Νέα

25η Μαρτίου...

• Μέλος που άνοιξε το νήμα farkeli
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 1K
  • Εμφανίσεις 45K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)
Εγγρ.
7 Νοε 2007
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16
Μπραβο για το παρα πολυ ενδιαφερον θεμα, μια αγνωστη πτυχη της πολιορκείας του Μεσολογγίου.

Φυλήςυχος Πολίτης

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Μαρ 2008
Like
0
Πόντοι
166
Koproni65 από ό,τι βλέπω η μάχη παραλείπεται. Από ό,τι καταλαβαίνω είναι στη σκιά της εξόδου του Μεσολογγίου που έγινε μερικές ημέρες αργότερα. Μπράβο!

koproni65

Ανώτερος
Εγγρ.
12 Μαρ 2006
Κριτικές
21
Like
360
Πόντοι
5.795
Μπραβο για το παρα πολυ ενδιαφερον θεμα, μια αγνωστη πτυχη της πολιορκείας του Μεσολογγίου.
διστυχώς η μάχη τής κλείσοβας ύποτιμήθηκε από πολλούς ιστορικούς λόγω τής τραγικότητας τής πτώσης τού μεσολογίου
θέλω νά προσθέσω ότι οι αγωνιστλες τής κλείσοβας δέχθηκαν οργανωμένη επιθεση  από στρατεύματα τού κιουταχή καί τού ιμπραήμ 9 φορές...από διάφορα σημεία.εχτυπήθηκαν απο 10δες πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων καί δέχθησαν  ομαδικές ομοβροντίες στά 100μέτρα από μουσκέτα καθώς καί στά 30 μέτρα από πιστόλες καί μουσκέτα....
ο σωτηρόπουλος μέ τόν κίτσο τζαβέλα καί τούς άνδρες τους  δώσαν μάχες πολλές φορές μέ σπαθί καί δέχθηκαν επίσης οπλοβομβίδες δηλαδή βόμβες μέ φυτίλι από αποστασεις 2 καί 3 μέτρων...

laonikos

Μέλος
Εγγρ.
3 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
6
Πόντοι
16
θέλω νά προσθέσω ότι οι τουρκικές απώλειες κατά τούς τούρκους ήταν γύρω στίς 4000 νέκρους διότι δέν αναφέροντε οί τραυματίες πού πεθάναν μετά..
επίσης ότι τραυματίσθηκε σοβαρά ό ίδιος ο κιουταχής και σκοτώθηκε ο 1ος στήν ιεραρχία μετά τόν ιμπραήμ αξιωματικός του καί βασικός υπεύθυνος γιά τήν γενοκτονία τής κάσου χουσειν μπέης  πού ήταν καί γαμβρός του..
τά στρατεύματα τού ιμβραήμ καί τού κιουταχή πού λάβαν μέρος ήταν επιλεκτα καί του ιμπραιμ εκπαιδευμένα σέ σύγχρωνες τακτικές από εμπειροπόλεμους γαλλους αξιωματικούς τών ναπολεοντιων πολέμων..
Καλά να πάθει ο χουσείν μπέης.
Το ολοκαύτωμα της Κάσου είναι μια άλλη ΤΕΡΑΣΤΙΑ ιστορία που δεν την ξέρει ο κόσμος.

Εγγρ.
7 Νοε 2007
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16
Γενικά η πτώση του Μεσσολογγίου ηταν αυτο που λεμε το γκολ στο 90. Τυχαία γεγονότα εχουν τρομερές επιδράσεις στους πολέμους. Επαιξαν ρολο πολλα, αλλα και η τυχη.

Φυλήςυχος Πολίτης

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Μαρ 2008
Like
0
Πόντοι
166
Το ολοκαύτωμα της Κάσου είναι μια άλλη ΤΕΡΑΣΤΙΑ ιστορία που δεν την ξέρει ο κόσμος.

Μπράβο ρε συ Λαόνικε. Και δεν ήταν το μόνο που θάβουμε. Βέβαια, πόλεμος ήταν και εκατέρωθεν έγιναν ακρότητες αλλά σε αυτό έχεις δίκιο. Έχει θαφτεί η ιστορία της Κάσου.

koproni65

Ανώτερος
Εγγρ.
12 Μαρ 2006
Κριτικές
21
Like
360
Πόντοι
5.795
Γενικά η πτώση του Μεσσολογγίου ηταν αυτο που λεμε το γκολ στο 90. Τυχαία γεγονότα εχουν τρομερές επιδράσεις στους πολέμους. Επαιξαν ρολο πολλα, αλλα και η τυχη.
όχι η πτώση τού μεσολογγίου δέν ήταν τυχαίο γεγονός
ωφείλετε αποκλειστικά στήν ανικανότητα τής τότε κυβέρνησης νά εφοδιάσει τήν φρουρά μέ τρόφιμα.. καί στό τραγικό λάθος τής φρουράς νά αφήσει στό μεσολόγγι 5000 γυναικόπαιδα καί νά καταναλώνουν τρόφιμα...
κατά τήν μάχη τής κλείσοβας εάν είχε γίνει συντονισμένη επίθεση από τήν υπόλοιπη φρουρά στίς θέσεις τού ιμπραήν καί τού κιουταχή θά είχε λήξει ίσως η επανάσταση...αλλά όπως παραδέχοντε καί οί τούρκοι είχαν υπερτιμηθεί οί δυνατοτητές τους καί είχαν υποτιμηθεί οί δικές μας...
είχαμε υποτιμήσει τίς δυνατότητες αγωνιστών πού ήταν αποφασισμένοι νά πεθάνουν....
διότι τά ντοκουμέντα λένε ότι ήταν αποφασισμένοι νά πεθάνουν παρά νά παραδοθούν....

koproni65

Ανώτερος
Εγγρ.
12 Μαρ 2006
Κριτικές
21
Like
360
Πόντοι
5.795
η ιστορία πούν μας μάθαν πολλές φορές είναι λάθος η σκοπίμως μάς τήν διδάξαν λάθος..
η ιστορία πρέπει νά διδάσκετε από ντοκουμέντα τής εποχής όνομα συγγραφέα καί αριθμός σελίδας καί όχι απ'ο συμπεράσματα ιστορικών ΄βγαλμένα από πολιτικές καταστάσεις εκάστοτε εποχής...

vlachodeutsch

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2008
Like
4
Πόντοι
66
παρολο που μου αρεσει η Ιστορια και διαβαζω συχνα στον ελευθερο μου χρονο Ελληνικη Ιστορια το ολοκαυτωμα της Κασου οπως και η μαχη της Κλεισοβας μου ηταν εντελως αγνωστες.Αλλα σημαντικα ιστορικα γεγονοτα της επαναστασης που ειναι αγνωστα γνωριζετε?

pepe_le_pew

Μέλος
Εγγρ.
28 Μαΐ 2008
Like
0
Πόντοι
16
Remember the Alamo

Δεν εχω ασχοληθει με την περιοδο ΑΛΛΑ ειναι γνωστο οτι η "επανσταση" (ποιανων εναντιον ποιων και γιατι??) ξεκινησε απο την Μανη λιγο νωριτερα απο τις 25 χωρις βεβαια να γινεται ξεκαθαρο αν οι οπλαρχηγοι ειχαν σχεση με πολιτικοστρατιωτικα κινηματα οπως η Φιλικη εταιρεια !!

Το λαβαρο παντως σιγουρα δεν ο σηκωσε ο ΠΠ Γερμανος αφου ο ιδιος λεει οτι βρισκοταν αλλου εκεινη την μερα !!!

Παντως η αλωση της Τριπολιτσας και οι μαχες στον Καμπο εχουν αποσοιωποιηθει οπως επισης οτι δεν ηταν παντου 400 οθωμανικη ηγεμονια αφου πολλα μερη της Ελλαδας ηταν φραγκοκρατουμενα για πολλα χρονια !!!

εδιτ να ειναι καλα οι Ευρωπαιοι που διελυσαν τον τουρκικο στολο στην ναυμαχια ου Ναυαρινου

Δειτε και εδω

που πολυ σωστα αναφρει οτι η συγκεκριμενη μερα επιλεχτηκε λογω της θρησκευτικης εορτης

laonikos

Μέλος
Εγγρ.
3 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
6
Πόντοι
16
παρολο που μου αρεσει η Ιστορια και διαβαζω συχνα στον ελευθερο μου χρονο Ελληνικη Ιστορια το ολοκαυτωμα της Κασου οπως και η μαχη της Κλεισοβας μου ηταν εντελως αγνωστες.Αλλα σημαντικα ιστορικα γεγονοτα της επαναστασης που ειναι αγνωστα γνωριζετε?
την επίθεση των Κασιωτών ναυτικών στα πολιορκούμενα Σφακιά για αντιπερισπασμό στους Οθωμανούς

laonikos

Μέλος
Εγγρ.
3 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
6
Πόντοι
16
Remember the Alamo

Δεν εχω ασχοληθει με την περιοδο ΑΛΛΑ ειναι γνωστο οτι η "επανσταση" (ποιανων εναντιον ποιων και γιατι??) ξεκινησε απο την Μανη λιγο νωριτερα απο τις 25 χωρις βεβαια να γινεται ξεκαθαρο αν οι οπλαρχηγοι ειχαν σχεση με πολιτικοστρατιωτικα κινηματα οπως η Φιλικη εταιρεια !!

Το λαβαρο παντως σιγουρα δεν ο σηκωσε ο ΠΠ Γερμανος αφου ο ιδιος λεει οτι βρισκοταν αλλου εκεινη την μερα !!!

Παντως η αλωση της Τριπολιτσας και οι μαχες στον Καμπο εχουν αποσοιωποιηθει οπως επισης οτι δεν ηταν παντου 400 οθωμανικη ηγεμονια αφου πολλα μερη της Ελλαδας ηταν φραγκοκρατουμενα για πολλα χρονια !!!
Και επίσης το ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ήταν ότι ήταν Τούρκοι.
Ήταν Οθωμανοί που σημαίνει αξιωματούχοι της Οικογένειας του Οσμάν.
Ήταν και Χριστιανοί μαζί τους και Μουσουλμάνοι κλπ
Άλλωστε ο Πατριάρχης ήταν δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Σουλτάνο και έλυναν και έδεναν

laonikos

Μέλος
Εγγρ.
3 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
6
Πόντοι
16
Τουρκος μέχρι την έλευση του Κεμάλ θεωρείτο βρισιά.

Φυλήςυχος Πολίτης

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Μαρ 2008
Like
0
Πόντοι
166

Αγαπητέ Vlachodeutz σχετικά άγνωστα είναι:

• [li]Τα γεγονότα γεγονότα των εμφυλίων (1824 και 1825)[/li]
    [li]Της εξέγερσης στη Μάνη εναντίον της κυβέρνησης (1830). Η τελευταία έληξε με τη δολοφονία του κυβερνήτη Καποδίστρια.[/li]
    [li]Άλλο σχετικά άγνωστο είναι η παραίτηση του Λεοπόλδου του Σαξκοβούργου στα 1830 (αργότερα ανέλαβε το θρόνο του Βελγίου) από ηγεμόνας της Ελλάδος διότι στα πρώτα σύνορα δεν περιλαμβάνονταν περιοχές που στρατιωτικά είχε νικήσει η επανάσταση. Αυτοί θα αναγκάζονταν φυσικά να ξεριζωθούν.[/li]
    [li]Γενικώς τα γεγονότα στην Κρήτη και στη Μακεδονία. Η επανάσταση ξέσπασε και εκεί αλλά δεν πέτυχε[/li]

Αυτά σε πρώτη δόση

Εγγρ.
7 Νοε 2007
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16
Και βέβαια εχουν ξεχαστεί και κινήσεις/εστίες σε περιοχές που τελικά δεν απελευθερώθηκαν οπως θεσσαλία, Μακεδονία (Εμμανουήλ Παπάς) και Ήπειρος. Η Ελληνική επανάσταση ειναι κλασσικο παράδειγμα του πως μπορει κατι να αρχίσει απο την επιθυμία του κοσμου και να πετύχει χάρη στην πίστη στη νικη.

petros32

Μέλος
Εγγρ.
11 Μαρ 2006
Like
0
Πόντοι
0
Πείτε πείτε και άλλα παιδια.. που μπορούμε να μάθουμε πραγματικα γεγονότα για την επανασταση (που νομίζω οτι ήταν και ταξική επανασταση) Είναι ο θάνατος εκείνων των ανθρώπων ο πιο σπουδαίος για  να μπορούμε εμεις σημερα να στεκόμαστε με υφος σαν πολιτισμένοι έλληνες... βαθεια αμόρφωτοι και νεοπλουτοι ξιπασμένοι. Δεν νομίζω οτι αυτο ήταν το όνειρο τους!!!

koproni65

Ανώτερος
Εγγρ.
12 Μαρ 2006
Κριτικές
21
Like
360
Πόντοι
5.795
Remember the Alamo

εδιτ να ειναι καλα οι Ευρωπαιοι που διελυσαν τον τουρκικο στολο στην ναυμαχια ου Ναυαρινου

Δειτε και εδω

που πολυ σωστα αναφρει οτι η συγκεκριμενη μερα επιλεχτηκε λογω της θρησκευτικης εορτης
αποψή μου είναι ότι η ναυμαχία τού ναυαρίνου θάπρεπε νά ήταν τό πρώτο πού θάπρεπε νά διδάξουν στά σχολεία...διότι ουσιαστικά η ναυμαχία τού ναυαρίνου έδωσε τήν ανεξαρτησία...
η επανάσταση λίγες μέρες πρίν τήν ναυμαχία είχε κριθεί υπέρ τού ιμπραήμ,στόλος ελληνικός δέν υπήρχε ...τόν είχε κάψει ο μιαόυλης..
οί μισοί οπλαρχηγοί καί προεστοί  είχαν δηλώσει υποταγή στόν ιμπραήμ και όλα  τά κάστρα είχαν καταληφθεί πλήν τού ναυπλίου..
μερικές ομάδες αγωνιστών στά βουνά υπήρχαν καί πού καί αυτές αλληλοσπαραζόντουσαν....αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα..
οί θυσίες τών αγωνιστών όμως ήταν η αφορμή έξαρσης τού φιλελληνισμού πού σάν ΄συνέπεια ήταν η ναυμαχία τού ναυαρίνου..

vlachodeutsch

Μέλος
Εγγρ.
27 Δεκ 2008
Like
4
Πόντοι
66
Μια αγνωστη πτυχη της επαναστασης ειναι η συνέλευση των κλεφταρματολών στη Λευκάδα, που είχε συγκαλέσει ο Ιωάννης Καποδίστριας περιπου 15 χρονια πριν την επανασταση.Πιστευω οτι ειναι ενα απο τα πολλα που εκανε ο Καποδιστριας και αποσιωπουνται για να μικρυνει η συμβολη του στον αγωνα και στην δημιουργια της φιλικης εταιρειας

Εγγρ.
7 Νοε 2007
Κριτικές
4
Like
3
Πόντοι
16
Ταξική σε πολυ μικρό βαθμο. Υπο την ενοια οτι οι αντίστοιχοι "φεουδάρχες" ηταν στην πλειοψηφια τους τουρκοι. Ουσιαστικά ηταν ενα Έθνος εναντίον ενος αλλου. Αγώνας Εθνικός και ολοκληρωτικός, ανεξαρτησίας απελευθέρωσης και κατοχής εδάφους. Αγώνας για αν ειναι ενα Έθνος αυτοκυρίαρχο στη γεννέθλια γη του. Αφου μας τυρράνησαν και μας στέρησαν τη δυνατότητα δημιουργίας πολιτισμού, κατι πρωτοφανές στην ιστορία μας (και οχι μονο στη δικη μας), ηταν  απολυτα απαραίτητο και αυτονόητο να θελει ο λαος να μη ζει σε μια κοινωνια με τουρκους υπο την εξουσια των τουρκων αλλα σε μια κοινωνια Ελλήνων υπο την εξουσία Ελλήνων. Κοινώς αμοιγής ελευθερία. 

laonikos

Μέλος
Εγγρ.
3 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
6
Πόντοι
16
αποψή μου είναι ότι η ναυμαχία τού ναυαρίνου θάπρεπε νά ήταν τό πρώτο πού θάπρεπε νά διδάξουν στά σχολεία...διότι ουσιαστικά η ναυμαχία τού ναυαρίνου έδωσε τήν ανεξαρτησία...
η επανάσταση λίγες μέρες πρίν τήν ναυμαχία είχε κριθεί υπέρ τού ιμπραήμ,στόλος ελληνικός δέν υπήρχε ...τόν είχε κάψει ο μιαόυλης..
οί μισοί οπλαρχηγοί καί προεστοί  είχαν δηλώσει υποταγή στόν ιμπραήμ και όλα  τά κάστρα είχαν καταληφθεί πλήν τού ναυπλίου..
μερικές ομάδες αγωνιστών στά βουνά υπήρχαν καί πού καί αυτές αλληλοσπαραζόντουσαν....αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα..
οί θυσίες τών αγωνιστών όμως ήταν η αφορμή έξαρσης τού φιλελληνισμού πού σάν ΄συνέπεια ήταν η ναυμαχία τού ναυαρίνου..
Φίλε έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δίκηο!!!
Μπράβο σου.
Το μόνο στοιχείο που δεν γνωρίζω από αυτά που είπες ότι οστόλος κάηκε από τον Μιαούλη. Ότι δεν είχαμε στόλο το ξέρω για τον Μιαούλη πες λίγα παραπάνω.

Άλλα thread (τυχαίες επιλογές)

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom