καθαρισε ο εκδοτης για τα φιλαράκια του
Σπάνε τα ισόβια για τους καταδικασθέντες στην Energa-HellasPower, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε να αναγνωρίσει σε 10 εμπλεκόμενους ελαφρυντικές περιστάσεις.
AdTech Ad
Συγκεκριμένα, για τους εκπροσώπους των Εnerga - HellasPower, Βασίλη Μηλιώνη, Αρη Φλώρο, Αχιλλέα Φλώρο, Στ. Σιαφάκα και Νικ. Δεκόλη, αναγνωρίστηκε ομόφωνα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενω στους τέσσερις τελευταίους αναγνωρίστηκε και εκείνο της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Με τον τρόπο αυτό, αν και λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50), η ποινή για τους καταδικασθέντες για συναυτουργία στην υπεξαίρεση, Αριστείδη Φλώρο και Νικόλαο Δεκόλη, επισύρει μέχρι και ισόβια κάθειρξη, η απόφαση του δικαστηρίου απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζευγάρι κατηγορουμένων που επιχείρησε τη διαφυγή του (με την κατηγορουμένη να σπάει το ηλεκτρονικό της βραχιολάκι και να εξαφανίζεται στη Ν. Φιλαδέλφια) αλλά συνελήφθη, είναι μεταξύ των καταδικασθέντων. Μάλιστα μόνο η σύζυγος έλαβε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ για τον σύζυγο δεν αναγνωρίςτηκε κανένα.
"Όχι" στην επιστροφή χρημάτων
Η απόφαση επί των ελαφρυντικών ήλθε αφού το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα κατηγορουμένων για την ευνοϊκότερη μεταχείρισή τους, με την επιστροφή χρηματικών ποσών, μόνο όμως για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ισοδυναμεί με την καταβολή περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, ποσό που φέρεται να αποτελεί τη ζημία για την επίμαχη αξιόποινη πράξη.
Υπενθυμίζεται οι κατηγορούμενοι είχαν υποστηρίξει πως προτίθενται να καταβάλλουν συνολικά περίπου 83 εκατ. ευρώ, τόσο για την κατηγορία της λαθρεμπορίας, όσο και για εκείνη της υπεξαίρεσης. Για την τελευταία πράξη όμως απορρίφθηκε το αίτημα, με το σκεπτικό ότι ο νόμος ορίζει πως θα πρέπει να επιστραφεί το σύνολο της ζημίας και όχι μέρος αυτής, όπως σκόπευαν οι κατηγορούμενοι. Έτσι, με την επίμαχη απόφαση τα κρατικά ταμεία θα "χάσουν" περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.
Το χρονικό της υπόθεσης
Αυτή την ώρα αναμένεται η απόφαση επί των ποινών. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, εκπρόσωποι των δύο εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, γνωστό τότε ως ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες αυτές ως πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τα χρήματα αυτά για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν τα απέδιδαν στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία κατά την ελληνική Δικαιοσύνη, υπολογίζεται στα 256 εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο κάθονται συνολικά 19 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους οι Αχιλλέας, Αριστείδης και Παρασκευή Φλώρου, Βασίλης Μηλιώνης, Φώτης Φώλιας, Κωνσταντίνος Κωνστάντης, Στέφανος Σιαφάκας, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης και Νίκος Δεκόλης.