Νέα

Α.Ο.Ζ. η λύση για την έξοδο απο την οικονομική κρίση

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα rigormortis
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 1K
  • Εμφανίσεις 30K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
Τι ειναι η ΑΟΖ ?

Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Ναυτικού Δικαίου (1982), η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο. Εκτείνεται πέραν των εθνικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή. Η συνήθης χρήση του όρου η ΑΟΖ περιλαμβάνει τόσο τα εθνικά ύδατα, όσο και την υφαλοκρηπίδα πέραν του ορίου των 200 μιλίων.
απο Βικιπαιδεια
σσ( Στην ΑΟΖ συμπεριλαμβανεται και ο υποθαλασσιος πλουτος)

Ποια τα οφελη της ΑΟΖ?

Εκμεταλλευση  πρωτιστως του πλουτου του βυθου και του υπεδαφους (μεγαλες ποσοτητες υδρογονανθρακων , φυσικου αεριου και ορυκτων ) και δευτερευοντως αλιεια και ενεργεια
απο την επιφανεια της θαλασσας (αιολικη κτλ). Το χρηματικο οφελος δεν θα ειναι ουτε καν
συγκρισιμο με το ελληνικο χρεος , θα ειναι ασυγκριτα μεγαλο.

Γιατι ειναι απαραιτητη ΤΩΡΑ η οριοθετηση της ΑΟΖ μας ?

Γιατι να νεα μετρα και το μνημονιο ειναι μεν απαραιτητα για να εξυγειανθουν καποιες παθολογιες της ελληνικης οικονομιας αλλα οδηγουν σε ΑΔΙΕΞΟΔΟ αν δεν συνδυαστουν με καποια
αναπτυξιακη πολιτικη.

Το timing ειναι σωστο?

Ειναι απολυτα σωστο γιατι η Κυπρος ηδη εκανε ΑΟΖ με το Ισραηλ ενω η Τουρκια γαυγιζε.
Το Ισραηλ , οι ΗΠΑ και η Ρωσια ουσιαστικα μας ενθαρρυνουν προς αυτην την κατευθυνση.
Ενδεικτικα:
                        ΙΣΡΑΗΛ: Aναγνωρίζει την ελληνική ΑΟΖ - Χάρτες για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ

ΧΑΡΤΕΣ ΕΔΩΣΕ  στη δημοσιότητα το Τελ Αβίβ, στους οποίους αναγνωρίζεται ως 100% η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η οποία αποτελεί συνέχεια εκείνης της Κύπρου. Η δημοσιοποίηση αυτή γίνεται ενώ ακόμα η ΑΟΖ δεν έχει αναγνωρισθεί ούτε από την Ελλάδα λόγω της
εκκρεμότητας που υπάρχει με τη διαφωνία της χώρας μας με την Τουρκία  για την υφαλοκριπίδα στο Καστελόριζο. Οι χάρτες, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν και στην ελληνική πολιτική ηγεσία, περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.

Ο ΑΓΩΓΟΣ ΑΥΤΟΣ θα πρέπει να διασχίζει την θαλάσσια περιοχή που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στην θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου χάρις στην ύπαρξη του Καστελόριζου, της Ρώ και της Μεγίστης.

ΣΤΑ ΤΕΛΗ Απριλίου οι Ισραηλινοί θα γνωρίζουν την ποσότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν και αν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτό το κοίτασμα. Πρακτικά δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό ενεργειακό μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τις ΗΠΑ να βάζουν την εταιρεία εξόρυξης και εκμετάλλευσης!

ΣΥΖΗΤΗΣΗ για το θέμα είχαν χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκτορ Λίμπερμαν.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ της, η κυπριακή Βουλή κύρωσε ομόφωνα, την Πέμπτη, την συμφωνία με το Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο χωρών.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ, η οποία ήδη έχει κυρωθεί από το ισραηλινό κοινοβούλιο, προβλέπει την αναθεώρηση του τριεθνούς σημείου ανάλογα με τις συμφωνίες, που θα πετύχει το Ισραήλ με το Λίβανο και την Αίγυπτο, οι οποίες δεν επηρεάζουν τις κυπριακές περιοχές. Περιλαμβάνεται επίσης πρόνοια για τη διαδικασία επίλυσης διαφορών, που μπορεί να καταλήξει μέχρι και την επιδιαιτησία.


Ε τοτε γιατι καθυστερουμε?

Γιατι ειμαστε ΜΑΛΑΚΕΣ , ΡΑΓΙΑΔΕΣ  και κλαψομουνο-Τσαπανιδο-πληκτοι.

Ποιο κομμα εχει δεσμευθει οτι θα το κανει?

Ο Σαμαρας εχει πει οτι θα το κανει μολις βγει στην εξουσια.
Το ΛΑΟΣ εχει ταχθει υπερ και ο ΣΥΡΙΖΑ το ιδιο.

Το μελλον θα δειξει αν επιτελους θα κανουμε μια αποφασιστικη κινηση ή θα τσαπανιδο-κλαψομουνιαζουμε...

για μεγαλυτερη μελετη:

 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
Η αλλαγή φάσης υπάρχει. Η ΑΟΖ δεν είναι πλέον υπό αμφισβήτηση από όλους τους άλλους, αντιθέτως, θέλουν πλέον να προλάβουν τα οφέλη της ελληνικής ΑΟΖ, πριν ακόμα υπάρξει καν η θέσπισή της. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα μερικοί δικοί μας που δεν πείστηκαν από το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, φανταζόμαστε τώρα ότι οι ΑΟΖ της Αιγύπτου αλλά και της Τουρκίας θα καταφέρουν πιο αποτελεσματικά ν' αλλάξουν και τους άπιστους της ΑΟΖ. Τώρα, όσον αφορά στους υποστηρικτές της, έγινε πλέον κατανοητό απ' όλους, ότι το θέμα της ΑΟΖ έχει μια δυναμική, η οποία είναι ανεξάρτητη από τις κυβερνήσεις, αν αυτοί δεν τολμούν να πάρουν αποφάσεις, οι οποίες είναι πια απαιτήσεις για την πατρίδα μας. Το timing είναι καλό, έχουμε την τεχνογνωσία και γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα της τοποθεσίας μας μέσα στην τοποστρατηγική Μεσόγειο, κατά συνέπεια το όλο θέμα είναι πια μια πολιτική πρωτοβουλία. Μόνο που πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, διότι οι άλλοι δεν θα περιμένουν τη σειρά τους για να προσπαθήσουν να σπάσουν το μέτωπο της ελληνικής ΑΟΖ σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ. Διότι ξέρουν από την ανάλυσή τους, ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη γι' αυτούς. Η Κύπρος το κατανόησε πολύ καλά και θα περάσει σύντομα στον δεύτερο γύρο, την ώρα που οι κυβερνήσεις αναρωτιούνται ακόμα πού διεξάγεται ο αγώνας.

Ακόμα κι αν δεν παίξει η Ελλάδα το παίγνιο της Μεσογείου, όσον αφορά στην ΑΟΖ, έχει αρχίσει πραγματικά, δεν είναι πλέον θεωρητικό αλλά τρομερά πρακτικό. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμιά δικαιολογία και δεν είναι η ρητορική που θα σώσει την κατάσταση εκ των υστέρων, είναι τα στρατηγικά μας βήματα που πρέπει να εφαρμοστούν πριν περάσουμε σε τακτικό επίπεδο. Ο στόχος της θέσπισης δεν είναι ούτε περίπλοκος, ούτε πολλαπλός. Ένας είναι, δεν υπάρχει άλλη κατεύθυνση. Μία είναι η λύση και μία είναι η αποστολή. Δεν χρειάζεται να συζητάν ακόμα οι τριακόσιοι της βουλής. Έχουν όλα τα δεδομένα στα χέρια τους. Όποιο και να είναι το κόμμα, η ιδέα είναι η ίδια, διότι η Ελλάδα είναι μία. Δεν μας ενδιαφέρει καν να συμφωνήσουν, ας αφήσουν έναν άνθρωπο με ψυχή να το κάνει για όλους τους άλλους. Στην πατρίδα μας, ακόμα και οι θεσμικές αποφάσεις γίνονται από μια χούφτα ανθρώπων, διότι ο λαός πιστεύει στις αξίες και όχι στις αρχές. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, με την αξία. Η ΑΟΖ δεν είναι μια αρχή αλλά μια αξία ανεξάρτητη από κάθε πολιτικάντικη προσέγγιση. Όποιος θέλει να επωφεληθεί της ύπαρξης της ΑΟΖ, ας το κάνει, οι θέσεις και η καριέρα τους μας αφήνουν αδιάφορους. Ας το κάνει για τον εαυτό του, αλλά ας το κάνει. Δεν είναι ανάγκη να μας πείσει για τις καλές προθέσεις του, αφού αξία έχει μόνο η ΑΟΖ. Δεν είναι ανάγκη να δικαιωθεί άμεσα, ας το κάνει η ιστορία μετά. Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά εύκολα. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες και τυπικότητες που όχι μόνο δεν έχουν σημασία, αλλά σε λίγο δεν θα έχουν καν νόημα. Η τοποστρατηγική Μεσόγειος υπάρχει, η σκόνη του Cantor υπάρχει στο Αιγαίο, οι κυψέλες Voronoi υπάρχουν για τα νησιά μας, ας υπάρξει λοιπόν η ΑΟΖ για την πατρίδα μας.

                                          Νικος Λυγερος
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
Ανοιχτή επιστολή Μαρκεζίνη-Καρυώτη για την ΑΟΖ


Θεόδ. Καρυώτης απευθύνουν έκκληση για άμεση απάντηση της κυβέρνησης στην πρόθεση της Αιγύπτου να αρχίσει συνομιλίες με Κύπρο και Τουρκία για το θέμα της ΑΟΖ.

Ακολουθεί όλη η επιστολή:


Προς τους Διευθυντές των εφημερίδων


Κύριε Διευθυντά,


Εδώ και αρκετό καιρό οι δύο υπογράφοντες, από κοινού και χωριστά o καθένας μας, επισημαίνουμε την ανάγκη κήρυξης και οριοθέτησης της ΑΟΖ μας, αντιμετωπιζόμενοι από τους «σοφούς» που επηρεάζουν το Υπουργείο των Εξωτερικών με δήθεν εχέφρονες συμβουλές απραξίας ή και ακόμη και με θρασεία αμφισβήτηση ως προς το αν υπάρχουν καν αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου! Σήμερα, τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να μας δικαιώσουν πλήρως, καθώς και να ενισχύσουν την πεποίθησή μας ότι ο υπάρχων πλούτος υδρογονανθράκων αποτελεί μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας τη στιγμή που όλοι οι Ευρωπαίοι «φίλοι» μας μας «μαδούν» ζωντανούς.

Η χθεσινή δήλωση της Αιγύπτου ότι σχεδιάζει να έλθει σε επαφή με την Κύπρο και την Τουρκία για να οριοθετήσουν την ΑΟΖ των τριών κρατών απαιτεί την άρδην μεταβολή της ουσιαστικής πολιτικής και διπλωματικής αδράνειας των δύο τελευταίων ετών και καθιστά αναγκαία μιαν άμεση απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Η ΑΟΖ της Αιγύπτου δεν συνορεύει με την ΑΟΖ της Τουρκίας. Η Αίγυπτος έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία μόνον εάν δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Εάν ανεχθούμε αυτή την έμμεση αναγνώριση των τουρκικών θέσεων, θα δυσχεράνουμε αφάνταστα τη μέλλουσα διαπραγματευτική μας θέση. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τη φημολογούμενη πρόθεση του Προέδρου της Κύπρου να μεταφέρει το πετρέλαιο και το αέριο της χώρας του στην Τουρκία, αντί να συνδράμει άμεσα και να συμβάλει στην περαιτέρω ενεργοποίηση των στενών σχέσεων Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, τότε ο Ελληνισμός της Ανατολικής Μεσογείου θα υπογράψει μόνος του την υποταγή του στους Νεο-Οθωμανούς.

Η σημερινή χάωδης πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να αναμένουμε μοιρολατρικά το τέλος μας.

Πρέπει, λοιπόν, όχι μόνον η κυβέρνηση της Κύπρου να αρνηθεί να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με τα άλλα δύο κράτη, αλλά και η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ να διακηρύξουν τρανταχτά την πρόθεση κοινής δράσης αμέσως μετά το πέρας των επικείμενων, ελπίζουμε, ελληνικών εκλογών.

Σε αυτή την έκκλησή μας ζητούμε την στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, καθότι εν προκειμένω δεν διακυβεύονται κομματικά αλλά εθνικά συμφέροντα υψίστης σημασίας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Βασίλειος Μαρκεζίνης, Ακαδημαϊκός
Θεόδωρος Καρυώτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
Φυσικό αέριο για 150 χρόνια στην κυπριακή ΑΟΖ

Ποσότητες φυσικού αερίου ανακάλυψε η ενεργειακή εταιρεία Noble Energy, η οποία ερευνά το "Οικόπεδο 12" (Αφροδίτη), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η κυπριακή οικονομία θα πάρει μια μεγάλη ανάσα τους επόμενους μήνες.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας εντοπίστηκαν 5 με 8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Χριστόφιας έκανε λόγο για "καλό μποναμά"
Σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν, υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια
Πρόκειται για φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια (103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα).
Το βάθος της γεώτρησης έφτασε τα 5861 μέτρα, σε βάθος νερού 1689 μέτρων. Σύμφωνα με το Sigmalive η ποσότητα αυτή μπορεί να εξασφαλίσει φυσικό αέριο που θα καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες της Κύπρου, καθώς και εξαγωγές για 150 χρόνια.
Το κέρδος για την Κύπρο με βάση το συμβόλαιο Φυσικού Αερίου θα είναι 75% ενώ εάν εξευρεθεί πετρέλαιο που είναι πολύ πιθανόν, το κέρδος θα ανέλθει στο 85%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις, ήταν μεγαλύτερες (υπολόγιζαν περίπου 12 τρισ. κυβικά πόδια), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αποθέματα δεν είναι σημαντικά.
Τι προβλέπει το συμβόλαιο
Το ερώτημα που θα πρέπει ωστόσο να απαντηθεί είναι αν θα προχωρήσει πρώτα η εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Το κόστος εξόρυξης πετρελαίου είναι περίπου 30 δολάρια το βαρέλι και με βάση της εκτιμήσεις, η τιμή πώλησής του ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Με τους πρώτους υπολογισμούς στο βυθό του Οικοπέδου 12 υπάρχουν 290 με 300 δισ. βαρέλια.
Σύμφωνα με το Sigma, η εξόρυξή του μπορεί να γίνει μέσα σε έξι μήνες και η πώλησή του άμεσα.
Η συμφωνία την οποία υπέγραψε η κυπριακή κυβέρνηση με την Noble, προβλέπει ότι η εταιρεία θα επιλέξει από που αρχίσει, από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.
Μέχρι στιγμής η Noble, δείχνει να προτιμά το φυσικό αέριο και στη συνέχεια το πετρέλαιο, καθώς το πετρέλαιο βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος.

 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
Υπεγράφη το Π.Δ. για την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων

Υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υο Προεδρικό Διάταγμα «Σύσταση της Ανώνυμης Εταιρίας, με την επωνυμία: «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ) - Κατάρτιση Καταστατικού Αυτής».

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνονται:

- Η διαχείριση, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση, των υδρογονανθράκων στις χερσαίες, υπολίμνιες και υποθαλάσσιες περιοχές, στις οποίες η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα.

- Η διαχείριση, ο έλεγχος και η παρακολούθηση, όλων των σχετικών συμβάσεων, που έχουν συναφθεί στο παρελθόν, από το Δημόσιο ή για λογαριασμό αυτού με τρίτους.

- Η διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, καθώς και ο προγραμματισμός της ανάθεσης και η επίβλεψη εργασιών διερεύνησης και αξιολόγησης του δυναμικού αυτής.

- Η διάρκεια της εταιρίας ορίζεται σε 99 έτη, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ, το οποίο καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο με μετρητά σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις.

- Για το μετοχικό κεφάλαιο, εκδίδεται μία μετοχή, ονομαστική, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία είναι αμεταβίβαστη.

- Η εταιρία διοικείται από διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ), το οποίο αποτελείται από 7 μέλη, που διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική- διοικητική τους ικανότητα και διαθέτουν γνώση και εμπειρία στον ενεργειακό τομέα και κατά προτίμηση, στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Επισημαίνεται ότι, τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων των μελών του δ.σ., σύμφωνα με το ν. 4001/2011.
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
H λυση του προβληματος (οπως την βλεπω εγω )ειναι
ψηφιζουμε το κομμα που δεσμευεται
να οριοθετησει ΑΟΖ και συνεπως να υλοποιηθει ο ενεργειακος
αξονας Ελλαδας-Κυπρου-Ισραηλ.

ΑΝ ΟΜΩΣ ΑΘΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ
ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΝ ΓΑΜΑΜΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ


ας σκεφθουμε ολοι τις κινησεις μας
 

kotobiftekos

Μέλος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2011
Μηνύματα
4.632
Like
4
Πόντοι
16
πιτρελεα χρισαφικα ζιρκονια κε ιριδιο,ποπο λεφτα θαμενααααααα
 

life97

Σπουδαίος
Εγγρ.
1 Φεβ 2007
Μηνύματα
44.793
Κριτικές
24
Like
90
Πόντοι
2.357
Αν μαs αφησουνε , καλα θαναι αλλα......
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605


Αν μαs αφησουνε , καλα θαναι αλλα......
αν μας αφησει η δειλια μας θες να πεις

κατα τ'αλλα ΗΠΑ Ρωσια Ισραηλ μας παροτρυνουν

οποτε δεν υπαρχουν δικαιολογιες στην επομενη κυβερνηση

η Κυπρος με 45% κατεχομενα εδαφη εδειξε οτι εχει μεγαλους ορχεις

εμεις τι θα δειξουμε ειναι το θεμα
 

kotobiftekos

Μέλος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2011
Μηνύματα
4.632
Like
4
Πόντοι
16
αν μας αφησει η δειλια μας θες να πεις

κατα τ'αλλα ΗΠΑ Ρωσια Ισραηλ μας παροτρυνουν

οποτε δεν υπαρχουν δικαιολογιες στην επομενη κυβερνηση

η Κυπρος με 45% κατεχομενα εδαφη εδειξε οτι εχει μεγαλους ορχεις

εμεις τι θα δειξουμε ειναι το θεμα
οτι διχνουμε παντα ...... κολο
 

life97

Σπουδαίος
Εγγρ.
1 Φεβ 2007
Μηνύματα
44.793
Κριτικές
24
Like
90
Πόντοι
2.357
αν μας αφησει η δειλια μας θες να πεις

κατα τ'αλλα ΗΠΑ Ρωσια Ισραηλ μας παροτρυνουν

οποτε δεν υπαρχουν δικαιολογιες στην επομενη κυβερνηση

η Κυπρος με 45% κατεχομενα εδαφη εδειξε οτι εχει μεγαλους ορχεις

εμεις τι θα δειξουμε ειναι το θεμα

Το θεμα ειναι να αποδειχτει αν εχουμε ηγετεs(???) με @@ρια   η @@ρια ηγετεs.....Με συγκεκριμενο χρονοδιαγραμμα , ερευνεs και αποτελεσματα
Οχι στο τελοs τηs τετραετιαs.....οπωs ειχαν μαθει τοσα χρονια.....αλλα στο ενδιαμεσο
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
Το θεμα ειναι να αποδειχτει αν εχουμε ηγετεs(???) με @@ρια  η @@ρια ηγετεs.....Με συγκεκριμενο χρονοδιαγραμμα , ερευνεs και αποτελεσματα
Οχι στο τελοs τηs τετραετιαs.....οπωs ειχαν μαθει τοσα χρονια.....αλλα στο ενδιαμεσο
συμφωνω σε ολα με μονη διαφορα
οτι ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ , ΑΛΛΑ ΑΜΕΣΑ
αν οι Εβραιοι δουν οτι αργουμε πολυ
θα συμμαχησουν με τους Αγαρηνους και τοτε
κυριολεκτικα τη γαμησαμε τη βαρκα
οτι διχνουμε παντα ...... κολο

ε τοτε αμα δειχνουμε παντα κωλο

δεν μας φταιει κανενας φιλε μου

ουτε η Γερμανια ουτε ο Παπαδημος ουτε κανενας

θα ειμαστε αξιοι της μοιρας μας αν χαθει αυτη η

ευκαιρια
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
Οριοθετείται η Ελληνική ΑΟΖ με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Έντονη κινητικότητα εκδηλώνεται αυτές τις ημέρες γύρω από τις ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβάνοντας εκτός των άλλων  και την Ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη που αν και δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί, ωστόσο έγκυρα δημοσιεύματα φέρουν την Ελληνική κυβέρνηση σύντομα να προχωράει στην οριοθέτηση της.  Τις εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν κατά κάποιο τρόπο, η σπασμωδική αντίδραση της Τουρκίας που εκτοξεύει ως συνήθως τις απειλές της προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς την Κύπρο. Ωστόσο σε αντίθετο "μήκος κύματος βρίσκονται" οι δηλώσεις του Κύπριου πρεσβευτή στο Ισραήλ κ. Δημήτρη Χατζηαργύρου ο οποίος για πρώτη φορά σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Globes Israel’s Business Arena, έκανε λόγο για τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ αλλά και της Ελλάδος...

Η Ελλάδα προχωρεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες διενέξεων με την Τουρκία, η Ελλάδα προτίθεται με τις ευλογίες Αμερικανών και Ισραηλινών να οριοθετήσει την ΑΟΖ της, μετατρέποντας τον Αιγαίο σε κλειστή Ελληνική λίμνη..

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το έγκυρο Ελληνικό περιοδικό Ντιφέντερ, η Ελλάδα με τις προτροπές Αμερικανών και Ισραηλινών  προχωρεί στη de facto ανακήρυξη, για πρώτη φορά, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε όλο το μήκος της ηπειρωτικής και νησιωτικής αιγιαλίτιδας ζώνης της.

Η κίνηση αυτή έχει άμεση σχέση με την πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις εταιρείες για την διενέργεια ερευνών και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ειδικά των κοιτασμάτων που βρέθηκαν μεταξύ Κύπρου-Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ντιφέντερ, ο νόμος θα ψηφιστεί αμέσως μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής των Ελλήνων.

Με τις εγγυήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν την Τουρκία περισσότερο ως ανταγωνιστή, παρά ως σύμμαχο στην ανατολική Μεσόγειο, το θέμα αποτελεί πραγματική βόμβα.

Η κίνηση αυτή της Ελλάδας είναι de facto ρύθμιση, έστω και αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, βασικά με την Τουρκία.

Αφορά όμως κυρίως την Ανατολική Μεσόγειο, αφού το Αιγαίο μετατρέπεται σε κλειστή ελληνική λίμνη.

Το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με το περιοδικό είναι έτοιμο.

Βέβαια, ούτε η Ελλάδα, ούτε  η Κύπρος θα προχωρούσαν σε τέτοιες κινήσεις, αν δεν υπήρχε η κάλυψη των Ηνωμένων Πολιτειών και η σύμπηξη της συμμαχίας με το Ισραήλ που και αυτή οι ΗΠΑ την επέβαλαν.  Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία να δούμε πως θα εξελιχθεί και η 1η Οκτωβρίου, όπου η Τουρκία δήλωσε ότι θα αντιδράσει με τον ενδεικνυόμενο τρόπο κατά των σκαφών της αμερικανικής Noble Energy που θα κάνει τις πρώτες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για φυσικό αέριο.

Η στρατιωτική κινητοποίηση των ισραηλινών στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που θα αρχίσουν το φθινόπωρο οι έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο και οι λυσσαλέες αντιδράσεις της Τουρκίας αιτιολογούνται από τις εκτιμήσεις που έχουν κάνει οι αμερικανοί για το τι υπάρχει σ΄ αυτή τη περιοχή,μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου: 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου!

Ο Υπουργός Υποδομών του Ισραήλ, Uzi Landau, που υπέγραψε τη συμφωνία με την Κύπρο την τελευταία βδομάδα, προειδοποίησε απαντώντας, σχετικά, ότι το Ισραήλ θα αγωνιστεί να διατηρήσει τα δικαιώματα του επί της θαλάσσης.

"Αλλά υπάρχουν σημαντικότερα ακόμα ζητήματα, που συνδέονται με τον αιώνιο εχθρό της Τουρκίας, την Ελλάδα", λέει ο Ronnie Sabel, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ.

“Η Ελλάδα έχει στην κυριαρχία της τα νησιά, κοντά στην τουρκική ακτή. Εάν όλα αυτά τα νησιά απαιτήσουν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, υπάρχει πρόβλημα για την Τουρκία» τονίζει ο Sabel στο Media Line. «Δεν θέλουν η Ελλάδα να απολαύσει όλα τα οφέλη».

 

life97

Σπουδαίος
Εγγρ.
1 Φεβ 2007
Μηνύματα
44.793
Κριτικές
24
Like
90
Πόντοι
2.357
συμφωνω σε ολα με μονη διαφορα
οτι ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ , ΑΛΛΑ ΑΜΕΣΑ
αν οι Εβραιοι δουν οτι αργουμε πολυ
θα συμμαχησουν με τους Αγαρηνους και τοτε
κυριολεκτικα τη γαμησαμε τη βαρκα
ε τοτε αμα δειχνουμε παντα κωλο

δεν μας φταιει κανενας φιλε μου

ουτε η Γερμανια ουτε ο Παπαδημος ουτε κανενας

θα ειμαστε αξιοι της μοιρας μας αν χαθει αυτη η

ευκαιρια

Aν ειναι ΑΜΕΣΑ   μαζι σου,  αλλα σαν μια ...διαλυμενη χωρα που ειμαστε , δεν τρεφω αυταπατεs....Φτανει να μου πουν συγκεκριμενη ημερομηνια  και ανα τακτα χρονικα διαστηματα πχ μηναs , να μου λενε την προοδο των εργασιων, με αποδειξειs, κοστη και ονοματα....Και μιαs και ειμαστε στον αστερισμο τηs πληρουs διαφανειαs , λογω ιντερνετ, επιβαλλεται να μπαινει κι εκει.........Αλλοιωs δεν θα το πιστεψω
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
Πιέσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, να κηρύξει νόμο για την ΑΟΖ

Ένα ολόκληρο γεωστρατηγικό-οικονομικό παίγνιο στο οποίο είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο – θετικό αυτή την φορά για την Ελλάδα – κρύβεται πίσω από το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την σύσταση του κρατικού φορέα υδρογονανθράκων και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, με το οποία θεσμοθετείται πλέον επίσημα η έννοια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης!

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του defencenet.gr, ενώ η κυβέρνηση, τόσο δια του πρωθυπουργού, Γ.Παπανδρέου, όσο και του υπουργείου Εξωτερικών μεταθέτουν αόριστα στο μέλλον την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στο νομοσχέδιο που πρόκειται να αντικαταστήσει (όταν ως νόμος ψηφιστεί από την Βουλή) το νόμο 2289/1995, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι μία πραγματικότητα!

Μάλιστα η ισχύς της αναφέρεται σαφώς σε συγκεκριμένα άρθρα και αντικαθιστά την αναφερόμενη στο σημερινό νόμο «θαλάσσια οικονομική ζώνη» μια αόριστη έννοια.

Ολόκληρο το καθεστώς αδειοδότησης του νέου νόμου θα βασίζεται στην έννοια του καθορισμού της ΑΟΖ, η οποία πλέον για πρώτη φορά θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά νόμου για το ελληνικό κράτος. Εδώ βέβαια υπάρχει μια σειρά ερωτηματικών, όπως ποια είναι τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ μέσα στα οποία θα δίνονται οι άδειες για την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Φαίνεται ότι στο σημείο αυτό θα παιχθεί το παιχνίδι, αφού βάσει των όσων διεθνώς ισχύουν η ελληνική ΑΟΖ με την ύπαρξη της Μεγίστης συναντά την ΑΟΖ της Κύπρου. Γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πλην των αντιρρήσεων βεβαίως της Άγκυρας.

Στη νέα ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟ 2011-2012 που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα θα βρείτε μια σπάνια ανάλυση-έρευνα για τον αγώνα κυριαρχίας Ελλάδος και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με έπαθλο ακριβώς αυτά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Αλλά εδώ υπάρχουν κάποιοι παράμετροι που όσο περνάει ο καιρός γίνονται πιο ευδιάκριτοι: Απόλυτα έγκυρες πηγές αναφέρουν στο defencenet.gr, ότι καθοριστικό ρόλο στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, ας πούμε έδωσαν το know-how, έπαιξαν στελέχη αμερικανικών εταιρειών του είδους που επέμειναν να υπάρχει ο όρος Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη προκειμένου να υπάρχει η νομιμοποίηση εκείνη που θα επιτρέψει στις αμερικανικές εταιρείες να προχωρήσουν στην απρόσκοπτη έρευνα και εν συνεχεία στον εντοπισμό των κοιτασμάτων.

Τυπική διαδικασία, ήδη γνωρίζουν που ακριβώς υπάρχουν και με προσέγγιση 70% την ποσότητα που περιέχουν τα κοιτάσματα αυτά. Ουσιαστικά τα επόμενα δύο χρόνια θα δούμε στην Ανατολική Μεσόγειο εντός της ελληνικής ΑΟΖ αυτό που βλέπουμε τώρα με την κυπριακή: Αμερικανικές εταιρείες να παίρνουν άδειες ερευνών και εκμετάλλευσης, να εντοπίζουν κοιτάσματα φυσικού αερίου ή και πετρελαίου, την Άγκυρα να απειλεί με πόλεμο, όπως απειλεί και την Κύπρο και να «βρίσκεται απέναντι από τις ΗΠΑ» για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια μετά το 2003.

Μπορεί το θέμα της εισαγωγής του όρου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης να είναι το πλέον σημαντικό από πολιτικής άποψης, αλλά «ο διάβολος κρύβεται στα ψιλά γράμματα».

Έτσι στο νέο νόμο:

Οι θαλάσσιες εκτάσεις που θα παραχωρηθούν ισοδυναμούν με το 1/6 περίπου της έκτασης της Ελλάδας και φτάνουν σε πρώτη φάση τα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (αντί 1.500 τ.χλμ.), ενώ οι χερσαίες διπλασιάζονται από τα 750 τ.χλμ. στα 1.500 τ.χλμ (στο 1,1% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας! Τα όρια αυτά δεν ισχύουν για την περίπτωση εκτέλεσης σεισμικών ή άλλων γεωφυσικών και γεωλογικών μεθόδων ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης που είναι πολύ μεγαλύτερα.

Αυξάνεται επίσης κατά ένα χρόνο η περίοδος των ερευνών, που θα φτάνει πλέον μέχρι τα 7 χρόνια για τις έρευνες σε χερσαίες περιοχές και τα 8 χρόνια στις θαλάσσιες. Η άδεια αναζήτησης έχει ισχύ έως 18 μήνες, αλλά μπορεί να επεκταθεί. Στο στάδιο της εκμετάλλευσης, που ορίζεται σε 25 έτη, προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης έως και δύο πενταετίες ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των εναπομεινάντων αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Δηλαδή μέχρι 35 χρόνια οι ξένες εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να αντλούν τα ελληνικά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου! Η φορολογική επιβάρυνση επί των καθαρών κερδών για τον ανάδοχο που θα επιλεγεί μειώνεται στο μισό (στο 20% από 40%), ενώ προβλέπεται και φόρος 5%, ο οποίος θα καταβάλλεται υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκηση.

Θα ισχύσει το σύστημα της «ανοιχτής πόρτας» (open door). Οι περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα «ανοιχτής πόρτας» είναι διαθέσιμες σε μόνιμη βάση και μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και χορήγησης άδειας για έρευνα και εκμετάλλευση.

Υιοθετείται για πρώτη φορά η μέθοδος των «σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων» (non-exclusive seismic surveys). Εταιρείες ερευνών αναλαμβάνουν να κάνουν έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ τα δεδομένα που προκύπτουν πωλούνται ως πακέτα πληροφοριών. Το Δημόσιο συμμετέχει στα κέρδη από τα έσοδα διανομής των ερευνητικών δεδομένων από τον αδειούχο. Εδώ υπάρχει ζήτημα: Ποιος θα ελέγξει την διακίνηση αυτών των πληροφοριών;

Την αρμοδιότητα για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για λογαριασμό του Δημοσίου έχει ο νέος φορέας Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων-ΕΔΕΥ. Στο νέο φορέα περιέρχονται όλα τα νέα αλλά και τα παλαιά αρχεία και τα στοιχεία που αποκτήθηκαν στο παρελθόν για λογαριασμό του Δημοσίου. Τα στοιχεία αυτά είναι εμπιστευτικά και επιτρέπεται η δημοσιοποίησή τους σε ειδικές περιπτώσεις.

Ο νέος φορέας (ΕΔΕΥ Α.Ε.) παραχωρεί για λογαριασμό του Δημοσίου το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είτε έπειτα από διακήρυξη είτε έπειτα από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται στη διακήρυξη, είτε με ανοιχτή πρόσκληση (open door) για εκδήλωση ενδιαφέροντος, όταν η περιοχή για την οποία ζητείται η παραχώρηση είναι διαθέσιμη σε μόνιμη βάση.
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
Aν ειναι ΑΜΕΣΑ   μαζι σου,  αλλα σαν μια ...διαλυμενη χωρα που ειμαστε , δεν τρεφω αυταπατεs....Φτανει να μου πουν συγκεκριμενη ημερομηνια  και ανα τακτα χρονικα διαστηματα πχ μηναs , να μου λενε την προοδο των εργασιων, με αποδειξειs, κοστη και ονοματα....Και μιαs και ειμαστε στον αστερισμο τηs πληρουs διαφανειαs , λογω ιντερνετ, επιβαλλεται να μπαινει κι εκει.........Αλλοιωs δεν θα το πιστεψω
συμφωνω μαζι σου

οπως ποσταρα και πιο πανω οι ΗΠΑ το Ισραηλ και η Ρωσια ειναι μαζι μας

οποτε δεσμευουμε την επομενη κυβερνηση Σαμαρα-Καρατζαφερη να οριοθετησει ΑΟΖ

και αν δεν το κανουν , κατεβαινουμε στους δρομους και τους ΓΑΜΑΜΕ

δεν υπαρχει πιο απλη και πιο ξεκαθαρη λυση

ποσταρω και την εκκρεμοτητα για τις " ρωσικες ευλογιες" για να δειξω οτι οι
μεγαλες δυναμεις ειναι μαζι μας εδω , οποτε η μονη δικαιολογια ειναι η κλαψομουνο-τσαπανιδιαση μας :

Η Ρωσία με το Admiral Kuznetsov “λύνει” το θέμα της “ΑΟΖ Μεγίστης”


Σαφή και ξεκάθαρη θέση  υπέρ της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνης όπως αυτή συνιστάται από την περίληψη της Μεγίστης (Καστελόριζου) σε αυτήν, παίρνει η Ρωσία σήμερα: Αυτή την ώρα το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov κινείται  ακριβώς επάνω στο σημείο που αμφισβητεί η Αίγυπτος ότι υπάρχει ελληνική ΑΟΖ, στα απώτατα όρια του FIR Αθηνών μεταξύ Μεσγίστης και Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Σητείας.
Σε δήλωσή στο defencenet.gr ανώτατου Ρώσου αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας από την Μόσχα σημειώνεται ότι «Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στην περιοχή και νησιά που συνιστούν αυτά τα δικαιώματα» εννοώντας φυσικά την Μεγίστη.


Σημειώνουμε ότι αυτή την στιγμή η ρωσική αρμάδα έχει απλωθεί σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, από το ελληνοαιγυπτιακό σύνορο του FIR μέχρι τις ακτές του Λιβάνου με το Admiral Kuznetsov να βρίσκεται μόνο του με την συνοδεία ενός υποβρυχίου προστασίας στο σημείο που προείπαμε.
Βέβαια υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για τον οποίο βρίσκονται εκεί: Είναι ακριβώς επάνω στην λεγόμενη «Κοιλάδα του Ηροδότου» η οποία θεωρείται ότι είναι από τις πλέον πλούσιες ενεργειακά περιοχές του πλανήτη με τα αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο να συγκρίνονται με αυτά της Βόρειας Θάλασσας, όταν ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70!
Η Ρωσία, όπως και το Ισραήλ, όπως πρώτο αποκάλυψε το defencenet.gr έχει ζητήσει να προχωρήσει σε άμεσες γεωτρήσεις με ιδιαίτερα συμφέροντες όρους για την Ελλάδα, αλλά έχoυν εισπράξει έμμεση αρνητική απάντηση
Η μοναχική κίνηση του Admiral Kuznetsov από χθες το βράδυ (και μάλιστα χωρίς να κάνει ασκήσεις, απλά και μόνο προβολή ισχύος), από τις ακτές της Συρίας, μέχρι νότια της  Κύπρου και από εκεί στα όρια του FIR Ελλάδας-Αιγύπτου (όρια που καθορίζονται από το Καστελόριζο και εφάπτονται με την δυνητική ελληνική ΑΟΖ), μόνο τυχαία δεν είναι…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

life97

Σπουδαίος
Εγγρ.
1 Φεβ 2007
Μηνύματα
44.793
Κριτικές
24
Like
90
Πόντοι
2.357
Αν και ειναι αλλο ενα ξεχωριστο θεμα.....κατι ακουω για ζεολιθο και για κοιτασματα φυσικου αεριου.........Η απαντηση στα σκληρα μετρα πρεπει ναναι αμεση και πολυμετωπη, τωρα προτου αρχισει η ερημωση.....και το ξεπουλημα εναντι πινακιου ...φακηs
Δεν τηs ταιριαζει τετοια τυχη τηs Ελλαδαs
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
Αν και ειναι αλλο ενα ξεχωριστο θεμα.....κατι ακουω για ζεολιθο και για κοιτασματα φυσικου αεριου.........Η απαντηση στα σκληρα μετρα πρεπει ναναι αμεση και πολυμετωπη, τωρα προτου αρχισει η ερημωση.....και το ξεπουλημα εναντι πινακιου ...φακηs
Δεν τηs ταιριαζει τετοια τυχη τηs Ελλαδαs
ευγε φιλε!

Οπως λεει και ο Νταλαρας , ολοι εχουμε μεν γραμμενο που το λενε πεπρωμενο
αλλα αμα κοιμομαστε αλλος γραφει την ιστορια μας.

Πρεπει να το ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ να τους ΔΕΣΜΕΥΣΟΥΜΕ να το κανουν
και οχι να μιζεριαζουμε και να κλαιμε ωσαν την Τσαπανιδου

μακαρι η ακριβως επομενη συγκεντρωση διαμαρτυριας στο Συνταγμα
να μην ειναι για μετρα και φορους αλλα για την αργοπορια οριοθετησης
ΑΟΖ
 
OP
OP
rigormortis

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
2012 – Έτος θέσπισης ελληνικής ΑΟΖ

Του Απόστολου Παπαπαρίση

Από το 1982 η νέα σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας δημιούργησε μία νέα θαλάσσια ζώνη, αυτή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία όχι μόνον υπερκαλύπτει την υφαλοκρηπίδα, αλλά αναφέρεται και ρητά ότι ΑΟΖ έχουν και όλα τα κατοικημένα νησιά. Επίσης η ΑΟΖ, που μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 200 ναυτικά μίλια, δεν αφορά μόνον στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά και την αλιεία. Γι’ αυτό και η θεσμοθέτηση της ΑΟΖ δεν άρεσε καθόλου στην Τουρκία, γι’ αυτό δεν την υπέγραψε, ούτε την επικύρωσε το 1982. Η Τουρκία και η Βενεζουέλα είναι δύο χώρες που έχουν στις ακτές τους κατοικημένα νησιά που δεν τους ανήκουν κι αυτό τους δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και μικρή ΑΟΖ. Επειδή η συνήθης τακτική, κατά τις διμερείς συμφωνίες καθορισμού των σημείων της ΑΟΖ ακολουθεί αυτό της μέσης γραμμής ή άλλως της μέσης απόστασης, καθιστά προνομιούχα γεωπολιτικά τη χώρα που έχει νησιά και μάλιστα όσο πιο απομονωμένα και μακρύτερα αυτά βρίσκονται τόσο το καλύτερο. Και αυτό είναι που... πονάει περισσότερο την Τουρκία. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα απομεμακρυσμένου νησιού με μεγάλη ΑΟΖ είναι το τροπικό Γαλλικό νησί Ευρώπα έκτασης μόλις 28 km2 που βρίσκεται στο κανάλι της Μοζαμβίκης (ΝΑ Αφρική) που αποδίδει όμως στη Γαλλική ΑΟΖ 127.300 km2. Το νησί αυτό, που το μεγαλύτερο ύψος του είναι μόλις 7 μέτρα, για να έχει ΑΟΖ κατοικείται από Γάλλους στρατιωτικούς (είναι και οι μόνοι που αντέχουν) τους οποίους αντικαθιστούν οι Γάλλοι κάθε εξάμηνο. Αυτό μπορεί να αποτελέσει από μόνο του και μια απάντηση στους αδαείς Έλληνες που υποστηρίζουν ότι «το Καστελόριζο είναι μακριά». Στον πίνακα Νο1 φαίνεται και με αριθμούς γιατί η Τουρκία επιθυμεί τη μη θεσμοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ, αφού αν και η έκταση της είναι κατά 6 φορές μεγαλύτερη από την έκταση της Ελλάδας, η ΑΟΖ της είναι κατά πολύ μικρότερη. Στον ίδιο πίνακα φαίνεται η τεράστια ΑΟΖ της Γαλλίας που οφείλεται στα πολλά Γαλλικά απομεμακρυσμένα νησιά. Γιατί λοιπόν η Τουρκία δημιούργησε στη Μαύρη Θάλασσα ΑΟΖ, μετά από συμφωνία με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την τότε Σοβιετική Ένωση και μάλιστα βασισμένη στην πρακτική της μέσης γραμμής; Γιατί υπέπεσε η Τουρκία σε ένα τόσο μεγάλο και διπλό στρατηγικό λάθος ήτοι έμμεση αναγνώριση ΑΟΖ και αποδοχή της πρακτικής της μέσης γραμμής; Κι επειδή δεν είναι το μόνο, μήπως η φημολογούμενη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και το «στρατηγικό βάθος» του Νταβούτογλου είναι αν μη τι άλλο υπερτιμημένα;ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΜΕΓΙΣΤΗ)Μία εικόνα της ΑΟΖ στην περιοχή μπορεί να μας λύσει όλες τις απορίες για ποιο λόγο το σύμπλεγμα του Καστελόριζου με τη Ρω και τη Στρογγύλη είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Χωρίς το Καστελόριζο η Ελλάδα όχι μόνον θα χάσει (ή η Τουρκία θα κερδίσει) ΑΟΖ εμβαδού τουλάχιστον 21.851 km2 για εκμετάλλευση (πετρέλαιο, φυσικό αέριο & αλιεία), αλλά το χειρότερο είναι ότι θα έχουμε να κάνουμε με τον αποκλεισμό των συνόρων των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου καθόσον η επέκταση της Τουρκικής ΑΟΖ προς Νότο, που μπορεί να γίνει μόνον αν δεν αναγνωριστούν τα δικαιώματα του Καστελόριζου, την κάνει να αποκτά σύνορα με την αιγυπτιακή ΑΟΖ. Αν συμβεί αυτό θα είναι η μεγαλύτερη διπλωματική και στρατηγική ήττα της Ελλάδας και του Ελληνισμού αφού δε θα μπορούμε οριστικά πλέον να μιλάμε για κοινά σύνορα με την Κύπρο με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις πολιτιστικές, εμπορικές, αμυντικές σχέσεις και επαφές των δύο χωρών. Η πρόσφατη δήλωση της Αιγύπτου περί κοινών επαφών Αιγύπτου, Τουρκίας και Κύπρου (να το δω και να μην το πιστέψω) για οριοθέτηση της ΑΟΖ των τριών κρατών, καλό είναι να μας αφυπνίσουν και να περάσουμε από την απραξία στην πράξη. Να καθορίσουμε προσεκτικά το στρατηγικό πλαίσιο των ενεργειών μας, δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στα δύο εξίσου σημαντικά τριπλά σημεία επαφής Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ενώ παράλληλα να επισημάνουμε στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ελληνική ΑΟΖ σημαίνει ευρωπαϊκή ΑΟΖ.Γιατί όμως τόσα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις και το ΥΠΕΞ κωλυσιεργούν και δεν ανακηρύττουν την ελληνική ΑΟΖ και τη σύνδεση αυτής (μέσω του συμπλέγματος του Καστελόριζου με τη Ρω και τη Στρογγύλη) με την αντίστοιχη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας; Γιατί αναλωνόμαστε σε ατέρμονες συνομιλίες με τους Τούρκους για την υφαλοκρηπίδα και δεν ακυρώνουμε το πρόβλημα του Casus Belli για τα 12 ναυτικά μίλια και το αβέβαιο αποτέλεσμα του Δικαστηρίου της Χάγης, ανακηρύσσοντας απλά την ΑΟΖ; Γιατί οι έχοντες το δικαίωμα της απόφασης των Ελληνικών κυβερνήσεων και οι σύμβουλοι τους διακατέχονται από φοβίες; Γιατί δεν κάνουν αυτό που έκανε ένα πολύ μικρότερο κράτος από εμάς, η Κύπρος; Μα είναι απλό, γιατί η Κύπρος είχε στρατηγική. Είχε συμβούλους σαν τον καθηγητή κ. Νικόλαο Λυγερό και ηγέτες σαν τον συγχωρεμένο Τάσσο Παπαδόπουλο. Είχε στρατηγική βάθους. Η πρώτη διακρατική συμφωνία για την κυπριακή ΑΟΖ έγινε με την Αίγυπτο το 2003 (πριν ακόμα η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ), ακολούθησε η δεύτερη με τον Λίβανο το 2007, η τρίτη με το Ισραήλ το 2010 και η ανάθεση έρευνας έγινε στην αμερικάνικη πετρελαϊκή εταιρία ισραηλινών συμφερόντων Noble Energy το 2011. Ένα τέλεια σχεδιασμένο και με απόλυτη ακρίβεια και σύνεση εκτελεσμένο, στρατηγικό σχέδιο.ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖΌπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής κ. Λυγερός η απραξία που επέδειξε η Ελλάδα για 30 χρόνια στο θέμα της ΑΟΖ είναι προτιμότερη από μία λάθος ενέργεια, μία λάθος διακρατική συμφωνία, μία λάθος υπογραφή. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τα λάθη του παρελθόντος αλλά να διδασκόμαστε από αυτά. Ένα τέτοιο έγινε σύμφωνα με τον έμπειρο πολιτικό και πρώην υπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Ρολάνδη το 2003 (μπορούμε να το δούμε και στο διαδίκτυο
). Ζήτησε(!) ο τότε υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας το 2003 από την Κύπρο να αλλάξει μια συμφωνία με την Αίγυπτο, με την οποία -εάν ολοκληρωνόταν όπως προβλεπόταν αρχικά- το Κάιρο θα είχε αποδεχθεί πως το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ. Ζήτησε η Ελλάδα από την Κύπρο να φέρει τη μέση γραμμή 8 ναυτικά μίλια ανατολικότερα θέτοντας τα δικαιώματα του Καστελόριζου υπό αμφισβήτηση. Αυτοεξαιρεθήκαμε από το Διεθνές Δίκαιο. Βάλαμε αυτογκόλ και μάλιστα από τα αποδυτήρια. Και γιατί κάναμε αυτό το στρατηγικό λάθος; Για να μην ενοχλήσουμε την Τουρκία. Η γνωστή πολιτική της Ελλάδας τα τελευταία 30 χρόνια, η πολιτική της υποχωρητικότητας. Νομίσαμε και δυστυχώς ακόμα νομίζουμε ότι αν κάνουμε ένα βήμα πίσω θα κάνει το ίδιο και ο αντίπαλος. Η τακτική αυτή αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, ως ένα τεράστιο λάθος. Περίτρανες αποδείξεις – παραδείγματα η Κύπρος που καταφέραμε μια εισβολή να οδηγηθεί στο σχέδιο ΑΝΑΝ (ευτυχώς που δεν το υπέγραψε η Κύπρος), η FYROM (Σκόπια) που για το θέμα της ονομασίας βρεθήκαμε να είμαστε αυτοί που καταπατούμε ενδιάμεσες συμφωνίες (Δικαστήριο της Χάγης) και το Αιγαίο Πέλαγος που διεκδικούν το μισό(!) οι Τούρκοι.ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ... ΑΥΡΙΟΠαρόλα αυτά όμως δεν έχουμε υπογράψει καμία διακρατική συμφωνία. Πέρασαν από τότε οκτώ ολόκληρα χρόνια και καλούμαστε να διαχειριστούμε εκ του μηδενός τη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε. Ο πανικός που διακατέχει αυτή την περίοδο την Τουρκία δεν πρέπει να περάσει στη δικιά μας πλευρά. Πρέπει να διδαχτούμε από το παράδειγμα της Κύπρου αλλά και την πρακτική χωρών όπως η Γαλλία. Απαιτείται σύνεση και προσεκτικά βήματα. Απαιτείται στρατηγική. Καλείται η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να καλέσει ως συμβούλους τον πανεπιστημιακό καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη, τον ακαδημαϊκό Βασίλειο Μαρκεζίνη και το στρατηγικό αναλυτή κ. Νικόλαο Λυγερό προκειμένου να καθορίσουν ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης. Τα λένε τόσα χρόνια και δεν τους ακούει κανείς. Πρέπει να μπει ένα τέλος στις φοβίες μας και στην υποχωρητικότητά μας. Αυτή η πρακτική δεν ταιριάζει στους Έλληνες αλλά κυρίως στον Ελληνισμό, που αντιμετώπισε αλλά άντεξε στο πέρασμα του χρόνου σκλαβιές, γενοκτονίες και συνεχείς πολέμους. Ας γίνει η αρχή της εξόδου από την οικονομική κρίση, με τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ (που θα είναι και ευρωπαϊκή ΑΟΖ) και την έναρξη της οριοθέτησης με διακρατικές συμφωνίες, εντός του 2012...
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom