Sorry για το μεγάλο κείμενο αδέρφια, αλλά δεν έχω άλλο τρόπο για να γίνει κατανοητή η άποψή μου για τις ελεεινίδες.
Αληθινή ιστορία.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε η κόρη μου έβγαλε το δίπλωμα οδήγησης. Λέμε λοιπόν να ψάξουμε για ένα μεταχειρισμένο μικρό αμαξάκι, σε αξιοπρεπή κατάσταση για να μάθει το κορίτσι. Σκέφτομαι θα βρω ένα καλό και ας δώσω ακόμα και 4 χιλιάρικα….. Δεν ήξερα δεν ρώταγα; Ψάχνω στο car και με 4 χιλιάρικα έβρισκα μόνο κάτι σαβούρες με 200.000 χλμ, δεκαπενταετίας. Τρακαρισμένα, βρώμικα, με προβλήματα. Λέω δε γαμιέται, ας ανέβω στα 6 χιλιάρικα. Τα ίδια. Να μην πλατειάζω, αυτό που θεωρώ εγώ αξιοπρεπές μικρό αυτοκίνητο, ούτε λίγο ούτε πολύ έβγαινε γύρω στα 8 χιλιάρικα, εμπεριέχοντας βεβαίως και το ρίσκο να έχει το αυτοκίνητο κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα μηχανικά, κάτι που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το ανακαλύψεις.
Πάω σε μια αντιπροσωπεία να δω καινούριο. Για πες φίλε τι δίνεις εσύ; Να εδώ έχω πενταετή εγγύηση, οθόνη multimedia, κάμερες, συστήματα ασφαλείας, συναγερμούς, ABS, ESC, αισθητήρες ολούθε, USB, Bluetooth, 4 ηχεία, της παναγιάς τα μάτια, σύστημα εκκίνησης σε ανηφόρα και διάφορες άλλες ηλεκτρονικές μαλακίες, όπως έχουν πλέον όλα τα καινούρια αμάξια.
Και πόσο θέλεις για όλα αυτά ρε αδερφέ; 11.500 για τα 1.000 cc, 13.000 για τα 1.200 cc μου απαντά.
Να σου κάνω μια ερώτηση; Έψαξα για μεταχειρισμένο πριν έρθω εδώ και ζητάνε στις αγγελίες τα 2/3 (και βάλε) της αξίας του καινούριο αυτοκινήτου σε μπουρδέλα πενταετίας. Τι μας κρύβουν, ποια συνομωσία υπάρχει, ποιανού δάκτυλος είναι όλο αυτό;
Κανενός μου απαντάει. Τα βάζουν τόσο, απλά επειδή μπορούν. Επειδή τα αγοράζει ο κόσμος. Η αγορά είναι στρεβλή, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό.
Και τότε φίλε μου έρχεται η φλασιά. Ότι η φάση είναι καρμπόν, όπως ακριβώς και στις ελεεινίδες. Πουλάνε τόσο τον εαυτό τους, επειδή απλά μπορούν. Για κάθε μία μπαζόλα άχαρη ξυνομούνα υπάρχουν δεκάδες αγάμητοι που θα πουν και θα σχολιάσουν στο προφίλ της ό,τι μπορείς να φανταστείς για να γαμήσουν. Που θα τσαλαπατήσουν την αξιοπρέπειά τους, θα γλείψουν, θα εξευτελιστούν για να πάρουν στην καλύτερη μια «καρδούλα» στα εμετικά σχόλιά τους.
Φταίνε οι ελεεινίδες για αυτό; Σαφώς ναι, αλλά το δικαίωμα να λειτουργούν έτσι τους το έχουν δώσει οι μουνόδουλοι. Κι όσο υπάρχουν αυτοί, τίποτα, μα τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.
ΥΓ. Για την ιστορία το αμάξι το έκλεισα και ποιος ξέρει, μπορεί σε 5 χρόνια να το βάλω αγγελία στα 10 χιλιάρικα και ουσιαστικά να μην έχω χάσει τίποτα. Γιατί να το κάνω αυτό; Μα φυσικά επειδή θα μπορώ.