Νέα

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Kyrios Hou
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 693
  • Εμφανίσεις 30K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 9 άτομα (0 μέλη και 9 επισκέπτες)

Μεγάλος Λευκός

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2020
Μηνύματα
2.052
Like
1.049
Πόντοι
216
Ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά αινίγματα είναι το γιατί η νικήτρια Entente δε διαμέλισε τη Γερμανία μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Η πάγια πολιτική της Γαλλίας ηταν τα προηγούμενα 800 χρόνια να κρατήσει τη Γερμανία διαιρεμενη σε μικρότερα κράτη και να αποτρέψει την Ένωση τους. Επειδή ήξεραν πόσο επικίνδυνη εξέλιξη θα ήταν η ένωση τους. Και πράγματι οταν ενώθηκαν, όλοι αυτοί οι φόβοι επαληθευτηκαν. Το 1918 που είχαν την ευκαιρία να ακυρώσουν οτι έγινε το 1871 γιατί δε το έκαναν; Αντί για τους βαρείς οικονομικούς όρους, θα μπορούσαν απλά να διαμελισουν τη Γερμανία, σε Ρηνανια, Βαυαρία, Σαξονια και να αφήσουν την Πρωσια. Θα έδιναν και οικονομικά κίνητρα στα άλλα κράτη έκτος Πρωσιας ενώ στην τελευταία θα επέβαλαν ελαφρες οικονομικες και στρατιωτικες τιμωρίες. Ώστε να μην έχουν κίνητρο να ξαναενωθουν. Θα μπορούσαν αυτά τα κράτη να είναι σήμερα μικρά προοδευτικά δημοκρατικά κράτη, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία. Νομίζω ήταν ενα μοιραίο ιστορικό λάθος.
 

kachaplias

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Δεκ 2017
Μηνύματα
6.992
Κριτικές
1
Like
6.175
Πόντοι
2.356
Πάντως πάντα το είχα απορία .
Ο Χίτλερ εκμεταλλεύτηκε το οικονομικό χάος που είχε περιέλθει η Γερμανία και κατάφερε να πάρει την εξουσία .
Από το 34 που ανέλαβε την εξουσία μέχρι το 39 που ξεκίνησε ο πόλεμος είναι μόλις πέντε χρόνια .
Από πού άντλησε τόσα κεφάλαια ώστε να καταφέρει να εξοπλίσει τον στρατό του με τόσο προηγμένα όπλα .
απο τους αμερικανους
 

kachaplias

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Δεκ 2017
Μηνύματα
6.992
Κριτικές
1
Like
6.175
Πόντοι
2.356
Anthony Beevor - The Second World War ειναι πολυ καλο βιβλιο που καλυπτει μεγαλο φασμα του πολεμου, απο τα γεγονοτα που οδηγησαν, το μετωπο του Ειρηνικου, τον πολεμο στην Ασια, την επιπτωση στις κοινωνιες κλπ. Ο ιδιος ιστορικος εχει γραψει και τα "Σταλινγκραντ" που εξεταζει την επιχειρηση Μπαρμπαροσα, και το "Βερολινο: H πτωση 1945' για το ντου των Σοβιετικων στο τελος του πολεμου και τις θηριωδιες που κανανε εκεινοι (οι Ρωσοι τα ειχαν παρει με το συγκεκριμενο βιβλιο γιατι δεν τους κανει να φαινονται και πολυ καλους).

Οσον αφορα τις αιτιες του πολεμου, ο Β' παγκοσμιος θεωρειται κατι σαν συνεχεια του Α', αφου οι Γερμανοι δε μπορουσαν να χωνεψουν το αποτελεσμα του πρωτου, οπου δεν παραδοθηκαν αλλα εληξε με ανακωχη. Ανθρωποι οπως ο Χιτλερ, οι Ναζι και ενα μεγαλο κομματι της Γερμανικης κοινωνιας δε δεχονταν τις εξεφτελιστικες ποινες και απωλειες εδαφων που τους ειχαν επιβαλλει οι νικητες. Αλλωστε, σε αντιθεση με τον Β' ΠΠ που μπορουμε να πουμε οτι οι Γερμανοι ηταν οι μονοι υπαιτιοι, τα πραγματα στον Α' ΠΠ ηταν πολυ διαφορετικα και την ευθυνη την ειχαν σε μεγαλο βαθμο ολες οι μεγαλες δυναμεις αλλα εν τελει οι περισσοτερο ρηγμενοι εμειναν οι Γερμανοι. Αν προσθεσουμε και την αντιληψη τους οτι οι Εβραιομπολσεβικοι ηταν οι προδοτες εξαιτιας των οποιων χαθηκε ο πολεμος, ειναι προφανες οτι ηταν θεμα χρονου να ξεσπασει ο πολεμος απο τη στιγμη που οι Ναζι ανεβηκαν στην εξουσια. Απο το 1933 ο σκοπος τους ηταν αυτος για αυτο και πιεζαν για αυταρκεια σε πρωτογενη και δευτερογενη τομεα ωστε να μην εξαρτωνται απο εισαγωγες μεταλλων, πρωτων υλων κλπ.

Αυτο που βρισκω πολυ ενδιαφερον ειναι το πως η διψα για επεκταση και το γονατισμα ολης της ηπειρου ηταν τετοια που εν τελει τους κατεστρεψε. Ξεκινησαν ως ταπεινωμενη χωρα απο τη Συνθηκη των Βερσαλλιων να προσαρτουν ολα εδαφη της Γερμανιας, ολη την Αυστρια, τη Σουδητια και μετεπειτα ολη τη Τσεχοσλοβακια και ολα αυτα χωρις να εχει κηρυχτει πολεμος. θα μπορουσαν να ειχαν μεινει εκει εχοντας υπερδιπλασιασει τα εδαφη και τον ελεγχο τους αλλα δεν τους ηταν αρκετο. Η εισβολη στην Πολωνια ηταν η σταγονα που ξεχειλισε το ποτηρι κι απο τη στιγμη που κυρηξαν πολεμο και σε Σοβιετικη Ενωση και ΗΠΑ ξεκινουσαν πια να μετρανε αντιστροφα για την καταστροφη.
δεν ηττηθηκαν και οχι δεν παραδωθηκαν οπως αναφερεις. ανακωχη=παραδοση

στο πεδιο της μαχης αντεχαν ακομη.
 

ProjectHedonism

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Ιαν 2021
Μηνύματα
28
Κριτικές
5
Like
399
Πόντοι
280
Πολύ ενδιαφέρον θέμα το οποίο δεν είναι απλά ιστορία αλλά, δυστυχώς για εμάς τους Έλληνες, επηρεάζει το παρόν και το μέλλον μας.

Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τι σημαίνει «Γερμανός» υπό την έννοια της ιστορίας, της ιδεολογίας και των αξιών που χτίζουν το προφίλ του και επηρεάζουν τον τρόπο που σκέφτεται, δρα και αισθάνεται. Ιστορικά δείχνει οργανωμένος, επινοητικός, μορφωμένος, εργατικός, λάτρης της κλασικής μουσικής αλλά έχει αποδειχθεί βίαιος, επιθετικός, αδίστακτος τύραννος με σκοπό την κατάκτηση και την υφαρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών του κόσμου και την εξόντωση όσων θεωρεί υπανθρώπους. Η γερμανική παράδοση διέπεται από μεσαιωνική βαρβαρότητα και από το αίσθημα της κυρίαρχης ράτσας και της γερμανικής ανωτερότητας συνδυαζόμενα με στρεβλή εικόνα του κόσμου. Είναι ο λαός που βύθισε μία γενιά στη δίνη δύο παγκοσμίων πολέμων και, ίσως θα μπορούσε να πει κανείς, συνεχίζει με άλλα μέσα…

Πρωσία

Το γερμανικό κράτος είναι νεαρό σε ηλικία. Ιδρύθηκε από τον πρώτο της καγκελάριο Όττο Φον Μπίσμαρκ το 1871 μέσω της ενοποίησης αυτόνομων κρατιδίων π.χ. Σαξωνία, Βαυαρία, Φρανκφούρτη κ.λπ. με προεξάρχον τo, εξόχως επεκτατικό και πολεμοχαρές, βασίλειο της Πρωσίας το οποίο κυριάρχησε επί των υπολοίπων σε όλα τα επίπεδα και ως εκ τούτου αποτέλεσε τον πυρήνα της Γερμανίας. Τα κρατίδια ήταν περιουσία του ηγεμόνα τους, ο οποίος κυβερνούσε χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση, δεν είχαν σύνταγμα, βουλή, ελευθερία λόγου, τύπου. Ήταν αυστηρά οργανωμένες μεσαιωνικού τύπου κοινωνίες με όλη την ισχύ να είναι στα χέρια των φεουδαρχών. Ειδικά η Πρωσία ήταν μία φεουδαρχική μιλιταριστική κοινωνία όπου η ισχύς ανήκε σε στρατοκράτες φεουδάρχες οι οποίοι κυβερνούσαν με σιδηρά πυγμή. Χαρακτηριστικά ο βασιλιάς της Φρειδερίκος ο μέγας έλεγε το 18ο αιώνα : «Ξεκινώ κυριεύοντας. Αργότερα θα βρω λόγιους οι οποίοι θα υποστηρίξουν ότι ήταν απόλυτο δικαίωμά μου». Αποτέλεσμα : κατέλαβε την Αυστρία χωρίς κήρυξη πολέμου. Πολεμούσε ταυτόχρονα τη Σουηδία, Γαλλία, Ρωσία καλλιεργώντας στα υπόλοιπα κρατίδια το μύθο ότι οι Πρώσοι είναι ανίκητοι. Οι διάδοχοί του συνέχισαν με την ίδια φιλοσοφία, έναν ατελείωτο πόλεμο επιβολής της πρωσικής υπεροχής στην Ευρώπη, η οποία συμπυκνώνεται στο ρητό του Πρώσου θεωρητικού του πολέμου Φον Κλάουζεβιτς : «Όπως η μοίρα της Πρωσίας είναι να αποτελεί τον πυρήνα της Γερμανίας, έτσι και η Γερμανία θα είναι ο πυρήνας της μελλοντικής γερμανικής αυτοκρατορίας της Δύσης» και συνεχίζει «Στους κατακτημένους δεν θα μείνει τίποτε παρά μόνο τα μάτια τους για να κλαίνε». σ.σ. Σας θυμίζουν κάτι άραγε αυτά; Το 1862 ο Όττο Φον Μπίσμαρκ ορίστηκε πρωθυπουργός της Πρωσίας. Μπήκε σε πολέμους με τη Δανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, νίκησε και δημιούργησε την ενοποιημένη Γερμανική αυτοκρατορία και το μύθο της κυρίαρχης φυλής που ονειρεύονταν. Η βιομηχανία, το εμπόριο άνθισαν και ο πλούτος ήρθε. Αλλά αυτά δεν τους έφταναν. Το κράτος -δομημένο για πόλεμο- είχε ήδη τρεις πυλώνες : μιλιταριστές, ιδιοκτήτες γης, κρατικούς αξιωματούχους. Ο Μπίσμαρκ πρόσθεσε τον τέταρτο πυλώνα : τους μεγαλοβιομήχανους. Αυτοί οι πυλώνες αποτέλεσαν το «αμαρτωλό κουαρτέτο» που ρύθμιζε όλες τις εξελίξεις.

Α' Παγκόσμιος Πόλεμος

Νέος ηγέτης ο Γουλιέλμος ο δεύτερος ή «Κάιζερ». Έλεγε: «Σε εμάς τους Γερμανούς αρέσουν τα όπλα και το παιχνίδι του πολέμου. Θα επεκτείνω τα σύνορά μας». Αποτέλεσμα ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Κατέλαβαν το Βέλγιο με το οποίο είχαν συνθήκη ουδετερότητας, ανέπτυξαν όπλα χημικού πολέμου, τα υποβρύχιά τους βούλιαζαν εμπορικά πλοία χωρίς προειδοποίηση και περιορισμούς. Όταν ο Γερμανός αρχιστράτηγος και κατ’ ουσίαν δικτάτορας Φον Λούντεντορφ κατάλαβε ότι επέρχεται η οριστική ήττα έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση του Βερολίνου να προτείνουν άμεσα ειρήνη. Οι σύμμαχοι με ισχυρή πίεση από τους Γάλλους αποδέχθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη την ανακωχή χωρίς να λάβουν υπόψη την πρόταση του Αμερικανού στρατηγού Πέρσινγκ για συνέχιση του πολέμου μέχρι παράδοσης άνευ όρων των Γερμανών. Νόμισαν ότι έβαλαν τέλος στο γερμανικό μιλιταρισμό και επεκτατισμό. Ο Κάιζερ διέφυγε στην Ολλανδία, ο Φον Λούντεντορφ στη Σουηδία. Όσοι προκάλεσαν τον πόλεμο (το αμαρτωλό κουαρτέτο), όταν κατάλαβαν ότι επέρχεται η ήττα, σιωπηλά απομακρύνθηκαν από το προσκήνιο και άφησαν τα αδύναμα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εν μία νυκτί, η Γερμανία μετατράπηκε σε γερμανική δημοκρατία. Επιφανειακά απέκτησε εκλεγμένους αντιπροσώπους αλλά στην ουσία το παλαιό σύστημα συνέχισε αξιωματούχοι – βιομήχανοι – στρατιωτικοί οι ίδιοι με πριν. Οι Γερμανοί δεν πίστεψαν ότι ηττήθηκαν, η προπαγάνδα καθ’ όλη τη διάρκεια του Α’ Π.Π. μιλούσε για νίκες και τελικώς ο πόλεμος έληξε με ανακωχή χωρίς ο εχθρός να καταλάβει σχεδόν καθόλου γερμανικό έδαφος (τα έλεγε ο στρατηγός Πέρσινγκ). Ξένος στρατός δεν παρήλασε σε γερμανικές πόλεις, ο γερμανικός στρατός επέστρεψε με παρελάσεις και υψωμένα λάβαρα. Παρά ταύτα δέχτηκαν τις ποινές του πολέμου μέσω της ντροπιαστικής συνθήκης των Βερσαλλιών. Αποδιοπομπαίοι τράγοι θεωρήθηκαν οι αδύναμοι εκπρόσωποι της Γερμανικής δημοκρατίας. Το αμαρτωλό κουαρτέτο γελούσε στο παρασκήνιο διότι απέφυγε την τιμωρία και ταυτόχρονα προκαλούσε ζημιά στην ιδέα της δημοκρατίας στη Γερμανία.

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Μόλις 20 χρόνια μετά προσπάθησαν εκ νέου να κυριεύσουν τον κόσμο. Ο πληθωρισμός έκανε τους επιτήδειους χρηματιστές πλούσιους και ακύρωσε τα τεράστια χρέη των ιδιοκτητών γης αλλά διέλυσε τους απλούς ανθρώπους. Μετά ήρθε η ύφεση και η ανεργία που προστέθηκαν στην απέχθεια των Γερμανών για την κατάσταση που ζούσαν. Τότε ήρθε η κατάλληλη στιγμή για το αμαρτωλό κουαρτέτο να ξαναβγεί στην επιφάνεια και να δείξει ως υπαίτιους για την κατάσταση τους Γερμανούς δημοκρατικούς και τους Γάλλους, ξυπνώντας τα αισθήματα εκδίκησης του κόσμου. Ταυτόχρονα οι Γάλλοι – Άγγλοι – Αμερικανοί υπαναχώρησαν από τα συμφωνηθέντα της συνθήκης των Βερσαλλιών, ήτοι πολυετή παρουσία συμμαχικών στρατευμάτων στη Γερμανία και αποστρατιωτικοποίηση δίνοντάς της την ευκαιρία, συγκαλυμμένα στην αρχή, να δημιουργήσει στρατό και όλες τις προϋποθέσεις για νέο πόλεμο. Ταυτόχρονα οι γερμανικές κυβερνήσεις, ασκώντας παρελκυστική πολιτική, μιλούσαν στους συμμάχους για ειρήνη και συνεργασία και οι σύμμαχοι άρχισαν να τρέφουν αισθήματα συμπάθειας γι’ αυτούς. Όσον αφορά τις οικονομικές αποζημιώσεις, όχι μόνο δεν τις πλήρωσαν στο ακέραιο αλλά έλαβαν και δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια με τα οποία έχτισαν την πολεμική τους βιομηχανία. Γι’ αυτό άλλωστε επηρεάστηκαν από το κραχ του 1929 στην Αμερική ενώ μέχρι τότε η οικονομία τους είχε καταφέρει να ορθοποδήσει παρά τις πολεμικές αποζημιώσεις που ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν. Εγκατέστησαν τον Φον Χίντεμπουργκ ως πρόεδρο καταλύοντας ουσιαστικά τη δημοκρατία. Παρά ταύτα οι δημοκρατικοί θεσμοί υπήρχαν. Έπρεπε να καταργηθούν ώστε να υπάρξει σιδηρά πειθαρχία εντός της Γερμανίας που με τη σειρά της θα προκαλούσε αμείλικτη επιθετικότητα προς το εξωτερικό. Χρειαζόταν ένα εργαλείο που θα ήλκυε τους Γερμανούς χρησιμοποιώντας το πάθος τους για υπεροχή και κατακτήσεις και το βρήκαν στο πρόσωπο ενός πρώην δεκανέα του γερμανικού στρατού, φανατικού και χαρισματικού να παρασύρει τον όχλο, του Αδόλφου Χίτλερ. Άνεργος, αμόρφωτος, μνησίκακος μάζεψε γύρω του απροσάρμοστους που του έμοιαζαν. Δυστυχώς οι φιλελεύθεροι Γερμανοί τον θεωρούσαν αστείο ή ενοχλητικό αλλά οι εθνικιστές έβλεπαν ότι μπορούσε να καταλύσει τη δημοκρατία. Είχε τη στήριξη της μοναρχίας, των μεγαλοεπιχειρηματιών που ήθελαν την οικονομική κατάκτηση του κόσμου και του λαού. Έταζε όλα σε όλους και πάνω απ’ όλα εκδίκηση και επαναφορά της γερμανικής αυτοκρατορίας. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Αυτή τη φορά υποχρεώθηκαν σε παράδοση άνευ όρων για να ξέρουν ότι ηττήθηκαν.

Μεταπολεμική περίοδος

Η Γερμανία βρέθηκε με κατεστραμμένη τη βιομηχανία της που ήταν και είναι το μεγάλο της ατού. Οι Αμερικανοί, ως ρυθμιστές της μεταπολεμικής εποχής, είχαν δηλώσει στους Γάλλους ότι δεν θα επιτρέψουν την ανασυγκρότηση της γερμανικής βιομηχανίας αλλά κυριολεκτικά εν μια νυκτί αναίρεσαν την υπόσχεσή τους και, για να γλυκάνουν τους Γάλλους, τους είπαν ότι στη νέα τάξη πραγμάτων η Γερμανία με τη βιομηχανία της θα είναι το άλογο με το κάρο και η Γαλλία ο οδηγός του. Γι’ αυτό και βλέπουμε ακόμη και σήμερα τη Γαλλία να αποτελεί έδρα οικονομικών θεσμών/οργανισμών, ως κατάλοιπο εκείνης της συμφωνίας. Βέβαια το άλογο με το κάρο έχει αποκτήσει, χρόνια τώρα, σύστημα αυτόνομης οδήγησης και σέρνει τους Γάλλους από τη μύτη…

Και για να πούμε και δυο λόγια που σήμερα εξαιτίας της πολιτικής ορθότητας δεν θα ήταν επιτρεπτό να ειπωθούν:

  • «Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να κρατήσει τους Ρώσους έξω, τους Αμερικανούς μέσα και τους Γερμανούς κάτω», Lord Ismay, πρώτος Γ.Γ, του ΝΑΤΟ
  • «Κάθε 50 χρόνια πρέπει να βομβαρδίζουμε τη Γερμανία άνευ λόγου» (αποδίδεται, χωρίς να αποδεικνύεται, στον Ουίνστον Τσώρτσιλ)
  • «Τώρα που ενώθηκε η Δυτική με την Ανατολική Γερμανία θα δείτε τι έχουμε να πάθουμε, οι Γερμανοί είναι επικίνδυνος λαός», Διευθυντής Λυκείου που είχε βιώσει τον Β’ Π.Π. 1990
Και τώρα σκεφτείτε πόσα από τα παραπάνω πρέπει να μας προβληματίζουν ως Έλληνες και μέλη της (γερμανοκρατούμενης) Ε.Ε.
 

Karamanis Stratos

Σπουδαίος
Εγγρ.
4 Αυγ 2020
Μηνύματα
5.485
Like
8.418
Πόντοι
2.356
Μεγα λαθος του Φυρερ που ανοιξε μετωπο ανατολικα ενω δυτικα εμπαζε μετα την dday! Λαθος και να τα δωσει ολα στις Αρδεννες… Γενικα πολλα λαθη.. μετετρεψε ενα πολεμο-περιπατο σε ηττα! Επικα αυτογκολ της Βερμαχτ παντου…
Τωρα η Ευρωπη θα ηταν εντελως διαφορετικη υπο τη σκεπη του Γ’ Ραιχ…
 

Sad_man

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
7 Αυγ 2017
Μηνύματα
10.065
Like
3.712
Πόντοι
606
Μεγα λαθος του Φυρερ που ανοιξε μετωπο ανατολικα ενω δυτικα εμπαζε μετα την dday! Λαθος και να τα δωσει ολα στις Αρδεννες… Γενικα πολλα λαθη.. μετετρεψε ενα πολεμο-περιπατο σε ηττα! Επικα αυτογκολ της Βερμαχτ παντου…
Τωρα η Ευρωπη θα ηταν εντελως διαφορετικη υπο τη σκεπη του Γ’ Ραιχ…

Όντως,θα χαμε κι εμεις μπουντεσλίγκα :grin:
 
OP
OP
K

Kyrios Hou

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Μαΐ 2021
Μηνύματα
126
Κριτικές
11
Like
496
Πόντοι
291
Μεγα λαθος του Φυρερ που ανοιξε μετωπο ανατολικα ενω δυτικα εμπαζε μετα την dday! Λαθος και να τα δωσει ολα στις Αρδεννες… Γενικα πολλα λαθη.. μετετρεψε ενα πολεμο-περιπατο σε ηττα! Επικα αυτογκολ της Βερμαχτ παντου…
Τωρα η Ευρωπη θα ηταν εντελως διαφορετικη υπο τη σκεπη του Γ’ Ραιχ…
Έχω δει σειρά με εναλλακτική ιστορία στο νετφλιξ..εριξαν κ καλά οι Γερμανοί ατομική βόμβα στις ΗΠΑ και είχαν καταλάβει όλον τον κόσμο..πολύ καλή σειρά θα την βρω μα την προτείνω εδώ
 

Karamanis Stratos

Σπουδαίος
Εγγρ.
4 Αυγ 2020
Μηνύματα
5.485
Like
8.418
Πόντοι
2.356

bookie

Μέλος
Εγγρ.
14 Ιουλ 2021
Μηνύματα
570
Like
828
Πόντοι
86
Δεν αμφιβάλλω καθόλου πως ο Χίτλερ, στις τελευταίες μέρες του, θα προτιμούσε το τέλος της Ανθρωπότητας, αντί για το αίσχος της παράδοσης του.
 

foobar

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Ιαν 2010
Μηνύματα
929
Like
1.501
Πόντοι
206
Η Γερμανία είχε χάσει τον πόλεμο πριν καν ξεκινήσει. Η μόνη απειροελάχιστη πιθανότητα να μπορούσε να τον κερδίσει είναι αν δεν γινόταν η επιδρομή στο εργοστάσιο στη Νορβηγία όπου κατέστρεψαν ένα σημαντικό κομμάτι του πυρηνικού της προγράμματος.

Η Γερμανία ΔΕΝ είχε καμία πλουτοπαραγωγική δυνατότητα για να μπορέσει να συνεχίσει τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ ήταν σε εντελώς άλλη ήπειρο με ανεξάντλητα αποθέματα και καμία πρόσβαση από τα τότε υπάρχοντα πολεμικά μέσα. Η ΕΣΣΔ ήταν μεν δίπλα αλλά ταυτόχρονα τεράστια σε μέγεθος και πάλι απρόσβλητη με τα τότε όπλα.

Αν διαβάσετε λίγο ιστορία θα δείτε πως οι πρώτες μάχες ήταν νικηφόρες καθαρά και μόνο λόγω της πλήρους μηχανοκίνησης. Οι περισσότερες χώρες είχαν αποκοιμηθεί μετά τον Α' ΠΠ και θεωρούσαν ακόμη το πεζικό σαν βασική μονάδα του στρατού. Οι Γερμανοί ήταν τυχεροί καθώς κάποιοι νεότεροι αξιωματικοί όπως ο Γκουντέριαν και ο Ρόμμελ είχαν αντιληφθεί την ανωτερότητα των ΤΘ και επένδυσαν σε αυτό. Οπότε μέσα σε λίγες ώρες κάλυπταν αποστάσεις που ήταν αδύνατο να φανταστούν οι γηραιότεροι αντίπαλοι. Όμως αυτό είχε τρομερό τίμημα καθώς οι μηχανές χαλάνε. Ναι μεν προήλαυναν αλλά με τρομερές βλάβες. Σύντομα όταν επιτέθηκαν στην ΕΣΣΔ που είχε "άπειρη" παραγωγή άρχισαν να φαίνονται τα προβλήματα παραγωγής καθώς δεν είχαν δυνατότητα αναπλήρωσης τους. Όταν δε μπήκαν και οι ΗΠΑ στον πόλεμο τα πράγματα τελείωσαν. Δεν είναι τυχαίο πως από το 42-43 οι ηγέτες συζητούσαν ήδη για "σφαίρες επιρροής".

Μόνο εάν είχαν στα χέρια τους την "βόμβα" θα μπορούσαν να κερδίσουν. Αλλά αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν πολύ πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ. Και ακόμη αν δεν καταστρεφόταν το εργοστάσιο πάλι δε θα προλάβαιναν.
 

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Μηνύματα
31.649
Κριτικές
1
Like
36.057
Πόντοι
6.256
Όχι ο πόλεμος θα είχε αποφευχθεί αν οι Σύμμαχοι φρόντιζαν να τηρηθεί κατά γράμμα η Συνθήκη. Αντ' αυτού αφήσαν τους Γερμανούς να αλωνίζουν (επανεξοπλισμός, επαναστρατιωτικοποιηση Ρουρ, Ανσκλους κτλ κτλ) ακολουθώντας πολιτική κατευνασμού. :jerking::jerking::jerking:
Αλήθεια το τελευταίο σας θυμίζει τίποτα στο σήμερα?
αφησαν τον χιτλερ να εξοπλιστει οι συμμαχοι γιατι η κονομα ηταν μεγαλη, αξιζε τα εκατομμυρια ανθρωπων που χαθηκαν
 

Karamanis Stratos

Σπουδαίος
Εγγρ.
4 Αυγ 2020
Μηνύματα
5.485
Like
8.418
Πόντοι
2.356
Παραλιγο να τον τελειωνε νωριτερα τον πολεμο ο Στρατηγος Φον Σταουφενμπεργκ αλλα η εκρηξη δεν του πετυχε και ο Φυρερ απλα τραυματιστηκε ελαφρα (ηταν και ο Μουσολινι εκει νομιζω…)
 

gbeyyt11

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2008
Μηνύματα
1.515
Like
143
Πόντοι
16
Η Γερμανία είχε χάσει τον πόλεμο πριν καν ξεκινήσει. Η μόνη απειροελάχιστη πιθανότητα να μπορούσε να τον κερδίσει είναι αν δεν γινόταν η επιδρομή στο εργοστάσιο στη Νορβηγία όπου κατέστρεψαν ένα σημαντικό κομμάτι του πυρηνικού της προγράμματος.

Η Γερμανία ΔΕΝ είχε καμία πλουτοπαραγωγική δυνατότητα για να μπορέσει να συνεχίσει τον πόλεμο. Οι ΗΠΑ ήταν σε εντελώς άλλη ήπειρο με ανεξάντλητα αποθέματα και καμία πρόσβαση από τα τότε υπάρχοντα πολεμικά μέσα. Η ΕΣΣΔ ήταν μεν δίπλα αλλά ταυτόχρονα τεράστια σε μέγεθος και πάλι απρόσβλητη με τα τότε όπλα.

Αν διαβάσετε λίγο ιστορία θα δείτε πως οι πρώτες μάχες ήταν νικηφόρες καθαρά και μόνο λόγω της πλήρους μηχανοκίνησης. Οι περισσότερες χώρες είχαν αποκοιμηθεί μετά τον Α' ΠΠ και θεωρούσαν ακόμη το πεζικό σαν βασική μονάδα του στρατού. Οι Γερμανοί ήταν τυχεροί καθώς κάποιοι νεότεροι αξιωματικοί όπως ο Γκουντέριαν και ο Ρόμμελ είχαν αντιληφθεί την ανωτερότητα των ΤΘ και επένδυσαν σε αυτό. Οπότε μέσα σε λίγες ώρες κάλυπταν αποστάσεις που ήταν αδύνατο να φανταστούν οι γηραιότεροι αντίπαλοι. Όμως αυτό είχε τρομερό τίμημα καθώς οι μηχανές χαλάνε. Ναι μεν προήλαυναν αλλά με τρομερές βλάβες. Σύντομα όταν επιτέθηκαν στην ΕΣΣΔ που είχε "άπειρη" παραγωγή άρχισαν να φαίνονται τα προβλήματα παραγωγής καθώς δεν είχαν δυνατότητα αναπλήρωσης τους. Όταν δε μπήκαν και οι ΗΠΑ στον πόλεμο τα πράγματα τελείωσαν. Δεν είναι τυχαίο πως από το 42-43 οι ηγέτες συζητούσαν ήδη για "σφαίρες επιρροής".

Μόνο εάν είχαν στα χέρια τους την "βόμβα" θα μπορούσαν να κερδίσουν. Αλλά αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν πολύ πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ. Και ακόμη αν δεν καταστρεφόταν το εργοστάσιο πάλι δε θα προλάβαιναν.
Εγώ θα πάω κι ακόμα πιο πίσω να πω ότι από τη στιγμή που ήθελαν να κάνουν ντου σε όλους και δεν τους έφταναν τα εδάφη που είχαν προσαρτήσει χωρίς να ανοίξει ρουθούνι (Αυστρία, Τσεχοσλοβακία) ήταν τελειωμένη υπόθεση.

Η πολεμική τους μηχανή ήταν πανίσχυρη αλλά με όλους δε γίνεται να τα βάλει ποτέ κανείς. Η κατοχή σε χώρες που είναι πολύ αδύναμες στρατιωτικά πχ Ελλάδα, Ολλανδία, Νορβηγία είναι ένα πραγμα αλλά απέναντι σε Βρετανία και Ρωσία δεν κατάφεραν τίποτα ουσιαστικό.
Η επιχείρηση Θαλάσσιος Λέων για την εισβολή στην Αγγλία δεν πέτυχε τίποτα - η ναυτική υπέροχη των Άγγλων δεν άφησε κανένα περιθώριο στο Κριγκσμαριν, και ακόμα και στον αέρα η RAF τους αναχαιτίζε μόνιμα. Πέρα από βομβαρδισμούς δεν πάτησε ποτέ γερμανική μπότα στο νησί.
Η Ρωσία με την παραδοσιακή τακτική της να πετάει κορμιά στον πόλεμο χωρίς να τελειώνουν είχε μεν τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλη χώρα αλλά μεχρι και σήμερα να προσπαθούσαν δε θα την είχαν καταλάβει ακομα.
Μονο οι κακομοίρηδες οι Γάλλοι φάγανε συνοπτική πουτσα με το καλημέρα και είχαν μείνει εκτός παιχνιδιού από την αρχή. Το πως μπήκαν και πήραν κομμάτι από την πίτα στο τέλος εντωμεταξύ κι αυτοί από εκεί που θα έπρεπε να κάνουν τσιμπουκια σε αγγλοαμερικανουσ είναι άλλη υπόθεση.
 

Karamanis Stratos

Σπουδαίος
Εγγρ.
4 Αυγ 2020
Μηνύματα
5.485
Like
8.418
Πόντοι
2.356
Κριμα παντως γιατι ειχαν Στρατηγαρες! Μυαλα! Γκουντεριαν, Ρομμελ, Καιτελ, Ντενιτς στο ναυτικο, ακομα κι ο Γκερινγκ με τη λουφτβαφε γαμαγε ! Αλλα τα γαμησε ολα οι εμμονες και η παρανοια του Φυρερ στο τελος…
 

bookie

Μέλος
Εγγρ.
14 Ιουλ 2021
Μηνύματα
570
Like
828
Πόντοι
86
Θεωρό σημαντικό να αναφέρω για την ατομική βόμβα λίγα λογία, μιας και είναι αρκετά ενδιαφέρον το θρεντ και η ανταλλαγή απόψεων.

Η πυρηνική εποχή στην οποία ζούμε, και στην οποία ίσως θα πεθάνουμε, άρχισε, για τον μέσον άνθρωπο, με την εξαπόλυση της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, στις 6 Άγουστου του 1945. Στους πυρηνικούς φυσικούς όμως και σε μερικούς Αμερικανους ηγέτες, ήταν γνωστό, από καμποσα χρονιά νωρίτερα, πως ενα τέτοιο όπλο ήταν δυνατό να κατασκευασθεί. Η εργασια για την κατασκευή των πυρηνικών όπλων άρχισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Μεγάλη Βρεταννια, σχεδόν αμέσως ύστερα από την εκρηξη του Δεύτερου Παγκοσμιου Πολέμου.
Η ύπαρξη εκρηκτικών δυνάμεων μέσα στον πυρήνα των ατόμων ηταν γνωστή απο τοτε που ο Ραζερφόντ ειχε εξιχνιάσει την ατομική δομή της υλης. Ενα ατομο αποτελειται από εναν απειροελάχιστο πυρήνα και από ηλεκτρόνια, που περιστρέφονται γύρω του.Το άτομο του υδρογόνου, το απλούστερο από όλα και το ελαφρύτερο, έχει ένα μόνο ηλεκτρόνιο. Βαρύτερα άτομα έχουν ολοένα και περισσότερα ηλεκτρόνια καθώς προχωρούμε στην κλίμακα των ατομικών βαρών.
Η πρώτη ανακάλυψη που έχει σχέση με την πυρηνική ενεργεία ηταν η ανακάλυψη της ραδιενέργειας, που οφείλεται στην εκτόξευση απο τον πυρηνα των ατόμων διάφορων υποατομικών σωματιδίων. Ήταν γνωστό πως μεγαλη ποσότητα ενεργείας βρίσκεται δεσμευμένη στον πυρήνα των ατομων, αλλα ως την εκρηξη σχεδον του ΔΠΠ κανένας δεν ηξερε τον τροπο να την αποδεσμεύει σε σημαντικές ποσότητες. Μια επαναστατική ανακάλυψη ομως απόδειξε πως, κάτω απο ορισμένες συνθήκες, η μαζα, συμφωνά με τον τυπο του Αινσταιν, μπορει να μετατραπεί σε ενεργεια. Η ποσότητα της ενεργείας αυτής ειναι ιση με τη μάζα πολλαπλασιασμένη με το τετραγωνο της ταχυτητας του φωτος. Το απλούστερο παράδειγμα ειναι η σχέση μεταξυ υδρογόνου και ηλιου. Ενα ατομο ηλιου αποτελείται απο τεσσερα ατομα υδρογόνου και θα μπορουσε συνεπως να περιμενει κανενας πως θα πως θα εχει τετραπλάσια μαζα του ατομου του υδρογονου.
Αυτο ομως δεν συμβαινει, αν υπολογισουμε τη μαζα του ατομου του ηλιου σαν 4, η μαζα του ατόμου του υδρογονου δεν ειναι 1, αλλα 1008. Οταν τέσσερα άτομα του υδρογονου ενωνονται για να σχηματισουν ενα ατομο ηλίου, το περισσευμα της μαζας αποδεσμεύεται σαν ενεργεια και παυει πια να υπαρχει σα μαζα. Γι΄αυτο ακριβως ο Ηλιος είναι ζεστός. Γιατί είναι ενα εργοστασιο παράγωγης ηλίου. Το ιδιο συμβαίνει κι΄οταν αλλα ελαφρα ατομα ενώνονται για να σχηματίσουν βαρύτερα, και αυτη ισα - ισα η διαδικασία, που αποκαλείται << σύντηξη >> χρησιμοποιειται στη βομβα υδρογόνου.
Η ατομικη βόμβα ομως χρησιμοποιήσουσε μιαν αλλη αντίδραση, που βασίζεται στην ραδιενέργεια. Στην αντίδραση αυτή, που λέγεται << σχάση >>, ένα βαρύ άτομο διασπάται σε δυο ελαφρότερα. Γενικά, στις ραδιενεργές ουσίες η διάσπαση αυτη συντελείται με σταθερό ρυθμό, που ειναι στις φυσικές ραδιενεργές ουσίες πολύ βραδύς. Υπάρχει όμως μια μορφή ουρανιου , που αποκαλείται U - 235 που , όταν είναι καθαρή, προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση. Η αλυσιδωτή αυτή αντίδραση επεκτείνεται σαν τη φωτιά, άλλα με τεράστια μεγαλύτερη ταχύτητα. Την ουσία αυτή τη χρησιμοποιούν για να κατασκευάζουν ατομικές βόμβες. Για να το πετύχουν αυτό έπρεπε να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες. Η πρώτη - πρώτη ήταν να εξαχθεί το U- 235 από το συνηθισμένο ουρανιο, οπού βρίσκεται σε πολύ μικρην αναλόγια. Ο προδότης Φούξ συνέβαλε πολύ στη λύση αυτού του προβλήματος, και αποτελεί ειρωνεία της τύχης το γεγονός πως, αν η προδοσία του είχε αποκαλυφθεί ενωρίτερα, η ατομική βόμβα δεν θα ήταν έτοιμη για να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ιαπωνίας.
Η δυνατότητα για κατασκευεη μια ατομικής βόμβας ήταν φανερή στους φυσικούς απο τότε που η αλυσιδωτή αντίδραση ανακαλύφθηκε λίγο πριν απο την έκρηξη του ΔΔΠ. Παρ΄όλες τις προσπάθειες να κρατηθεί μυστική η υπόθεση αυτή, πολλοί ήξεραν πως γινονται απόπειρες για κατασκευή της.
Το πολίτικο κίνητρο των ατομικων φυσικών που εργάζονταν για την κατασκευή της ατομικής βόμβας ήταν η απόφαση τους να νικήσουν τους Ναζιστές.

Θα συνεχίσω σε λίγο πρέπει να φύγω.
 

foobar

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Ιαν 2010
Μηνύματα
929
Like
1.501
Πόντοι
206
Κριμα παντως γιατι ειχαν Στρατηγαρες! Μυαλα! Γκουντεριαν, Ρομμελ, Καιτελ, Ντενιτς στο ναυτικο, ακομα κι ο Γκερινγκ με τη λουφτβαφε γαμαγε ! Αλλα τα γαμησε ολα οι εμμονες και η παρανοια του Φυρερ στο τελος…

Και δε θα μάθουμε ποτέ τον πραγματικό ρόλο του Ρούντολφ Ες και της πτήσης του στην Αγγλία.
 

Mpratan

Μέγας
Εγγρ.
29 Δεκ 2019
Μηνύματα
5.938
Κριτικές
21
Like
11.292
Πόντοι
4.546
Κριμα παντως γιατι ειχαν Στρατηγαρες! Μυαλα! Γκουντεριαν, Ρομμελ, Καιτελ, Ντενιτς στο ναυτικο, ακομα κι ο Γκερινγκ με τη λουφτβαφε γαμαγε ! Αλλα τα γαμησε ολα οι εμμονες και η παρανοια του Φυρερ στο τελος…
Αν δεν κάνω λάθος, μετά την ήττα στο Στάλινγκραντ, κατάλαβε ότι ο πόλεμος τελείωσε για τους Γερμανούς, αλλά λόγω της εμμονής του, το συνέχισε για άλλα 2 χρόνια.
 

cretan336

Σεβαστός
Εγγρ.
10 Ιουλ 2020
Μηνύματα
4.357
Like
3.641
Πόντοι
1.706
Ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά αινίγματα είναι το γιατί η νικήτρια Entente δε διαμέλισε τη Γερμανία μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Η πάγια πολιτική της Γαλλίας ηταν τα προηγούμενα 800 χρόνια να κρατήσει τη Γερμανία διαιρεμενη σε μικρότερα κράτη και να αποτρέψει την Ένωση τους. Επειδή ήξεραν πόσο επικίνδυνη εξέλιξη θα ήταν η ένωση τους. Και πράγματι οταν ενώθηκαν, όλοι αυτοί οι φόβοι επαληθευτηκαν. Το 1918 που είχαν την ευκαιρία να ακυρώσουν οτι έγινε το 1871 γιατί δε το έκαναν; Αντί για τους βαρείς οικονομικούς όρους, θα μπορούσαν απλά να διαμελισουν τη Γερμανία, σε Ρηνανια, Βαυαρία, Σαξονια και να αφήσουν την Πρωσια. Θα έδιναν και οικονομικά κίνητρα στα άλλα κράτη έκτος Πρωσιας ενώ στην τελευταία θα επέβαλαν ελαφρες οικονομικες και στρατιωτικες τιμωρίες. Ώστε να μην έχουν κίνητρο να ξαναενωθουν. Θα μπορούσαν αυτά τα κράτη να είναι σήμερα μικρά προοδευτικά δημοκρατικά κράτη, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ελβετία. Νομίζω ήταν ενα μοιραίο ιστορικό λάθος.
Ίσως γιατί ο Α΄ΠΠ ήταν ο πρόλογος της ΝΤΠ.
Η μοναρχία πανευρωπαϊκά παραγκωνίστηκε.
Το ξεκαθάρισμα το άφησαν για αργότερα,
Περίεργο είναι όμως γιατί ενω όλοι τους έβλεπαν τους Ναζί να προετοιμάζονται αυτοί κωλοβαρούσαν?
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom