1. Δε μπορείς να δεις διαφορές στους επεξεργαστές, γιατί είναι αμελητέες (negligible που λένε κι οι Εγγλέζοι) και δεν αφορούν επιδόσεις που θα δει ο μέσος χρήστης. H Intel ετοιμάζει νέο chip στα 2GHz - αυτό όμως δε σημαίνει τίποτα, γιατί αν είναι έτσι δε θ' αγοράζαμε ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τα ενσωματωμένα chipsets γραφικών - δεν υπάρχουν ορατές διαφορές, παρά μόνο για να τις δεις σε συγκριτικά tests δίπλα δίπλα στο Excel.
2. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα είναι για συγκεκριμένες δουλειές, δεν είναι για video encoding. Ότι έχεις συνηθίσει να κάνεις πολύ γρήγορα στο desktop, εδώ απλά περιμένεις. Εγώ βέβαια θα πρότεινα Intel CPU για να μην έχεις προβλήματα συμβατότητας Windows - εφαρμογών.
3. Η μπαταρία παίζει ρόλο αν ταξιδεύεις. Άρα καλό είναι να επιλέξεις κάτι όπως το Asus που έχει 6 cells για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Εγώ το έχω για κατεβαστήρι τη νύχτα, οπότε δε θα με χάλαγε να είχα αγοράσει κάτι πιο φθηνό. Όπως όλα όμως στον κόσμο των υπολογιστών, αυτό που έχει σημασία είναι τι θες να κάνεις με το συγκεκριμένο μηχάνημα.
4. Η μνήμη παίζει ρόλο, μόνο όμως αν σηκώνεις πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα. Χάνεις ένα ποσοστό από το 1G για τη διαχείριση των γραφικών, οπότε δε θα ήταν άσχημη ιδέα να το πάρεις έτοιμο με 2G ώστε να μη χρειαστεί να μπεις στη διαδικασία να το ανοίγεις και κυρίως να σου μείνει το chip του 1G στο χέρι.
5. Αυτό που βλέπω εγώ σαν αναγκαία αναβάθμιση για ένα netbook, είναι σίγουρα ένα SSD (ιδανικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπολογιστών, αλλά δεν είναι mainstream ακόμα λόγω κόστους). Το speed up στο boot time, αλλά και σε όλες τις λειτουργίες είναι μεγάλο και δικαιολογεί το κόστος αναβάθμισης. Έχουν πολύ μεγαλύτερο MTBF και δεν έχουν μηχανικά μέρη ώστε να καταναλώνεται μπαταρία. Αυτό εγώ προσωπικά θα το τολμήσω κάποια στιγμή - αξίζει τον κόπο. Επίσης οι αργοί δίσκοι στις 5400rpm που έχουνε οι δίσκοι αυτής της κατηγορίας, είναι και ο λόγος που έχουν χαμηλές επιδόσεις - όχι ο επεξεργαστής. ;)
6. Η οθόνη των 10 που έχει το δικό μου είναι εντάξει - ήξερα τι έπαιρνα και έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος. Το πληκτρολόγιο είναι ικανοποιητικό, αν και έχει βελτιωθεί στα νεώτερα μοντέλα που ακολούθησαν (η θέση του δεξί shift κλπ).
Ελπίζω να σε κάλυψα και καλές αγορές...
Αγαπητέ pristine, ελπίζω μπορώ να σε αποκαλώ έτσι, σ'ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου, αλλά μερικά ερωτηματικά ακόμη τα έχω, όπως και μερικές παρατηρήσεις. Αναλυτικότερα:
1. Καταλαβαίνω ότι οι διαφορές είναι αμελητέες στην πράξη, μόνο με μετροπρογράμματα μπορούν να αναδειχθούν και πιθανά να μην έχουν και πολύ σημασία, αλλά δεν μπορώ να βρω ποιά οικογένεια επεξεργαστών είναι καλύτερη, η Ν270/280 ή Ζ520/530, και αν ξέρουμε γιατί. Τόσο σε επιδόσεις, όσο και σε διαχείριση ενέργειας (δες και 3) αν και αυτά συνήθως δεν πάνε μαζί.
2. Γνωρίζω πως η χρήση των συγκεκριμένων μηχανημάτων είναι συγκεκριμένη και περιορισμένη, και αυτό λόγω επεξεργαστών και μεγέθους οθόνης. Οπως έχω γράψει και παραπάνω η χρήση για την οποία προορίζεται το netbook θα είναι σημειώσεις, παρακολούθηση δεδομένων σε πίνακες excel, προετοιμασία παρουσιάσεων σε Power Point, παρουσιάσεις, καταγραφή συνομιλιών σε συναντήσεις, σερφάρισμα στο internet, συνοδευτικός υπολογιστής στις διακοπές και κατέβασμα φωτογραφιών για προσωρινή αποθήκευση προς περαιτέρω επεξεργασία, πιθανά παρακολούθηση ταινιών σε αναμονή κάποιας αίθουσας αεροδρομίου ή στο αεροπλάνο. Πάντως και video encoding είναι σε θέση να κάνουν τα μηχανάκια αυτά, αλλά με πολύ υπομονή και το ξεχνάς για οτιδήποτε άλλο-το έχω δοκιμάσει σε δανεικό Multirama HT Xpress Book.
3. Εννοείται πως η μπαταρία παίζει σημαντικό ρόλο και προσανατολίζομαι σε κάποιο που να έχει 6 κελιά, ειδικά όταν δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε πηγή ηλεκτρικού ρεύματος.
4. Κατάλαβα ότι τα 2GB είναι μονόδρομος.
5. Θα συμφωνήσω πως ένας σκληρός δίσκος SSD είναι απαραίτητος για όλους τους λόγους που αναφέρεις, αλλά το κόστος νομίζω πως είναι ακόμη πολύ υψηλό. Δεν ήξερα πως ο σκληρός δίσκος καταναλώνει τόσο πολύ ρεύμα, νόμιζα πως πιο ενεργειοβόρες είναι οι οθόνες, γιαυτό και υπάρχουν τόσα εργαλεία για την διαχείριση ενέργειας για αυτές.
6. Εκτός από την οθόνη των 10’’, σκέφτομαι και κάποιο των 11,6’’, αναφέρομαι στο Acer Aspire One 751H. Ο λόγος είναι μεγαλύτερη επιφάνια εργασίας, μεγαλύτερη ανάλυση με συνέπεια ανάγνωση περισσότερων δεδομένων (υποθέτω ότι μπορεί η κάρτα γραφικών, γι’ αυτό και επέμενα στις διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τις κάρτες γραφικών, δεν με ενδιαφέρει αν δω ταινίες με απόδοση HD σε τόσο μικρή οθόνη) και μάλλον μεγαλύτερο πληκτρολόγιο. Από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχω δει, οι διατάσεις αυξάνουν μόνο κατά 1,5 cm μήκος, 1 cm πλάτος, ενώ το ύψος μένει σχεδόν αμετάβλητο.
Μέχρι τώρα έχω καταλήξει στο Asus EEE PC 1000HE (θεωρητικά καλύτερες επιδόσεις από αυτό που αναφέρεις, λόγω ύπαρξης βελτιωμένου επεξεργαστή-Atom N280- και μπαταρία 6 κελιών), στο Toshiba NB200-10J (μοναδικό design, ποιότητα Toshiba, αυξημένη χωρητικότητα μπαταρίας και τσιμπημένη τιμή δικαιολογημένη εν μέρει από το όνομα Toshiba και το πιο πλούσιο software που το συνοδεύει) και στο Acer Aspire One 751H (νέος και διαφορετικός επεξεργαστής, αλλά χωρίς να γνωρίζω κάτι περισσότερο γι’ αυτόν, μεγαλύτερη οθόνη και πληκτρολόγιο και αυξημένη χωρητικότητα μπαταρίας, ίσως το καλύτερο απ’ όλα αν αξίζει ο επεξεργαστής).
Πιθανά να επιμένω πολύ σε κάποια πράγματα, αν και ξέρω πως δεν πρόκειται για καμιά τρομερή αγορά, αλλά κάποιες φορές μας πιάνει μανία να πιάσουν με τον καλύτερο τρόπο, τόπο τα χρήματά μας. Ειδικά για μένα που προέρχομαι από επαρχία και δεν υπάρχει τρόπος να τα δω όλα αυτά τα μηχανάκια συγκεντρωμένα και να ρωτήσω και όλα αυτά που έχω προαναφέρει μαζικά. Οπότε θα ήθελα να έχω σχεδόν κατασταλάξει κάπου, και με μία επίσκεψη στην Αθήνα σε κάποιο μεγαλοκατάστημα να ολοκληρωθεί η αγορά, αφού τα δω και από κοντά για εκτίμηση ποιότητας πλαστικών, οθόνη κτλ.
Ευχαριστώ και πάλι, κάθε πρόταση και γνώμη δεκτή από οποιονδήποτε.