Νέα

5η σε αγορες οπλων η Ελλαδα παγκοσμιως

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Carlos
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 75
  • Εμφανίσεις 4K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

stekas72

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2008
Μηνύματα
22.264
Κριτικές
3
Like
1.443
Πόντοι
566
....ηθελα  να  τα  εφερνε  ετσι  η  ζωη  και  να  ειχα  μπροστα  μου  εναν  ανωτερο  αξιωματικο  του  ΕΣ  , καποιον επιτελαρχη........θα  ηθελα να τον ρωτησω αν ολα αυτα τα  δις €  εχουν αντικρισμα.......αν  μπορουμε να κοιμομαστε  ησυχοι......και  θα ηθελα μια απαντηση ειλικρινη μακρια απο εθνικιστικες υστεριες........ηθελα να  ηξερα αν ολες αυτες οι θυσιες του  Ελληνα φορολογουμενου  πιανουν τοπο...

Αυτό καλύτερα να μην το μάθουμε ποτέ, γιατί αν τα χρήματα σε εξοπλιστικά προγράμματα έπιασαν τόπο, δυστυχώς το διαπιστώνεις με έναν τρόπο.....με πολεμική σύρραξη..... :(
 

stekas72

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2008
Μηνύματα
22.264
Κριτικές
3
Like
1.443
Πόντοι
566
Ο μεγαλύτερος καρκίνος της Ελλάδας. Τα εξοπλιστικά. Και η κύρια πηγή κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς. Ούτε ένα ευρώ σε εξοπλισμό !

Συμφωνώ μεν, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να μην πραγματοποιούμε εξοπλιστικά προγράμματα.
Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αυτά τα χρήματα και να πιάνουν τόπο αλλά και να εξαλυφθεί η διαφθορά. Ας δούμε το παράδειγμα της Τουρκίας.....
 

FidoDiLdo

Μέλος
Εγγρ.
15 Σεπ 2005
Μηνύματα
864
Like
5
Πόντοι
6
Συνεχιζετε την συζητηση πανω σε ενα αρθρο που λεει ΨΕΜΜΑΤΑ.

Τουλαχιστον συνεχιστε την στο ΓΙΑΤΙ λεει ψεμματα...
 

ROUSSEAU

Μέλος
Εγγρ.
23 Σεπ 2008
Μηνύματα
225
Κριτικές
10
Like
9
Πόντοι
11
......εγω  στο  thread  που ανοιξα  εθεσα ενα  ερωτημα και δεν πηρα απαντηση........σαφως  και δεν περιμενω   σε  τετοιο site  πληρως εμπεριστατωμενη απαντηση.......απλα  μου κανει εντυπωση το εξης .......πως  ειναι  δυνατον  να   ειματε τα καλυτερα πελατακια( για να μην πω μαλακες )  αμερικανικων και γερμανικων εταιρειων οπλων  και  ο  μεσος  Ελληνας  να  μην  νιωθει  αυτοπεποιθηση  για  τα  συνορα ?  Με  βαση τα δις €  που σπαταλουνται ,  η  Ελλαδα δεν θα  επρεπε  να ηταν αστακος και  ο  Ελληνας πολιτης να  νιωθει  ασφαλεια ?   Τι  ακριβως  γινεται με  τα  λεφτα των Ελληνων φορολογουμενων ?  Μηπως  γινονται  απιστευτες  υπερτιμολογησεις ?  

Μόνον οι υπερτιμολογήσεις σε πείραξαν τώρα. Η συνολική πολιτική μας στα θέματα άμυνας κανέναν δεν ενοχλεί το να ξοδεύουμαι δις σε εκπαίδευση πιλότων - ανταλλλακτικών - εκπαίδευση μηχανικών Α/ΦΩΝ - πολεμοφόδια ασκήσεων - Αεροπλάνα - εξοδα καυσίμων για εξόδους Α/ΦΩΝ κανένας δεν το λογαριάζει. Με τιμές 1995 ενα Μιράζ για να φτάσει απο Τανάγρα Μυτιλήνη με φούλ Afterburn σε 3 λεπτά ξόδευε καύσιμο 700.000 ελληνικές δραχμούλες τουτέστιν 2055 Ευρόπουλα χωρίς να έχουμε υπολογίσει την ανατίμηση του καυσίμου απο τότε. Σε ερώτηση γιατί απλά δεν αναχαιτίζουμε με S-300 ή S-400 τα τουρκικά μαχητικά οι οποίοι κοστίζουν το πολύ 2-3 εκατ. ευρώ έκαστος και όχι 20-30 που κοστίζει έκαστο Μιράζ με κοιτούσαν σαν μαλάκες.
 

ROUSSEAU

Μέλος
Εγγρ.
23 Σεπ 2008
Μηνύματα
225
Κριτικές
10
Like
9
Πόντοι
11
Ώστε ο Ερντογάν θέλει μείωση των εξοπλισμών. Στη πράξη όμως η Τουρκία άλλα κάνει ….

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο, περιμένω τις απόψεις σας κατά πόσο είναι εφικτή η μείωση των εξοπλισμών, όταν η γειτονική χώρα προβαίνει σε τέτοια κλίμακα εξοπλισμών….


Τουρκική υπεροπλία στο Αιγαίο

Ως το 2015 ανατρέπεται κάθε έννοια ισορροπίας ισχύος με την Ελλάδα τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα.
Σε περίοδο τόσο βαθιάς κρίσης ακούγεται σχεδόν προκλητικό. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πρώτα η μακρά παύση των εξοπλισμών και τώρα η δημοσιονομική κατάρρευση έχουν πλέον δημιουργήσει συνθήκες και αμυντικής κατάρρευσης της χώρας.
Και τα αποτελέσματά της μπορεί να αποδειχθούν όχι απλώς ασυγκρίτως πιο επώδυνα για την Ελλάδα αλλά μοιραία για την ύπαρξή της καθώς η ισορροπία στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας- Τουρκίας από το 2015 και μετά θα βρίσκεται μακράν στο χειρότερο σημείο της σύγχρονης ελληνοτουρκικής ιστορίας τόσο ποσοτικά όσο- το κυριότερο- και ποιοτικά. Μπορεί μόλις προχθές ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να δήλωσε- προφανώς για λόγους εσωτερικής ισορροπίας ισχύος με τους τούρκους στρατηγούς- ότι οι εξοπλισμοί καταστρέφουν χώρες και θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος να περιοριστούν, η χώρα του όμως πράττει ακριβώς το αντίθετο:
αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έχει παγώσει πρακτικά κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμά της. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρωτοφανές χάσμα δυνάμεων. Ετσι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα είναι πιο ευάλωτη έναντι της Τουρκίας περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στον 20ό αιώνα, με εξαίρεση την περίοδο της κατάρρευσης της χούντας το καλοκαίρι του 1974. Αυτή τη φορά όμως δεν θα είναι «στιγμιαία» ευάλωτη λόγω πρόσκαιρης διαλύσεως αλλά δομικά λόγω ενός παγιωμένου συντριπτικού πλεονεκτήματος ισχύος της Αγκυρας.

Η θαλάσσια ισχύς
Με την ολοκλήρωση μετά το 2015 του μεγάλου αεροναυτικού εξοπλιστικού προγράμματός της που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η Τουρκία θα αποκτήσει για πρώτη φορά το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα στη θάλασσα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μια χώρα που δέχεται τόσο έντονη πίεση για κάποιες από τις βραχονησίδες και τις θαλάσσιες περιοχές της. Ακούγεται συχνά ότι η Τουρκία έχει «κι άλλα μέτωπα». Στην πραγματικότητα όμως δεν έχει κανένα μέτωπο που να απαιτεί μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς ή, πολύ περισσότερο, στόλο με την ισχύ και τις δυνατότητες που αυτή τη στιγμή χτίζει. Εκείνο που συμβαίνει το περιέγραψε πριν από μερικά χρόνια ο τέως αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ, πατέρας του νέου ναυτικού δόγματος της Αγκυρας, και το επανέλαβε πρόσφατα ο εν ενεργεία διάδοχός του στρατηγός Μπασμπούγ μιλώντας σε αξιωματικούς του Ναυτικού στον ναύσταθμο Golcuk: «Στις αυτοκρατορίες η ναυτική ισχύς είναι εξαιρετικά σημαντική. Το Ναυτικό έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην επικράτηση και στην υπεροχή της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Από κάθε άποψη, αν σήμερα η θαλάσσια ισχύς είναι μία φορά σημαντική, αύριο θα είναι πέντε. Στο Αιγαίο έχουμε ήδη προβλήματα και για την επίλυσή τους έχουμε ανάγκη από ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό».

Η ανάλυση της δομής των ναυτικών δυνάμεων που χτίζει η γείτονα υποστηρίζει πλήρως τις απόψεις αυτές. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δημιουργεί όχι έναν αλλά τρεις τουλάχιστον αυτόνομους στόλους, οι οποίοι θα είναι σύντομα σε θέση να ενεργούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, να προβαίνουν σε αποκλεισμούς θαλάσσιων περιοχών, νησιών και νησίδων και να αποκόβουν θαλάσσιους δρόμους την ίδια στιγμή σε διαφορετικά σημεία του Αιγαίου. Επιπλέον οι νέες τουρκικές θαλάσσιες δυνάμεις, με επίκεντρο τις νέες κορβέτες και τις φρεγάτες του τουρκικού στόλου, θα μπορούν, όταν ενεργούν, να προστατεύουν τις μονάδες τους πολύ αποτελεσματικά σε άμυνες ζώνης πολλών ναυτικών μιλίων. Προφανώς εκείνο που διδάχθηκαν οι Τούρκοι από τα Ιμια είναι όχι το να μην τα επαναλάβουν αλλά ότι πρέπει να είναι σε θέση να τα επαναλάβουν πολύ πιο αποτελεσματικά σε πολλαπλά ταυτόχρονα μέτωπα, κάτι που θα είναι πρακτικά αδύνατον να αντιμετωπίσει ο ελληνικός στόλος με την υπάρχουσα δομή δυνάμεών του.

Η αεροπορική ισχύς
Στην ξηρά η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα βρεθούν σε τέτοια απόκλιση ισχύος. Σήμερα η Τουρκία διαθέτει 2.624 άρματα μάχης και η Ελλάδα 1.371 και η ισορροπία δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά. Η Αγκυρα με τις δυνάμεις που πολύ σύντομα πλέον θα διαθέτει θα έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστεί σε συμμαχικές αποστολές ανά τον κόσμο, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη και, τουλάχιστον από πλευράς δυνάμεως πυρός, θα είναι σε θέση να ασκεί με απόλυτη επιτυχία τον περιφερειακό στρατηγικό ρόλο της.

Την ίδια στιγμή η ήδη διαμορφούμενη συντριπτική ποσοτική τουρκική υπεροπλία στον αέρα και κυρίως η εισαγωγή μαχητικού πέμπτης γενιάς τύπου Στελθ θα καταστήσουν την έννοια της αεροπορικής παραβίασης παρελθόν. Οχι επειδή η τουρκική αεροπορία, οπλισμένη με αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, θα σταματήσει τις παραβιάσεις αλλά επειδή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα αδυνατούν τεχνικά να παρακολουθήσουν τα ίχνη των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, εκτός από τη στιγμή που οι πιλότοι τους θα το επιθυμούν.

Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του JSF, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη είναι χώρα συμπαραγωγός του Εurofighter. Με παραγγελίες που υπερβαίνουν τα 4.000κομμάτια, το JSF θα καταστεί τα επόμενα χρόνια το αεροσκάφος βάσης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η εισαγωγή του στο Αιγαίο για λογαριασμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα δημιουργήσει πρωτοφανείς συνθήκες χάσματος ισχύος ανάμεσα στις δύο χώρες, την ίδια στιγμή που θα έχει ανατραπεί πλήρως κάθε έννοια ποσοτικής ισορροπίας δυνάμεων. Και αυτή ούτε καν λόγω του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς αλλά απλώς και μόνο με τον αριθμό των αναβαθμισμένων F16 που θα διαθέτει σήμερα η Αγκυρα και τα οποία ας σημειωθεί ότι θα υποστηρίζονται από τουρκικό εργοστάσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρησιακή τους ικανότητα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΣ
14 Μαρτίου 2010 
''ΒΗΜΑ''
Iστοσελίδα: . gr/


Και απο την άλλη να θέλουμε σταθεροποίηση ή και αύξηση των έξόδων για την άμυνα ενώ κάθε χρόνο απο τις πυρκαγιές μόνο και με την έλλειψη εναέριων πυροσβεστικών μέσων χάνουμε πόσα δάση και προκαλούμε πόση ζημιά στο περιβάλλον;
 

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366
Αυτό είναι εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας.

Κάθε χώρα εκπροσωπείται από την κυβέρνησή της και όχι από τους στρατηγούς.

Αλλά ακόμα και αν σημαντικότατο ρόλο παίζει ο στρατός στη διακυβέρνησή της, τότε η πρόταση Ερντογάν είναι ανίσχυρη, ίσως θα έπρεπε να λάβουμε μια πρόταση για μειώσεις των εξοπλισμών από το στρατιωτικό κατεστημένο. 

Κατά την άποψή μου, η πρόταση Ερντογάν πρακτικά είναι άνευ αξίας, όταν η Τουρκία πραγματοποιεί τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα ανατρέψει ριζικά τις ισορροπίες στο Αιγαίο (αναλυτικά στο προηγούμενο post μου).

και γιατί να μην απαντήσει θετικά η Ελλάς και να φανεί urbi et orbi η αναξιοπιστία του Ερντογάν αν αυτός υπαναχωρήσει;
 

Xristoss

Μέλος
Εγγρ.
7 Απρ 2006
Μηνύματα
47
Like
0
Πόντοι
0
Σε ερώτηση γιατί απλά δεν αναχαιτίζουμε με S-300 ή S-400 τα τουρκικά μαχητικά οι οποίοι κοστίζουν το πολύ 2-3 εκατ. ευρώ έκαστος και όχι 20-30 που κοστίζει έκαστο Μιράζ με κοιτούσαν σαν μαλάκες.

1. Απαιτηται οπτικη αναγνωριση στα "αγνωστα" ιχνη που εισερχονται στο FIR Αθηνων. Αυτο μονο με μαχητικα ειναι δυνατο.

2. Ο εγκλωβισμος αεροσκαφους απο επιγειο αντιαεροπορικο θεωρειται πολυ σημαντικοτερη επιθετικη ενεργεια απο οτι η αερομαχια. Με λιγα λογια θα σημαινε κλιμακωση της πολιτικης μας για την αντιμετωπιση των Τουρκων στο Αιγαιο.
 

FidoDiLdo

Μέλος
Εγγρ.
15 Σεπ 2005
Μηνύματα
864
Like
5
Πόντοι
6
1. Απαιτηται οπτικη αναγνωριση στα "αγνωστα" ιχνη που εισερχονται στο FIR Αθηνων. Αυτο μονο με μαχητικα ειναι δυνατο.

2. Ο εγκλωβισμος αεροσκαφους απο επιγειο αντιαεροπορικο θεωρειται πολυ σημαντικοτερη επιθετικη ενεργεια απο οτι η αερομαχια. Με λιγα λογια θα σημαινε κλιμακωση της πολιτικης μας για την αντιμετωπιση των Τουρκων στο Αιγαιο.

+1
 

Α-Ω

Μέγας
Εγγρ.
15 Σεπ 2009
Μηνύματα
6.293
Κριτικές
14
Like
4.777
Πόντοι
3.715
Απο το 2004 και μεχρι σημερα η Ελλαδα απο στρατιωτικους εξοπλισμους εχει μονο αγορασει 30 μαχητικα F16. Απο κει και περα ΟΥΤΕ σφαιρα. (Μιλαμε και για αεροπορια και για ναυτικο και για στρατο ξηρας.)

Οι αγορες που αναφερονται στο αρθρο ειναι παλαιοτερων ετων (απο το 96 μεχρι πριν το 2004) οι οποιες παραδιδονται και πληρωνονται σταδιακα μεχρι και σημερα.

Πως με αυτες τις αγορες πιανουμε 5η θεση (και μαλιστα πανω απο την Τουρκια!!) ειναι εξαιρετικα ενδιαφερον...

ΥΓ για να εχουμε και μια αισθηση των μεγεθων ολες οι αγορες που αναφερονται απο το 1996 μεχρι και σημερα (14χρονια) δεν ξεπερνουν τα 10δις ΕΥΡΩ. Το χρεος της χωρας ειναι 350 δις...

εγώ τα έχω γενικώς γραμμένα το τί αγοράζουμε ή το τι δανειζόμαστε.

Το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν παράγουμε σχεδόν τίποτε από οπλικά, σχεδόν...!
Κι ότι προσπάθεια έχει γίνει στο παρελθόν ή ότι γίνεται τα 2 τελευταία συναπτά έτη (με αποδέκτες το εξωτερικο κι όχι βέβαια την εγχώρια αγορά που κρέμεται από ταρχίδια του κάθε Mr. 10%) κολλάει η ρημάδα, κολλάει.

Μια προοπτική η οποία σίγουρα δεν απαιτεί τα ίδια κεφάλαια είναι ότι έχει να κάνει με το software των οπλικών. Εκεί έχουμε μυαλά κι από υποδομές όλα γίνονται. Αλλάάάάάά...νιχτς τσου φερτσολλεν και σε αυτά.

Δεν μπαίνω σε αντιπαράθεση αν χρειάζονται ή όχι...είναι φυσικό να απαιτείται εξοπλισμός με γείτονες που δεν είναι η Ελβετία ή το Λουξεμβούργο. Πολιτικές υπαγορευμένες εκατέρωθεν από την Εσπερία με ρήτρες/ δεσμεύσεις συγκεκριμένων ποσοστών ως πλαφόν για έξοδα ξενόφερτων εξοπλισμών.

(Παιδεία/ Υγεία στο μουνί τους βέβαια)
 

Taiwanos

Μέλος
Εγγρ.
21 Αυγ 2009
Μηνύματα
196
Like
1
Πόντοι
1
Δεν γινεται να μην αγοραζουμε οπλικα συστηματα ως χωρα (σε λιγο καιρο δεν θα εχουμε να φαμε βεβαια αλλα....), ας διδαχτουμε λιγο απο την Ιστορια της περιοχης μας. Η βυζαντινη αυτοκρατορια σχεδον κατηργησε τον στολο τη και αυτο (μεταξυ αλλων λογων) ηταν ενας απο τους λογους (αλλα και αποτελεσμα) της παρακμης. Δεν επιλεγουμε ποιους γειτονες εχουμε διπλα μας ναι....αλλα επιλεγουμε τους πολιτικους μας (ετσι νομιζω τουλαχιστον) και αυτοι υποτιθεται οτι κανουν τις σωστες ενεργειες (αγορες, αναβαθμισεις κτλ) για την σωστη λειτουργια των Ε.Δ

Αν δεν υπαρχει ισσοροπια με τους εξ ανατολων συμμαχων μας, καποια στιγμη ολο αυτο το παιχνιδι θα ανατραπει θα παρουν θαρρητα και θα το κανουν το ντου....και το κερατο μου μεσα εγω θα πρεπει να ξανακατεβω Ελλαδα αν γινει καμια τετοια φαση.
 

gl

Μέγας
Εγγρ.
6 Ιουλ 2009
Μηνύματα
129.571
Κριτικές
475
Like
502
Πόντοι
4.906
Δεν γινεται να μην αγοραζουμε οπλικα συστηματα ως χωρα (σε λιγο καιρο δεν θα εχουμε να φαμε βεβαια αλλα....), ας διδαχτουμε λιγο απο την Ιστορια της περιοχης μας. Η βυζαντινη αυτοκρατορια σχεδον κατηργησε τον στολο τη και αυτο (μεταξυ αλλων λογων) ηταν ενας απο τους λογους (αλλα και αποτελεσμα) της παρακμης. Δεν επιλεγουμε ποιους γειτονες εχουμε διπλα μας ναι....αλλα επιλεγουμε τους πολιτικους μας (ετσι νομιζω τουλαχιστον) και αυτοι υποτιθεται οτι κανουν τις σωστες ενεργειες (αγορες, αναβαθμισεις κτλ) για την σωστη λειτουργια των Ε.Δ

Αν δεν υπαρχει ισσοροπια με τους εξ ανατολων συμμαχων μας, καποια στιγμη ολο αυτο το παιχνιδι θα ανατραπει θα παρουν θαρρητα και θα το κανουν το ντου....και το κερατο μου μεσα εγω θα πρεπει να ξανακατεβω Ελλαδα αν γινει καμια τετοια φαση.
ε για να μην χρειαστεις να κατεβεις κανε απο τωρα καμια δωρεα στο υπουργειο αμυνας...... :grin: :grin: :grin:
 

stekas72

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Δεκ 2008
Μηνύματα
22.264
Κριτικές
3
Like
1.443
Πόντοι
566
και γιατί να μην απαντήσει θετικά η Ελλάς και να φανεί urbi et orbi η αναξιοπιστία του Ερντογάν αν αυτός υπαναχωρήσει;

Επί της αρχής δεν διαφωνώ, όμως το πιο πιθανό είναι η Τουρκία να έθετε και άλλα θέματα, όπως της πλήρους αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε για τους γνωστούς λόγους.

Επίσης, θα έπρεπε να συμφωνηθεί το εύρος και τα οπλικά συστήματα που θα περιλάμβανε μια τέτοια συμφωνία, κάτι πολύ δύσκολο.  Βέβαια με καλή θέληση θα μπορούσε να συμφωνηθεί ένας περιορισμός στην απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, πχ καμία χώρα να μην αποκτήσει πολεμικά αεροσκάφη 5ης γενιάς.




 

Α-Ω

Μέγας
Εγγρ.
15 Σεπ 2009
Μηνύματα
6.293
Κριτικές
14
Like
4.777
Πόντοι
3.715
Όταν πάνε με ελληνική σχεδίαση stealth κορβέτες κομμένες και ραμμένες στο Π.Ν. πρόταση και το Π.Ν. ΓΔΕ τομπαίζογλου όλη μέρα...θέλουν να ταΐσουν τους ρεπς των ΑμερικλανοΓερμανοΓαλλοσκατών εδώ...τι περιμένετε προκοπή;

Αν δεν παράγεις ούτε βόλι (μη μου πείτε για ΕΑΣ...είναι για γέλια με κλάμματα μαζί) τι σκατά να συμμαζέψεις; Τρομάρα μας.

Ο Τούρκος έχει φτιάξει μηχανή πολύ καλή που ρολλάρει.
Θέτε...δεν θέτε το αυτό να λέγεται. Χωμένος μέσα σε όλα είναι ο γείτονας.
Ροκετσαν (τσεκάρετε την)
Ασελσαν (τύφλα ναχει η Ιντρακομ ντιφενς...τελευταία την έχουν μόνο για επισκέψεις και φανφάρα)
Ένα Τουμπιτακ που είναι επί του θέματος με επενδύσεις και μακρόπνοο σχεδιασμό όχι φανφάρες και καρντ ντε βιζίτ ''Διευθυντής''.
Σε λίγο και MRBMs θα έχουν με δικά τους συστήματα κι εμείς κοιμόόόόόόόόμαστε.
Και το κοιμόμαστε δεν το λέω από άποψη απειλών κλπ., το λέω περισσότερο από την άποψη αιμορραγίας οικονομικής αλλά κι έμψυχης/ πνευματικής. Ποιος γαμωμηχανικός να κάτσει εν Γελλάδει να κάνει τι; Τον πωλητή;;;
Ο τομέας της άμυνας είναι ένας τομέας καινοτομίας με προϋπολογισμούς ερεύνης επιπέδου Mercedes (μιλάω για ανεπτυγμένες χώρες όχι για εδώ). Τα δε αποτελέσματα από τις αναπτύξεις χρησιμοποιούνται αναλογικά όχι μόνο στην άμυνα αλλά -τουλάχιστον όσον αφορά τα ηλεκτρονικά- σε πληθώρα άλλων εφαρμογών όπως ιατρικά (pattern recognition/ img processing), consumer market, τηλεπικοινωνίες κ.α.

Η άμυνα πρέπει να υπάρχει. Τα λεφτά να χρησιμοποιούνται, όχι να ξοδεύονται. Να στηθεί / αναστηθεί μία ελληνική βιομηχανία επιτέλους κι ας φτιάχνει και βίδες που λέει ο λόγος.
 

Α-Ω

Μέγας
Εγγρ.
15 Σεπ 2009
Μηνύματα
6.293
Κριτικές
14
Like
4.777
Πόντοι
3.715
Αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς.


ένας σκασμός λεφτά για αεροπλάνα και κανένα όφελος από πλευράς τεχνογνωσίας για εμάς, τους πελάτες.
Σκοινί κορδόνι και για τα άλλα όπλα.
 

hippoaki

Μέλος
Εγγρ.
7 Απρ 2009
Μηνύματα
2.810
Κριτικές
1
Like
2
Πόντοι
16
Όταν πάνε με ελληνική σχεδίαση stealth κορβέτες κομμένες και ραμμένες στο Π.Ν. πρόταση και το Π.Ν. ΓΔΕ τομπαίζογλου όλη μέρα...θέλουν να ταΐσουν τους ρεπς των ΑμερικλανοΓερμανοΓαλλοσκατών εδώ...τι περιμένετε προκοπή;

Αν δεν παράγεις ούτε βόλι (μη μου πείτε για ΕΑΣ...είναι για γέλια με κλάμματα μαζί) τι σκατά να συμμαζέψεις; Τρομάρα μας.

Ο Τούρκος έχει φτιάξει μηχανή πολύ καλή που ρολλάρει.
Θέτε...δεν θέτε το αυτό να λέγεται. Χωμένος μέσα σε όλα είναι ο γείτονας.
Ροκετσαν (τσεκάρετε την)
Ασελσαν (τύφλα ναχει η Ιντρακομ ντιφενς...τελευταία την έχουν μόνο για επισκέψεις και φανφάρα)
Ένα Τουμπιτακ που είναι επί του θέματος με επενδύσεις και μακρόπνοο σχεδιασμό όχι φανφάρες και καρντ ντε βιζίτ ''Διευθυντής''.
Σε λίγο και MRBMs θα έχουν με δικά τους συστήματα κι εμείς κοιμόόόόόόόόμαστε.
Και το κοιμόμαστε δεν το λέω από άποψη απειλών κλπ., το λέω περισσότερο από την άποψη αιμορραγίας οικονομικής αλλά κι έμψυχης/ πνευματικής. Ποιος γαμωμηχανικός να κάτσει εν Γελλάδει να κάνει τι; Τον πωλητή;;;
Ο τομέας της άμυνας είναι ένας τομέας καινοτομίας με προϋπολογισμούς ερεύνης επιπέδου Mercedes (μιλάω για ανεπτυγμένες χώρες όχι για εδώ). Τα δε αποτελέσματα από τις αναπτύξεις χρησιμοποιούνται αναλογικά όχι μόνο στην άμυνα αλλά -τουλάχιστον όσον αφορά τα ηλεκτρονικά- σε πληθώρα άλλων εφαρμογών όπως ιατρικά (pattern recognition/ img processing), consumer market, τηλεπικοινωνίες κ.α.

Η άμυνα πρέπει να υπάρχει. Τα λεφτά να χρησιμοποιούνται, όχι να ξοδεύονται. Να στηθεί / αναστηθεί μία ελληνική βιομηχανία επιτέλους κι ας φτιάχνει και βίδες που λέει ο λόγος.

φιλε μεγαλη κουβεντα ανοιξες

πραγματικα η ελλαδα σημερα δεν παραγει τιποτα μα απολυτως τιποτα απο σφαιρες της παλιας πυρκαλ αν θυμαστε μεχρι βιδες
δεν παραγει τιποτα

και θυμαμε και κατι σαν γραφεας στο υλικου πολεμου ειχαν ερθει για τις ειδικες δυναμεις οπλα ελευθερων σκοπευτων με νυχτερινες διοπτρες που το κρατος ειχε πληρωσει ενα σκασμο λεφτα και δεν τα παρεδιδε στις ειδικες δυναμεις γιατι δεν προνοησε να αγορασει και τις μικρομπαταριες για τις διοπτρες που αναθεμα κι αν κοστιζανε 1€ για καθε οπλο

το αποτελεσμα τα καινουργια και πανακριβα οπλα που τους ελειπαν οι μικρομπαταριες εμεναν στις αποθηκες και σαπιζανε

τα κρατος (δηλαδη ο μαλακας ο μισθωτος συνταξιουχος μικρομαγαζατωρας) ειχε δωσει ενα σκασμο λεφτα

και οι ειδικες δυνεμεις η μοναδα πεζικου αν δεν κανω λαθος (μοναδα ελευθερων σκοπευτων δεν τα ξερω πολλυ καλα γιατι εγω υλικου πολεμου υπηρετησα) εκανε εκπαιδευση με οπλα 30ετιας μιας και τα καινουργια δεν μπορουσε να τα παραλαβει
 

Επισκέπτης
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011
Toυρκικό το υποβρύχιο που εγκλώβισαν τα ελικόπτερα του Π.Ν. στην Κέα - Πανικοβλήθηκε & κινδύνευσε
Τουρκικό ήταν τελικά το υποβρύχιο που εντόπισαν και κυνήγησαν επί ώρες τα δύο ελικόπτερα S-70 B-6 Aegean Hawk την Πέμπτη το πρωί βόρειοδυτικά της Κέας, 8,5 μίλια από την νήσο Μαντιλού και 11,5 μίλια νότια της Καρύστου, σε μία κορυφαία επιθετική κίνηση που όμοιά της δεν έχει...
υπάρξει στο παρελθόν! Το defencenet.gr μετά από έρευνα τριών ημερών φέρνει στην επιφάνεια και αποκαλύπτει πλέον όλες τις λεπτομέρεις ενός ναυτικού επεισοδίου που έχει πολλά κοινά με την ταινία «Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη» με την μόνη διαφορά, ότι τα πράγματα εδώ ήταν πολύ αληθινά: Υπήρξε κίνδυνος μέχρι και πρόσκρουσης του τουρκικού υποβρυχίου που μετά το αρχικό πάγωμα στο βυθό ξεκίνησε ελιγμούς πανικού, χωρίς να καταφέρει όμως να ξεφύγει ούτε λεπτό από τους κυνηγούς του, τα πληρώματα των ελληνικών S-70 B-6 Aegean Hawk!

Ας δούμε από την αρχή το όλο σκηνικό: Τα δύο ελικόπτερα S-70 B-6 Aegean Hawk σηκώνονται από την βάση στο Κοτρώνι για συντήρηση επιχειρησιακής εκπαίδευσης, διαδικασία ρουτίνας (δηλαδή, δεν υπήρχε άσκηση «Γοργόνα», όπως λέχθηκε χθες από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να καλυφθεί η ανθυποβρυχιακή δραστηριότητα της Πέμπτης. Έτσι ή αλλιώς η «Γοργόνα» διεξάγεται μόνο Τετάρτη και η πρώτη για το 2011 έχει σχεδιαστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 19/01).

Τα ελικόπτερα κατευθύνονται προς την περιοχή της Κέας όπου είναι προσδιορισμένη περιοχή ασκήσεων ελικοπτέρων του Π.Ν.. Ξαφνικά στο ραντάρ ΑN/APS-143(V)3 , εντοπίζει ένα περισκόπιο με διόπτευση 2-0-0! Ενημερώνεται άμεσα η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) και ερωτάται αν είναι φίλιο το υποβρύχιο, το οποίο όμως στο μεταξύ έχει αρχίσει διαδικασία κατάδυσης. Λαμβάνει αρνητική απάντηση και εντολή να καταδιώξει το εχθρικό υποβρύχιο. «Εχθρικό» γιατί παραβιάζει τα ΕΧΥ καθώς βρισκόταν σε απόσταση μικρότερη των έξι μιλίων από ελληνική ακτή, αλλά και γιατί παραβίαζε τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης αφού κινείτο κάτω από την επιφάνεια. «Ο Τούρκος ήταν άτυχος: Λίγα μίλια νοτιότερα να βρισκόταν δεν θα τον έβρισκε το ραντάρ» αναφέρουν πηγές από το Κοτρώνι.

Το ελικόπτερο ποντίζει αμέσως το Ενεργό Σόναρ Μακράς Εμβέλειας Ελικοπτέρου (HΕLRΑS) που διαθέτει και «λοκάρει» το υποβρύχιο, το οποίο πλέον είναι πρακτικά αδύνατον να ξεφύγει. Μάλιστα, αρχικά δεν προσπάθησε καθόλου να ξεφύγει. Προφανώς έχοντας αντιληφθεί την πόντιση του σόναρ και γνωρίζοντας ότι έχει εντοπιστεί, καταδύεται σε μικρό βάθος και παραμένει ακίνητο, προφανώς ενημερώνοντας την βάση του για το όλο επεισόδιο.

Ξαφνκά αρχίζει να κινείται και όχι απλώς να κινείται, αλλά και να κάνει ελιγμούς σε βυθό ο οποίος σίγουρα δεν είναι γνωστός στον κυβερνήτη σε ότι αφορά τέτοιου είδους αποστολή. Κινείται με αυξομειούμενη ταχύτητα περί τα τέσσερα μίλια την ώρα, προσπαθεί να κρυφτεί σε χαράδρες του βυθού, αλλά τα δύο Hawk δεν το χάνουν ούτε στιγμή. Υπό κανονικές συνθήκες τα ελικόπτερα θα είχαν καταστρέψει με εκτόξευση τορπιλών το υποβρύχιο. Δεν υπάρχει υποβρύχιο στο κόσμο που να μπορεί σε τέτοιο βάθος να ξεφύγει από βολές τορπιλών δύο ελληνικών S-70 B-6 Aegean Hawk και ειδικά το συγκεκριμένο υποβρύχιο, του οποίου ο κυβερνήτης έδειχνε σαφή ίχνη πανικού.

Στο χάρτη είναι σημειωμένη, με κόκκινο, η περιοχή που εντοπίστηκε το τουρκικό υποβρύχιο.

Στο μεταξύ από την ΔΕΝ, ενημερώνεται απ’ευθείας ο Αρχηγός Στόλου, εκτός από το ΕΘΚΕΠΙΧ, το οποίο από την αρχή παρακολουθεί την εξέλιξη του θρίλερ. Τα δύο ελληνικά ελικόπτερα καταδιώκουν το τουρκικό όπως τα λαγωνικά το τραυματισμένο θήραμα, το οποίο πραγματικά δείχνει να μην ξέρει που πηγαίνει, αφού αντί για ανατολικά κατευθύνεται ... βόρεια!

Η κίνηση του υποβρυχίου και η εκτίμηση ότι έχει πανικοβληθεί και μπορεί να υπάρξει ατύχημα, φαίνεται ότι οδηγούν σε μία απόφαση προφανώς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, η οποία όσο και αν ακούγεται παράδοξη, ήταν σαφώς η ενδεικνυόμενη αν θεωρήσουμε ότι έπρεπε να αποφύγουμε τα χειρότερα και να υπάρξει αποκλιμάκωση: Στο δεύτερο ζευγάρι των S-70 B-6 Aegean Hawk που φθάνει στην περιοχή, δίνεται η εντολή να δημιουργήσουν με τα σόναρ, ένα «barrier», δηλαδή ένα είδος «φράγματος-διαδρόμου» με τον οποίο θα καθοδηγήσουν το τουρκικό υποβρύχιο να εξέλθει με ασφάλεια από την θανάσιμη παγίδα στην οποία έχει πέσει.

Όντως το δεύτερο ζευγάρι ακολουθεί την εντολή και το υποβρύχιο παίρνει πλέον κατεύθυνση ανατολικά, αλλά και πάλι μέσα σε επίκίνδυνα νερά. Τότε, και ενώ έχει αρχίσει να βραδιάζει μετά από ώρες κυνηγιού, τα ελληνικά ελικόπτερα παίρνουν εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους δεδομένου ότι ο καιρός έχει χαλάσει και πλέον ο Τούρκος κινείται σε διεθνή ύδατα.

Το κύριο ερώτημα είναι «Τι αναζητούσε το τουρκικό υποβρύχιο στην περιοχή». Όπως ήδη γράψαμε την Παρασκευή δύο τουρκικά υποβρύχια κινούντο επί τριήμερο βόρεια της Άνδρου. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν ένα από τα δύο ή επρόκειτο περί τρίτου υποβρυχίου.

Πηγές του ΓΕΝ, αναφέρουν ότι «Πιθανότατα είχε σταλεί για να καταγράψει το ίχνος του S120 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ που είχε εξέλθει του ναυστάθμου στις 11 του μήνα. Ο Τούρκος πρέπει να βρισκόταν δύο ημέρες στην περιοχή».

Εδώ τίθεται και θέμα ασφάλειας πληροφοριών. Για ποιο λόγο είχε διαρρεύσει η έξοδος του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ για εκπαίδευση; Για να φανεί ότι είναι «μάχιμος»; Δεν υπήρχε κανένας λόγος να δημοσιοποιηθεί ένα τέτοιο γεγονός που όπως ήταν φυσικό προσέλκυσε «ενδιαφερόμενους».

Από εκεί και πέρα με όλα αυτά που φέρνει σήμερα το defencenet.gr στην επιφάνεια αποκαλύπτεται ότι είναι απίστευτο, μεν, αλλά παραλίγο να είχαμε «θερμό» επεισόδιο στις ακτές τις Αττικής, αφού πλέον η Τουρκία, λίγες ημέρες μετά το Ερζερούμ, προχώρησε σε μία κορυφαία πρόκληση η οποία παραλίγο να της κοστίσει ένα υποβρύχιο και βέβαια να φέρει τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολεμικής εμπλοκής.

Πλέον δείχνουν ότι είναι ικανοί για όλα και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό.

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης ανησυχητική η τακτική ενημέρωσης που ακολουθεί το υπουργείο Ενικής Άμυνας: Από την Παρασκευή μέχρι και χθες το βράδυ, προφανώς κατόπιν εντολών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ διέψευδε το γεγονός, επικαλούμενος και σχετικές ενημερώσεις του από το ΕΘΚΕΠΙΧ, από τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, αλλά και του εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΝ! Για ένα γεγονός το οποίο έχει καταγραφεί σε δεκάδες σήματα και έχει ενημερωθεί ολόκληρη η αλυσίδα διοίκησης!

Και δεν διέψευδαν απλώς, αλλά ψευδολογούσαν κι όλας και εδώ αναδεικνύεται ανάγλυφα ένα άλλο κρίσιμο θέμα: Του τι πραγματικά συμβαίνει στο Αιγαίο σε βάρος της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και αποκρύπτεται! Επίσης είναι πολύ άσχημο να καταπέφτει η αξιοπιστία των ενημερώσεων του υπουργείου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, αφού πλέον όλοι σκέφτονται είτε ότι ψεύδονται στις ανακοινώσεις τους είτε ότι κρύβουν την αλήθεια...

defencenet.gr
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom