Δυστηχως ετσι ειναι,ακομα θυμαμαι τοτε που σκοτωσαν τον Ρωσσο πρεσβη καποιοι ονειρευονταν Ρωσσικη επεμβαση,οπως και με την καταριψη του αεροπλανου,τιποτα δεν εγινε γιατι την Τουρκια την θεωρουν στυλοβατη στην περιοχη και υπολογισιμο αντιπαλο.
H κατάρριψη του αεροπλάνου είχε έναν και μοναδικό σκοπό: την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Όταν οι Αμερικανοί σε συνεννόση με τους Ρώσους το ξεκοψαν, ο μωροφιλόδοξος βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Τόσο δύσκολη που έστειλε επισήμως γραπτή επιστολή συγγνώμης προς τον Πούτιν.
Μου κάνει φοβερή εντύπωση που θυμάστε και επιχειρηματολογείτε επιλεκτικά.
Διαβάζω πολλές απόψεις εδώ και αναλύσεις γεωστρατηγικών μελλουμένων, εξαιρετικά βαρύγδουπες, όταν δεν υπάρχει υπομονή μερικών ημερών να δούμε πως θα εξελιχθεί η απόπειρα κατοχής και ελέγχου μιας εδαφικής ζώνης 480 χιλιομέτρων πλάτους και 35 τουλάχιστον χιλιομέτρων βάθους. Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως και τα 60 χιλιόμετρα είναι στο σχεδιασμό της Άγκυρας. Μέχρι στιγμής οι Κούρδοι υποχωρούν συντεταγμένα χωρίς να δίνουν ανοικτές μάχες, πολύ σωστό από τακτικής απόψεως, "ανοίγοντας" το δρόμο στους Τούρκους να εισβάλουν. Αλλά για έναν "περίεργο λόγο" οι Τούρκοι περιμένουν ακόμα στη δική τους μεριά των συνόρων αποφεύγοντας την άμεση εμπλοκή.
Κι εδώ φτασαμε να συζητάμε τριχοτομήσεις και ενεργειακά προγράμματα διαχείρισης στο Αγαίο. Μετά από 4 ημέρες τουρκικής εισβολής, με θολά αποτελέσματα μέχρι στιγμής πέραν της εκτελέσεως αμάχων που προκαλούν κακό στη κοινή γνώμη της Δύσης για τα σχέδια και τους υποστηρικτές του Ερντογάν.
Η Τουρκία είναι καλή και χρήσιμη όσο είναι ελεγχόμενη. Αναθεωρητική δύναμη μικρή, μεσαία, μεγάλη ούτε μπορεί ούτε πρόκειται να υπάρξει, διότι αυτό είναι προνόμιο των Μεγάλων Δυνάμεων μη αμφισβητήσιμο και μη παραχωρήσιμο, ειδικά μάλιστα σε εδάφη όπου το Ανατολικό ζήτημα είναι σε εξέλιξη και πιθανώς οριστική διευθέτηση.
Τον ίδιο πληθυσμό και τον ίδιο και πιθανώς μεγαλύτερο σε αριθμό αλλά εξαιρετικά εμπειροπόλεμο στρατό έχει και το Ιραν, που δεν καλοβλέπει τις κινήσεις των Τούρκων στη Συρία και έχει κοινά σύνορα με αυτούς.
Ήδη κάνει κάποιες τροχιοδεικτικές κινήσεις, όπως έκτακτες ασκήσεις στα σύνορα με την Τουρκία και δηλώσεις καταδίκης. Και καλό είναι να μην παραβλέπουμε ότι τον Μπαρζανί οι Φρουροί της Επανάστασης τον φρέναραν όταν έκανε το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Έχουν μια φυσική απέχθεια προς την αλλαγή του status quo στην περιοχή.
Οπότε αναμένουμε και παρατηρούμε πριν βγάλουμε το τελικό πόρισμα, δεδομένου ότι ένας από τους δύο μεγάλους παίκτες έχει έναν εξαιρετικά ασταθή και μάλλον ψυχικά διαταραγμένο Προέδρο, τον οποίον δίνουν στεγνά οι γραφειοκράτες του.