Νέα

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Kyrios Hou
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 677
  • Εμφανίσεις 29K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

kachaplias

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Δεκ 2017
Κριτικές
1
Like
5.921
Πόντοι
2.356
Tο πετυχημένα μεγάλη κουβέντα. Υπάρχουν δυο βασικές σχολές που συγκρούονται γύρω από αυτό το "πετυχημένα". Η μία υπέρ η άλλη κατά.
Εξαρτάται πως το κρίνεις.
Για τα γερμανικά το θέμα δεν ήταν μονον οι πρώτες ύλες. Ήταν και εξελιγμένα σε τέτοιο βαθμό, που είχαν άλλου είδους θέματα σε αξιοπιστία, συντήρηση, επιδιόρθωση.
ε οταν ειδαν οτι τα πρωτα πανζερ βαρουσαν ασκοπα τα σοβιετικα (περαν του οτι οι ρωσοι ηταν αεροψυκτοι) καταλαβαν οτι επρεπε να βελτιωθουν δραστικα και οτι το μπλιτζκριγκ μας αφησε χρονους...

Maximilien

Ανώτερος
Εγγρ.
28 Δεκ 2018
Κριτικές
8
Like
34.398
Πόντοι
6.536
Μιας και ειπες για πολεμικό μουσείο και στην Δρέσδη εχει ενα καταπληκτικό πολεμικό μουσείο, αξιζει να το επισκεφτεί κάποιος.
Από τα κορυφαία στον κόσμο.
Οι Γερμανοί αγαπάνε πολύ την ιστορία και ακόμα πιο πολύ το παρελθόν τους.
Η περιοχή όπου εκτός των άλλων,είναι η κοιτίδα του βασικού πληθυσμιακού συστατικού των Εγγλέζων....

Εμένα εντύπωση μου έχει κάνει και το Μουσείο της Βαρσοβίας.
Αφιερωμένο στον "τρόμο" των Τούρκων,τους φτερωτούς Ουσσάρους και στον Β'Παγκόσμιο πόλεμο....
Έχει συγκλονιτικά πράγματα να δείς από το ηρωικό Βεστερπλάτε μέχρι το Κατύν....
Οι Πολωνοί πιστεύω ότι έκαναν την πιο οργανωμένη αντίσταση σε όλη την Ευρώπη.
Θα δείτε πολλά από την υπόγεια κυβέρνηση που έδρασε κατά την Γερμανική κατοχή.

• Like
Αντιδράσεις: resp

woopsie

Σεβαστός
Εγγρ.
1 Σεπ 2020
Κριτικές
14
Like
2.536
Πόντοι
1.196
ε πως, είχαν αυτό: Arado Ar-555 ( στα προσχέδια και τις ονειρώξεις τους βέβαια)
τώρα πλέον και σε μοντελάκι για να παίζουν χαρούμενα τα μεγάλα παιδάκια :grin:

Ούτε που το είχα ξανακουσει αυτό, εγώ ξέρω αυτό εδώ από ένα videogame που έπαιζα κάποτε

1000004374.jpg

resp

Σπουδαίος
Εγγρ.
5 Μαρ 2023
Like
6.597
Πόντοι
2.356
ε οταν ειδαν οτι τα πρωτα πανζερ βαρουσαν ασκοπα τα σοβιετικα (περαν του οτι οι ρωσοι ηταν αεροψυκτοι) καταλαβαν οτι επρεπε να βελτιωθουν δραστικα και οτι το μπλιτζκριγκ μας αφησε χρονους...
Άσκοπα δεν τα βαρουσαν.
Το 1941 εξουδετερωναν 4-5 T34 για καθε γερμανικό άρμα που έβγαινε εκτός. Το μοτίβο εξακολούθησε και τα επόμενα χρόνια. 6 το 1942, 4 τα 1943-44 και μόνον το 1945 ισορρόπησαν τα πράγματα και για κάθε σοβιετικό άρμα έβγαινε εκτός ενα γερμανικό.
Ο blitzkrieg δεν ήταν μόνον άρματα. Ήταν συνδυασμός αεροπορίας και τμημάτων του στρατού. Κι οι Γερμανοί είχαν ήδη θέματα στην πρώτη λόγω των απωλειών της μάχης της Αγγλίας, που ποτέ δεν αναπλήρωσαν επαρκώς.
Ότι το Τ34 ώθησε τους Γερμανούς να αυξήσουν την ισχύ των πυροβόλων τους σε άρματα και ΑΤ δεκτό.
Αλλά δεν ήταν το υπερόπλο που αναφέρει ο μύθος γύρω από αυτό.

resp

Σπουδαίος
Εγγρ.
5 Μαρ 2023
Like
6.597
Πόντοι
2.356
Η περιοχή όπου εκτός των άλλων,είναι η κοιτίδα του βασικού πληθυσμιακού συστατικού των Εγγλέζων....

Αφιερωμένο στον "τρόμο" των Τούρκων,τους φτερωτούς Ουσσάρους και στον Β'Παγκόσμιο πόλεμο....
Και πολλά μνημεία του αγώνα του γκέτο και των Πολωνών Εβραίων.

kachaplias

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Δεκ 2017
Κριτικές
1
Like
5.921
Πόντοι
2.356
Άσκοπα δεν τα βαρουσαν.
Το 1941 εξουδετερωναν 4-5 T34 για καθε γερμανικό άρμα που έβγαινε εκτός. Το μοτίβο εξακολούθησε και τα επόμενα χρόνια. 6 το 1942, 4 τα 1943-44 και μόνον το 1945 ισορρόπησαν τα πράγματα και για κάθε σοβιετικό άρμα έβγαινε εκτός ενα γερμανικό.
Ο blitzkrieg δεν ήταν μόνον άρματα. Ήταν συνδυασμός αεροπορίας και τμημάτων του στρατού. Κι οι Γερμανοί είχαν ήδη θέματα στην πρώτη λόγω των απωλειών της μάχης της Αγγλίας, που ποτέ δεν αναπλήρωσαν επαρκώς.
Ότι το Τ34 ώθησε τους Γερμανούς να αυξήσουν την ισχύ των πυροβόλων τους σε άρματα και ΑΤ δεκτό.
Αλλά δεν ήταν το υπερόπλο που αναφέρει ο μύθος γύρω από αυτό.
δεν ειπαμε οτι ηταν υπεροπλο. αλλα ηταν πολυεργαλειο. ειπαμε οτι ειχε σοβαρες γωνιες θωρακισης στις οποιες εξοστρακιζοταν οι βολες των γερμανων?, οτι ηταν αεροψυκτα ενω οι γερμανοι το χειμωνα παγωναν τα υδροψυκτα τους?...

kachaplias

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Δεκ 2017
Κριτικές
1
Like
5.921
Πόντοι
2.356
Εάν ποτέ βρεθείτε Λονδίνο να πάτε στο Imperial War Museum και στα υπόγεια αρχηγεία που έμεναν ο Τσόρτσιλ και όλα τα επιτελεία του στρατού! Μην πάρετε άσχετα άτομα μαζί γιατί θα θέλετε να μείνετε και θα σας ζαλίσουν αν δεν τους αρέσει το θέμα.
Στην Αγγλία επίσης υπάρχει το TANK MUSEUM δεν είναι στο Λονδίνο αλλά έχουν (νομίζω) το μοναδικό λειτουργικό TIGER και το οποίο μια φορά το χρόνο κάνουν και μια επίδειξη με όλα τα τανκς που έχουν, υπάρχουν βιντεάκια στο youtube να δείτε (
)!
Όταν είχα πάει εγώ είχαν και το κουφάρι τις Little Boy ατομικής βόμβας δανεισμένη από Αμερικανικό μουσείο! Σαν ένας 150λιτρος θερμοσίφωνας ήταν , αρχικά νόμιζα ότι ήταν μινιατούρα άλλα τελικά ήταν η πραγματική βόμβα, είχαν φτιάξει μερικές αλλά μόλις έκαναν καλύτερα μοντέλα τα παρόπλισαν και τώρα τα έχουν σε διάφορα μουσεία.
ρεπλικα του λιτλ μποη εννοεις τυπε...

resp

Σπουδαίος
Εγγρ.
5 Μαρ 2023
Like
6.597
Πόντοι
2.356
δεν ειπαμε οτι ηταν υπεροπλο. αλλα ηταν πολυεργαλειο. ειπαμε οτι ειχε σοβαρες γωνιες θωρακισης στις οποιες εξοστρακιζοταν οι βολες των γερμανων?, οτι ηταν αεροψυκτα ενω οι γερμανοι το χειμωνα παγωναν τα υδροψυκτα τους?...
Οικονομικό ήταν και εύκολο να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες. Οι οποίες ξεπερνούσαν τις δυνατότητες οποιασδήποτε άλλης χώρας που μετείχε στον πόλεμο.
Το παρηγαγαν σε περισσότερα από 80.000 τεμάχια. Νούμερο απλησίαστο για τους υπόλοιπους.
Είχε σχεδιασμό με γωνίες που βοηθούσε στην προσβολή από εχθρικό βλήμα, ισχυρό πυροβόλο και πλατιές ερπύστριες και πρωτοποριακό για την εποχή ντήζελ κινητήρα.
Και Τέρμα.
Η θωράκισή του θρυμματιζοταν από πλήγμα ισχυρού πυροβόλου, από 70ρι και πανω, οι ερπύστριες ήταν κακής ποιότητας και έφευγαν μόνες τους από τη θέση τους, οπότε το άρμα έμενε ακίνητο εν ώρα μάχης, το κιβώτιο ήταν για τα πανηγύρια κι ο οδηγός είχε σφυρί στον βασικό εξοπλισμό για να βαράει το μοχλό να κουμπωσουν οι ταχύτητες, δεν είχαν ασύρματο οπότε κανείς δεν ήξερε τι γίνεται δίπλα του κι έπρεπε να δει μέσα στο χαμό τον ίλαρχο να δίνει οδηγίες με τα χέρια ή σημαιάκι. Τραγέλαφος δηλαδή.
Ο πύργος του δε ήταν εξαιρετικά στενός και με χάλια ορατότητα, με συνέπεια να αργούν δραματικά να εντοπίσουν τα γερμανικά άρματα, που έριχναν πρώτα και αρκετά βλήματα πριν βληθουν πίσω από τους Ρώσους.
Είχε κι άλλα θανάσιμα μειονεκτήματα.
Το αξεπέραστο πλεονέκτημά του ηταν οι μεγάλοι αριθμοί παραγωγής. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν κι αυτό έχτισε το μύθο του.
Οι Γερμανοί ανακυκλωναν τα άρματα, οι Ρώσοι απλά τα παρατούσαν επιτόπου κι έπαιρναν τα επόμενα από τη γραμμή παραγωγής.
Γι αυτό και τουλάχιστον τα μισά Τ34 χάθηκαν στη διάρκεια των μαχών.

Τελευταία τροποποίηση:

kachaplias

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Δεκ 2017
Κριτικές
1
Like
5.921
Πόντοι
2.356
Tα Τ34 ήταν αερόψυκτα; Είσαι σίγουρος; Γιατί εγώ θυμάμαι δυο ψυγεία νερού εναλλάξ του V.
σιγουρος δεν ειμαι και μαλλον κανω λαθος εκ παραδρομης γιατι τωρα που το ξαναβλεπω βαζανε γλυκερινη στα αντιψυκτικα τους... εκτος αν καποια παραλλαγη του Τ34 ειχε φτιαχτει ετσι αλλα δε μπορω να βρω και εγχειριδιο για το καθενα τους...

ξερω γενικα οτι τα υδροψυκτα των γερμανων ολα ειχαν θεματα στο ρωσικο χειμωνα και απο το κρυο και απο τη σκονη των δρομων . οποτε και ο εφοδιασμος τους ειχε θεμα... οπως ειχαν και θεμα με τους κατεστραμμενους δρομους...

resp

Σπουδαίος
Εγγρ.
5 Μαρ 2023
Like
6.597
Πόντοι
2.356
σιγουρος δεν ειμαι και μαλλον κανω λαθος εκ παραδρομης γιατι τωρα που το ξαναβλεπω βαζανε γλυκερινη στα αντιψυκτικα τους... εκτος αν καποια παραλλαγη του Τ34 ειχε φτιαχτει ετσι αλλα δε μπορω να βρω και εγχειριδιο για το καθενα τους...

ξερω γενικα οτι τα υδροψυκτα των γερμανων ολα ειχαν θεματα στο ρωσικο χειμωνα και απο το κρυο και απο τη σκονη των δρομων . οποτε και ο εφοδιασμος τους ειχε θεμα... οπως ειχαν και θεμα με τους κατεστραμμενους δρομους...
Μπα, υδρόψυκτα ήταν.
Νομίζω οτι μόνον στα IS, που ήταν και βαρέα άρματα, είχαν χρησιμοποιήσει μία παραλλαγή του κινητήρα με κύκλωμα λαδιού για ψύξη, δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά όμως.

resp

Σπουδαίος
Εγγρ.
5 Μαρ 2023
Like
6.597
Πόντοι
2.356
Εντάξει το παρακάνει η wiki.
Έχει κάποια στοιχεία και μιλάει γενικευμένα.
Όχι ρε συ! Τι το 'θελες αυτό;
Του χάλασες το όνειρο του χαζοβιολη.
Άστον εκεί να λέει τα δικά του, να χαίρεται λιγάκι.

kachaplias

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Δεκ 2017
Κριτικές
1
Like
5.921
Πόντοι
2.356
Εντάξει το παρακάνει η wiki.
Έχει κάποια στοιχεία και μιλάει γενικευμένα.
Η ουσία είναι ότι ο Αδόλφος ήταν ένας δεκανέας του Α' ΠΠ, που επειδή διάβασε 5 βιβλία,νόμισε ότι έγινε ένα κράμα Μεγάλου Φρειδερίκου και Ναπολέοντα....

:confused:
η wiki γραφεται απο τον καθενα και καθε μερα κοβεται και ραβεται ξανα και ξανα...
ουκ ολιγες πατατες εχουν γραφτει εκει μεσα. αν δε τσεκαρεις και τις εκαστοτε πηγες που επικαλειται ο καθενας που γραφει εκει μεσα εκτιθεσαι ευκολα.
ομως επισης απο την αλλη γινεται και πολυ καλη δουλεια... τα νηματα ειναι ζωντανα. δεν ειναι ενα ξερο λημμα στο χαρτι που δεν αντλει ποτε νεες πηγες και πληροφοριες...

η ελληνικη παντως ειναι σχετικα θλιβερη... μπορει για το ιδιο λημμα να διαβασεις εντελως διαφορετικα πραγματα σε σχεση με την αγγλικη

kachaplias

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Δεκ 2017
Κριτικές
1
Like
5.921
Πόντοι
2.356
Μπα, υδρόψυκτα ήταν.
Νομίζω οτι μόνον στα IS, που ήταν και βαρέα άρματα, είχαν χρησιμοποιήσει μία παραλλαγή του κινητήρα με κύκλωμα λαδιού για ψύξη, δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά όμως.
το Τ26 ηταν αεροψυκτο τελικα... (επισης το Τ28)
τα οποια οκ ηταν κονσερβοκουτια μπροστα στα πανζερ

forest

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Ιαν 2006
Κριτικές
43
Like
681
Πόντοι
6.755

Ειναι σωστα αυτα που λες και το μουσειο αυτο ειναι απο τα καλυτερα που εχω κανει περατζαδα

unknowndark

Σεβαστός
Εγγρ.
18 Αυγ 2016
Like
5.269
Πόντοι
1.056
Ο «Φύρερ» ήταν ένας υστερικός χωριάταρος που δεν ήξερε ούτε καν πολλαπλασιασμό και διαίρεση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, με αυτήν την ηγεσία, δε θα μπορούσε η Γερμανία να κερδίσει μακροπρόθεσμα τίποτα, αλλά μπορούσε να χάσει σε σχετικά μικρό διάστημα τα πάντα.

Όπως και έγινε.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος το πως ένας "υστερικός χωριαταρος" κατάφερε να δημιουργήσει μια ιδεολογία που είχε διεισδύσει σε σχεδόν σε όλο τον πλανήτη!

LOC_Bund_Parade.jpeg
nazi-rally.jpeg

... δεκαετία του '30 στις ΗΠΑ

greekarmy

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
10 Μαρ 2015
Κριτικές
12
Like
2.745
Πόντοι
746
το Τ26 ηταν αεροψυκτο τελικα... (επισης το Τ28)
τα οποια οκ ηταν κονσερβοκουτια μπροστα στα πανζερ
Τα Τάιγκερ και τα παντερ τα τρεμανε μέχρι και οι Αμερικανοί,είχανε χάσει πολλά Σέρμαν,μετά την απόβαση,απλώς των Γερμανών ειτανε λίγα στον αριθμό,ενώ των Αμερικανικών ατελείωτα στον αριθμό.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom