Νέα

Βρέθηκε ο τάφος του Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ;

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα ΚΑΒΛΑΡΧΟΣ
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 46K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Γιώργος Ξύδης

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2011
Μηνύματα
12.340
Κριτικές
9
Like
4.698
Πόντοι
1.830
“Έριξαν” νεκρό μέσα στον Τάφο της Αμφίπολης. Κολοσιαίο “όπλο” καθεστωτικής προπαγάνδας στα ίχνη του Γκέμπελς-Αποκαλύπτουμε την κατάντια του υπ.Πολιτισμού


αν ήμασταν σοβαρό κράτος, ένα τέτοιο δημοσίευμα θα οδηγούσε τον συντάκτη του σε δικαστικές περιπέτειες ενώ θα έπρεπε να του αφαιρεθεί (για άλλη μια φορά) η δημοσιογραφική άδεια.
 

apolyto_arseniko

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
2 Μαρ 2008
Μηνύματα
77.469
Like
200
Πόντοι
866
αν ήμασταν σοβαρό κράτος, ένα τέτοιο δημοσίευμα θα οδηγούσε τον συντάκτη του σε δικαστικές περιπέτειες ενώ θα έπρεπε να του αφαιρεθεί (για άλλη μια φορά) η δημοσιογραφική άδεια.
20120331-124823.jpg


 

Karaman 7

Τιμημένος
Εγγρ.
14 Ιουν 2009
Μηνύματα
6.919
Κριτικές
384
Like
5.869
Πόντοι
11.585
Απο την στιγμη που δεν βρηκανε χρυσα μεσα, ο ταφος ηταν σιλημενος (λες και δεν το ξερανε) και μουφα η υποθεση.
 

Dude007

Μέλος
Εγγρ.
13 Νοε 2014
Μηνύματα
4.856
Κριτικές
4
Like
21
Πόντοι
16
Αμφίπολη:Πώς έγινε η μεταφορά του σκελετού του νεκρού απόοτον τάφο στο μουσείο.

Μπορεί η ανακάλυψη του σκελετού του νεκρού της Αμφίπολης  την ...τελευταία στιγμή να προκάλεσε παγκόσμιο δέος και συγκίνηση αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει γνωστό το δύσκολο έργο που έπρεπε να διατελέσει η ανασκαφική ομάδα όταν βρέθηκε μπροστά σε αυτό το εξαιρετικό εύρημα.

Συμφωνα με την εφημερίδα "Ελ.Τύπος", η μεταφορά των οστών προκειμένου να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα ήταν μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία.
Το ευαίσθητο σκελετικό υλικό έπρεπε να αντιμετωπιστεί με χειρουργικές κινήσεις για να μη μολυνθεί.

Πώς τα έβγαλαν από το όρυγμα.

Τα οστά απομακρύνθηκαν από τον υπόγειο τάφο στον τρίτο θάλαμο μαζί με το χώμα καθώς δεν έπρεπε να τα αγγίξει ανθρώπινο χέρι.
Και αυτό γιατί όπως προαναφέρθηκε θα μπορούσαν να μολυνθούν.
Τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας που ανέλαβαν αυτό το δύσκολο έργο φορούσαν χειρουργικά γάντια και είχαν πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Τα οστά μαζί με το χώμα τοποθετήθηκαν σε νάιλον και στη συνέχεια σε τελάρα και μέσα σε αυτά μεταφέρθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης.
Όπως αναφέρει ο Ελ.Τύπος, ο καθαρισμός τους δεν θα γίνει εκεί αλλά από το εξειδικευμένο εργαστήριο που θα αναλάβει την αποκρυπτογράφησή τους και την εξέταση DNA για να συνθέσουν το προφίλ του νεκρού.

Ο παθολογοανατόμος Γιώργος Δελαπόρτας ανέφερε ότι όταν γίνεται μεταφορά σκελετικού υλικού πρέπει να αποφεύγεται η οποιδήποτε επαφή με αυτό γιατί μπορεί να επιμολυνθεί με το DNA αυτών που τα μεταφέρουν.
"Η στάνταρ τεχνική είναι να φορά κανείς χειρουργικά γάντια για να το κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο καθαρό από ξένα στοιχεία",αναφέρει.

(Πηγή: iefimerida.gr)
 

john_fystikis

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Ιαν 2013
Μηνύματα
7.498
Κριτικές
9
Like
140
Πόντοι
66
ΤΑ ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Αμφίπολη: Ετσι ήταν τα χαρακτηριστικά του νεκρού

imerisia_LARGE_t_1061_43886701_type12128.jpg


To πρόσωπο και το σώμα του νεκρού της Αμφίπολης, δίνεται με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες. Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες στο DNA δεν έχουν ακόμη γίνει εντούτοις θεωρείται σίγουρο ότι πρόκειται για άνδρα.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία, είναι ένας άνθρωπος με ύψος περίπου 1.65 μ., καστανά μαλλιά και λευκό δέρμα. Ο καθηγητής στην οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης επισημαίνει ότι αν ο ένοικος του τάφου είχε καταγωγή από τη Θράκη, τα μαλλιά του πιθανότερο να ήταν καστανοκόκκινα.
Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη κάνει λόγο για άνδρα και μάλιστα επιφανή στρατηγό.
Ωστόσο, ο σκελετός μπορείς να δώσει πολύ περισσότερες απαντήσεις πέρα από το πώς ήταν η μορφή του συγκεκριμένου ανθρώπου.
"Μελετώντας τα οστά και ανάλογα με το πώς πόσο πλήρης είναι η διατήρηση του σκελετού, μπορεί κανείς να προσδιορίσει πολλά στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του εν ζωή, όπως και για τη διατροφή του, καθώς για τυχόν παθήσεις ή τραύματά του" εξηγεί στα "ΝΕΑ" η δρ Κατερίνα Χαρβάτη, παλαιοανθρωπολόγος – καθηγήτρια του γερμανικού Πανεπιστημίου του Tubingen.

http://images.watchit.gr/?h=398&w=600&src=[URL unfurl="true"]http://www.newsit.gr/files/Image/2014/11/15/amfip1.jpg[/img[/URL]]

[img]http://images.watchit.gr/?h=398&w=600&src=[URL unfurl="true"]http://www.newsit.gr/files/Image/2014/11/15/amfip2.jpg[/img[/URL]]

Αν ο τάφος ήταν ασύλητος
Τι θα έβρισκαν όμως οι αρχαιολόγοι στον τάφο του νεκρού της Αμφίπολης αν δεν τους είχαν προλάβει οι τυμβωρύχοι;
"Χάρη στη μαρτυρία από τους ασύλητους μακεδονικούς τάφους στη Βεργίνα και ειδικότερα τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ (τάφο του Φιλίππου), μπορούμε να υποθέσουμε πως αν υπήρχαν κτερίσματα, θα ήταν οπλισμός, σκεύη συμποσίου από ασήμι ή χαλκό, στεφάνια και ενδεχομένως πήλινα αγγεία", εξηγεί η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, Χρυσούλα Παδιαδέλη.
Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Πάνος Βαλαβάνης στο TheTOC.gr τονίζει:
«Απαντώντας σε σχέση με το βάθος στο οποίο βρέθηκε ο κιβωτιόσχημος τάφος (1,60 μ. κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου) θεωρώ ότι από τη στιγμή που έχουμε ταφή και όχι καύση, έπρεπε ο νεκρός να καταχωθεί, να ταφεί σε βάθος - για λόγους αυτονόητους, για τη δυσοσμία εξαιτίας της αποσύνθεσης.
Επίσης, η καύση ήταν ταφικό έθιμο, αλλά της μακεδονικής ελίτ». Συνεπώς, έχουμε ενταφιασμό επειδή ο νεκρός δεν ανήκει στη μακεδονική ελίτ; ρωτά το TheTOC.gr τον κ. Βαλαβάνη. «Δεν το πιστεύω» απαντά. «Είναι βεβαίως, μία υπόθεση, ωστόσο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και την προσωπική επιλογή. Να μην ήθελε καύση, αλλά ταφή».
«Το φαινόμενο της επιλογής μεταξύ καύσεως ή ταφής αρχίζει στη Εποχή του Σιδήρου, στον 9ο και τον 8ο αιώνα π.Χ. Μέχρι τότε γνωρίζαμε μόνο τις ταφές (από τους Μυκηναίους), ξαφνικά με την κάθοδο των νέων κατοίκων στον ελλαδικό χώρο, αρχίζει η καύση. Τα νεκροταφεία της εποχής -9ο, 8ο, 7ο αιώνα π.Χ. δηλαδή γεωμετρικά και αρχαϊκά χρόνια- δείχνουν ότι δίνεται η δυνατότητα επιλογής.
Η έρευνα προσπαθεί να κατανοήσει τα κριτήρια με τα οποία επέλεγε κάποιος να ταφεί ή να αποτεφρωθεί. Οι απόψεις διίστανται, αλλά αφορούν πρωιμότερες περιόδους από την εποχή στην οποία ανήκει ο τάφος της Αμφίπολης».
Παράδοση του γένους
«Μία εκδοχή είναι ότι το κριτήριο μπορεί να ήταν η παράδοση του γένους -εάν η φαμίλια, η οικογένεια του νεκρού επέλεγε κατά παράδοση την καύση, ακολουθούσε και ο ίδιος την παράδοση...»
Η καύση ήταν ακριβή
«Άλλη άποψη υποστηρίζει ότι διάλεγαν την ταφή επειδή η καύση ήταν πιο ακριβή. Η καύση απαιτούσε τεράστιες ποσότητες ξυλείας -δεν αποτεφρώνεται εύκολα το ανθρώπινο σώμα.
Στην πολυθρύλητη καύση του Ηφαιστίωνος, σύμφωνα με τον Διόδωρο, η ταφική πυρά έφτανε σε ύψος τα 60 μέτρα. Μπορεί κανείς να φανταστεί την ποσότητα της ξυλείας... Βεβαίως, αυτό ενδεχομένως ήταν συνδεδεμένο με την προσπάθεια του Αλεξάνδρου να τιμήσει τον Ηφαιστίωνα. Πάντως, κατά κανόνα οι ταφικές πυρές είναι μεγάλες...»
Η «μόδα» της εποχής
«Επίσης, έχουμε και περιόδους κατά τις οποίες μία «μόδα» υπερισχύει της άλλης. Όσο κατεβαίνουμε προς την κλασική περίοδο μειώνονται οι ταφές, αυξάνονται οι καύσεις μέχρι τα πρώιμα χρόνια, μετά έχουμε πάλι ταφές κλπ. Δεν είναι τόσο απόλυτα τα δεδομένα όσο νομίζουμε. Στην αρχαϊκή και κλασική περίοδο, στον Κεραμεικό -το νεκροταφείο της Αθήνας- έχουμε καύσεις και ταφές κοντά κοντά, σε διπλανούς τάφους.
Συνοψίζοντας, πιθανώς και στην περίπτωση του νεκρού της Αμφίπολης, πρόκειται για προσωπική επιλογή. Παρόλο που υπάρχει ένα άλλο ζήτημα προς εξέταση...»


[URL unfurl="true"]http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26513&subid=2&pubid=113388449[/URL]
 

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Μηνύματα
24.114
Κριτικές
7
Like
10.114
Πόντοι
1.686
Εντατική δουλειά πάνω από τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη πιάνουν από σήμερα οι ερευνητές του εργαστηρίου εφαρμοσμένης γεωφυσικής του ΑΠΘ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλοι τάφοι στον εντυπωσιακού μεγέθους τύμβο. Υπό την καθοδήγηση του διευθυντή του εργαστηρίου, καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, οι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Τότε, θα ανακοινωθεί αν στον τύμβο υπάρχουν κι άλλες «εκπλήξεις», πέρα από αυτές που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα.
Το εργαστήριο καθώς και τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα πρότεινε στο υπουργείο Πολιτισμού ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας. Για τη διερεύνηση του τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Πιο απλά: τοποθετούνται καλώδια στο έδαφος και με τη βοήθεια ηλεκτροδίων διοχετεύεται ρεύμα στη γη. Ακολουθεί μέτρηση βάσει ενός αλγόριθμου που βρήκαν οι επιστήμονες του εργαστηρίου και τα στοιχεία που συλλέγονται συμβάλλουν στην τρισδιάσταση απεικόνιση του εδάφους. Το εργαστήριο γεωφυσικής του ΑΠΘ μάλιστα υπήρξε πρωτοπόρο αφού χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διασκόπηση από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Εχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων – π.χ. Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολιδα κ.ά. «Δεν θα χρησιμοποιήσουμε κάτι εξαιρετικά καινοτόμο.

Θα κάνουμε αυτό που κάναμε και σε αντίστοιχες άλλες περιπτώσεις με εξαιρετική επιτυχία και διεθνή αναγνώριση», είπε στον «Ε.Τ.» ο κ. Τσόκας, ο οποίος παραβρέθηκε χθες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε στην Αμφίπολη. Οπως έγινε γνωστό, η δαπάνη θα καλυφθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας του ΑΠΘ.


URL]]
 

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Μηνύματα
24.114
Κριτικές
7
Like
10.114
Πόντοι
1.686
Ο κ. Τσόκας θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της γεωφυσικής διασκόπησης. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, κατά το παρελθόν τού είχε γίνει πρόταση να ερευνήσει τον τύμβο Καστά, αλλά το θέμα παρέμεινε σε θεωρητικό επίπεδο και δεν προχώρησαν οι έρευνες.
Εχει γεννηθεί το 1956. Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Σοφία Δαπέργολα και πατέρας τεσσάρων παιδιών, εκ των οποίων δύο είναι φοιτητές σε πανεπιστήμιο και δύο μαθητές. Είναι κάτοχος διδακτορικού από το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Colorado School  of Mines, USA και επισκέπτης ερευνητής στο Dept of Physics and Electronics, University of York, U.K.
Υπήρξε καθοδηγητής σε 35 διπλωματικές εργασίες, 14 διατριβές ειδίκευσης και 11 διδακτορικές διατριβές, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής άλλων 16 (μία εξ αυτών πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Lincoln, Nebraska των ΗΠΑ). Συμμετείχε σε 120 ερευνητικά προγράμματα, 90 διεθνή και εθνικά συνέδρια. Εχει συγγράψει 45 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά περιοδικά και σε πρακτικά εθνικών συνεδρίων με κριτές.
 

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Μηνύματα
24.114
Κριτικές
7
Like
10.114
Πόντοι
1.686
Τραμου ,εσύ που είσαι μαθηματικός και μηχανικός ,εξήγησέ μας με απλά λόγια
τι είναι ηλεκτρική τομογραφία !  :rockon:
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Ο κ. Τσόκας θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της γεωφυσικής διασκόπησης. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, κατά το παρελθόν τού είχε γίνει πρόταση να ερευνήσει τον τύμβο Καστά, αλλά το θέμα παρέμεινε σε θεωρητικό επίπεδο και δεν προχώρησαν οι έρευνες.
Εχει γεννηθεί το 1956. Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Σοφία Δαπέργολα και πατέρας τεσσάρων παιδιών, εκ των οποίων δύο είναι φοιτητές σε πανεπιστήμιο και δύο μαθητές. Είναι κάτοχος διδακτορικού από το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Colorado School  of Mines, USA και επισκέπτης ερευνητής στο Dept of Physics and Electronics, University of York, U.K.
Υπήρξε καθοδηγητής σε 35 διπλωματικές εργασίες, 14 διατριβές ειδίκευσης και 11 διδακτορικές διατριβές, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής άλλων 16 (μία εξ αυτών πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Lincoln, Nebraska των ΗΠΑ). Συμμετείχε σε 120 ερευνητικά προγράμματα, 90 διεθνή και εθνικά συνέδρια. Εχει συγγράψει 45 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά περιοδικά και σε πρακτικά εθνικών συνεδρίων με κριτές.

τον θυμάμαι τον τύπο στο πανεπιστήμιο... ήταν σειρά μου αυτός στο φυσικό εγώ στο μαθηματικό ΑΠΘ... 74-78... η σειρά αυτή έχει βγάλει 5+ καθηγητές πανεπιστημίων από το φυσικό και το μαθηματικό...
 

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Μηνύματα
24.114
Κριτικές
7
Like
10.114
Πόντοι
1.686
τον θυμάμαι τον τύπο στο πανεπιστήμιο... ήταν σειρά μου αυτός στο φυσικό εγώ στο μαθηματικό ΑΠΘ... 74-78... η σειρά αυτή έχει βγάλει 5+ καθηγητές πανεπιστημίων από το φυσικό και το μαθηματικό...

Μεγαλύτερη μαγκιά είναι που άντεξες 3 χρόνια στη Νιγηρία !  :rockon:
Αυτοί πάνω στο μήνα θα έφευγαν !
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom