η καπ έχει καταργηθεί κ πολλά κράτη αμφισβητούν κ τον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου μιας κ χάρη σε αυτόν έφτασαν στο χείλος της καταστροφής όταν ένα κράτος δεν είναι αυτάρκης σε προϊόντα προτωγενου τομέα είναι χαμένο... Το να μου λες ότι είναι καλό να έρχονται πατάτες από Αίγυπτο λεμόνια από Αργεντινή κ ταυτόχρονα ο δικός σου αγρότης να μην μπορεί να πουλήσει προϊόντα σε ένα γεωργικό κράτος κ να εξαρτάται για την τροφοδοσία του από αλλά κράτη είναι επιοικος απαράδεκτο... Επέτρεψε μου ο πατέρας μου να ήταν οδηγός σε νταλίκα κ τα είδα αυτά κ δεν μιλάμε μόνο για ροδάκινα αλλά για τεράστιες ποσότητες του συνόλου των ειδών παραγωγής μας... Σκέψου τώρα όλα αυτά να έμπαιναν στην ελληνική αγορά κ όλο το περίσσευμα να πηγενε σε εξαγωγές πόσο θα έπεφτε το ποσοστό εισαγωγών μας κ πόσο θα ήταν τα έσοδα από τις εξαγωγές μας... Αν βρίσκεις σωστή την πολιτική που διέλυσε τον προτογενη τομέα μας τότε κάτι δεν πάει καλά...
Σε ότι αφορά την Αργεντινή νομίζω πρέπει να ξανακάνεις λίγο τα τεκταινόμενα γιατί όταν διέγραψε το χρέος της κ βασίστηκε στον εαυτό της παρόλο που κράτησε το ίδιο νόμισμα πήγε αρκετά καλά μέχρι που η νέα κυβέρνηση ξανάρχισε τα δάνεια κ την ξανάφερε σε κατάσταση υπερδανισμου το ότι ανέβηκαν παλι πουλημένος πολιτικοί δεν σημαίνει ότι φταίει η οικονομία της κ η παραγωγή της... Αλλά οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν όπως κ στην Ελλάδα
Σου το είπα ότι είσαι άσχετος αλλά συνεχίζεις......
Η ΚΑΠ έχει καταργηθεί; Μάλιστα!!!
Αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΟΣΔΕ συνεχίζουν να δίνουν επιδοτήσεις.Αυτή τη στιγμή σε όλα τα κέντρα εξυπηρέτησης αγροτών συνεχίζονται οι αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης. Kαι ταυτόχρονα ο επίτροπος Γεωργίας ο Χόγκαν συζητά τις πρόνοιες της νέας ΚΑΠ μετά το 2020, με πιθανή Συμφωνία εντός της Ρουμανικής Προεδρίας. Της κατά εσένα καταργημένης ΚΑΠ.
Εγω σου είπα ότι ευτυχώς υπάρχει η ΕΕ και η ΚΑΠ αλλιώς δε θα είχες πρωτογενή τομέα γιατί η παραγωγική διάρθρωση είναι προβληματική. Τα υπόλοιπα περί εισαγωγών, Αιγύπτου και λοιπών πατατών είναι δικές σου ιστορίες που τις χρεώνεις σε μένα, άγνωστο γιατί. Εγώ θα σου το ξαναπώ. Ευτυχώς υπάρχει η ΕΕ και η ΚΑΠ και οι επιδοτήσεις.
Καμία τεράστια ποσότητα του συνόλου της παραγωγής μας. Κατεβατά του μυαλού σου είναι αυτά. Παρέθεσε link με τις τεράστιες αυτές ποσότητες του συνόλου της παραγωγής που πήγαν ή πηγαίνουν στις χωματερές να τα δούμε κι εμείς. Τίποτα δεν είδες γιατί τίποτα δεν υπήρχε να δεις. Η ζήτηση αγροτικών προϊόντων από τον καταναλωτή είναι ανελαστική οπότε αν αυτά έμπαιναν στην αγορά, η τιμή από 1 ευρώ ανα κιλό θα πήγαινε στα 20 λεπτά και ο παραγωγός θα οδηγείτο στη χρεοκοπία και στην αναζήτηση νέας δουλειάς. Ήταν τόσο συμφέρουσα η ιστορία με τις χωματερές που κάποιοι έκαναν αναδιάρθρωση καλλιεργειών και φύτευαν ροδακινιές αφού τα λεφτά της απόσυρσης ήταν πολύ καλά και σίγουρα, σε σχέση με τον έμπορο, ενώ η ΕΕ τα έδινε είτε να ξηλώσουμε τα δέντρα είτε να αναπτύξουμε εμπορικά δίκτυα στο εξωτερικό. Δεν κάναμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η χώρα δεν είναι αυτάρκης, γιατί ο παταμός δισ που έφτασε στα χέρια μας ως άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις πήγε οπουδήποτε αλλού πλην της παραγωγής και των συντελεστών της.
Στα της Αργενιτνής, κανείς δε διαγράφει χρέος με τσαμπουκα. Στάση πληρωμών κάνει και διαπραγματεύεται με τους δανειστές του.
"......Η Αργεντινή το 2001 βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Η πολύχρονη «βοήθεια» του ΔΝΤ είχε οδηγήσει σε συνεχόμενη ύφεση με το Εθνικό Ακαθάριστο της Προϊόν να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών ενώ και η ανεργία είχε εκτοξευτεί στο 25%. Τα Χριστούγεννα του 2001 και ενώ η κυβέρνηση της Αργεντινής αδυνατούσε να πληρώσει τα δάνεια που είχε συνάψει το ΔΝΤ αρνήθηκε να εκταμιεύσει την δόση του 1,3 δισ. επειδή η κυβέρνηση της χώρας δεν είχε εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα.
Η κυβέρνηση βρισκόμενη μπροστά σε μια μαζική φυγή κεφαλαίων επέβαλε περιορισμούς στις συναλλαγές (το γνωστό «Κοραλίτο») προκαλώντας μια πρωτοφανή κοινωνική αναστάτωση που μέτρησε στο δρόμο δεκάδες νεκρούς. Μετά από το Κοραλίτο και την κατάρρευση των συνομιλιών με το ΔΝΤ η κυβέρνηση της χώρας οδηγήθηκε στην κήρυξη στάσης πληρωμών και προχώρησε στο μονομερές κούρεμα χρέους αξίας 93 δισ. ευρώ. Το πρώτο πράγμα που έκανε φυσικά ήταν να ξεπληρώσει το ΔΝΤ του οποίου τα δάνεια καταστατικά δεν μπορούν να κουρευτούν.
Η Αργεντινή πρότεινε την ανταλλαγή των ομολόγων που είχαν εκδοθεί πριν το 2001 με νέα κουρεμένα κατά 70% με καλύτερους όρους αποπληρωμής και πέτυχε τελικά την συμφωνία με τους κατόχους σε ποσοστό πάνω από 91%. Ανάμεσα σε αυτούς που δεν δέχτηκαν το κούρεμα υπάρχουν και τα γνωστά vulture funds (κεφάλαια γύπες), κερδοσκοπικά funds δηλαδή που αγοράζουν ομόλογα σε εξευτελιστικές τιμές αποσκοπώντας να πιέσουν στην αποπληρωμή τους στην ονομαστική τους αξία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να πετύχει το κούρεμα και να γίνει πιο ελκυστικό στους κατόχους ομολόγων η Αργεντινή πρότεινε τα νέα ομόλογα να διέπονται από αμερικανικό δίκαιο. Έτσι μια σύμπραξη κερδοσκοπικών funds (NML Capital και EM Ltd των δισεκατομμυριούχων Paul Singer και Kenneth Dart) απευθύνθηκε στα δικαστήρια των ΗΠΑ απαιτώντας την αποπληρωμή των ομολόγων της πετυχαίνοντας μια πρωτόγνωρη απόφαση του δικαστή Griesa
σύμφωνα με την οποία όχι μόνο η Αργεντινή θα πρέπει να πληρώσει στην ονομαστική αξία τα συγκεκριμένα ομόλογα αλλά αν δεν το κάνει δεν μπορεί να πληρώσει και τους ομολογιούχους που έχουν δεχτεί εθελοντικά το κούρεμα.
Αυτό ήταν το πικρό μάθημα για τις χώρες που εκδίδουν ομόλογα που ελέγχονται από ξένο δικαιακό σύστημα......"