εκτορομωρό τσίμπα για το νησί μιας και ερώτηξες...
Χρ.Πισσαρίδης: «Με πιάνει πανικός για την Οικονομία»
Λευκωσία: «Με πιάνει σχεδόν πανικός, για το πώς λαμβάνονται αποφάσεις» δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Φ» ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, σημειώνοντας ότι ανησυχεί πάρα πολύ για την κατάσταση στην οικονομία, όπως εξελίσσεται και από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. «Η οικονομία δεν φαίνεται να λαμβάνεται πολύ στα σοβαρά, ως ένα θέμα που χρειάζεται σωστή επιστημονική μελέτη», συνεχίζει ο δρ Πισσαρίδης, δηλώνοντας ότι δεν έχει γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Ο δρ Πισσαρίδης εκφράζει επίσης τη θέση ότι είναι υγιές να υπάρχει διαφορετική άποψη μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας, διότι, όπως είπε, αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα οικονομικά της χώρας τους. Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως είπε, είναι η διαφωνία Τρισέ και Μέρκελ για την Ελλάδα, η οποία βοήθησε τη χώρα «να πετύχει μια τόσο προνομιούχα συμφωνία». Ωστόσο εκτιμά ότι στην Κύπρο οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο Αρχών, κάποιες φορές έφτασαν στην υπερβολή, γι’ αυτό είναι πλέον αναγκαίο να διευθετηθεί μια συνάντηση μεταξύ των δύο αξιωματούχων. Στη συνάντηση, εκτιμά ότι ίσως να πρέπει να συμμετέχουν και άλλοι πολιτικοί ηγέτες, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία πολιτικής μορφής για το πού πηγαίνει ο τόπος. «Πολλές πολιτικές σε έναν μικρό τόπο όπως είναι η Κύπρος δεν μας κάνουν καλό», συμπλήρωσε.
Ο δρ Πισσαρίδης δήλωσε ότι ηΑΤΑ είναι εντελώς απαρχαιωμένος θεσμός και ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές, παρά τις αντιδράσεις των συντεχνιών, διότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία. Ο ίδιος προτείνει να συνεχιστεί να παραχωρείται στους συνταξιούχους και όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και να μπει οροφή σε αυτούς που έχουν εισοδήματα άνω των €40.000 - €50.000. «Είναι παράλογο να δίνεται ΑΤΑ σε άτομα που έχουν εισοδήματα 100.000. Αν υπολογίσετε πόσο ανεβαίνει ο τιμάριθμος από άποψης τιμής ψωμιού, γάλακτος, ζάχαρης και πόση αύξηση παίρνει κάποιος με εισόδημα 100.000 το χρόνο εξαιτίας της ΑΤΑ και πόσα δαπανά στην αγορά αυτών των αγαθών είναι γελοία η διαφορά. Απορώ πώς το υποστηρίζει αυτό μια συντεχνία που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους. Είναι απίστευτο», σημείωσε.
Ο Κύπριος Νομπελίστας, αποκάλυψε ότι ήδη του έχει ζητηθεί να κάνει σειρά διαλέξεων το 2012 στο Βέλγιο και τη Μάλτα που εφαρμόζουν το θεσμό της ΑΤΑ και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, σε μια προσπάθεια να δώσουν λύσεις. «Στην Κύπρο φυσικά ποτέ δεν μου ζητήθηκε να εκφέρω καμία άποψη για την ΑΤΑ», συμπλήρωσε.