To σενάριο για δημόσιο πυλώνα με 4πλή συγχώνευση τραπεζών
Σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ στην Αγροτική «E» 29/8
Πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αναδεικνύεται σε πολύτιμο πιόνι στην τραπεζική σκακιέρα, και εισροή «ζεστού» χρήματος στα ταμεία του κράτους, ή συγκρότηση ενός ισχυρού κρατικού τραπεζικού πυλώνα με τη συγχώνευση τεσσάρων ιδρυμάτων, με σκοπό τη στήριξη της αγοράς;
Αυτό μοιάζει να είναι το μεγάλο δίλημμα για την κυβέρνηση, που διερευνά τις επόμενες κινήσεις της στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, μετά την πρόταση Σάλλα για εξαγορά Τ.Τ. και ΑΤΕ, αναθέτοντας σε Deutsche Bank, HSBC και Lazard την αποτίμηση των συμμετοχών και των στρατηγικών επιλογών του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.
Μπορεί, βέβαια, η κυβέρνηση να είναι πλέον εν αναμονή του πορίσματος από τους ξένους επενδυτικούς οίκους, ωστόσο το σενάριο με την αναδιάταξη της Αγροτικής Τράπεζας και τη δημιουργία ισχυρού δημόσιου πυλώνα στον τραπεζικό χώρο ήδη κερδίζει έδαφος.
Ενα σενάριο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής έως και 1 δισ. ευρώ, χωρίς την καταβολή μετρητών από το Δημόσιο, καθώς και τη συμμετοχή της μαζί με το ΤΤ, την Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών σε ένα νέο σχήμα, όπως μάλιστα πρόσφατα πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης.
Μετατροπή
Το σχέδιο που έπεσε στο τραπέζι και έχει γίνει αποδεκτό από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπει τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση της ΑΤΕ, που κατέχει το 77% του μετοχικού της κεφαλαίου, με μετατροπή των προνομιούχων μετοχών ύψους 670 εκατ. ευρώ, που κατέχει από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ σε κοινές μετοχές.
Με αυτό τον τρόπο μπορεί η αύξηση να γίνει και με τις ευλογίες της τρόικας, αφού έτσι επιτυγχάνεται η συμμετοχή του Δημοσίου χωρίς την καταβολή μετρητών. Το σχέδιο μάλιστα για την αναδιάταξη της ΑΤΕ προβλέπει σε δεύτερο χρόνο την πώληση και θυγατρικών εταιρειών.
Με την ΑΤΕ να βγαίνει έτσι από το αδιέξοδο της κεφαλαιακής επάρκειας, το σχέδιο για τη συγκρότηση ενός ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, στον οποίο βασικός μέτοχος θα είναι το Δημόσιο, βρίσκει πολλούς υποστηρικτές εντός των κυβερνητικών τειχών, θεωρώντας ότι μπορεί το νεο σχήμα να λειτουργεί σταθεροποιητικά στην τραπεζική αγορά και να δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να προωθεί πολιτικές αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα.
Επίσης, ενδεχόμενη, αποδοχή της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της ΑΤΕ και ΤΤ, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, δημιουργεί μείζον θέμα αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Τράπεζας,
στην οποία είναι υποθηκευμένα τα 2/3 της καλλιεργήσιμης αγροτικής γης στην Ελλάδα.