που υπάρχουν στο νησί, λόγω της τραγελαφικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την παρουσία 40 χιλιάδων στρατιωτών, του τουρκικού στρατού κατοχής, και της λειτουργίας των στρατιωτικών βάσεων που διατηρεί η Αγγλία στη Μεγαλόνησο, με δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας στο έδαφος τους, τουλάχιστον όπως ισχυρίζεται η ίδια.
Αν θα μπορούσαμε να διεισδύσουμε στη σκέψη των πολιτικών και των επιτελών που σχεδιάζουν και κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, η παρουσία των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ στο έδαφος της Κύπρου, που δεν διαθέτει δικά της πολεμικά αεροσκάφη -σημειώστε ότι Άγκυρα και Ουάσιγκτον, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια, αντιδρούν με σφοδρότητα στην εγκατάσταση ελληνικών αεροσκαφών στην Κύπρο- σε επιχειρησιακό επίπεδο θα προστατεύει τον σταθμό υγροποίησης που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο, αλλά και τον αγωγό που θα κατασκευαστεί για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω ελληνικής ΑΟΖ. Σε στρατηγικό επίπεδο, όπως θα δούμε παρακάτω, αλλάζει τις ισορροπίες!
Αφού υπογραμμίσουμε ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, η βάση που θα παραχωρηθεί, θα είναι η πρώτη μόνιμη βάση του Ισραήλ εκτός του εθνικού του εδάφους, να υπενθυμίσουμε ότι πέρα από τη συνεργασία στο θέμα της εκμετάλλευσης και μεταφοράς του φυσικού αερίου, η Κύπρος και το Ισραήλ βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου-αγωγού μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το θέμα συζητήθηκε για πρώτη φορά κατά την επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Ούζι Λαντάου (Uzi Landau) στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, αλλά και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Πραξούλας Αντωνιάδου στο Ισραήλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.
Όμως, κατά την άποψή μας το θέμα του καλωδίου, δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Ο Ισραηλινός Υπουργός, κατά τη συνάντηση εκείνη, εκτός του ότι ανέφερε ότι το έργο θα προσφέρει στήριξη στα θέματα ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών, πρόσθεσε ότι θα είναι η πρώτη διασύνδεση αυτού του είδους μεταξύ του Ισραήλ και της Ευρώπης, που σημαίνει ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο θα φθάσει μέχρι την Ελλάδα. Μάλιστα, ο Ισραηλινός αξιωματούχος συνεχίζοντας είπε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα πρόκειται να υπογράψουν ένα μνημόνιο συνεργασίας για ένα σχέδιο που προβλέπει την τοποθέτηση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου συνολικού μήκους 600 χλμ. το οποίο θα συνδέει την Κύπρο και άρα το Ισραήλ με την ηπειρωτική Ευρώπη και με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Δηλαδή, κατά τα φαινόμενα, του αγωγού φυσικού αερίου θα προηγηθεί το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, που πρέπει να διέλθει από την υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου-Καστελορίζου-Κρήτης, που αμφισβητεί και διεκδικεί η Τουρκία, προσπαθώντας να σύρει προς την πλευρά των δικών της θέσεων την Αίγυπτο, όπου την Άνοιξη εξεγερμένων, αντί του Καλοκαιριού, διαδέχεται ο βαρύς Χειμώνας του πολιτικού Ισλάμ. Και όταν λέμε προς την πλευρά των δικών της θέσεων, εννοούμε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, όπως εκφράστηκαν δια στόματος του Πρωθυπουργού της Ταγίπ Ερντογάν και του Υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ότι δηλαδή η Τουρκία αναγνωρίζει στο Καστελόριζο χωρικά ύδατα 6 ν.μ., στα οποία περιορίζεται και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του νησιού και τίποτε άλλο.
Να σημειώσουμε ότι ενώ η Αίγυπτος δέχτηκε την οριοθέτηση της δικής ΑΟΖ με την Κύπρο με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, τώρα φέρεται να κάνει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, υιοθετώντας την αρχή της ευθυδικίας, που περιορίζει την ΑΟΖ του Καστελορίζου και αποκόπτει την ενότητα και την επαφή μεταξύ των ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου.
Παράλληλα με όλα αυτά, λες και υπάρχει ένας ανώτερος στρατηγικός σχεδιασμός, η Ελλάδα, που επί δεκαετίες δεν έκανε το παραμικρό για να εκμεταλλευθεί τον υποθαλάσσιο πλούτο της, τον Αύγουστο του 2011, και ενώ η οικονομική κρίση περιόρισε δραματικά τις δυνατότητες υποστήριξης μιας τέτοιας πολιτικής με εθνικά μέσα, ψήφισε έναν νόμο, ο οποίος ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, με τον νόμο Ν. 4001/2011, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 179/22.08.2011, η Ελλάδα κατοχυρώνει το δικαίωμα εκμετάλλευσης των θαλασσίων περιοχών της. Σύμφωνα με το άρθρο 156 του ως άνω νόμου: «Ως «υποθαλάσσιες περιοχές» νοούνται ο βυθός και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ης κηρυχθεί) μέχρι την απόσταση των 200 ν.μ. από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.
Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.»
Και μάλλον ο νόμος αυτός δεν ψηφίστηκε για να μείνει στα χαρτιά, αφού, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, «το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην προκήρυξη Διεθνούς Δημόσιας Πρόσκλησης για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα. Η εν λόγω διεθνής δημόσια πρόσκληση δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2011 στην επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και ότι στο παράρτημα Α της ανωτέρω απόφασης-πρόσκλησης που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής απεικονίζεται ενδεικτικός χάρτης της προς έρευνα περιοχής, περιλαμβάνοντας τα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως αυτά προσδιορίζονται με βάση την εθνική διαπραγματευτική θέση και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».
Δηλαδή, η Ελλάδα έχει καταρτίσει χάρτη που δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στον οποίο απεικονίζεται η ελληνική ΑΟΖ με κοινό όριο μεταξύ των ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για έρευνες νοτίως της Κύπρου, που είναι το προτελευταίο βήμα πριν την εκμετάλλευση.
Αν σε όλα αυτά συμπληρώσουμε και την έγγραφη απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή κ. Στρατάκη του Υπουργού  Εξωτερικών κ. Σταύρου Δήμα ότι «η κήρυξη ΑΟΖ στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο αποτελεί ένα κυριαρχικό δικαίωμα, το οποίο η Ελλάδα θα ασκήσει στον κατάλληλο χρόνο, συνεκτιμώντας τις γενικότερες συνθήκες καθώς και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις όμορες χώρες με γνώμονα το εθνικό συμφέρον στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής μας», τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όλες οι ενέργειες που αναφέρονται στο σημείωμα αυτό, πιθανόν υπαγορεύονται από έναν ανώτερο στρατηγικό σχεδιασμό, που είναι συμβατός με τα γενικότερα συμφέροντα του Ελληνισμού. Θα ήταν δε ευχής έργον η εξέλιξή τους να συμπέσει χρονικά με την μακροχρόνια εμπλοκή της Τουρκίας σε μέτωπα όπως η Συρία, το Ιράν και το Κουρδικό. Λέτε;
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Δημοκρατία
 

Che Guevara

Μέλος
Εγγρ.
1 Οκτ 2005
Μηνύματα
370
Κριτικές
3
Like
5
Πόντοι
1
αρθρογρααααααααααααααααααααααφοι μου!!!!!!!  :jerking: θα σας βαλω και σως για να γλιστραει
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.100
Πόντοι
20.605
Αποτίμηση της επίσκεψης Α. Σαμαρά και Σ. Καργάκου

Απο Ξενή Ξενοφώντος

Λίγες μόνο ώρες μετά τη συνομολόγηση της νέας Δανειακής Σύμβασης γι' αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας και της αναχώρησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου από την Κύπρο, ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο νησί. Στις συναντήσεις του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία ο κ. Σαμαράς έθεσε επί τάπητος τα ζωτικά θέματα του Ελληνισμού, υπό τη σκιά των απειλών της Τουρκίας για την ΑΟΖ της Κύπρου και της στρατηγικής συμφωνίας μας με το Ισραήλ για συνεκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής και κατηγορηματικός, ότι απαιτείται η δημιουργία εθνικής συμμαχίας, που θα περνά τα στενά πολιτικά όρια.
Αυτή η συμμαχία, ασφαλέστατα, θα καλύπτει τον στρατιωτικό τομέα αλλά και την οικονομία, καθώς, όπως επεσήμανε, «στη σχέση μ’ ένα λαό που ανήκει στο ίδιο Έθνος αποκτά πλέον μεγάλη σημασία και το στρατηγικό βάθος αυτής της σχέσης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει σήμερα με την Κυπριακή ΑΟΖ, αυτό που μπορεί να συμβεί με την Ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο και είναι πάρα πολύ σημαντικό το μήνυμα αλλαγής ψυχολογίας, που εύχονται όλοι να υπάρξει και για την ελληνική οικονομία, εάν η διαδικασία αυτή προχωρήσει με την ίδια επιτυχία όπως αυτή της ΑΟΖ της Κύπρου.

Πέραν τούτου, ξεκαθάρισε ότι «το Κυπριακό για την Ελλάδα παραμένει κορυφαίο ζήτημα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Με δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός που θα κληθεί σύντομα να βγάλει την Ελλάδα από την άβυσσο, πιστεύουμε βαθύτατα ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία γι' ανασυγκρότηση της Ελλάδας και χάραξη μακρόπνοης εθνικής στρατηγικής για όλα τα μείζονα θέματα του Ελληνισμού.

Επείγουσες προτεραιότητες

Κορυφαία προτεραιότητά μας σε τούτες τις κρίσιμες ώρες είναι η σφυρηλάτηση, πάνω σε μόνιμη βάση, της λαϊκής - εθνικής ενότητας, ως εχέγγυο για στήριξη του πολύμορφου αγώνα γι' απελευθέρωση της Κύπρου και ανασυγκρότηση της οικονομικά αιμάσσουσας Ελλάδας. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται:

· Η ισχυροποίηση του άξονα Αθηνών - Λευκωσίας με θεμελίωση Πανεθνικού Αμυντικού Τόξου, μέσω διπλωματικών και αμυντικών συμμαχιών.
· Η συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των δύο αδελφών χωρών.
· Η δημιουργία Ενιαίου Οικονομικού - Πολιτισμικού Δόγματος.
. Η πλήρης αξιοποίηση του παράγοντα Ευρώπη και η ενεργός εμπλοκή του στη διαδικασία θωράκισης των συμφερόντων του Ελληνισμού, τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης ευρωπαϊκής γεωπολιτικής πολιτικής.

Πέραν τούτων, το ελληνικό κράτος και η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλουν να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς στην εξυγίανση του πολιτικού βίου και της δημόσιας ζωής.

Ο Σαράντος Καργάκος

Την επομένη της αναχώρησης του Α. Σαμαρά για την Αθήνα, έφθασε στο νησί ο σύγχρονος δάσκαλος του Γένους Σαράντος Καργάκος ο οποίος ανέλυσε το επίκαιρο θέμα «Ο Ελληνισμός σε κρίση - Συνταγή Απεγκλωβισμού», ενώπιον εκλεκτού ακροατηρίου που κατέκλυσε ασφυκτικά την αίθουσα «ΜΑΡΚΟΣ ΔΡΑΚΟΣ», στο μέγαρο της ΣΕΚ στη Λευκωσία.

Ο Σαράντος Καρνάκος, αυτός ο Έλληνας σοφός του 21ου αιώνα, επεξήγησε με σαφήνεια και παραστατικότητα την ωμή πραγματικότητα γύρω από τα πελώρια συμφέροντα που παίζονται στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, εκτιμώντας ότι σύντομα θα υπάρξει πολεμική ανάφλεξη με πρωταίτιο το Ιράν.

Γι’ αυτό, επισήμανε, Κύπρος και Ελλάδα έχουν ύψιστο χρέος να προετοιμαστούν καταλλήλως όχι μόνο για να βγουν αλώβητοι, αλλά και για να αποκομίσουν τα τεράστια οφέλη που θα προκύψουν.

Σε γενικές γραμμές, οι τοποθετήσεις του κ. Καργάκου ευθυγραμμίζονται με αυτές του Α. Σαμαρά, στέλλοντας ισχυρό το μήνυμα ότι σε τούτη τη σκληρή συγκυρία, ο Ελληνισμός, αν αξιοποιήσει τις σπάνιες αρετές του και τα πολλαπλά συγκριτικά γεωστρατηγικά του πλεονεκτήματα, θα κατορθώσει να σηκώσει τον σταυρό του μαρτυρίου, που αναπόφευκτα θα φέρει την πολυπόθητη ανάσταση.
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.100
Πόντοι
20.605
«Ασαφές τοπίο», «διακεκαυμένη ζώνη» και ΑΟΖ

Ν. Λυγερός

Στο θέμα της ΑΟΖ μέσω του Δικαίου της Θάλασσας με τη συμφωνία του 1982, όλα είναι ξεκάθαρα και γι’ αυτό το λόγο έχουμε πάνω από 130 χώρες που έχουν ΑΟΖ. Αν υπάρχουν δυσκολίες για τη θέσπιση της ΑΟΖ, αυτές είναι αποκλειστικά θέμα πολιτικής βούλησης και βέβαια τεχνικών γνώσεων. Οι ειδικοί του τομέα είναι ο καθηγητής Καρυώτης και ο κύριος Κασσίνης, άρα αν κάποιος έχει πρόβλημα για τα θεσμικά πλαίσια ας τους ζητήσει εξηγήσεις. Αλλά είναι απαράδεκτο να βρίσκουμε εκφράσεις που προέρχονται από τον κρατικό φορέα του τύπου «ασαφές τοπίο» και «διακεκαυμένη ζώνη» για περιοχές της θεωρητικής ελληνικής ΑΟΖ(δικιά μου σημείωση: Αυτή η άκρως ατυχής δήλωση προήλθε απο τον πασοκτζή Γ.Μανιάτη). Εδώ και χρόνια παλεύουμε όλοι μας για να εξηγήσουμε σε όλο τον ελληνικό λαό την όλη διαδικασία της θέσπισης και του καθορισμού της ΑΟΖ ενάντια βέβαια σε μία έλλειψη τεχνογνωσίας και τάσεις ραγιαδισμού. Δεν πρόκειται λοιπόν να αποδεχθούμε τέτοιες εκφράσεις που συμπίπτουν με τις τουρκικές αμφισβητήσεις. Ήδη εντοπίσαμε μια λανθασμένη προσέγγιση που αναφέρεται στην τεχνική της μονόπλευρης χρήσης της μέσης γραμμής για τον καθορισμό της ΑΟΖ, ενώ ξέρουμε ότι ο καθορισμός χρειάζεται απαραίτητα μια διμερή συμφωνία για το χώρο όπου υπάρχει επικάλυψη. Και αυτό δεν είναι μια λεπτομέρεια. Κατά συνέπεια τα διάφορα λογοπαίγνια πάνω στο θέμα δεν είναι παρά επικοινωνιακά τρικ που δεν έχουν κανένα στρατηγικό υπόβαθρο. Τώρα οι προηγούμενοι χαρακτηρισμοί όχι μόνο δεν έχουν νόημα, αλλά επιπλέον αμφισβητούν και εθνικές μας θέσεις. Ακόμα και μη ειδικοί για το θέμα της ΑΟΖ, γνωρίζουν πολύ καλά τη κατάσταση στα Δωδεκάνησα, διότι το όλο πλαίσιο καθορίζεται από τη Συνθήκη Παρισίου του 1947, η οποία βασίζεται στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμιά ασάφεια όσον αφορά στις διεθνείς υπογραφές. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε την αξία της ελληνικής ΑΟΖ ακόμα και όσον αφορά στο εμβαδόν της. Αν περιοριστούμε στο πλαίσιο της Μεσογείου και εξετάσουμε τα μεγέθη των ΑΟΖ των παράκτιων κρατών τα οποία είναι: η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Συρία, η Λιβύη, η Τυνησία, η Αλγερία και το Μαρόκο, έφτασε η ώρα να αντιληφθούμε ότι η ελληνική ΑΟΖ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ύστερα από εκείνη της Ιταλίας. Αν εξετάσουμε τώρα τις ευρωπαϊκές χώρες έχουμε τον εξής κατάλογο: η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές οι ευρωπαϊκές ΑΟΖ έχουν επιπλέον την ιδιότητα ότι στο σύνολό τους αποτελούν μια συνεκτικότητα, η οποία είναι από τα τοπολογικά χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές οι παρατηρήσεις ισχύουν βέβαια αν έχουμε ικανούς πολιτικούς έτοιμους να τις υποστηρίξουν με τις θεσμικές τους πράξεις και όχι να τις υποσκάπτουν με αναρμόδιες εκφράσεις, ειδικά τώρα που τα πολιτικά κόμματα έχουν εκδηλώσει ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ. Μία είναι η πατρίδα της και μία η ΑΟΖ της. Συνεπώς δεν πρόκειται να την ακρωτηριάσουμε για οποιονδήποτε λόγο.

 

marios51

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Δεκ 2009
Μηνύματα
17.375
Κριτικές
16
Like
198
Πόντοι
676
Εσύ φίλε δηλαδή σαν λύση τι προτείνεις;
Πορείες ως μέσο πιέσεις;
Δηλαδή το μόνο πρόβλημα είναι η πολιτική βούληση.
Τόσο προδότες είναι πια;
 

tednet

Μέλος
Εγγρ.
30 Μαρ 2011
Μηνύματα
1.522
Like
4
Πόντοι
16
Το προδότες ειναι το λιγοτερο. μπατσοι και πολιτικαντζεσ
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.100
Πόντοι
20.605
Εσύ φίλε δηλαδή σαν λύση τι προτείνεις;
Πορείες ως μέσο πιέσεις;
Δηλαδή το μόνο πρόβλημα είναι η πολιτική βούληση.
Τόσο προδότες είναι πια;
Θα έλεγα οτι δεν ειναι αμιγώς προδότες ειναι κυρίως ...χέστες και ραγιάδες.

Για να επαληθεύσεις τον χαρακτηρισμό μου , κράτησα ένα Post ένος μέλους απο το site που ένω του έδειχνα τόσες παραπομπές για τις ευνοικές συνθηκες της επικείμενης οριοθέτησης , αυτός με ανεκδιήγητη και παθολογική τουρκοφοβία ωρυόταν ότι "με τα πετρέλαια θα δυστυχήσουμε..."

Η φοβία έχει βαθιές ρίζες στον Έλληνα, όμως ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι λίγοι με όρχεις που το παλέυουν...όπως ο Καρώτης και ο Κασίνης στην Κύπρο!
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.100
Πόντοι
20.605
Κεραυνοί από ΕΛΛΙΝΥ για τις δηλώσεις του Ι. Μανιάτη περί «διακεκαυμένων ζωνών»

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ), τις δηλώσεις του υφυπουργού Ενέργειας Iωάννη Μανιάτη για το Καστελόριζο, για την ΑΟΖ και για τις «διακεκαυμένες ζώνες» οι οποίες αποτρέπουν τις ενεργειακές εταιρείες να επενδύσουν στην ελληνική ΑΟΖ στην Αν Μεσόγειο. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΛΛΙΝΥ το υπουργείο όλο αυτό το χρονικό διάστημα ακολουθεί λανθασμένο δρόμο στην προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς πόρους της χώρας. Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΛΛΙΝΥ:

«Οι σημερινές απαράδεκτες δηλώσεις του Υφυπουργού κ. Iωάννη Μανιάτη για το Καστελόριζο, για την ΑΟΖ και για «διακεκαυμένες ζώνες» δεν εκπλήσσουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ), αλλά το αναγκάζουν να πάρει θέση για τα όσα συμβαίνουν αλλά και για αυτά τα οποία προβλέπεται ότι θαακολουθήσουν στο σοβαρό θέμα της εκμετάλλευσης των Υδρογονανθράκων στην χώρα μας.

Δεν εκπλήσσουν το ΕΛΛΙΝΥ, γιατί ήδη από καιρό είχε και προφορικά και γραπτά ενημερώσει το ΥΠΕΚΑ ότι η ερασιτεχνική και πολιτικάντικη αντιμετώπισητου θέματος ακολουθούσε λανθασμένη πορεία με χαρακτηριστικά που δενσυμβαδίζουν με τη διεθνή πρακτική όπως:

. Δημιουργία πολυάριθμων επιτροπών και συμβούλων απο δήθεν ειδικούς και κυρίως - μη ειδικούς - που δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
. Διοργανώσεις forum - παρωδιών από πανεπιστημιακούς που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο και καταλήγουν να αποτελούν πρωτοτυπία σε όλη την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία.
. Επιπολαιότητα, καθυστερήσεις, λάθη και προχειρότητα στις προκηρύξεις και δημιουργία των σχετικών φακέλων των διαγωνισμών χωρίς να είναι άμεσα γνωστό το επιτελείο που τους συντάσσει.
. Ανεπίτρεπτη συνεργασία με ιδιωτική πετρελαϊκή εταιρία και κοινή χρήση των Κρατικών ερευνητικών αρχείων, που εμπεδώνουν ένα κλίμα αδιαφάνειας.
. Έλλειψη οιασδήποτε υποδομής στο ΥΠΕΚΑ για να επεξεργασθεί και να συνεργασθεί με τις ξένες εταιρίες που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν.
. Ανεπίτρεπτη επιμονή για την τάχιστη δημιουργία της ΕΔΕΥ Α.Ε με χαρακτηριστικά ΔΕΚΟ στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία με Διοικητικό Συμβούλιο διορισμένο στην πλειοψηφία του από τον ίδιο τον Υφυπουργό.
. Άρνηση συνεργασίας με έμπειρους και δοκιμασμένους επι πολλά χρόνιαεπιστήμονες του πετρελαίου.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι σίγουρο ότι στο εγγύς μέλλον θαπροκύψουν μεταξύ άλλων και οι πιο κάτω δυσκολίες:

. Αδυναμία του ΥΠΕΚΑ να αντιμετωπίσει τα αιτήματα παροχής στοιχείων αλλά και στοιχειώδους συνεργασίας με τις ξένες εταιρίες αφού οι απαιτήσεις είναι πολλές και το Υπουργείο δεν διαθέτει ειδικούς.
. Ενδεχόμενη απαξίωση αυτής της προσπάθειας της χώρας, διότι θα γίνουν εύκολα αντιληπτές από τους επενδυτές οι πρωτογενείς αδυναμίες του Υπουργείου, με αρνητικές συνέπειες για τη δημιουργία πλούτου στη χώρα μας ,το άνοιγμα της έρευνας υδρογονανθράκων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πιστεύουμε, ότι η ενεργειακή πολιτική που ακολουθείται στον τομέατης έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων είναι λανθασμένη.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μανιάτη μαζί με ανάλογες ενέργειες που πιο πάνω αναφέραμε, μας απασχολούν ιδιαίτερα και θα επανέλθουμε με περισσότεραστοιχεία σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε στην αποτροπή χειρότερωνκαταστάσεων.

Σήμερα, όμως, μας οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η παραμονή του κ. Υφυπουργού σ' αυτή τη θέση θα βλάψει τα εθνικά μας συμφέροντα.»


Για την Δ.Ε του ΕΛΛΙΝΥ

Ο Πρόεδρος
Δρ. Β. Καρκούλιας
Ο Γραμματέας
Λ. Πορτοκαλάκης, M.Sc
 

marios51

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Δεκ 2009
Μηνύματα
17.375
Κριτικές
16
Like
198
Πόντοι
676
Θα έλεγα οτι δεν ειναι αμιγώς προδότες ειναι κυρίως ...χέστες και ραγιάδες.

Για να επαληθεύσεις τον χαρακτηρισμό μου , κράτησα ένα Post ένος μέλους απο το site που ένω του έδειχνα τόσες παραπομπές για τις ευνοικές συνθηκες της επικείμενης οριοθέτησης , αυτός με ανεκδιήγητη και παθολογική τουρκοφοβία ωρυόταν ότι "με τα πετρέλαια θα δυστυχήσουμε..."

Η φοβία έχει βαθιές ρίζες στον Έλληνα, όμως ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι λίγοι με όρχεις που το παλέυουν...όπως ο Καρώτης και ο Κασίνης στην Κύπρο!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πορείες που είναι για εσωτερική κατανάλωση, δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Όπως έγινε και με την πορεία για την Μακεδονία.
Πάντως η Νιγηρία δεν έχει δει κάποιο όφελος απο το πετρέλαιο. Τουλάχιστον οι απλοί Άνθρωποι.
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.100
Πόντοι
20.605
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πορείες που είναι για εσωτερική κατανάλωση, δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Όπως έγινε και με την πορεία για την Μακεδονία.
Πάντως η Νιγηρία δεν έχει δει κάποιο όφελος απο το πετρέλαιο. Τουλάχιστον οι απλοί Άνθρωποι.
οπότε να παραδειγματιστούμε απο την Νιγηρία και να αποκηρύξουμε τα δικαιώματα μας στη θάλασσα εφόσον δεν θα δούμε κάποιο όφελος?

και να συνεχίσουμε να μιζερίαζουμε για την ανεργία και τα χαράτσια μένοντας άπραγοι ?

μήπως είμαστε απλά νοσταλγοί της ψεύτικης ευδαιμονίας των ΔΕΚΟ και του Κωστόπουλου ?

Άν οι απαντήσεις των Ελλήνων ειναι καταφατικές σ'αυτά τα ερωτήματα τότε η κατάντια μας είναι

απόλυτα δίκαιη και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν γι'αυτή , θα παραμένουμε ες αει με

την "τουρκομπαρόκ" νοοτροπία μας που έλεγε ο Χαραλαμπίδης...
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.100
Πόντοι
20.605

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Μηνύματα
21.594
Κριτικές
1
Like
306
Πόντοι
386
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πορείες που είναι για εσωτερική κατανάλωση, δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Όπως έγινε και με την πορεία για την Μακεδονία.
Πάντως η Νιγηρία δεν έχει δει κάποιο όφελος απο το πετρέλαιο. Τουλάχιστον οι απλοί Άνθρωποι.

Ναι, και?
 

kostas_thai

Μέλος
Εγγρ.
17 Μαΐ 2010
Μηνύματα
8.360
Like
4
Πόντοι
66
Χρυσή ευκαιρία να εξιλεωθούν έστω λι΄γο τα δύο μεγάλα κόματα και να κυρήξουν την ΑΟΖ μετά τις εκλογές που θα έιναι συγκυβέρνηση.αν ισχύει ότι η αμερική θέλει να κυρηξει η ελλαδα ΑΟΖ τότε πρέπει αμεσως να γινει.ακομα και αυριο το πρωι αν γινεται.αν το θελουν κια οι συντηριτικοι της αμερικης που θεωρουν την αμερικη σημαντικοτερο εταιρο τοτε να γινει αμεσως.
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.100
Πόντοι
20.605

δεν υπάρχει λογική , μόνο το ένστικτο της φοβίας που υπαγορεύει στους συνέλληνες μας, να λένε "οχι ΑΟΖ , οχι ΑΟΖ οι Ιρανοι και οι Νιγηριανοι που έχουν πετρέλαια δυστυχούνε , έξαλλου θα μας φάνε οι παντοδύναμοι Τουρκοι , οι Τούρκοι θα φάνε ακόμα και τους Εβραίους και τους Αμερικάνους" ...αστεία πράματα , πάντως κρίμα αν δεν γίνει , θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά (χαρατσια , μειώσεις , ανεργία)
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom