Νέα

Το δίκτυο της ντροπής!

• Μέλος που άνοιξε το νήμα NiLe
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 50
  • Εμφανίσεις 5K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

jimmmy

Μέλος
Εγγρ.
23 Μαΐ 2006
Like
6
Πόντοι
1
ειναι στο χερι των μμε να το κανουν η οχι.παντως σε περιπτωση που καποιος αθωωθει και ενα μεσο εχει δημοσιευσει το πληρες ονομα του εχει δικαιωμα να κανει αγωγη στο μεσο για συκοφαντικη δυσφημιση

Για μπάστα, ρε Σιντ Βίσιους.

Υπάρχει, δλδ, περίπτωση τα ΜΜΕ να έχουν το γαργαλιστικό σκανδαλάκι στο πιάτο και να μην το σερβίρουν;
Θα με (απο)τρελάνεις.

Όσο για την αγωγή που λες, στ' αλήθεια θεωρείς ότι μέχρι να κάνει την αγωγή
(που φαντάζομαι ότι απαιτεί χρόνο, έξοδα, τρέξιμο, γερά νεύρα),
να την κερδίσει (ΑΑΑΑΑΝΝΝ την κερδίσει),
να βγει η απόφαση μετά από 850 χρόνια
-στο μεταξύ αυτός θα υφίσταται όλη την ηθική και περιουσιακή ζημιά κυκλοφορώντας έξω ως εγκληματίας-
κλπκλπκλπ
νομίζεις ότι η δυνατότητα να δικαιωθεί με αγωγή, όπως λες (ΑΝ δικαιωθεί),
ισοδυναμεί με τη ζημιά που θα πάθει;;;;;

Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι, δλδ;

Υπάρχει, νομίζεις, ισότητα όπλων μεταξύ του καθενός από μας και του τύπου, που κάνει ό,τι γουστάρει;;;

Ποιος έχει το χρόνο, τα χρήματα για δικηγόρους, την υπομονή και τα άντερα να μπει στη διαδικασία να αποδεικνύει ότι δεν είναι ελέφαντας;
Ενώ τα ΜΜΕ με δυο σειρές, έτσι απλά, σε καταστρέφουν διά βίου.

Ακριβώς επειδή αυτή η ισότητα δεν υπάρχει και επειδή σπανίως κάποιος θα τους τρέξει
(και μάλιστα, αφού έχουν ήδη σπιλώσει την τιμή του)
κάνουν ό,τι θέλουν τα ΜΜΕ.

Δεν είναι τόσο απλά τα πράματα.
Δεν είμαστε κοινωνία ισότητας.
Κάθε άλλο.

andy51

Μέλος
Εγγρ.
19 Σεπ 2007
Like
322
Πόντοι
36
Ξεκινήσαμε απο ένα θέμα και καταλήξαμε σε συζήτηση περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων,κλπ.Ολοι ξέρετε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο,νομικά μετέωρο και δεν ισχύουν τα ίδια σε όλες τις χώρες.....

Το ερώτημα,σχετικά με την δημοσίευση των ονομάτων,φωτογραφιών,κλπ.,έχει πολλές διαστάσεις.Για παράδειγμα,ένας απο τους πιο πάνω κατηγορουμένους συλλαμβάνεται,δικάζεται και αθωώνεται π.χ. λόγω αμφιβολιών.Αφήνω τα κουτσομπολιά κατά μέρος.Αύριο αυτός ο άνθρωπος έρχεται σε μένα και μου προτείνει μια δουλειά.Η,κάνει παρέα με την κόρη μου.Εχω εγώ το δικαίωμα να γνωρίζω το παρελθόν του,ώστε να σταθμίσω την συμπεριφορά μου? νομίζω οτι το έχω.Δεν είναι απαραίτητο μα τον απορρίψω.Υπάρχουν εταιρείες,σοβαρότατες,που εργάζονται εκεί άνθρωποι που έχουν κάνει φυλακή.Ωραία,ο άμθρωπος έσφαλλε,πλήρωσε,δεν μπορουμε να τον καταδικάσουμε δια βίου.Αυτό είναι ρατσιστικό.Ομως,απο τον καιρό που του εμπιστευόμαστε οτιδήποτε,έχουμε το δικαίωμα να ξέρουμε περί τίνος πρόκειται.

Οσο για το όνομα του Alexx που ανέφερε κάποιος φίλος.Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι στο ιντερνετ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΩΝΥΜΙΑ.Αν αύριο ο εισαγγελέας ζητήσει απο τον ιδιοκτήτη του site το όνομα το δικό μου,για τον οποιονδήποτε λόγο,αυτός έχει υποχρέωση α του το δώσει.Το να γνωρίζω εγώ όμως το όνομα του Alexx,,είναι άλλη ιστορία.Είναι σαν να μου πείτε ότι πάω να φάω σε ενα εστιατόριο και απαιτώ να μάθω το όνομα του ιδιοκτήτη.Θα πορέπει να έχω εννομο συμφέρον για να απαιτήσω κάτι τέτοιο...Δικηγόρος δεν είμαι,αλλά ορισμένα πράγματα καλό είναι να τα γνωρίζουμε όλοι,για να μην λέμε οτι μας κατέβει....

darkroom

Μέλος
Εγγρ.
21 Απρ 2008
Κριτικές
1
Like
2
Πόντοι
6
Οσο για το όνομα του Alexx που ανέφερε κάποιος φίλος.Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι στο ιντερνετ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΩΝΥΜΙΑ.Αν αύριο ο εισαγγελέας ζητήσει απο τον ιδιοκτήτη του site το όνομα το δικό μου,για τον οποιονδήποτε λόγο,αυτός έχει υποχρέωση α του το δώσει.Το να γνωρίζω εγώ όμως το όνομα του Alexx,,είναι άλλη ιστορία.Είναι σαν να μου πείτε ότι πάω να φάω σε ενα εστιατόριο και απαιτώ να μάθω το όνομα του ιδιοκτήτη.Θα πορέπει να έχω εννομο συμφέρον για να απαιτήσω κάτι τέτοιο...Δικηγόρος δεν είμαι,αλλά ορισμένα πράγματα καλό είναι να τα γνωρίζουμε όλοι,για να μην λέμε οτι μας κατέβει....

Ξέρει ο τωρινός ιδιοκτήτης του site το όνομα το δικό σου ; Μόνο την IP σου ίσως.
Φυσικά δεν με ενδιαφέρει το όνομα του Alexxx.
Ο Alexx κατηγορήθηκε, υποτίθεται, για ό,τι και αυτοί στο συγκεκριμμένο thread.
Είναι ένοχος;
Καλώς δεν δημοσιοποιήθηκε το όνομά του. Εγώ τουλάχιστον δεν το άκουσα.
Για αυτό και μόνο αναφέρθηκε εδώ, σαν όμοιο παράδειγμα.
Δικηγόρος δεν είμαι, αλλά ορισμένα πράγματα καλό είναι να τα γνωρίζουμε όλοι,για να μην λέμε οτι μας κατέβει....

psixiatros

Μέλος
Εγγρ.
11 Μαΐ 2009
Like
8
Πόντοι
1
Ποιο είναι το κέρδος της κοινωνίας να ξέρει ότι ο Δημήτρης Μπίνιος κατηγορείται για μαστροπεία?Κανένα,μόνο κουτσομπολίστικο ενδιαφέρον,να δούμε πόσο χρονών είναι,τί δουλειά κάνει και αν βέβαια είναι κανένας γνωστό πρόσωπο,τότε πιάσαμε το λαχείο.

Αντίθετα ενδεχόμενη ζημία του κατηγορουμένου αν αθωωθεί είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερη.Η δημοκρατία είναι στάθμιση συμφερόντων.

psixiatros

Μέλος
Εγγρ.
11 Μαΐ 2009
Like
8
Πόντοι
1
Jimmy φυσικά συμφωνώ μαζί σου, η αθώωση περνάει στα ψιλά,το στίγμα όμως μένει

Τρανό παράδειγμα Στέφανος Κορκολής,αναγκάστηκε να εξαφανιστεί από προσώπου γης λόγω ντροπής.Στυ συνέχεια βέβαια δικαιώθηκε σε όλα τα δικαστήρια,αλλά ήταν ήδη πολύ αργά

easyrider77

Μέλος
Εγγρ.
6 Ιαν 2007
Κριτικές
6
Like
242
Πόντοι
86
Τρανό παράδειγμα Στέφανος Κορκολής,αναγκάστηκε να εξαφανιστεί από προσώπου γης λόγω ντροπής.Στυ συνέχεια βέβαια δικαιώθηκε σε όλα τα δικαστήρια,αλλά ήταν ήδη πολύ αργά

Απ το ρεπορτάζ του φίλου μας του μάκη..?  :grin:

Συνημμένα

• Makis-family.jpg
    Makis-family.jpg
    33,8 KB · Εμφανίσεις: 27

sexpistols

Μέλος
Εγγρ.
8 Σεπ 2005
Like
1
Πόντοι
1
Για μπάστα, ρε Σιντ Βίσιους.

Υπάρχει, δλδ, περίπτωση τα ΜΜΕ να έχουν το γαργαλιστικό σκανδαλάκι στο πιάτο και να μην το σερβίρουν;
Θα με (απο)τρελάνεις.

Όσο για την αγωγή που λες, στ' αλήθεια θεωρείς ότι μέχρι να κάνει την αγωγή
(που φαντάζομαι ότι απαιτεί χρόνο, έξοδα, τρέξιμο, γερά νεύρα),
να την κερδίσει (ΑΑΑΑΑΝΝΝ την κερδίσει),
να βγει η απόφαση μετά από 850 χρόνια
-στο μεταξύ αυτός θα υφίσταται όλη την ηθική και περιουσιακή ζημιά κυκλοφορώντας έξω ως εγκληματίας-
κλπκλπκλπ
νομίζεις ότι η δυνατότητα να δικαιωθεί με αγωγή, όπως λες (ΑΝ δικαιωθεί),
ισοδυναμεί με τη ζημιά που θα πάθει;;;;;

Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι, δλδ;

Υπάρχει, νομίζεις, ισότητα όπλων μεταξύ του καθενός από μας και του τύπου, που κάνει ό,τι γουστάρει;;;

Ποιος έχει το χρόνο, τα χρήματα για δικηγόρους, την υπομονή και τα άντερα να μπει στη διαδικασία να αποδεικνύει ότι δεν είναι ελέφαντας;
Ενώ τα ΜΜΕ με δυο σειρές, έτσι απλά, σε καταστρέφουν διά βίου.

Ακριβώς επειδή αυτή η ισότητα δεν υπάρχει και επειδή σπανίως κάποιος θα τους τρέξει
(και μάλιστα, αφού έχουν ήδη σπιλώσει την τιμή του)
κάνουν ό,τι θέλουν τα ΜΜΕ.

Δεν είναι τόσο απλά τα πράματα.
Δεν είμαστε κοινωνία ισότητας.
Κάθε άλλο.

εγω φιλε σου περιγραφω καθαρα απο νομικης πλευρας τι παιζετε.Στα υπολλοιπα εχεις δικιο αλλα δεν μιλησα εγω για την ανθρωπινη πλευρα που σαφως και ειναι μονο ετσι οπως την περιγραφεις.Τωρα για το συγκεκριμενο θεμα επειδη δεν εχω διαβασει και πολλα δεν μπορω να ξερω εαν την πατησαν ασχετοι η σχετικοι η τελος παντων εαν ειναι μικρα η μεγαλα ψαρια.Δεν με ενδιαφερει κιολας τι τελικα ειναι ολοι αυτοι.Ουτε τα ονοματα τους δεν μπηκα στο κοπο να διαβασω.Εαν θελεις την γενικη γνωμη μου απλα ξαναλεω οτι η αστυνομια δειχνει ενα αλλο πρωσοπο πιο σκληρο με νεες τεχνικες παρακολουθησεις που πλεον καλως η κακως μπηκαν για τα καλα στην ζωη μας.Το εαν πρεπει να δημοσιευονται ονοματα κατηγορουμενων σαφως και δεν πρεπει αλλα η αστυνομια δεν ειναι αυτη που το επιλεγει αλλα ο εισαγγελεας.

αυτα και τελος.

poutanakias1

Μέλος
Εγγρ.
10 Ιουλ 2009
Like
0
Πόντοι
0
Ακόμη και οικειοθελώς να πήγαν τα κορίτσια ο μπάτσος δεν μπορει να είναι προαγωγός.
Υπάρχουν άλλοι που κάνουν αυτη τη δουλεια, ο μπάτσος είναι για να πιάνει κακοποιούς και όχι να κινείται σε οριακά επίπεδα νομιμότητας με ενασχολήσεις τουλάχιστον υποπτες....
Αν θελει 2η δουλεια ας γίνει φορτηγατζης, οικοδόμος, ηλεκτρολόγος, ψυκτικός
Οχι προαγωγός, πόρτα σε μαγαζι κλπ.
Και πως θα βγάλει τα εξτρα ο άνθρωπος?
ασ του έδειναν καλύτερο μισθό.
Στην τελική 1000 φορές να είναι ο μπάτσος ο νταβάς παρά το αλβανό και το ρώσο

poutanakias1

Μέλος
Εγγρ.
10 Ιουλ 2009
Like
0
Πόντοι
0
Ολοι αυτοί νταβάδες για 2 πουτάνες?
:uglystupid: :uglystupid: :uglystupid: :uglystupid:
Εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται ότι είναι ο 50χρονος επιχειρηματίας Γεώργιος Νικολουλέας και υπαρχηγοί ο 43χρονος επιχειρηματίας Γεώργιος Βούλγαρης και ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας Αναστάσιος Μητσώνης, 55 χρόνων.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι οι εξής:

Ντοβλέτης Κωνσταντίνος του Νικολάου, ετών 50, επιχειρηματίας,

Racheru Elena -Manuela του Costica, ετών 23, χορεύτρια,

Ogonowski Waslaw-Zozdislaw του Marian, ετών 46 άεργος,

Παντελαίος Κωνσταντίνος του Ελευθερίου, ετών 44, ιδιωτικός υπάλληλος,

Βούλγαρης Χαράλαμπος του Σταύρου, ετών 58, ιδιωτικός υπάλληλος,

Μανης Γεώργιος του Παναγιώτη, ετών 41, ξενοδοχοϋπάλληλος,

Φιλιανδρας Νικόλαος του Δημητρίου, ετών 32, ιδιωτικός υπάλληλος,

Μορφονιός Ευστάθιος του Γεωργίου, ετών 45, ιδιωτικός υπάλληλος,

Μεγαλίδης Στυλιανός του Χρυσάφη, ετών 39, ιδιωτικός υπάλληλος,

Μαρινάκης Ελευθέριος του Ευαγγέλου, ετών 57, ιδιωτικός υπάλληλος,

Χριστόπουλος Αλέξανδρος του Γρηγορίου, ετών 49, ιδιωτικός υπάλληλος,

Σταυρουλάκης Εμμανουήλ του Γεωργίου, ετών 54, ιδιωτικός υπάλληλος,

Παυλίδης Θεόδωρος του Χριστοφόρου, ετών 42, ιδιωτικός υπάλληλος,

Κουρής Συμεών του Γεωργίου, ετών 41, ιδιωτικός υπάλληλος,

Μπινιος Δημήτριος του Σωτηρίου, ετών 63, συνταξιούχος,

Νταρδης Λάμπρος του Χρήστου, ετών 49, σερβιτόρος,

Πολυταρχης Νικόλαος του Αντωνίου, ετών 46, ιδιωτικός υπάλληλος,

Μακρής Δημήτριος του Γεωργίου, ετών 38, ιδιωτικός υπάλληλος,

Σταυριανάκος Ιωάννης του Ευσταθίου, ετών 43, αστυνομικός,

Δρακόπουλος Παναγιώτης του Δημητρίου, ετών 48, αστυνομικός,

Αλεξιας Κωνσταντίνος του Χρήστου, ετών 37, αστυνομικός,

Σταυριανακος Βασίλειος του Ευσταθίου, ετών 40, αστυνομικός,

Κατηγορούνται επίσης οι:

Βούλγαρης Χρήστος του Σταύρου, ετών 62, επιχειρηματίας

Μπαμάκος Αναστάσιος του Νικολάου, ετών 39, επιχειρηματίας

Χαμεζόπουλος Ιωάννης του Βασιλείου, ετών 57, επιχειρηματίας,

Klinger Annette του Rall, ετών 37, ιερόδουλος

Βραϊλας Κωνσταντίνος - Γεώργιος του Νικόλαου, ετών 62, ιδιωτικός υπάλληλος.
απο skai.gr

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Like
60
Πόντοι
66
Ας αρχίσω με σένα, darkroom.  Με τον Jimmmy αργότερα.

Δημοκρατίες και πράσινα άλογα, ε; 
Αυτό που είπα είναι ότι δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει η δημοκρατία, που είναι ένα σύστημα διακυβέρνησης (αν ξεχάσουμε την γενική και αφηρημένη έννοια που έχει αποκτήσει η λέξη από το στραπατσάρισμα που έχει υποστεί κατά τη χρήση της) με ποινικά θέματα. Δεν ανέφερα εγώ τη δημοκρατία στην κουβέντα που κάνουμε, ο jimmmy την ανέφερε.  Και του συνέστησα να μη το κάνει γιατί το ένα θέμα δε σχετίζεται με το άλλο.
Αν εσύ τώρα βλέπεις πράσινα άλογα σε αυτό που είπα, δε θα προσπαθήσω να σε αποτρέψω.

Εσένα παρά λίγο να σε πιάσουν το Νοέμβρη ή όχι ;
Κανείς δε με ενόχλησε.  Θέλεις και άλλες λεπτομέρειες από τα περιστατικά?  Τα ξέρω όλα από πρώτο χέρι και την αυτόπτη και αυτήκοο παρουσία μου στα γεγονότα.

Γιατί δεν μας λες και το ονοματεπώνυμο του Alexxχ , Stavro..
Το παγκόσμιο χωριό έχει δικαίωμα στη πληροφόρηση και πρέπει να το μάθει..
Δεν καταλαβαίνω γιατί το ζητάς αυτό εδώ, και μάλιστα πάνω σε αυτή την κουβέντα.  Κατ’ αρχήν αν καίγεσαι να το μάθεις, μπορείς να πας στην εισαγγελία και να το ψάξεις. Θα το βρεις, δε το κρύβουν.
Το να μου ζητάς να το αποκαλύψω εδώ, στο site, την ώρα που εσύ ο ίδιος καλύπτεσαι πίσω από την ανωνυμία σου, δεν καταλαβαίνω τι σε εξυπηρετεί, και κυρίως τι σχέση έχει με το θέμα που συζητάμε.

Για τα γεγονότα του Νοεμβρίου έχω άποψη, darkroom.  Θεωρώ δε ότι η άποψή μου είναι εγκυρότερη απ’ τη δική σου, πρώτον γιατί ξέρω περισσότερα πράματα από σένα (σχεδόν όλα), και δεύτερον (επίτρεψέ μου να πω), γιατί φαίνεται πως η κρίση μου έχει μεγαλύτερο δείκτη ωριμότητας από της δικιάς σου.  Τουλάχιστον εγώ αυτό καταλαβαίνω από τα γραφόμενα σου.

Ένα ΚΟΜΜΑΤΙ αυτής της άποψης είναι ότι η αστυνομία δεν έκανε σωστά τη δουλειά της στην περίπτωση του Alex.  Ξέρεις γιατί?  Γιατί απασχολήθηκαν ανθρώπινοι και υλικοί πόροι για αυτή την υπόθεση ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κάπου αλλού καλύτερα και επωφελέστερα.  Όλα όσα έγιναν (μέχρι τώρα) απασχόλησαν πάνω από 100 ανθρωποημέρες (την ξέρεις την έννοια?), χώρους, μέσα μεταφοράς, κλπ, για να μην έχει γίνει τίποτα.  Κανενός είδους αποτέλεσμα.
Όπως δείχνουν τα πράματα, θα προστεθούν κι άλλοι πόροι σε αυτό το σύνολο μέχρι να λήξει η ιστορία, και υπολόγισε τι κόστος έχουν όλα αυτά που γίνονται.  Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μηδέν.
Όλα αυτά δείχνουν ότι κάτι πάει στραβά στο αστυνομικο-εισαγγελικο-δικαστικο μας σύστημα.  Να τα ρίξουμε πάλι όλα στη ανυπαρξία δημοκρατίας και καθαρίσαμε?

Σε αυτή τη χρήση της δημοκρατίας είμαι αντίθετος, darkroom, αν το καταλαβαίνεις.

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Like
60
Πόντοι
66

jimmmy,

Εκφράζεις μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες.  Δε με βρίσκουν ΟΛΑ όσα λες αντίθετο.  Θα τα πάρω αναλυτικά:

Σταύρο, ήμαρτον!!!
Πραγματικά δε βλέπεις από τι μπορεί να χρειάζεται προστασία ο κατηγορούμενος;
Το μόνο που βλέπω από το οποίο χρειάζεται προστασία (ισχύει για όλους τους κατηγορούμενους, ακόμα κι αυτούς που κατηγορούνται για τροχαία) είναι η αυτοδικία.  ΙΔΙΩΣ αν ο κατηγορούμενος δεν είναι σε θέση να υπερασπίσει τον εαυτό του απέναντι σε αυτήν.

Και αλήθεια το να το μαθαίνει ένα χωριό για σένα ισοδυναμεί με το να γίνεσαι ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ρόμπα ανά την υφήλιο;
Στο παράδειγμα που σου έφερα (για άλλες εποχές, άλλους χώρους και μεγέθη), το χωριό ίσον η υφήλιος.  Από την άλλη μεριά, η γιγάντωση των μεγεθών έχει και το αντίστροφο αποτέλεσμα:  Εννοώ:  Αν κάποιος παιδεραστής 50 χρόνια πριν χάϊδευε το κοριτσάκι του γείτονα και καρφωνότανε, το μάθαινε όλο το χωριό, άντε  και το γειτονικό κεφαλοχώρι.  Παραπέρα δε μαθευόταν.  Σήμερα με το Star, το Alter, το internet κλπ χαϊδεύει ένας Βέλγος αγοράκια, και το μαθαίνουμε εμείς εδώ.  Τι εντύπωση μας κάνει?  Πόσο θυμόμαστε το όνομά του?  Νομίζω πολύ λίγο έως καθόλου.  Η μαζικοποίηση (της ενημέρωσης) ναι, έχει επίπτωση στο ότι εκατομμύρια άνθρωποι γίνονται γνώστες της κατηγορίας,  έχει όμως και την επίπτωση ότι “το είδες το ξέχασες”, πράμα που δεν υπήρχε στην παλιά κοινωνία, όπου τέτοια γεγονότα (λόγω της σπανιότητάς τους) κρατούσαν το ενδιαφέρον για μήνες ή χρόνια...  Προτιμώ να τα μαθαίνω (και ας τα ξεχνάω γιατί είναι πολλά), παρά να μη τα μαθαίνω καθόλου.

Κι αν ακόμα αθωωθεί κανείς, το στίγμα δε φεύγει: "ήταν μπλεγμένος", "αθωώθηκε, αλλά, τι τα θες; Κι αυτός στο κόλπο ήταν", "κολλητός του τάδε μαστρωπού, του δείνα νονού" κλπ κλπ.
Υπάρχουν ΠΟΛΛΑ παραδείγματα (σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ΚΑΙ στη χώρα μας), όπου οι «αθωώσεις» είναι αποτέλεσμα μηχανορραφιών, σαπίλας, συναλλαγής, και μαγειρεμάτων.  Το “Η Δικαιοσύνη θα κρίνει” σωστό είναι σαν αρχή, αλλά και αυτό δεν είναι άκριτο.  Αν δηλαδή η δικαιοσύνη έχει πάρει το στραβό δρόμο, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ που θα μπορεί να την κρίνει?  Εγώ δε λέω ότι θα πρέπει να την κρίνει ο Τύπος (που κι αυτό ισχύει)!  Μπορεί όμως να την κρίνει το κοινό, και το κοινό πρέπει να είναι πληροφορημένο!

Το στίγμα ακολουθεί κάποιον, ακόμα και χωρίς άμεση εμπλοκή σε αδικήματα: "είχε δικηγόρο το τάδε λαμόγιο, άρα, δεν μπορεί, κάτι θα έκανε", "η αδερφή του δούλευε στην εταιρεία της τάδε μούρης της νύχτας" κοκ.
Φίλε, ξέρω ΑΡΚΕΤΕΣ περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων (και κυρίως πλημμελημάτων) για τα οποία η δίωξη έπαψε, επειδή π.χ. επήλθε παραγραφή (πενταετία).  Αυτοί οι άνθρωποι δεν δικάστηκαν ποτέ.  Αν λοιπόν πρόκειται για κάποιο δάσκαλο που χάϊδευε παιδάκια, κατηγορήθηκε, ΔΕΝ δικάστηκε (άρα και δεν καταδικάστηκε), δε πρέπει εσύ να ΞΕΡΕΙΣ ότι αυτός είχε κατηγορηθεί γι’ αυτό?  Θέλεις να πας (ανίδεος ων) το παιδί σου στο σχολείο που υπηρετεί, επειδή η “προστασία” του σου απαγορεύει να ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙΣ τι έχει συμβεί με αυτό τον άνθρωπο?  Κάπου δε μου κολλάει αυτό...

Προφανέστατα το δικαίωμα κάποιου να προστατευτεί η υπόληψή του είναι βαρύτερο από το δικαίωμα της κοινωνίας να κουτσομπολεύει. Αυτό μας έλειπε.
Όχι, δεν είναι.  Η λέξη “κουτσομπολεύει” δεν έχει θέση εδώ,  π.χ. εσύ μπορεί να θεωρείς “κουτσομπολιό” την πληροφόρηση για το ότι σε ένα μοναστήρι βγήκε η βρώμα ότι χαϊδεύουν παιδάκια, αλλά για το γονιό που ο διευθυντής του σχολείου ανακοινώνει ότι “το σχολείο θα πάει τριήμερη εκδρομή στο μοναστήρι” δεν είναι κουτσομπολιό, είναι πληροφόρηση και γνώση.  Εκεί διαφωνούμε.
Οι μοναχοί μπορεί ποτέ να μη καταδικαστούν επειδή χαϊδεύουν παιδάκια ή χαϊδεύονται μεταξύ τους (και μεταξύ μας συμφωνώ, δεν είναι δουλειά καμίας δικαιοσύνης να ασχολείται αν δυο ενήλικοι χαϊδεύονται στο κρεβάτι τους).  Αλλά στο παράδειγμα που σου φέρνω, θα ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ να το μάθεις ότι έγινε αν είσαι γονιός, κι ας μην είσαι κουτσομπόλης.

Σου θυμίζω ότι όλοι είμαστε αθώοι μέχρι να αποδειχτεί η ενοχή μας.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απλαμβάνουμε τη μεταχείριση του αθώου, έως ότου καταδικαστούμε.
Τι σόι αθώος θεωρείται αυτός, του οποίου το όνομα χωρίς αποδείξεις και χωρίς απόφαση δικαστηρίου κρεμιέται στα περίπτερα και τα ιντερνέτ;
Το όνομα του καθενός μπορεί να διασυρθεί, είτε με λόγο, είτε χωρίς λόγο.  Αν αυτό γίνεται χωρίς λόγο, υπάρχει διαδικασία που έχει τη δυνατότητα να τον προστατεύσει και να τον αποζημιώσει.  Θέλεις τώρα να μου πεις ότι η δικαιοσύνη δε λειτουργεί καλά, και αυτός ο φουκαράς που διασύρθηκε αδίκως ποτέ δε θα δικαιωθεί?  Να το δεχτώ.  Αλλά τότε θα πρέπει να δεχτείς και εσύ ότι η δικαιοσύνη δε θα λειτουργεί ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ καλά, και επομένως οι αθωωτικές αποφάσεις (τις οποίες επικαλείσαι στο συλλογισμό σου) είναι ελέγξιμες και διαβλητές.
Η “μεταχείρηση” που επικαλείσαι πρέπει να είναι όπως το θέτεις απέναντί του από τα ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΑ όργανα της κοινωνίας, και αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε (σαν κοινωνία και θεσμοί) ότι είναι δυνατό ώστε ο κατηγορούμενος να απολαμβάνει και της αγάπης και εκτίμησης του κοινού.
Σε ένα απλό παράδειγμα, αν υποψιάζεσαι ότι ο γείτονας έριξε φόλα στο σκύλο σου και τον πας στο δικαστήριο, μπορεί να αθωωθεί.  Αυτό σημαίνει ότι δεν τιμωρείται, και δε σε αποζημιώνει.  ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ότι εσύ, που ξέρεις ότι αυτός το έκανε (κανένας άλλος δεν ενοχλείτο από το σκύλο σου) πρέπει να τον αγαπάς, να τον εκτιμάς, και να τον σέβεσαι.

Όσο για το αν είπαν για σένα και για μένα, κράτα μικρό καλάθι, γιατί το ότι μας τη χάρισαν ως τώρα δε σημαίνει ότι δεν έχουν διασυρθεί των αδίκων άδικα άλλοι συνάνθρωποί μας.
Δεν αντιλέγω.  Ξαναλέω όμως ότι προκειμένου να ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΑΣΤΕ ως μάζα, το τίμημα του (άτυχου ή κακόπιστου) διασυρμού κάποιου μεμονωμένου ατόμου είναι μικρό, και είναι και επανορθώσιμο.  Η έλλειψη πληροφόρησης δεν είναι επανορθώσιμη, και δεν έχει "μικρό τίμημα".

Εάν έστω και ένας απ' αυτούς, των οποίων δημοσιέυονται τα ονόματα, είναι αθώος,
οι δημοσιοκάφροι που τα δημοσίευσαν, πρέπει να πάνε να κρεμαστούν.
Αυτό είναι μια άλλη κουβέντα, και συμφωνώ μαζί σου.  Δε συζητάμε όμως αυτό τώρα, δηλαδή δε συζητάμε την κοινωνική, επαγγελματική και συναισθηματική ευαισθησία κάποιων, συζητάμε το δικαίωμα στην πληροφόρηση.  Επειδή υπάρχουν και μερικοί αναίσθητοι, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να φιμώσουμε και όλους τους υπόλοιπους που κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Αλλά, εκτός του ότι αμφιβάλλω για την ικανότητά τους να θίγονται, είμαι βέβαιος ότι ακόμα κι έτσι δε θα ακυρωνόταν το στίγμα πάνω απ' τις ζωές των αθώων.
Στο ξαναλέω, δεν είναι αυτό που συζητάμε εδώ.

Και, επιτέλους, είναι εντελώς εξωφρενικό: εδώ μιλάμε ότι ενίοτε συμβαίνουν δικαστικές πλάνες
(δλδ λαθεμένες καταδίκες από δικαστήρια, ενώ έχει προηγηθεί δίκη, αποδείξεις, απολογίες),
αλλά για την άρση του απορρήτου αρκούμαστε στις ανακοινώσεις τις αστυνομίας!!!
Τώρα αυτό τι σχέση έχει με το διασυρμό από τα ΜΜΕ?

Να ξέρεις το εξής: η εγκληματικότητα θα περιοριστεί, όταν τα όργανα της πολιτείας κάνουν τη δουλειά του το καθένα.
Συμφωνώ.  Ξέρεις όμως κανέναν τρόπο για να γίνει αυτό που λες πραγματικότητα?

Και για την τιμωρία των εγκλημάτων αρμόδια είναι τα δικαστήρια.
Όχι τα δημοσιογραφικά γραφεία.
Νομίζω ότι σου έχω απαντήσει.  Θεωρείς τιμωρία κάτι που εγώ δεν το θεωρώ.

Γιατί η δημοσίευση ονομάτων αποτελεί τιμωρία -του πιο επώδυνου είδους- πλην όμως χωρίς καμία δίκη.
Μεσαίωνας, δηλαδή.
Διαφωνώ.  Η δημοσίευση ονομάτων είναι απλή ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ σε ευρύτερο χώρο από αυτόν του πινακίου του δικαστηρίου (εκεί υπάρχουν γραμμένα όλα τα ονόματα των κατηγορουμένων), ώστε όποιος ενδιαφέρεται να μη κάνει τον κόπο να τρέχει μέχρι την Ευελπίδων να τα δει γραμμένα.  Τα πινακίδια των προς εκδίκαση υποθέσεων είναι δημόσια ανακοινώσιμα όπως το όνομα και η κατηγορία, φαντάζομαι το ξέρεις αυτό, μήπως έχεις αντίρρηση ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ?

Απλώς μας έχουν συνηθίσει στη "δημοκρατία" του κιτρινισμού.
Δε βλέπω τη σχέση της δημοκρατίας με το θέμα που συζητάμε.  Το ίδιο είπα και στον darkroom.

Ας μην κρυβόμαστε. Η δημοσίευση των ονομάτων ευνοεί αυτή τη σαπίλα και το πράγμα λειτουργεί ως εξής:
βγάζουμε στη σέντρα 10-20 ονόματα, ψαρώνει ο κοσμάκης ότι η αστυνομία κάνει δουλειά
(εν τω μεταξύ στο παρόν σάιτ βρίσκεις αβέρτα ποστ για παράνομα γραφεία, κρυφά σπίτια κλπ,
δλδ τα ξέρουν οι θαμώνες του bourdela και δεν τα ξέρει η ΕΛΑΣ, υποτίθεται),
ενώ την ίδια στιγμή τα χοντρά κυκλώματα δουλεύουν ανενόχλητα.
Τα έχεις μπερδεμένα στο μυαλό σου, φίλε.  Αυτά που λες πιθανόν να συμβαίνουν.  Η απαγόρευση της δημοσίευσης όμως δε θα βοηθήσει ΚΑΘΟΛΟΥ στην εξάρθρωση των χοντρών κυκλωμάτων....

Και στο τέλος υπονομεύεται και το έργο των δικαστηρίων, διότι ο δικαστής που θα πάει να δικάσει αυτούς τους 10-20 έχει μπροστά του 20 ήδη καταδικασθέντες από τον τύπο.
Δεν μπορεί λοιπόν εύκολα να τους αθωώσει, ακόμα κι αν υπάρχουν αθωωτικά στοιχεία,
γιατί έτσι θα εκτεθεί στη φιλολογία ότι τα παίρνει, ότι παίζουν κυκλώματα στη δικαιοσύνη, παραδικαστικά, Γιοσάκηδες κλπ κλπ
(ο οποίος, παρεμπιπτόντως ΑΘΩΩΘΗΚΕ για μια σειρά αδικημάτων,
αλλά δε νομίζω για την αθώωσή του να έγινε ο ίδιος ντόρος, όπως για την παραπομπή του σε δίκη,
όπου είχαν ακουστεί τα μύρια όσα, από δωροδοκίες μέχρι σεξουαλικές παρενοχλήσεις).
Χα-χα!  Ναι πράγματι, αθωώθηκε ο Γιοσάκης!  Τι θέλεις τώρα από μένα εδώ, να σχολιάσω την απόφαση της “δικαιοσύνης”?  Όχι, δε θα το κάνω!  Χα-χα!

Δεν είναι αστεία υπόθεση το αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου.
Συμφωνώ.  Και συ όμως πρέπει να συμφωνήσεις ότι «φόνος εκ προμελέτης ιδιαζόντως ειδεχθής με ευτελή κίνητρα» δεν είναι επίσης αστεία υπόθεση.

Είναι σοβαρός θεσμός.
Και όσο απομακρυνόμαστε από τη λειτουργία των θεσμών, όλο και κάποιο λάκκο έχει η φάβα.
Η φάβα φίλε έχει πολλούς λάκκους.  Πρέπει να τους “οσφραινόμαστε”, για να μη πέφτουμε μέσα.  Κατά τη γνώμη μου η δημοσίευση ονομάτων ανθρώπων υπό κατηγορία δεν είναι βαθύς λάκκος.  Κι αν κάποιος πέσει μέσα, υπάρχει τρόπος να βγει.  Το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ικανότητας εντοπισμού των λάκκων, και κάθε μέτρο που φρενάρει τη ροή πληροφοριών είναι μια επί πλέον παρωπίδα σε αυτόν που θέλει να έχει ή να διατηρήσει αυτή την ικανότητα.
Αντιδρώ στην τοποθέτηση παρωπίδων, επομένως και στη φίμωση της ροής των πληροφοριών.

Παρόμοια θέματα

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom